Henvendelse til de andre Lokaludvalg vedr. små erhvervsdrivende og butikslivet i København
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til de andre Lokaludvalg i København vedr. små erhvervsdrivende og butikslivet.
Problemstilling
Jens Villadsen, Bjarke Kværnø og Jonathan Ries har arbejdet med et erhvervsnetværk på Nørrebro. I den forbindelse har de skrevet et udkast til en henvendelse om de små erhvervsdrivende og butikslivet i København, som de gerne vil sende til de andre Lokaludvalg i København. Formålet med henvendelsen er at få de andre Lokaludvalg med på at arbejde for at sikre, at København forbliver en by med plads til alle, også når det handler om butiks- og erhvervsliv.
Henvendelsen sendes til de øvrige 11 Lokaludvalg.
Udkast til henvendelse:
Byen udvikler sig og vokser sig større med lynets hast. Mere end tusind nye Københavnere kommer til hovedstaden og slår rødder hver måned.
Nye bydele og boligområder skyder op alle steder. Det er både fantastisk og spændende at være en del af en by med en sådan fremdrift, men samtidig skabe den store tilstrømning af nye byboere, tilblivelsen af alle de nye boliger, og planerne om helt nye bydele en bekymring for de “gamle” bysbørn. En frygt for at blive presset ud, og føle sig fremmedgjort i deres egen by- deres eget kvarter. Den tendens ses allerede flere steder i hovedstaden.
Det er ikke kun et Københavnsk problem, man ser det overalt i den vestlige Verden, gentrificeringen starter som en positiv ting, men ender med at skabe et utal af problemer. Der er opstået decideret modstandsbevægelser mod gentrificeringen i flere europæriske byer, men hvis vi handler nu og tager ved lære af de fejl andre har begået, kan vi sammen gøre det på en anden måde- en bedre måde. En måde hvor vi sikrer det eksisterende, men hvor byen fortsat er i rivende udvikling, eller sagt på en anden måde:
En by i udvikling, med plads til det skæve element.
På Nørrebro ved vi, at skal man lykkes med at skabe en mangfoldig og inkluderende hovedstad, skal man tænke mange facetter ind.
Det handler ikke kun om boliger, det handler i lige så høj grad om erhvervs- og butiksliv.
Ønsker vi forsat at København er en by med plads til eksempelvis en skomager, en slagter, en grønthandler eller for den sags skyld en lille blikkenslager. Skal vi tænke det ind både når vi ændrer på de eksisterende fysiske rammer, men lige så vigtigt, når vi skaber nye.
I år skal politikerne på Rådhuset lave kommuneplan 19, altså byens visioner for de næste 4 år. Det er derfor vigtigt vi handler nu, hvis vi ønsker at København som by får en officiel holdning til små erhvervsdrivende og butiksliv.
Pt. har hverken kommune, eller de større partier på Rådhuset, en officiel holdning på området. Så skal der noget med i kommuneplan 19, noget både borgere, erhvervsdrivende og vigtigst af alt, vi som lokaludvalg, kan holde politikerne op på, skal opfordringen om at skrive det ind i planen, komme fra os lokaludvalg.
På Nørrebro har flere gader fået et gadelaug eller et erhvervsfælleskab.
Den positive tendens, har vi som Lokaludvalg brugt til at få de erhvervsdrivende i tale. Vi har nedsat en gruppe bestående af repræsentanter fra det lokale erhvervsliv og medlemmer fra Lokaludvalget. Sammen har vi udarbejdet nogle anbefalinger til at understøtte det eksisterende erhvervsliv, og sikre at København bliver en mere attraktiv by at drive virksomhed i (ifølge flere målinger, halter København gevaldigt efter, i forhold til at blive opfattet som en erhvervsvenlig kommune. Og Michael Baunsgaard Schreiber som er direktør for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udtaler selv, at der er helt sikkert plads til forbedringer).
Grunden til vi nu vælger at kontakte jeres Lokaludvalg, er for vi sammen kan sikre at København forbliver en by med plads til alle, også når det handler om butiks- og erhvervsliv.
Vi beder jer ikke om at have en bestemt holdning. Vi prøver ikke at fortælle jer hvad I skal mene. Men vi håber på I som lokaludvalg i jeres bydel, vil tage aktivt stilling til hvad jeres holdning, som bydel og lokaludvalg er. At I ligesom Nørrebro Lokaludvalg, får en officiel holdning og sende denne holdning til politikerne på Københavns Rådhus, og bede dem skrive det ind i kommuneplan 19.
Som Lokaludvalg har vi en særlig forpligtelse til, at sikre at byens udvikling sker på en hensigtsmæssig måde, og når der er udfordringer, der går på tværs af bydelsgrænserne, sikre at vi reagerer sammen, på en konstruktiv og seriøs måde. Vi er vores bydels beskyttere og talerør, det er vores fornemmeste opgave, at sikre at vi sammen:
Borgere
Erhvervsdrivende
Lokaludvalg
Politikere
Rådhus
Skaber den by vi alle ønsker os.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til de andre Lokaludvalg i København vedr. små erhvervsdrivende og butikslivet.