Høring: Forslag til Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar udarbejdet vedr. høring af forslag til Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum,- Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Spildevandsplanen 2018 danner den økonomiske ramme og sætter målene for håndtering af spildevand i Københavns Kommune frem til 2028. Planen bliver løbende opdateret med årlige tillæg, der giver hjemmel til at implementere konkrete projekter inden for spildevandsplanens rammer. Håndtering af spildevand, herunder regnvand, er reguleret af en lovpligtig, kommunal spildevandsplan.
Plantillæg 2025 vil muliggøre 32 nye projekter, som medvirker til at understøtte kommunens serviceniveau for målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund, kloakken, samt statens målsætninger for vandområder. Projekterne udføres af HOFOR, BIOFOS eller af kommunen som medfinansieringsprojekter.
Der er følgende projekter på Nørrebro:
- Justering af K1.89 Hans Tavsens Park VEL26
- Skybrudsprojekt, Lersø Parkallé, BIR 9.4
Deadline d. 23. februar.
Udkast til høringssvar:
Nørrebro Lokaludvalg noterer sig, at der er mange store projekter med omlægning af udløb og ledninger til Øresund/Kongedybet, som skal omlægges ifm. fx Lynetteholm. Lynetteholm gør, at der ikke er et Kongedyb at lede vandet til, og at der ikke er plads til ledningerne, som ellers altid har været der. Samtidig er der mulige planer om at flytte Lynetten rensningsanlæg (omkostning 10 mia. kr.), så det samlet set bliver meget store udgifter pga. byudviklingsprojekter.
Nørrebro Lokaludvalget forventer, at byudviklingsprojekterne, som afstedkommer at anlæggene skal flyttes, betaler for flytningen, sådan at omkostningerne ikke væltes over på alle beboerne i byen gennem vandtaksterne.
K1.96 Skybrudsprojekt, Lersø Parkallé, BIR 9.4
Lokaludvalget mener fortsat, at det er et omkostningseffektivt og fornuftigt projekt, hvor vi bruger sensorteknologi og eksisterende vejanlæg til at tilbageholde vandet, så det ikke gør skade på bygninger og andet. Med de foreslåede advarsler til bilisterne, så er det en fornuftig ordning.
Lokaludvalget undrer sig over, at den foreslåede løsning med sensorer til varsling af forøget vandstand ikke kan bruges af Vejdirektoratet til Lyngbyvej-oversvømmelserne (det har Vejdirektoratet meldt ud, at de ikke kan). Vi vil foreslå forvaltningen at oversende resultaterne af projektet til Vejdirektoratet, når det er i drift, så de kan se, at det virker.
Under projektområdet ligger Lersøledningen-kloak, hvor der hver dag drænes 1.200 m3 forholdsvist rent grundvand ind i kloakken, hvilket belaster både kloak og rensningsanlæg Lynetten (jf. notat fra HOFOR). Lokaludvalget ønsker, at vandet afkobles fra Lersøledningen og i stedet føres op i Lersøparken til rensning, inden udledning til Lygte Å, Ladegårdsåen og Søerne (Bispebjergs projekt Lersølkilden).
K1.89x Justering af K1.89 Hans Tavsens Park VEL26
Lokaludvalget er tilfredse med, at forvaltningen retter planen, så der ikke opkræves 11-12.000 kr. pr. boligenhed i AB JoJo (samlet omkring 6 mio. kr.), efter vores miljøpunkt gjorde forvaltningen opmærksom på, at der kunne laves en helt simpel afkobling til parken ud fra de eksisterende nedløbsrør. Fejlen er på den måde et godt eksempel på, at forvaltningens arbejde med projektet har været baseret på skrivebordsarbejde og dyre konsulenter, og har været uden megen relation til de faktiske forhold og hvordan opgaverne kan løses effektivt og billigt.
Nørrebro Lokaludvalg forholder sig fortsat skeptisk til, om der er et reelt behov for den planlagte volumen i Hans Tavsens Park. Vi og vores miljøpunkt har helt fra 2015 gjort opmærksom på, til forvaltningen og i hurtiggruppen for projektet, at analyseforudsætningerne var forkerte (vand hen over Metroforpladsen, stor afstrømning fra Assisstens til Hans Tavsens Park, hul i den fredede mur til kirkegården, store mængder vand i 90 graders sving ind fra Jagtvej, mulighed for at vand løber opad til Hans Tavsens Park fra Hørsholmsparken mm.).
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar udarbejdet vedr. høring af forslag til Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum,- Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar udarbejdet vedr. høring af forslag til Plantillæg 2025 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.