Mødedato: 27.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af forslag til Kommuneplanstrategi 2023, udarbejdet Byrum- , Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

Formålet med kommuneplanstrategien er at fastlægge den strategiske retning for Københavns fysiske udvikling frem mod 2036. Efter planloven skal kommuneplanstrategien, udover oplysninger om den gennemførte planlægning siden sidste kommuneplan og kommunens vurdering af og strategi for udviklingen, indeholde en beslutning om, hvorvidt kommuneplanen skal revideres i sin helhed, eller om der alene skal foretages en revision af særlige emner og områder. Det fremgår af kommuneplanstrategien, at der med Kommuneplan 2024 laves en fuld revision af kommuneplanen med særligt fokus på de fem nedenstående temaer, som udgør grundstammen i Kommuneplanstrategi 2023 og Kommuneplan 2024:

  • Hovedstadens byudvikling og mobilitet
  • Boliger og sammenhængende by
  • En by med erhverv og studiemiljø
  • En sund klimaby med plads til natur, kultur og fritid
  • Udvikling med respekt for byens sjæl

Udkastet til Kommuneplanstrategi 2023 kan læses her: https://blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-kommuneplanstrategi-2023

Deadline for høringssvar er d. 29. september.

Udkast til høringssvar:

Vi har i Nørrebro Lokaludvalg med interesse læst forslag til kommuneplanstrategi 2023. Hvor visionen for byens udviklings frem til år 2036 beskrives. Vi ønsker at bidrage positivt til planen, bl.a. ved at inddrage temaer fra vores netop vedtagne bydelsplan.

Side 30 & 31: Mobilitet:

  • Vi mangler at afsnittet inkluderer en strategi om etablering af trafikøer, hvor der stoppes for gennemkørende trafik uden ærende i kvarteret.
  • Vi ønsker at den kommende metroring M5 kommer til at omfatte en metrostation i Stengade og at etableringen sker samtidig for hele den nye metroring.
  • Vi ønsker at de meget forurenende knallerter, der bl.a. bruges til madudbringning forbydes. Hvis lovgrundlaget ikke muliggør det, bør der forhandles med distributionsfirmaerne om overgang til el cykler eller el knallerter.

Side 34: Dilemma: Hovedstadens byudvikling og mobilitet:

  • Vi støtter visionen om bilfri bydele. Konkret ønsker vi at det nye boligområder Vingelodden planlægges som bilfri område, hvor privat kørsel forbydes eller begrænses ved etablering af p-anlæg ved indkørsel til området, så kun få biler med ærende i området som udrykningskøretøjer og skraldebiler kan køre ind i området. Gader og pladser prioriteres til gang og ophold samt cykler og der sikres let adgang til S-tog og busser på Tagensvej.

Side 44 – 51. En by der vokser:

  • Der vil udover Vingelodden, kun være meget begrænsede muligheder for nybyggeri i bydelen. Her skal boliger og institutioner prioriteres, mens vi ønsker et stop for hotelbyggeri.
  • Trods vores begrænsede mulighed for nybyggeri vil vi foreslå at planen rummer en vision om garanti for tag over hovedet for studerende, som det er indført i Århus.

Side 72 - 73: Grønt og blåt København:

  • Der mangler en strategi for det ferske vand. Vi ønsker at Lygten Å åbnes reetableres som åbent LAR-løb fra Hillerødgade til Bispeengbuen, hvor den forbindes med Ladegårdsåen, som vi foreslår bliver åbnet fra Nordre Fasanvej langs Bispeengbuen og videre gennem Åparken frem til søerne, en strækning på over 2 kilometer. Samtidig ønskes en plan for rekreativ brug af byens grundvand som i de senere år er steget og som giver problemer i kældrene forskellige steder i byen. og som giver problemer i kældrene forskellige steder i byen.

Side 80 – 87. Kulturarv:

  • Nørrebros historie som tidligere arbejderkvarter med bygninger og pladser der emmer af historie skal bevares. Derfor mener vi også at arbejdet med bevarende lokalplaner bør indgå i strategiplanen.

Store dele af planen har vi ikke omtalt da vi er enige i visionerne. Det gælder bl.a. den foreslåede forbindelse mellem Ydre Nørrebro/Vingelodden og Lersøparken. Og forslaget om at almene boliger udgør op til 40 % i kommende lokalplaner.

I forbindelse med vores arbejde med Bydelsplanen for Nørrebro 2023-26 har vi været i dialog med rigtig mange nørrebroere om netop disse temaer og bemærkninger. Vi har bl.a. haft en borgerpanelsundersøgelse ude om trafik og mobilitet, hvor 2.136 nørrebroere gav deres mening til kende ift. metroring m5 og en metrostation i Stengade, og også til Vingelodden som et potentielt bilfrit kvarter. Derudover har vi undersøgt bydelens holdninger til bevarende lokalplaner i en borgerpanelsundersøgelse i 2020 med 2.395 respondenter, og arbejder aktivt på formidling og kortlægning af bydelens kulturarv i år. Sidst har vi i en årrække arbejde med Ladegårdsåen og den delvise nedrivning af Bispeengbuen i samarbejde med Åbn Åen og Miljøpunkt Nørrebro og haft utallige debatter med bydelen om dette bl.a. på vores facebook-platform. Vi har desuden udarbejdet et visionsoplæg for Vingelodden baseret på lokal dialog med området interessenter der også ligger til grund for vores høringssvar.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af forslag til Kommuneplanstrategi 2023, udarbejdet Byrum- , Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring af forslag til Kommuneplanstrategi 2023, udarbejdet Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Til top