Mødedato: 27.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring om Københavns Kommunes Ældrepolitik

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes Ældrepolitik 2023-2026 udarbejdet af Integrations, Beskæftigelses, Social- og Sundhedsarbejdsgruppen.

Problemstilling

København Kommune har udarbejdet et udkast til Ældrepolitik for 2023-2026 med 3 temaer: 

  • Flere gode leveår
  • Stærke og rummelige fællesskaber
  • Lige behandling, men ikke ens behandling

Sundheds- og Omsorgsudvalget beder om bud på, hvordan vi sikrer københavnerne et godt senior- og ældreliv.  

Høringsfrist: 1. oktober 2023.

Udkast til høringssvar:

Efter læsning af den planlagte ældrepolitik for København Kommunes ældre borgere, har Nørrebro Lokaludvalg følgende kommentarer til det udarbejdede udkast til ældrepolitikken.

Udkastet kommer meget og vidt rundt i forskellige problematikker omkring ældre, løsningsmodeller og mulige scenarier, dog har vi lagt mærke til at den økonomiske vinkel på hele udkastet er fraværende. Hvilke beløb forventer Københavns Kommune at have mulighed for at budgettere med i forhold til ældreplejen? F.eks. er der ingen beløbstal på udgifter til tekniske hjælpemidler, tilskud til borgere, som må vælge privat hjælp, og udgifter til anlæg af seniorbofællesskaber.

Man forventer - ikke overraskende - at man står over at komme til at mangle SOSU-hjælpere/-assistenter i 2030. Desuden er der ingen forslag til i hvor høj grad denne udfordring kan afhjælpes ved øget søgning til fagområdet og omskoling.

Vi har i vores Bydelsplan for Nørrebro skrevet, at vi gerne vil sætte fokus på de indsatser, der hjælper folk uden uddannelser eller som er nedslidte med en realkompetenceudvikling - og vi indgår gerne i drøftelser med forvaltning og SoSu H om dette.

Udkastet til ældrepleje, lægger stor vægt på og stor forventning til civilsamfundets frivillige indsats i forhold til støtte og hjælp til ældre og udsatte borgere. I udkastet nævnes ikke specifikke metoder og fremgangsmåder til at opbygge tilslutning i civilsamfundet til at løse den opgave.

Nørrebro Lokaludvalgs bekymring omkring civilsamfundet rolle går på den faglige kvalitet som faguddannede SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter står på. Det er vores holdning, at civilsamfundet bør spille en væsentlig rolle for vores ældre og udsatte borgere, men de skal ikke varetage det fagkvalificerede arbejde.

Nørrebro Lokaludvalg synes derfor, at der ud fra udkastet rejser sig en del spørgsmål og problematikker f.eks. om antal af seniorbofællesskaber. Er det opgangsfællesskaber som ”Den Tredje Revle” eller er der tale om indretning af bygninger, som tidligere er brugt til andre formål, eller er der planer om nybyggeri?

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes Ældrepolitik 2023-2026 udarbejdet af Integrations, Beskæftigelses, Social- og Sundhedsarbejdsgruppen.

 

Beslutning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes Ældrepolitik 2023-2026 udarbejdet af Integrations, Beskæftigelses, Social- og Sundhedsarbejdsgruppen, med de faldende bemærkninger.

Bjarke Kværnø havde følgende protokolbemærkning: ”Vi mener i Venstre at digitalisering er et problem, men det kræver at kommunen tilbyder hjælp/support og oplæring”

Til top