Mødedato: 27.01.2021, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Høring: Nuuks Plads tillæg 1 - Lokalplansforslag

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af lokalplansforslag for Nuuks Plads, udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafik-arbejdsgruppen.

Problemstilling

Der er nu et lokalplansforslag i høring for Nuuks Plads, der muliggør et nyt byggeri på grunden i samspil med eksisterende bevaringsværdige bygninger. Den gældende lokalplan muliggør ikke nybyggeri på Nuuks Plads og giver kun mulighed for offentlige formål, metrostation mv.
En startredegørelse blev vedtaget i april 2020.

Lokalplansforlaget vil muliggøre et etageareal på 10.000 m2, som ønskes anvendt til boliger og serviceerhverv, herunder butikker, publikumsorienterede funktioner i stueetagerne, et supermarked i kælder og evt. hotel. Der muliggøres 40-75 % boliger, og boligandelen forventes i det aktuelle projekt at være på ca. 40-50 %. Der er krav om, at der etableres 25 % almene boliger, som ved en fuld udnyttelse af byggeretten svarer til min. 1.000 m2 af det samlede muliggjorte boligetageareal. Butiksandelen fastsættes til maks. 2.800 m2, heraf forventes 1.450 m2 disponeret til et supermarked, som primært forventes placeret i kælder.

Eksisterende bebyggelse omfatter en arkivbygning fra 1893 tegnet af arkitekt Martin Nyrop og en magasinbygning fra 1963 tegnet af arkitekterne Eva og Niels Koppel. Bygningerne med SAVE-værdier på henholdsvis to og tre udpeges som bevaringsværdige i lokalplanforslaget, men med mulighed for at blive ombygget og transformeret. En mellembygning anvendt til administration (også tegnet af Eva og Nils Koppel) vurderes at have lav bevaringsværdi og forventes nedrevet for at muliggøre nybyggeri.

Deadline d. 8. februar.

Udkast til høringssvar:

Borgerne blev hørt da det første forslag til byggeri på grunden hvor det gamle landsarkiv ligger. Vi ønskede ikke et højhus, det blev der hørt til i borgerrepræsentationen. Med en ny bygherre har vi fået et byggeri, hvor begge de to bevaringsværdige bygninger (Nyrops og Koppels) i et eller andet omfang er bevaret og genbrugt. Og det nye byggeri er ikke højere end det omgivende kvarter.

Nyrops bygning er bevaringsværdig (SAVE 2) og derfor skal man være forsigtig når man begynder at ændre på bygningen. Den er opført som en arkivbygning og det er derfor vanskeligt at ændre dens funktion uden at der i et eller andet omfang sker indgreb i den oprindelige arkitektur. Med de nye funktioner i bygningen vil det være nødvendigt med flere indgange. Lokaludvalget har ikke holdninger til udformningen af disse, men ønsker at det skal ske i respekt for den oprindelige arkitektur.

Det oprindelige forslag fra bygherre var der planlagt at de to tværlænger øverst rækker over mod Nyrops bygning og ”afspejle” dens form. De er desværre fjernet og har gjort byggeriet kedeligere.

Byggeriet ligger nærmest ovenpå en metrostation. Det er derfor her man kan eksperimentere med – og udfordre – den parkeringsnorm, som kommunen har for nyt byggeri.

Ungdomsboliger, voksenfællesskaber og socialøkonomiske virksomheder …

Cykelparkeringen for beboerne er løst rigtig godt i dette byggeri med rampe ned til parkeringen. Hvilket gør at det er realistisk at tro på at den bliver anvendt og at cyklerne ikke vil stå oppe på fortovet.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af lokalplansforslag for Nuuks Plads, udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafik-arbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring af lokalplansforslag for Nuuks Plads, udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafik-arbejdsgruppen med følgende ændringer:  Lokaludvalget foretrækker at belægning på Koppels bygningen bevares så vidt muligt og at der ikke etableres indgange fra Rantzausgade i det gamle Nyrops arkiv. Samt en tilføjelse om, at der i lokaludvalget er delte meninger om 0 norm ift. Parkering.

Der var afstemning om ordlyden af høringssvaret. Der blev stemt om, hvorvidt sætningen omkring Nyrops bygningen skulle strammes til: at lokaludvalget helst ikke ser indgange til gadeside.

For stemte: Bjarke Kværnø, Charlotte Mejlshede, Claus Aarestrup, Gitte Kristensen, Jens Villadsen, Jette Nielsen, Kim Christensen, Rasmus Grønborg, Troels Glismann.
Imod stemte: Alexander Van Deurs, Brita Fabricius, Erik Brandt, Majbritt Bjørn Svensson, Mogens Petersen.
Undlod at stemme: Flemming Jensen, Jonathan Ries, Mie Brandstrup

Ændringsforslaget blev vedtaget.
Til top