Mødedato: 27.01.2021, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Høring: Nedlæggelse af parkering i forbindelse med skybrudsprojekterne Blegdamsvej og Ryesgade

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af nedlæggelse af parkering i forbindelse med skybrudsprojekterne Blegdamsvej og Ryesgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

I forbindelse med realiseringen af Københavns Kommunes Skybrudsplan har forvaltningen opstartet udviklingen af skybrudsprojekter på Blegdamsvej og i Ryesgade, hvilket Lokaludvalget blev hørt om forud for politisk godkendelse af igangsætningen (BR 1. februar 2018, BR 20. august 2020).

De to projekter søger at kombinere skybrudssikring med begrønning af området, ved at etablere regnbede med buske og anden lav beplantning, og underliggende kassettebassiner, hvor regnvandet forsinkes inden det sendes videre i kloakken. Regnbedene kan kun etableres ved at nedlægge parkeringspladser.

På Nørrebro vurderes det nødvendigt at nedlægge i alt 33 parkeringspladser. Endvidere vurderes det ligeledes nødvendigt at nedlægge 56 parkeringspladser på Østerbro. Parkeringspladserne er fordelt således:

  • På Blegdamsvej Syd er der i alt registreret 193 parkeringspladser med parkeringsordning inden for blå parkeringszone. Af disse skal der nedlægges omkring 23 parkeringspladser for at gøre plads til regnbede.
  • På Ryesgade Syd er der i alt registeret 139 parkeringspladser med parkeringsordning inden for blå parkeringszone. Af disse skal nedlægges ni parkeringspladser for at gøre plads til regnbede.
  • På Blegdamsvej Nord er der i alt registreret 503 parkeringspladser med parkeringsordning inden for blå parkeringszone, hvortil der kommer to parkeringspladser med privat ordning til el-biler. Af disse er det nødvendigt at nedlægge omkring 56 for at gøre plads til regnbede.

For at kunne igangsætte projekteringen af skybrudsprojekterne på Blegdamsvej, Nord og Syd mellem Trianglen og Sankt Hans Torv, samt på Ryesgade Syd mellem Tagensvej og Sankt Hans Gade skal der tages politisk stilling til nedlæggelse af parkeringspladser. Nedlæggelse af parkeringspladser forventes behandlet af Teknik- og Miljøudvalget i marts 2021 og derefter af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Deadline d. 29. januar.

Udkast til høringssvar:

Nørrebro Lokaludvalg er helt enige i at: Områdets regnvand afkobles fra fælleskloakken og forsinkes via regnbede, der samtidig vil tilføre mere grønt med fokus på at øge biodiversiteten.

Vi finder mulighederne for at lave et mere visionært projekt på Blegdamsvej, er fuldt ud til stede, da vejarealet fra gavl til gavl er på 32 - 34 meter og et spor i hver retning med en samlet brede 12 - 13 meter, Nørrebrogade er kun 7 meter. Blegdamsvej har ca. 7.000 biler pr. døgn (tal fra 2015). Blegdamsvej en hel boulevard og bør behandles som sådan.

Champs-Élysées i Paris, skal renoveres og der reduceres fra 8 baner til 4, vejbanerne skal i stedet blive til fortov og grønne områder, der ønskes kun elektriske køretøjer, dette projekt gennemføres fra 2024.

Nørrebro lokaludvalg, ønsker at vi skal bruge inspirationen fra Champs-Élysées i Paris og gøre Blegdamsvej til den smukkeste boulevard i København.

Meget af den ovenstående inspiration kan også bruges i Ryesgade.

I udkastet til det konkrete projekt på Blegdamsvej, ses det, at der skal etableres både faskiner og regnbede lige oven i el-ladestanderne ved Læssøesgade. Det er ikke en god blanding med vand og elforsyning. Og vi mener ikke at det er fornuftigt at nedlægge ladestandere til fordel for faskiner / regnvandsbede, da vi har brug for mere af begge dele.

Vi ønsker at koblede vejtræer skal indgå som 'faskiner' og hjælpe med afvanding. Det er der stor succes med på Frederiksberg og træerne bliver dermed mere sunde og velvandede.

Træerne på Blegdamsvej er muligvis ved at dø som følge af busfremkommeligheds-projektet, hvor man rystede stabilgrus ned i kummerne. De bør tilses af ekspert og evt. skiftes til nye koblede vejtræer opbygget som regnvandsfaskiner. Det virker dyrt at etablere regnbede/faskiner, uden at man også forsøger at koble træerne som faskiner for maksimal effekt.

Når Blegdamsvej skal være en mere grøn vej med regnvandsbede/faskiner, så vil vi også bede om følgende: At vejen ikke saltes fremover, men at der bruges alternative tømidler lige som på Frederiksbergs klimaveje, da regnvandsbedene ellers vil gå ud og jorden blive ødelagt.

Vi er opmærksom på at omdannelse af Blegdamsvej/Ryesgade til skybrudvej kræver nedlæggelse af parkeringspladser, og her gør vi opmærksom på, at der er hundredevis af fri parkeringspladser i Panum, som bør bruges i aften og nattetimerne. I Ryesgade er der ledig plads i plejehjemmet Sølund.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af nedlæggelse af parkering i forbindelse med skybrudsprojekterne Blegdamsvej og Ryesgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring af nedlæggelse af parkering i forbindelse med skybrudsprojekterne Blegdamsvej og Ryesgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Til top