Høring: Udkast til projektpakke 2022 for klimatilpasnings- og skybrudsprojekter
Indstilling
Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. udkast til projektpakke 2022 for klimatilpasnings- og skybrudsprojekter, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt en række nye forslag til skybrudsprojekter i høring. Der er tre på Nørrebro: Mimersgade, Sigurdsgade og Lersøparkallé Syd.
Mimersgade:
Skybrudsprojektet er et overfladeprojekt, der skal opsamle og opmagasinere skybrudsvand på vejene Mimersgade, Hamletsgade, Heimdalsgade, Slejpnersgade, Nannasgade og Vulkangade på
Ydre Nørrebro. Projektet håndterer både hverdagsregn fra afkoblede vejarealer og skybrudsvand fra området, og samtidigt bidrager det til en begrønning af Nørrebro.
Formålet med projektet er at afhjælpe oversvømmelser ved Hamletsgade, Heimdalsgade,
Slejpnersgade, Nannasgade, Vulkangade og Mimersgade samt andre oversvømmelser, som
udgør en skadesrisiko i området.
Sigurdsgade:
Skybrudsprojektet er et overfladeprojekt, der skal opsamle og opmagasinere skybrudsvand i grønne forsinkelseselementer på vejene Sigurdsgade, Titangade, Hermodsgade, Fafnersgade og Haraldsgade på Ydre Nørrebro. Projektet skal både håndtere hverdagsregn fra afkoblede vejarealer og skybrudsvand fra området, og samtidigt bidrage til en begrønning af Nørrebro.
Formålet med projektet er at afhjælpe oversvømmelser omkring metrostationen Skjolds Plads
samt andre oversvømmelser, som udgør en skadesrisiko i området.
Lersøparkallé Syd:
Viadukten under Ringbanen på Lersø Parkallé fra Strødamvej til Rovsinggade ombygges så den
under og lige efter skybrud også får funktion som forsinkelsesbassin. Dette gøres ved at etablere
afværgeforanstaltninger i form af varsling og skiltning for at undgå at bilister kører ned i den
vandfyldte viadukt.
Formålet med forsinkelsesbassinet er at reducere oversvømmelse ved skybrud opstrøms
viadukten på Lersø Parkallé særligt ved kolonihaverne langs Strødamvej. Viadukten har under
skybrud flere gange stået under vand. Da projektets formål er at sikre, at der også fremadrettet kan
og skal stå vand i viadukten under skybrud, sikres det i projektet at biler og bilister ikke bliver fanget i oversvømmelsen.
Deadline for indsendelse af høringssvar d. 1. september 2021.
Udkast til høringssvar:
Overordnet:
Nørrebro Lokaludvalg tager forbehold for, at der ikke er angivet økonomi i projekterne. Derfor tager vi kun stilling til de relativt overordnede beskrivelser af, hvordan man har tænkt sig at gribe opgaven an.
Nørrebro Lokaludvalg mener, at det vil være acceptabelt at erstatte yngre træer, eller træer der mistrives. Nye træer bør indgå i klimatilpasningen og fungere som faskiner for regnvand (regnvandskoblede bytræer).
Man bør i den forbindelse også overveje at overgå til alternative tømidler, som ikke skader træer og (regnvands-)bede, samt ruster biler og cykler, forvitrer facader, udtørrer poter på dyr, samt nedsiver til grundvandet.
Ældre veletablerede træer bør ikke fældes og man bør i stedet se på, hvordan man kan give træerne bedre forhold ifm. omlægning af gadearealerne til vandhåndtering. Det kan være gennem overgang til alternative tømidler eller bedre regnvandstilførsel fra overfladen.
Der er mangel på ladestandere i København. Vi mener man skal bestræbe sig på at undgå, at ladestandere og kabler på gæsteprincip i vejen bliver beordret flyttet, for at give plads til skybrudssikring. Og omvendt at skybrudsanlæg heller ikke søges flyttet for at gøre plads til ladestandere. Der kan selvfølgelig være situationer, hvor det ud fra en samlet betragtning er det rigtige at gøre.
Hvis de to forsyningsselskaber, HOFOR og Radius Elnet, konstant skal flytte sig for hinanden, så vil det føre til stigende priser for forbrugerne på vand og el, samt en forsinkelse af skybrudssikringen og udbygning af ladestandere.
Generelt bør man kigge på om der er behov for at trafiksikre eller trafiksanerer de stader hvor man laver skybrudsprojekter. Særligt på Ydre Nørrebro er der mange gader hvor det ville være aktuelt, bl.a. de tre aktuelle gader.
Mimersgade (BIR8.3) – Nørrebro
Lokaludvalget finder, at det er fornuftigt at afvente afklaring af de trafikale forhold, fx en beslutning om trafikøer, sådan at de omtalte synergieffekter kan realiseres, og at borgerne ikke udsættes for dobbelt-vejarbejder.
Sigurdsgade (BIR8.5) – Nørrebro
Nørrebro Lokaludvalg mener ikke det er realistisk at igangsætte projektet om skybrudssikring i august 2022, hvis der skal være en forvaltnings- og områdedemokratisk proces under Områdefornyelsen.
Dette baserer vi på erfaringerne fra Områdefornyelse Indre Nørrebro, hvor rammerne for skybrudsprojekterne ikke var på plads og manglede kvalitet i forberedelsen, sådan at der er sket store forsinkelser og fordyrelser til stor frustration for beboere og deltagere i Områdefornyelsen.
Det bør gøres eksplicit at vejgenopretning ikke er 1:1, men styres af de lokale ønsker og behov i Områdefornyelsen. Det bør undersøges om der er mulighed for og ønske om én eller flere gader med brostensbelægning, som både kan give karakter til området, dæmpe hastighed og forsinke regnvand.
Lersø Parkallé Syd (BIR9.4) – Bispebjerg, Nørrebro og Østerbro
Projektet virker fornuftigt og som det beskrives er det en formalisering og skiltning af en allerede eksisterende oversvømmelsessituation.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. udkast til projektpakke 2022 for klimatilpasnings- og skybrudsprojekter, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. udkast til projektpakke 2022 for klimatilpasnings- og skybrudsprojekter, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.