Mødedato: 26.02.2025, kl. 17:30
Mødested: Baldersgade 3

Bemærkning til modernisering af botilbud i Mimersgade 71-73

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender forslag til tilbagemelding vedr. modernisering af et botilbud i Mimersgade 71-73, udarbejdet af Integration, Beskæftigelse, Social og Sundhedsarbejdsgruppen.

Problemstilling

Socialforvaltningen søger i forbindelse med den kommende overførselssag en planlægningsbevilling til en modernisering af et midlertidigt botilbud i Mimersgade 71-73. Der er ikke tidligere truffet politisk beslutning om sagen, men der ligger et botilbud på matriklen i forvejen, som har været i drift indtil 2023.

Planen er, at det eksisterende botilbud ”Tagabo” skal moderniseres og renoveres. Socialforvaltningen vil gerne høre, hvis lokaludvalget har bemærkninger til moderniseringen af botilbuddet i Mimersgade 71-73, så vil forvaltningen indarbejde lokaludvalgets bemærkninger i budgetnotatet, før der træffes politisk beslutning om sagen. 

Det eksisterende tilbud i Mimersgade 71-73

Det eksisterende tilbud var et midlertidigt botilbud under § 107 efter Serviceloven, hvor der boede 21 borgere. Det var et socialpsykiatrisk botilbud for borgere med psykiske lidelser, men uden komplekse behov. Formålet med midlertidige botilbud er bl.a. afklaring ift. om borgeren kan flytte i egen bolig, skal bo på et længerevarende botilbud m.m.

Lige nu bor der ikke nogen borgere på adressen, fordi der i 2023-2024 blev gennemført en stor renovering, der betød at alle beboere flyttede ud. Herefter opdagede man, at der var et yderligere stort behov for renovering af bygningerne, og Socialforvaltningen ønskede derudover at ”modernisere” botilbuddet. Med modernisering menes at renovere med det formål, at boligerne og fællesarealerne lever op til de nutidige krav, man har til et botilbud.

Den nye målgruppe for botilbuddet

Der er ikke truffet endelig afgørelse i Socialforvaltningen om den specifikke målgruppe for botilbuddet fremadrettet, men det vil fortsat være et tilbud efter Servicelovens §107 til borgere med psykiske lidelser, som ikke er aktive stofmisbrugere.

Retningslinjer for placering af botilbud i Københavns Kommune

Det er et mål i Kommuneplan 2024, at København skal være en blandet by, hvor der er plads til alle. Det gælder også byens udsatte borgere. Københavns Kommune forsøger i det omfang det er muligt at fordele nye botilbud i hele byen og i alle bydele. Ca. halvdelen af de nye botilbud i pipeline er således placeret i nye byområder. De øvrige tilbud, som er på tegnebrættet, er placeret på Nørrebro, Amager, Østerbro, Valby, Vesterbro, Kgs. Enghave, Bispebjerg, Brønshøj og Vanløse. Derudover er der nyligt åbnet nye botilbud i Indre By, Valby og Vanløse. Der er altså byggerier og planer om nye botilbud i alle dele af byen. 

I arbejdet med at finde egnede placeringer til botilbud, tager Socialforvaltningen følgende hensyn:

  • At der er offentlig transport og indkøbsmuligheder (kiosk/købmand/supermarked) inden for rækkevidde.
  • Der skal sikres en hensigtsmæssig fordeling af botilbud og ‘skæve boliger’ over hele byen og inden for de enkelte bydele.
  • Der udvises særlig opmærksomhed i forhold til områder, der er udpeget som ”udsat byområde”

Frist for bemærkninger: 27. februar 2025

Udkast til tilbagemelding:

”Nørrebro Lokaludvalg er blevet orienteret om ønsket om at modernisere botilbuddet Tagabo i Mimersgade 71-73.

Som udgangspunkt er vi glade for, at der bliver bygget boliger til udsatte borgergruppe på Nørrebro. Vi mener at det er vigtigt at der er plads til alle på Nørrebro. Samtidig bakker vi op om at der sikres en hensigtsmæssig fordeling af botilbud og ’skæve boliger’ over hele byen.

Selvom målgruppen ikke er ny i området ved Mimersgade 71-31, mener vi at det er vigtigt at de nærmeste naboer orienteres og inviteres til en dialog om planerne og målgruppen”.

Løsning

Lokaludvalget godkender forslag til tilbagemelding vedr. modernisering af et botilbud i Mimersgade 71-73, udarbejdet af Integration, Beskæftigelse, Social og Sundhedsarbejdsgruppen.

Til top