Mødedato: 24.06.2020, kl. 17:30
Mødested: --- Multisalen

Høring: Skolestruktur i fire bydele med nye skoler

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender høringssvar vedr. skolestrukturen for skolen i De Gamles By udarbejdet af Børne- og Ungearbejdsgruppen.

Problemstilling

For at kunne etablere den nødvendige skolekapacitet rettidigt skal Borgerrepræsentationen ifm. vedtagelsen af Budget 2021 træffe beslutning om skolestrukturen i fire bydele, hvor der skal bygges nye skoler. De nye skoler er skolen ved Torveporten i Valby, skolen på Levantkaj i Nordhavn, skolen i De Gamles By på Nørrebro og nye skoler i Ørestad – ved Hannemanns Allé og i Vejlandskvarteret.

Nørrebro

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 9. november 2019, at Rådmandsgades Skole og Guldberg Skole skulle indgå i det videre arbejde om skolestruktur omkring den nye skole i De Gamles By. Guldberg Skole ligger tæt på De Gamles By. Rådmandsgades Skole har et elevgrundlag med relativ lav socioøkonomi og lave klassekvotienter i udskolingen. Derimod ligger socioøkonomien ift. Guldberg Skole omkring gennemsnittet for hele byen. Rådmandsgades Skole og Guldberg Skole er i dag hver fordelt på to matrikler. En struktur, hvor de to nuværende skoler samles i én skole, og hvor den ny skole i De Gamles By også indgår, vil betyde en skole fordelt på fem matrikler. Inddragelsesforløbet viste, at der ikke er lokal opbakning til den løsning, da det bl.a. er svært at forestille sig en velfungerende skole fordelt på fem forskellige matrikler. Da Rådmandsgades Skole ligger længst væk fra De Gamles By, er det naturligt, at Rådmandsgades Skole forbliver en selvstændig skole.

Forvaltningen anbefaler derfor en skolestruktur, hvor den nye skole i De Gamles By bliver en del af Guldberg Skole. I den forbindelse er der to muligheder. En mulighed er, at skolen i De gamles By bliver en udskolingsafdeling for 5.-9. klasse (alternativt 6.-9. klasse). Guldberg Skoles nuværende to matrikler vil udgøre en samlet basisafdeling med 0.-4. klasse (alternativt 0.-5. klasse). En anden mulighed er, at basisafdelingen placeres i De Gamles By og udskolingsafdelingen på den nuværende Guldberg Skoles matrikler. De to muligheder undersøges nærmere i høringsperioden mhp. at BUU træffer beslutning, når sagen behandles igen til august.

Med en løsning hvor Guldberg Skole udvides, kan det undgås, at en ny selvstændig skole i De Gamles By trækker elever fra de omkringliggende skoler. Skolestrukturen skaber samtidig bedre forudsætninger for at opnå en blandet elevsammensætning i området, end hvis skolen i De Gamles By skulle være en selvstændig skole. Selvom løsningen er at foretrække frem for en ny selvstændig skole, så vil der stadig være en potentiel risiko for, at den nye skole vil tiltrække elever fra de øvrige skoler.

For at afbøde de negative virkninger, så kan der fx etableres et samarbejde mellem udskolingen i de nye rammer i De Gamles By og udskolingen på Rådmandsgades Skole, hvor de to afdelinger kan samarbejde om at etablere gode og inspirerende udskolingsmiljøer, der styrker elevernes trivslen ved fx bruge hinandens faciliteter.

En løsning, hvor Guldberg Skole udvides, giver mulighed for at opnå en bedre klassedannelse, hvor skoler med mange klasser med tomme stole undgås. Kapaciteten vil blive bedre udnyttet, og der vil over tid være færre klasser svarende til 1 spor, end hvis skolen i De Gamles By skulle være en selvstændig skole. Det svarer til en driftsbesparelse på ca. 3-5 mio. kr. årligt. Besparelsen opnås gradvist frem mod 2030. Anlægsudgiften knyttet til en løsning hvor Guldberg Skole udvides, vil være højere, end hvis skolen i De Gamles By skulle være en selvstændig skole.

Skolen i De Gamles By forventes at blive taget i brug ved skolestart 2026. Planlægningsbevillingen blev bevilget i Budget 2019, og i budget 2021 vil der blive søgt en supplerende planlægningsbevilling.

Alternative løsningsforslag til skolestrukturen ved De Gamles By er er beskrevet i bilag 2.

Deadline for høringssvar: 20. juli 2020

Udkast til høringssvar udarbejdet af børne/ungearbejdsgruppen er vedhæftet som bilag.

Videre proces

I august 2020 – efter høringsperioden – behandler BUU igen skolestrukturforslaget og forholder sig til høringssvar mv.

I forbindelse med Budget 2021 til efteråret træffer Borgerrepræsentationen endelig beslutning om skolestrukturen i de fire områder.

 

Løsning

Lokaludvalget godkender høringssvar vedr. skolestrukturen for skolen i De Gamles By udarbejdet af Børne- og Ungearbejdsgruppen.

 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvar vedr. skolestrukturen for skolen i De Gamles By udarbejdet af Børne- og Ungearbejdsgruppen.

Til top