Høring: Københavns Kommunes erhvervsstrategi
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes erhvervsstrategi, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Med udløbet af den eksisterende erhvervsstrategi ved udgangen af 2023, igangsættes arbejdet med den kommende erhvervsstrategi. Erhvervsstrategien skal være endeligt godkendt i efteråret 2023 mhp. at kunne gælde fra 2024 og frem. Den kommende erhvervsstrategi skal understøtte de politiske prioriteter på erhvervsområdet, favne det københavnske erhvervslivs konkrete udfordringer og behov, og understøtte en koordineret erhvervsindsats på tværs af Københavns Kommune.
Økonomiforvaltningen har udarbejdet en erhvervsstrukturanalyse, afviklet en række dialogmøder med byens erhvervsaktører og gennemført en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 892 virksomheder. På den baggrund har Økonomiforvaltningen identificeret fem tværgående temaer:
- Styrket dialog og sagsbehandling
- Rammevilkår for små og blandede erhverv
- Kompetencer til fremtiden
- En ansvarlig by med grøn omstilling og bæredygtig udvikling
- En international hovedstad med regional sammenhængskraft
Deadline d. 31. maj.
Udkast til høringssvar:
Nørrebro Lokaludvalg er glade for, at vi kan bistå Økonomiforvaltningen med lokalforankrede og by- samt bydelsrelaterede inputs ifm. udarbejdelsen af den nye erhvervsstrategi i København Kommune, og at vi inddrages fra start. Vi foreslår, at en løbende dialog med lokaludvalgene fastholdes i den videre proces og opfordrer desuden Økonomiforvaltningen til flere dialogmøder med f.eks. handelsforeninger og øvrige lokale erhvervsnetværk.
Inputs til de fem tværgående temaer
Overordnet set mener vi at de fem tværgående temaer er gode og favner bredt ift. til både at belyse udfordringer og potentialer for erhvervsudviklingen i København. Vi er særlig glade for oplæggets fokus på de små erhvervsdrivende, de socioøkonomiske virksomheder, demokratiske virksomheder, kooperativer etc. under temaet "Rammevilkår for små og blandede erhverv". Den fremsendte erhvervsstrukturanalyse understøtter ligeledes dette vigtige fokus.
Vi savner dog mere fokus på det lokale erhvervsliv. Erhvervsdrivende skal bruge hinanden mere lokalt, boligselskaber og borgere skal handle mere lokalt. Det skaber ikke kun arbejdspladser lokalt, men genererer potentielt også nye praktik- og uddannelsespladser. Desuden reducerer det transportbehovet i byen - både for varer og personer. Det kan være en tilføjelse eller målsætning under temaet "En ansvarlig by med grøn omstilling og bæredygtig udvikling".
Vi foreslår tættere og mere dialog samt klar og løbende kommunikation med de lokale erhvervsdrivende ifm. kommunale byggeprojekter og vejarbejder under temaet ‘Styrket dialog og sagsbehandling’. Særligt det fysiske handels- og butiksliv er skrøbeligt i denne sammenhæng, og vi oplever stor frustration fra de erhvervsdrivende over manglende kommunikation, senest ifm. det forsinkede vejarbejde i Rantzausgade.
Øvrige inputs/perspektiver
Vi foreslår italesættelse af de seneste års mange udfordringer for erhvervslivet – først i kølvandet på pandemien, som også berøres perifert i den nuværende erhvervsstrategi for København Kommune og senest i kølvandet på krigen i Ukraine og inflationen. Det er en meget, meget nær virkelighed for mange erhvervsdrivende. Erhvervsstrategisk solidaritet på tværs af erhvervslivet mod fremadrettet erhvervsfremme og ikke mindst erhvervslivets efterhånden veludviklede og nødvendige evne til omstillingsparathed bør italesættes og gerne følges op med forslag til konkrete tiltag for genopretning i den kommende erhvervsstrategi.
Vi foretog i efteråret 2022 en borgerpanelundersøgelse med fokus på bydelens erhvervsliv blandt nørrebroerne. Vi ser et potentiale i, at Økonomiforvaltningen orienterer sig heri og i tilsvarende undersøgelser ifm. udarbejdelsen af den kommende erhvervsstrategi. Vi opfordrer Økonomiforvaltningen til også at være opmærksom på kundeadfærden og om muligt iværksætte og facilitere undersøgelser heraf ifm. udarbejdelsen af den kommende erhvervsstrategi.
Vi savner et strategisk fokus på turisme i København, som i den tidligere erhvervsstrategi, hvor genopretning og bæredygtig destinationsudvikling blev italesat. Det er ikke blevet mindre aktuelt efter de pandemiske nedlukninger.
Vi ønsker fortsat opmærksomhed på klare regler for udeservering ved barer, cafeer og restauranter. Vi er glade for de nye, konkrete tiltag med afmærkninger for udeservering.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes erhvervsstrategi, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes erhvervsstrategi, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen med følgende tilføjelser:
Vi ser gerne, at der arbejdes med flere erhvervslejemål til håndværkere. Vi er bekymrede for om vi også i fremtiden, kommer til at være en bydel, hvor der er plads til håndværks- og værksteds-virksomheder pga. udfordringer med høje priser på erhvervslokaler og den trange plads i bydelen.
Det er vigtigt for os, at der ikke nedlægges billige boliger for at etablere store erhverv som supermarkeder og finansielle virksomheder.