Mødedato: 21.11.2022, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Tilbagemelding på projektforslag for sikker skolevej i Mimersgade

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til tilbagemelding på projektforslag for sikker skolevej i Mimersgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

På Budget 2022 blev der, på baggrund af et budgetønske fra Nørrebro Lokaludvalg, afsat midler til en foranalyse af, hvordan Mimersgade kan gøres til sikker skolevej, herunder om der kan etableres cykelsti på hele strækningen.

Lokaludvalget har sammen med skolebestyrelse, elevråd, skoleleder på Rådmandsgade Skole samt repræsentanter fra den tilknyttede KKFO været inddraget i foranalysen løbende det sidste års tid. Lokaludvalgsgmedlemmer Cristina Buck Bramsen, Mogens Petersen og Erik Brandt har fulgt arbejdet.

Projektets rådgiver Via Trafik har indsamlet input både via et spørgeskema og fysisk i gaden, og Lokaludvalget har løbende indsamlet holdninger og input via Facebook.

Nu er det projektforslaget i intern høring hos Nørrebro Lokaludvalg. Lokaludvalget skal komme med en tilbagemelding senest den 22. november 2022.

Efterfølgende forelægges projektforslaget for Teknik- og Miljøudvalget i januar 2023 med henblik på at forslaget kan indgå i forhandlingerne ifm. Overførselssagen 2022-23 eller Budget 2024, der forhandles i sept/okt. 2023. 

Mimersgades nuværende vejudformning
Mimersgade er i dag karakteriseret ved relativt brede kørespor og meget kantstensparkering. Der er cykelsti på strækningen fra Borgmestervangen til Heimdalsgade, hvorefter der er cykelbaner frem til krydset ved Hamletsgade, hvor der også er midterheller og afmærket midterfelt mellem kørselsretningerne. På hele strækningen øst for Hamletsgade er der ingen cykelstier, men dog sporadiske midter- og sideheller samt bump, som sænker hastigheden til vejledende 40 km/t.

Mimersgade har i dag 80 parkeringspladser (kantstensparkering), 6 træer (placeret i et plantebed udfor Sundhedshuset), og yderligere beplantning langs med Mimersgade på områder, der ikke udgør en del af selve vejarealet.

Trafiktælling for gaden
Der er lavet trafiktællinger fire steder i Mimersgade ifm. projektet. Som eksempel viser tællingerne ud for Mimersgade nr. 34: 2.800 biler og 4.500 cykler (årsdøgntrafik).

Projektforslag for sikker skolevej i Mimersgade
I projektforslaget for Mimersgade er der arbejdet med en tydeligere og mere sikker opdeling af cyklister og bilister. Der er etableret en cykelsti med kantsten på hele strækningen og hastighedsdæmpende tiltag for biler. Derudover forbedrede krydsningsforhold for cykler og gående, overkørsler og hævede flader ved kryds og sideveje samt begrønning i gaden. Desuden etableres der 76 nye cykelparkeringspladser og plantes 24 nye træer (uden at nogle af de eksisterende fældes).

Derudover foreslås signallyset ved Ægirsgade nedlagt, da der ikke længere er så meget gennemkørende trafik ved Ægirsgade, og overgangen ved cykelruten ved Den Sorte Plads/Den Røde Plads omlægges.

Som konsekvens af projektforslaget nedlægges i alt 48 ud af de 80 eksisterende parkeringspladser til biler på Mimersgade.

Oversigtskort over eksisterende vejforhold og projektforslaget er vedlagt som bilag.

Videre proces

Projektforslaget har været behandlet i Byrum, Miljø og Trafik-arbejdsgruppen torsdag den10. november 2022 med input fra skolebestyrelse, skoleleder på Rådmandsged Skole og repræsentanter for KKFO’en.

Udkast til høringssvar udarbejdet af arbejdsgruppen:

Nørrebro Lokaludvalg er rigtig glade for, at der sker en omlægning af Mimersgade. Gaden er i dag alt for usikker for cyklister og skolebørn. Vi er glade for, at man i Teknik- og Miljøforvaltningen har lagt sig fast på at etablere egentlige cykelstier med kantsten og ikke kun cykelstier med opstregninger. Dette er skolebestyrelsen på Rådmandsgade Skole og repræsentanter fra KKFO’en enige i, og det er også et gennemgående input fra den inddragelse, vi har lavet løbende på de sociale medier.

Så har vi en række kommentarer til selve projektforslaget:

I hele projektet ønsker vi at cykelstierne føres helt frem til krydsene dvs. ved Borgmestervangen og Jagtvej. Dermed at svingbanen til højre ud til Jagtvej droppes til fordel for en forlængelse af cykelstien helt frem til krydset.

Krydsningen ved Den Grønne Cykelsti; Lokaludvalget ønsker at krydsningen bliver mere sikker for gående og cyklister. I forslaget er der en indsnævring af vejbanen til én bilbane og en hævet flade samt en fastholdelse af at bilisterne har forkørselsret. Det tror vi og skolebestyrelsen samt repræsentanter fra KKFO’en bare vil skabe mere kaos. Vi mener at vigepligten skal vendes ved cykelovergangen, så cyklister og gående får fortrinsret og der skal være en fodgængerovergang, samt at det skal gøres meget tydeligt, hvem der har forkørselsret ved overgangen.

Fra skolebestyrelse og repræsentanterne fra KKFO’en på Rådmandsgade Skole er kommentarerne til cykelovergangen, at de er ærgerlige over at lysregulering ved cykelovergangen ikke er en mulighed på så travlt og overskueligt et sted som mellem Den Røde og Den Sorte Plads. Hvis lysreguleringen fjernes, peger skolebestyrelse og KKFO på en løsning med vigepligt for bilisterne og at både fodgængerfelt og cykelsti males tydeligt op over vejen. De er bekymrede for løsningen med hævet flade og en kørebane, dels fordi området er uoverskueligt nok i forvejen og fyldt med løsninger og cykelstier som ser anderledes ud end nogle andre steder i byen. Kort sagt, der er ikke brug for flere atypiske løsninger lige der. De oplever at problemet i krydset grundlæggende er, at der ofte opstår tvivl og misforståelser om hvem der skal gå/køre før hvem. Hvis der kun er en bil som kan passere ad gangen, vil der kunne opstå tvivl mellem bilerne og minikøer af 2-4 biler, der vil blive utålmodige. Bekymringen er yderligere at biler som ønsker at passere indslusningen før modkørende biller, vil sætte farten op og glemme at orientere sig, for at nå først igennem. 

Krydset Ægirsgade; lokaludvalget ønsker optimalt at bevare lysreguleringen og fodgængerfelterne. Hvis ikke det er en mulighed at bevare lysreguleringen, skal der sikres at der er en mulighed at kunne krydse gaden sikkert et sted på Mimersgade mellem Rådmandsgade og overgangen ved cykelstien. Der bliver for langt et stræk, hvor man ikke kan komme over gaden, hvis lysreguleringen fjernes. Dette er også en stor bekymring fra skolebestyrelse og KKFO’en; Hvor og hvordan skolebørnene skal krydse Mimersgade?

Ud for Sundhedshuset; ønsker vi at fortovet indskrænkes yderligere.

Desuden er der en række problemer med utryghed og trafikkaos i Heimdalsgade er der for de lokale beboere. Lokaludvalget foreslår, at Heimdalsgade lukkes for trafik ved Nørrebrogade. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, ønsker vi at gaden ensrettes. Vi er i gang med en dialog med beboerne om, hvordan den optimale løsning i Heimdalsgade skal se ud.

Forud for høringssvaret har vi været i tæt kontakt med skolebestyrelsen, skoleleder og repræsentanter for elevrådet på Rådmandsgade Skole samt repræsentanter for KKFO’en. Vi har derudover lavet fire oplag siden efterår 2021 på facebook, hvor vi har debatteret løsninger for Mimersgade. Her er der kommet 164 kommentarer og 784 reaktioner, der primært bakker op om cykelsti i Mimersgade."

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til tilbagemelding på projektforslag for sikker skolevej i Mimersgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til tilbagemelding på projektforslag for sikker skolevej i Mimersgade, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Til top