Mødedato: 30.04.2001, kl. 15:00

2. behandling af budget 2002 for Miljø- og Forsyningsudvalget

2. behandling af budget 2002 for Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 30. april 2001

 

2. 2. behandling af budget 2002 for Miljø- og Forsyningsudvalget

MFU 93/2001 J.nr. F 6210-1/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at en rammeforbedring på 4,3 mio. kr. vedrørende det takstfinansierede område på Miljøkontrollens budget i 2002 anvendes til at imødegå konsekvenserne af anlægsudskydelserne i budgettet vedrørende oprensningsindsatsen i forbindelse med daginstitutioner og offentlige legepladser, og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen indarbejder denne ændring i budgetforslaget, og

at forslag til budget 2002 for Miljø- og Forsyningsudvalget og forslaget til udvalgets ønskeliste fremsendes til Økonomiudvalget.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets 1. behandling af forslag til budget for 2002 den 2. april 2001 revideret budgetforslaget og forslaget til Miljø- og Forsyningsudvalgets ønskeliste.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har endvidere drøftet de udestående spørgsmål vedrørende budgetrammen på en række møder med Økonomiforvaltningen.

Spørgsmålet om, hvorvidt den ekstraordinære rammeforbedring i 2001 på 21,4 mio. kr. som følge af, at spildevandstaksten ikke blev nedsat dette år, skal fortsætte i 2002, er ikke endeligt afklaret, og vil i sidste instans skulle afgøres af Økonomiudvalget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen godkender budgetforslaget, der er udarbejdet inden for den budgetramme, som hidtil er lagt til grund, d.v.s. med såvel de korrektioner af budgetrammen, som Økonomiforvaltningen er indstillet på at anbefale, som den ovennævnte korrektion vedrørende rammeforbedringen i 2001.

De foreslåede takstforhøjelser på elnettet og bygassen er bibeholdt, idet der dog er foretaget en mindre justering af taksterne på gas. Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller fortsat, at takstforhøjelserne gennemføres, idet de er af væsentlig betydning for gas- og elforsyningernes økonomi.

Gennem en ændring af budgetteringsprincipperne vedrørende blandt andet hensættelserne til risiko på Kalvebod Miljøcenter er der sket en budgetforbedring på 4,3 mio. kr.

Det foreslås, at budgetforbedringen anvendes til at imødegå konsekvenserne af anlægsudskydelserne i budgettet for oprensningsindsatsen i forbindelse med daginstitutioner og offentlige legepladser, således at der anvendes i alt 28,3 mio. kr. til formålet. Det indstilles, at udvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde denne ændring i budgetforslaget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget er blevet pålagt at udarbejde et budgetbidrag inden for en samlet nettodrifts- og anlægsramme på 109,5 mio. kr. Denne ramme lå også til grund for det budgetforslag, som var fremlagt til Miljø- og Forsyningsudvalgets 1. behandling af budgettet.

Udvalgets ramme er fastsat på baggrund af budgettet for 2001, korrigeret med udvalgets effektiviseringsbidrag, fremskrivninger med pris- og lønudviklingen, fordelingen af puljen vedrørende rådighedsløn samt udvalgets bidrag til en særskilt budgetforbedring, der er fundet ved at udskyde anlægsarbejder. Miljø- og Forsyningsudvalgets andel af denne udskydelse af anlægsarbejder er på 4,4 mio. kr.

Korrektioner til budgetrammen

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har – som det var tilfældet ved 1. behandlingen af budgettet - ved udarbejdelsen af budgetforslaget taget udgangspunkt i, at der i forhold til den udmeldte ramme for 2002 ville kunne forventes en række korrektioner vedrørende en ekstraordinær rammeforbedring i 2001, ændringen af den interne rente, samt en ændring af budgetteknisk karakter vedrørende indbetalingerne af de fremadrettede pensionsbidrag fra aktieselskaberne under Københavns Energi.

Ekstraordinær rammeforbedring i 2001

I 2001 blev der - efter drøftelse med Økonomiforvaltningen - indregnet en ekstraordinær rammeforbedring på 21,4 mio. kr. som følge af, at spildevandstaksten blev fastholdt på niveauet for 2000 i stedet for midlertidigt at blive sat ned inden taksten – som det fremgår af det nærværende budgetforslag – måtte forhøjes igen i 2002.

Det har været Miljø- og Forsyningsforvaltningens klare opfattelse efter drøftelserne med Økonomiforvaltningen i foråret 2000, at rammeforbedringen ikke ville få indflydelse på de økonomiske rammer for 2002 og de følgende år. Miljø- og Forsyningsforvaltningen havde på møderne med Økonomiforvaltningen påpeget, at Miljø- og Forsyningsudvalget alternativt kunne have undladt at foretage rammeforbedringen i 2001 ved at indbudgettere øgede investeringer til et tilsvarende beløb. Rammefastsættelsen for 2002 ville i givet fald have taget udgangspunkt i rammen for 2001 uden denne ekstraordinære forbedring. Og selv hvis disse øgede investeringer ikke blev gennemført, ville der i kraft af overførselsadgangen være adgang til at overføre rammeforbedringen til det følgende år.

I rammefastsættelsen er der ikke desto mindre taget udgangspunkt i, at denne ekstraordinære indtægt fortsætter. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har imidlertid udarbejdet budgetforslaget med udgangspunkt i, at rammen vil blive korrigeret med de nævnte 21,4 mio. kr.

Det vil i sidste instans blive Økonomiudvalget, som skal afgøre, om Miljø- og Forsyningsudvalgets ramme skal korrigeres. Hvis Økonomiudvalget pålægger Miljø- og Forsyningsudvalget at foretage ændringer i budgetforslaget, svarende til en forbedring af rammen på 21,4 mio. kr., kan dette ske ved yderligere takstforhøjelser eller udskydelse af anlægsinvesteringer.

En takstforhøjelse kunne f.eks. indarbejdes i fjernvarmetaksterne. Varmeforsyningen har - i modsætning til vand- og kloakområdet - en forholdsvis høj gæld til kommunen. Samtidig er fjernvarmen ikke i budgetforslaget for 2002, som det er tilfældet for el- og gasområdet, omfattet af tarifændringer, ud over en mindre ændring i brændselstillægget.

Alternativet til takstforhøjelser er besparelser på investeringsplanen. Der er i et vedlagt notat peget på nogle investeringer inden for varmeområdet, som kunne udskydes. Opmærksomheden skal dog henledes på, at notatet belyser alternativerne til takstforhøjelserne på gas- og elområdet, og at en udskydelse af de nævnte investeringer ikke på én gang kan finansiere både et eventuelt krav om en rammeforbedring og det takstprovenu, som man vil miste, såfremt Miljø- og Forsyningsudvalget ikke ønsker at forhøje taksterne.

Rammekorrektion vedrørende ændringen af den interne rente

Der ventes en korrektion på 8,9 mio. kr. som følge af ændringen af den interne rente fra 7 til 7,5%. Korrektionen er varslet i overensstemmelse med indkaldelsescirkulæret, og merudgiften er allerede indregnet i budgetforslaget.

Det er aftalt mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at kommunen skal bede Indenrigsministeriet om en udtalelse om, hvorvidt den interne rente kan fastsættes svarende til renten på en 30-årig realkreditobligation. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har fået brevudkastet til udtalelse.

Uanset Indenrigsministeriets svar vil Miljø- og Forsyningsudvalgets ramme være uændret, idet ændringer i rentesatsen som nævnt følges af korrektioner af rammen og således påvirker tilbagebetalingstiden for gælden, men ikke forsyningsvirksomhedens økonomi i det enkelte år.

Fremadrettede pensionsbidrag fra aktieselskaber og el-nettet

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er nået til enighed om at anbefale Økonomiudvalget en teknisk ændring, der indebærer, at indbetalinger af fremadrettede pensionsbidrag budgetteres under finansposterne og ikke under Miljø- og Forsyningsudvalgets rammebelagte budgetposter.

Indbetalingerne fra KE's udskilte aktieselskaber og fra el-nettet vedrører de såkaldt fremadrettede pensionsforpligtelser. I modsætning til den historiske pensionsforpligtelse, som vedrører hensættelserne til pension vedrørende tjenestemændenes anciennitet ved udskillelsen af f.eks. et aktieselskab, vedrører de fremadrettede pensionsbidrag de hensættelser til pensionsudbetalinger, der som noget nyt foretages løbende, som en vis andel af lønudgiften, svarende til en løbende pensionsopsparing for en overenskomstansat.

De fremadrettede pensionsbidrag vil til sin tid modsvares af en udgift til tjenestemandspensioner i Løn og Pensionsanvisningen.

Disse løbende indbetalinger af fremadrettede pensionsbidrag er ikke rettelig en indtægt, der skal budgetteres under Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetramme, og indtægten vil fra og med 2002 teknisk blive budgettet særskilt under finansposterne.. Indtægten var i 2001 på 34,578 mio. kr. Dette beløb er således også udgangspunkt for fastsættelsen af rammen for 2002. Det forventes, at indbetalingerne i 2002 vil være på 49,2 mio. kr. og at der således selvstændigt kan forventes en forbedring på posten på 14,6 mio. kr.

Bagudrettede pensionsforpligtelser

Der sker ingen ændringer i størrelsen af el-nettets afbetaling på gælden til kommunen vedrørende de bagudrettede (historiske) pensionsforpligtelser, hvor der således også i 2002 budgetteres med en samlet ydelse (afdrag og rente) på 120 mio. kr.

Ændringer i forhold til 1. behandling af budgettet

Energipuljen

Energipuljen foreslås forhøjet, svarende til den generelle pris- og lønregulering af budgettet.

Som hidtil foreslås en trediedel af puljen øremærket til energimærkning af institutioner m.v., som ikke er omfattet af den obligatoriske energimærkningsordning.

Imidlertid foreslås det - på baggrund af erfaringer fra administrationen af puljen - at der åbnes mulighed for, at midler, der ikke er anvendt til energimærkning på det tidspunkt, hvor resten af puljen udmøntes, kan indgå i den del af puljen, som anvendes til energi- og vandbesparende foranstaltninger.

Det kan oplyses, at forslaget til udmøntning af energipuljen for 2001 ventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i maj måned.

Alternativ til takstforhøjelser

Miljø- og Forsyningsudvalget bad på udvalgsmødet den 2. april 2001 om at få forelagt alternativer til takstforhøjelserne på el og gas.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i det vedlagte notat belyst konsekvenserne af at undlade takstforhøjelserne. Som det fremgår, kræver overholdelsen af udvalgets budgetramme, at de manglende indtægter modsvares af tilsvarende besparelser, hvor det umiddelbart vurderes, at udskydelse af anlægsprojekter er den eneste reelle mulighed. Det fremgår dog samtidig af notatet, at uændrede takster på gasområdet vil opbygge en samlet gæld, som det ikke er realistisk at betale tilbage, og at udskydelse af investeringer på elområdet vil påvirke forsyningssikkerheden og forsinke udbygningen af nye byområder.

Takster

Der er i forhold til de foreslåede takster under 1. behandlingen kun foretaget en mindre ændring i gastaksten.

Som det blev nævnt på udvalgsmødet, ville forhøjelsen af tariffen for trin 1 (op til 500 m3/år) betyde en forhøjelse for husholdningskunder, som ikke aftager gas til opvarmning, de såkaldte "kogekunder". Varmekunder, som betaler et større fast bidrag i form af et varmetillæg til gengæld for en fast, lavere pris pr. m3, ville imidlertid ikke blive berørt af forhøjelsen af tariffen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har derfor vurderet, at takstforhøjelsen bør fordeles mellem "kogekunder" og varmekunder, og har i den forbindelse overvejet, om også den lavere pris på gas til opvarmning – den såkaldte varmepris – skulle forhøjes forholdsmæssigt. Dette vil imidlertid betyde en betydelig merudgift for varmekunderne, og set i forhold til, at det først og fremmest er de faste omkostninger ved driften af gasnettet, som betinger takstforhøjelsen, er det vurderet, at takstforhøjelsen bør fordeles mellem alle kunderne på en sådan måde, at forhøjelsen rammer forbruget til madlavning, men ikke til opvarmning. Dette kan ske ved at varmetillægget forhøjes svarende til den gennemsnitlige forhøjelse for en kogekunde, mens selve varmeprisen ikke ændres.

Det foreslås på den baggrund, at varmetillægget forhøjes med 70 kr. – fra 340 til 410 kr., mens tariffen for trin 1 forhøjes med 0,88 kr. – fra 2,70 til 3,58 kr./m3. Da den typiske "kogekunde" aftager ca. 80 m3 om året, vil en sådan ændring af tariffen for trin 1 ligeledes betyde en årlig stigning på ca. 70 kr.

Der gives i det vedlagte notat en oversigt over, hvor meget takstforhøjelserne vil påvirke typiske gennemsnitsfamiliers økonomi.

Budgetforbedring vedrørende Kalvebod Miljøcenter

Hensættelserne til risiko, der indgår i grundlaget for fastsættelsen af takster for deponeringen af jord på Kalvebod Miljøcenter (KMC), modsvares ikke af udgifter samme år, som taksterne indtægtsføres. Hensættelserne opkræves derimod med henblik på, at kommunen kan sikre sig økonomisk dækning og mulighed for eventuelle afværgeforanstaltninger, der på et tidspunkt måtte vise sig nødvendige som følge af den jorddeponering, der finder sted på KMC.

I kraft af en ændring af principperne for udarbejdelsen af budgettet for KMC indgår hensættelserne i det vedlagte budgetforslag som en forbedring af Miljøkontrollens budget. Budgetforbedringen vedrørende KMC er på i alt 4,3 mio. kr.

Ud over hensættelserne opkræves der over taksterne bl.a. bidrag til afdrag på anlægsomkostningerne. I det samlede regnskab for hvile-i-sig-selv-virksomheden vil hensættelserne således stå tilbage som en "formue", når deponeringsanlægget er fyldt op, idet disse i modsætning til afdragene på anlægsgælden henstår som en reserve til en udgift, som ikke knytter sig til anlæggets levetid.

Hvis - og i givet fald når - det bliver nødvendigt at gennemføre afværgeforanstaltninger på KMC, vil sådanne udgifter principielt skulle afholdes inden for udvalgets ramme, og vil således begrænse mulighederne tilsvarende for at afholde andre udgifter samme år.

Den takstfinansierede jorddeponeringsvirksomhed kan i princippet være afsluttet, når og hvis der viser sig et behov for afværgeforanstaltninger, og disse afværgeforanstaltninger vil således kunne skulle afholdes inden for den skattefinansierede del af udvalgets budget.

Til gengæld giver hensættelserne til risiko mulighed for at fremskynde gennemførelsen af investeringer, som ellers planlægges afholdt på et senere tidspunkt. Hensættelserne kan således med fordel anvendes til fremadrettede investeringer eller andre udgifter, som med vished skulle have været afholdt på et senere tidspunkt, hvor de kan risikere at måtte vige for udgifter til afværgeforanstaltninger på KMC.

Det foreslås derfor, at budgetforbedringen i 2002 anvendes til at imødegå konsekvenserne af anlægsudskydelserne i budgettet på oprensningsindsatsen i forbindelse med daginstitutioner og offentlige legepladser, således at der i 2002 anvendes i alt 28,3 mio. kr. til formålet. Det indstilles, at udvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde denne ændring i budgetforslaget.

Øvrige ændringer

Herudover er der – som nævnt i indstillingen vedrørende 1. behandlingen - foretaget en redigering og gennemskrivning af budgetforslaget, der har medført ændringer af sproglig og opstillingsmæssig karakter.

Udover den ovennævnte mindre justering af taksterne for gas samt budgetforbedringen vedrørende KMC er der ikke foretaget ændringer i budgettallene i forhold til udvalgets 1. behandling af budgetforslaget.

Oversigt over budget- og rammekorrektioner

Budgetforslaget er således udarbejdet inden for den udmeldte ramme med de ovennævnte korrektioner, som følger:

Udmeldt budgetramme (1.000 kr.) - 109.538

Korrektion vedrørende ændring af intern rente 8.904

Fremadrettet pensionsbidrag flyttet til finansposterne 34.578

Korrektion for ekstraordinær rammeforbedring i 2001 21.400

Korrigeret budgetramme - 44.656

Indarbejdet budgetforbedring vedrørende KMC -4.300

Det vedlagte budgetforslag - 48.956

Budgetforbedringen anvendes til at imødegå anlægsud-

skydelsen vedr. oprensning i forb. med daginstitutioner 4.300

MFU's endelige budgetforslag for 2002 -44.656

Budgetforslaget kan blive ændret, hvis Miljø- og Forsyningsudvalget får andel i den statslige DUT-kompensation, som udmøntes i forbindelse med bloktilskudsaktstykket i sommeren 2001.

Herudover kan følgende forhold fortsat få konsekvenser for Miljø- og Forsyningsudvalgets budget:

  • udfaldet af retssagen mod omegnskommunerne om vandpriser
  • drøftelse med Økonomiforvaltningen om fastsættelsen af forsyningsvirksomheders bidrag til Kommunens generelle administration (rådhusbidraget), og
  • endelig fastlæggelse af indtægtsrammerne for el-netvirksomheden.

BILAG

Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetforslag for 2002

Miljø- og Forsyningsudvalgets Investeringsoversigt for 2002-2005

Miljø- og Forsyningsudvalgets takstbilag for 2002

Ønskeliste for 2002 fra Miljøkontrollen

Notat om budgetmæssige konsekvenser af uændrede gas- og eltariffer

Notat om økonomiske konsekvenser af takstforhøjelser i 2002

 

 

Peter Elsman

/Jens Balslev

 

 

Til top