Mødedato: 29.10.2001, kl. 15:00

Drøftelse af handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre

Drøftelse af handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. oktober 2001

 

3. Drøftelse af handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre

MFU 236/2001 J.nr. M 1800/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter indstillingen om handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre.

 

RESUME

Udsat fra Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 8. oktober 2001.

Miljø- og Forsyningsudvalget har bedt forvaltningen om at udarbejde en handlingsplan for udviklingen af en model for Agenda 21 centre i Københavns Kommune i samarbejde med de lokale Agenda 21 grupper.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på ovenstående baggrund indkaldt repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper til en drøftelse af, hvordan arbejdet med udvikling af en model for Agenda 21 centre bør gribes an. Dette har ført til igangsættelse af en undersøgelse af de lokale Agenda 21 gruppers styrker. Endvidere vil undersøgelsen afdække Miljø- og Forsyningsforvaltningens og de lokale Agenda 21 gruppers ønsker til Agenda 21 centres arbejdsområder.

Resultaterne af ovenstående undersøgelse skal inddrages i en model for lokale Agenda 21 centre. Modellen skal fremlægges på en konsensuskonference i begyndelsen af år 2002, hvor de lokale Agenda 21 grupper, de grønne guider og Miljø- og Forsyningsforvaltningen i fællesskab skal komme frem til et forslag til etablering af Agenda 21 centre. Forslaget til en model for Agenda 21 centre skal indeholde følgende elementer: Arbejdsområde, organisering, placering, økonomiske rammer samt styrkelse af de områder, hvor der ikke p.t. etableres Agenda 21 centre.

Der er inddraget en ekstern rådgiver til at hjælpe med at opnå enighed om en model for de lokale Agenda 21 centre.

Forslaget til en model for lokale Agenda 21 centre forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget først i 2002.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Udsat fra Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 8. oktober 2001.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at bevillige ekstra ressourcer til det lokale Agenda 21 arbejde bl.a. med henblik på at udarbejde en model for, hvordan det lokale Agenda 21 arbejde kan rodfæstes i bydelene, og hvordan det koordineres med det kommunale arbejde i Dogme projektet. Det skal bl.a. afklares, hvilken konkret samarbejdsmodel, der skal anvendes til etablering af lokale Agenda 21 centre. Endvidere tilkendegav Miljø- og Forsyningsudvalget den 11. juni 2001 i forbindelse med de lokale Agenda 21 gruppers foretræde for udvalget: "at der skal støttes op om de lokale initiativer, som er i gang, ved at forvaltningen inddrager de lokale folk i det videre arbejde med Agenda 21 centre". Endelig tilkendegav Miljø- og Forsyningsudvalget ligeledes den 11. juni 2001, at der skal udarbejdes en handlingsplan for udarbejdelsen af en model for Agenda 21 centre.

Handlingsplan for udarbejdelse af en model for Agenda 21 centre

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på ovenstående baggrund indkaldt repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper til en drøftelse af, hvordan arbejdet med udvikling af en model for Agenda 21 centre bør gribes an.

Der er enighed mellem parterne om at inddrage en ekstern rådgiver til at hjælpe med at opnå enighed om en model for de lokale Agenda 21 centre.

Projektet er opdelt i to faser. Første fase omfatter en analyse af de nuværende lokale Agenda 21 gruppers styrker, samt ønsker for etablering af Agenda 21 centre. Desuden udarbejder Miljøkontrollen en oversigt over Miljø- og Forsyningsforvaltningens ønsker til Agenda 21 centres arbejdsområder. Anden fase indeholder udarbejdelse af forslag til etablering af Agenda 21 centre på baggrund af resultaterne i første fase. Forslag til en model for Agenda 21 centre skal indeholde følgende elementer:

  • arbejdsområde
  • organisering
  • placering
  • økonomiske rammer
  • styrkelse af de områder, hvor der ikke p.t. etableres Agenda centre

Der afholdes en konsensuskonferencen mellem de lokale Agenda 21-grupper, de grønne guider, lokale aktører og Miljø- og Forsyningsforvaltningen, hvor den eksterne rådgivers forslag til model for Agenda 21 centre diskuteres. Konferencen skal danne baggrund for udarbejdelse af et beslutningsforslag om etablering af Agenda 21 centre, samt et forslag til styrkelse af de lokalområder, hvor der ikke etableres Agenda 21 centre. Forslaget forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget først i 2002.

Der er nedsat en følgegruppe til projektet. Følgegruppen består af tre repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper og 3 repræsentanter fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Tidsplan

Første fase gennemføres august – oktober 2001

Anden fase gennemføres november 2001– januar 2002

Måned

Aktiviteter

Aug. 2001

Sept. 2001

Okt. 2001

Nov. 2001

Dec. 2001

Jan. 2002

Første analysedel

           

Anden analysedel

           

Afholdelse af konsensuskonference

         

Primo

Skrivning af slutrapport

         

Ultimo

Følgegruppemøder

           

 

Miljøvurdering

Formålet med arbejdet er at udvikle en model for etablering af lokale Agenda 21 centre. Der er ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med udviklingen af koncept for lokale Agenda 21 centre.

 

Økonomi

Der er afsat 300.000 kr. på Miljøkontrollens driftsbudget til at dække udgifterne til udarbejdelsen af en model for lokale Agenda 21 centre.

 

Høring

Indstillingen har ikke været i høring.

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

-

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

 

Til top