Københavns Energis bestemmelser for adgang og tilslutning til vandforsyning
Københavns Energis bestemmelser for adgang og tilslutning til vandforsyning
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 29. marts 2004
3. Københavns Energis bestemmelser for adgang og tilslutning til vandforsyning
MFU 64/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget
overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Københavns Energis
leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning i Københavns
Kommune godkendes og sættes i kraft den 1. januar 2005, dog tidligst når Miljøstyrelsens
godkendelse foreligger, og
at Københavns Energi kan
foretage mindre justeringer af leveringsbestemmelserne efter anvisning fra
Miljøstyrelsen.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2004
Udvalget udsatte behandlingen af sagen til næste udvalgsmøde
den 29. marts 2004.
RESUME
Levering af vand fra Københavns Energi (KE) har hidtil været omfattet af
regulativ for Københavns Vandforsyning, som trådte i kraft 1. januar 1993.
Regulativet foreslås nu revideret i form af de i bilag 1 vedlagte
leveringsbestemmelser for tilslutning og adgang til vandforsyning.
I forhold til det gældende regulativ indeholder de nye
leveringsbestemmelser ændring af princippet for beregning af den del af
anlægsbidraget, som udgør betaling for nye forsyningsledninger, ændring af udtrykket "vandafgift" til "vandtakst"
som et led i moderniseringen af sprogbrugen, bestemmelser om overdragelse af
ejerskabet til stikledning fra kunden til KE, og endelig indførelse af særlige
betalingsbetingelser for individuelt afregnede kunder.
De reviderede leveringsbestemmelser tager udgangspunkt i Miljøstyrelsens
vejledning "Normalregulativ for kommunale vandforsyninger nr. 4, 2002".
Leveringsbestemmelserne skal godkendes af Miljøstyrelsen.
SAGSBESKRIVELSE
Med udgangspunkt i Miljøstyrelsens vejledende normalregulativ foreslås
der en række ændringer af det gældende regulativ. Herudover er det tilstræbt,
at leveringsbestemmelserne for vand i sin udformning kommer til at ligne de
tilsvarende leveringsbestemmelser for el, gas og fjernvarme.
De vigtigste ændringer i forhold til det gældende regulativ er følgende:
1. Ændring af anlægsbidrag.
Anlægsbidraget er et engangsvederlag, som en kunde skal betale i
forbindelse med etablering af et nyt tilslutningssted til vandforsyningen, hvad
enten det drejer sig om en forsyningsledning med tilhørende stikledning eller
udelukkende stikledning. Anlægsbidraget kan ifølge Miljøstyrelsens
normalregulativ omfatte kundens andel af omkostningerne for tilslutning til
hovedanlæg, forsyningsledninger og stikledning.
Hovedanlæg omfatter KEs indvindingsanlæg, råvandsledninger, vandbehandlingsanlæg, pumpeanlæg, herunder trykforøgeranlæg til særlige trykzoner i ledningsnettet, beholderanlæg og hovedledninger til transport af færdigbehandlet vand til forsyningsledningsnettet.
Hidtil har nye kunder ikke betalt for hovedanlæg. Omkostningerne hertil er finansieret via prisen for vand (vandafgift). Dette princip foreslås fastholdt indtil videre. Muligheden for at opkræve bidrag til hovedanlæg er indarbejdet i leveringsbestemmelserne, men udnyttelsen af denne mulighed på et senere tidspunkt vil forudsætte, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen til den tid godkender, at bidrag til hovedanlæg indarbejdes i takstbilaget.
Forsyningsledninger er defineret som vandledningerne i et område ind til kundens stikledning.
Hidtil er omkostningerne for etablering af forsyningsledninger i et område blevet opkrævet hos den eller de kunder, der umiddelbart tilsluttes. Omkostningerne opgøres ud fra de faktiske udgifter, og beløbet forfalder straks. Dette bevirker, at de første kunder i et område kommer til at betale mere end de efterfølgende.
For at opnå en mere rimelig fordeling foreslås det, at der som anlægsbidrag for forsyningsledninger fastlægges en fast pris. Denne foreslås at være afhængig af den pågældende installations størrelse, da omkostningerne ved etablering af forsyningsledninger – om end i begrænset omfang – er afhængig af den pågældende installations størrelse.
Der er forskel på omkostningerne ved etablering af nye forsyningsledninger i centrum og i periferien af kommunen. Det foreslås dog, at anlægsbidraget er det samme for alle lokaliteter i byen. Endvidere foreslås det, at der er samme pris for alle typer forbrug, og at anlægbidraget til forsyningsledninger i overensstemmelse med Miljøstyrelsens normalregulativ opkræves uafhængigt af, om der sker tilslutning til en eksisterende eller en nyanlagt forsyningsledning.
Princippet vil kunne medføre, at KE har midlertidige udlæg for forsyningsledninger, hvis kun få tilsluttes i første fase. Der vil endvidere være tale om en udligning af overskud for nogle projektområder og underskud for andre projektområder.
Det foreslås, at størrelsen af bidraget til forsyningsledninger fremover i alle tilfælde følger dimensionen for stikledning. Der skal altså betales supplerende anlægsbidrag for både forsyningsledninger og stikledning, når/hvis dimensionen for stikledningen forøges.
Stikledningen er defineret som ledningen fra forsyningsledningen til ejendommens grundgrænse inklusive en eventuel stophane.
I dag er der en fast pris for etablering af stikledning for de mindre
ledningsdimensioner. Prisen er afhængig af dimensionen for stikledningen, men
uafhængig af, hvor i byen tilslutningen etableres. Prisen er endvidere
uafhængig af stikledningens længde, altså uafhængig af, om der skal tilsluttes
til en forsyningsledning i nærmeste eller fjerneste vejside/fortov.
Princippet foreslås fastholdt, men udvidet til også at gælde for de større stikledningsdimensioner. Herved bliver der, bortset fra meget store stikledninger, et fast anlægsbidrag, der kan oplyses – og betales – inden tilslutning foretages. I de relativt få tilfælde med etablering af meget store stikledninger fastlægges prisen dog særskilt, og vil ikke som den faste pris fremgå af prisbladet, da prisen fastlægges under særlig hensyntagen til de lokale forhold. Med indførelse af de nye typer anlægsbidrag indføres et princip, som er anvendt dels i KE's andre forsyningsgrene, dels af flere andre store vandforsyninger.
Principperne bag priserne for henholdsvis sprinkleranlæg og prisen for vand fordelt på henholdsvis en fast pris (abonnement pr. måler) og en variabel pris ( pr. m3 vand) forbliver uændret. Anlægsbidragene vil ligesom vandprisen komme til at fremgå af et prisblad, jf. leveringsbestemmelsernes pkt. 13.1 og 14.1. Prisbladet er under udarbejdelse og skal særskilt godkendes af Miljø og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen under den almindelige kommunale budgetbehandling, første gang vedrørende budget 2005.
Hvis forudsætningerne for et fastsat og betalt anlægsbidrag ændres som følge af en senere om- eller tilbygning eller en ændret anvendelse af ejendommen, foreslås det, at KE kan forlange, at ejeren betaler den forøgelse af anlægsbidraget, der svarer til ændringen, jf. leveringsbestemmelsernes pkt. 13.8.
Se i øvrigt bilag 2, der indeholder en skematisk oversigt over de anbefalede forslag.
2. Ændring af betegnelsen vandafgift til vandtakst.
I de foreslåede nye leveringsbestemmelser indføres betegnelsen vandtakst i stedet for det hidtil gældende begreb vandafgift. Levering af vand er en løbende ydelse, som kunden skal betale for, og taksten herfor reguleres i leveringsbestemmelsernes pkt. 14. Vandtaksten omfatter en takst pr. m3 vand samt et årligt abonnement pr. måler. Vandtaksten fastsættes således, at den dækker driftsomkostningerne og de anlægsomkostninger, der ikke dækkes af anlægsbidraget. Priserne skal fremgå af prisbladet omtalt ovenfor.
Betegnelsen vandtakst indføres som et led i moderniseringen af sprogbrugen i leveringsbestemmelserne, og for at kunderne kan skelne mellem betaling til KE for indvinding og distribution af vand og de statslige afgifter.
3. Stikledning.
Stikledning defineres som ledningen fra forsyningsledningen til ejendommens grundgrænse, inklusiv en eventuel stophane.
Ledningsinstallationer i jord, fra stikledningens forlængelse og ind på privat grund, benævnes jordledninger.
I overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledende "Normalregulativ for kommunale vandforsyninger nr. 4, 2002" pkt. 5.1, foreslås det, at KE fremover ejer stikledningen, jf. de nye leveringsbestemmelser pkt. 6.1. Leveringsbestemmelser forventes at træde i kraft d. 1. januar 2005, hvorfor stikledninger etableret efter ikrafttrædelsesdatoen automatisk vil være ejet af KE. Dette er en ændring fra det gældende regulativ pkt. 4.5, hvoraf det fremgår, at stikledningen tilhører den pågældende ejer.
Miljøstyrelsens anbefaling er baseret på, at det er mest praktisk, at det er KE der ejer stikledningen, da KE både anlægger, driver og vedligeholder stikledningen. KE har hidtil gratis serviceret denne del af vandledningsnettet, der ikke tilhører KE, men de respektive kunder.
Dette medfører, at ejerne af stikledninger etableret inden ikrafttrædelsesdatoen for de nye leveringsbestemmelser, medio 2004 vil modtage en skriftlig henvendelse fra KE, hvor hver ejer gøres opmærksom på, at KE vederlagsfrit overtager ejerskabet til stikledningen, medmindre ejeren inden en nærmere fastsat frist giver meddelelse til KE om at beholde ejerskabet.
Det vil fremgå af skrivelsen, at KE fortsætter med at dække alle udgifter til drift og vedligehold ved overdragelsen af stikledningen. Vælger ejeren derimod at beholde stikledningen, opsiger KE gratisaftalen med et rimeligt varsel. Ejeren vil fremover selv skulle stå for drift og vedligehold af stikledningen, men vil kunne aftale med KE, at KE mod vederlag driver og vedligeholder stikledningen.
Ejerne oplyses endvidere om, at de til hver en tid kan forlange vederlagsfrit og uden besvær at få ejerskabet til stikledningen tilbage.
4. Vandspild.
I henhold til lov om afgift af ledningsført vand indføres en bestemmelse, jf. leveringsbestemmelserne pkt. 14.5, hvorefter ejeren af en ejendom til boligformål i tilfælde af vandspild forårsaget af brud på skjulte vandinstallationer kan søge KE om eftergivelse af takster for vand. Når KE modtager en sådan anmodning, skal KE indsende en skriftlig og begrundet ansøgning om eftergivelse til de statslige told- og skattemyndigheder.
5. Særlige betalingsbetingelser for individuelt afregnede kunder – udlejningsforhold.
Der foreslås indført særlige betalingsbetingelser angående afregning af vandtaksten for ejendomme, som er omfattet af § 2 i bekendtgørelse om individuel afregning efter målt forbrug. Herefter har KE pligt til individuelt at afregne den kundekategori, der opfylder betingelserne i leveringsbestemmelserne i pkt. 15.10.1 gående på at den enkelte enheds samlede forbrug af vand kan måles med én måler, og være forsynet med én selvstændig vandledning, og være forsynet med stophane, således at KE umiddelbart har adgang til stophanen udenfor enheden. I KEs forsyningsområde er det kun en meget lille procentdel, der opfylder kriterierne for individuel afregning. Der er typisk tale om rækkehuse.
KEs udpantningsret -dvs. muligheden for at gøre udlæg i ejendommen med samme sikkerhed for kravet som kommunen har for ubetalte ejendomsskatter - bortfalder i disse tilfælde, idet den omtalte kundekategori omfatter kunder, der lejer og ikke ejer den vandforbrugende ejendom. Til gengæld kan KE lukke for vandforsyningen, såfremt vandforbruget ikke betales af kunden efter almindelige varsler og inkassoskrivelser. KE har fortsat udpantningsret for så vidt angår alle andre kundekategorier.
Miljøstyrelsens godkendelse, udarbejdelse
af prisblad og ikrafttrædelse
Leveringsbestemmelserne skal godkendes af Miljøstyrelsen. Sagsbehandlingstiden er ca. 4 måneder. Eventuelle justeringer som følge af styrelsens bemærkninger vil blive foretaget af KE efterfølgende.
Der pågår i KE en ajourføring af KEs øvrige leveringsbestemmelser for henholdsvis nettilslutning, varme- og gasforsyning. Ajourføringen medfører eventuelt konsekvensrettelser i de nye vandleveringsbestemmelser i forbindelse med en ensretning af KEs leveringsbestemmelser. Eventuelle ændringsforslag til leveringsbestemmelserne på baggrund heraf indstilles særskilt for Miljø og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen.
Der
udarbejdes på baggrund af leveringsbestemmelserne nyt prisblad, og de heraf følgende budgetændringer for KE vandforsyningens
regnskab, der skal godkendes som led i den almindelige kommunale budgetbehandling.
Det forventes, at leveringsbestemmelserne med tilhørende nye priser træder i kraft overfor kunderne 1. januar 2005.
MILJØVURDERING
Leveringsbestemmelserne
giver ikke miljømæssige konsekvenser, da ændringerne af leveringsbestemmelserne alene omhandler
økonomiske relationer mellem KEs vandforsyning og borgerne.
Miljøkontrollen
i København har haft leveringsbestemmelserne til udtalelse.
ØKONOMI
Forslaget indebærer at der vil kunne ske en vis forsinkelse af indtægter i form af anlægsbidrag vedrørende forsyningsledninger i nye områder, og omvendt, at KE som noget nyt vil få indtægter fra anlægsbidrag vedrørende forsyningsledninger fra tilslutninger til eksisterende forsyningsledninger. Over tid vil forslaget være indtægtsneutralt. Forventningen er, at et eventuelt efterslæb maximalt vil udgøre 3 mio. kr., mens en eventuel fremrykning af indtægterne fra anlægsbidrag ligeledes højst vil være på 3 mio. kr. Der vil blive taget højde for det ændrede princip for opkrævning af anlægsbidrag i budget 2005.
BILAG
Bilag 1: Københavns Energi Leveringsbestemmelser
for tilslutning og adgang til vand. (Bilaget er tidligere fremsendt)
Bilag 2: Skematisk oversigt over de anbefalede
forslag til anlægsbidrag. (Bilaget er tidligere fremsendt)
Bilag 3: Notat af 18. marts 2004 fra Københavns
Energi
Peter Elsman
/
Niels Juul Jensen