Mødedato: 28.10.2002, kl. 15:00

Evaluering af Miljøfestival 2002 samt generelle retningslinier for 2003

Evaluering af Miljøfestival 2002 samt generelle retningslinier for 2003

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. oktober 2002

 

 

2.      Evaluering af Miljøfestival 2002 samt generelle retningslinier for 2003

 MFU 216/2002

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter nærværende indstilling om evalueringen af Miljøfestival 2002, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter forslag til generelle retningslinier for Miljøfestival 2003. 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2002[ajj2] 

Udsat.

 

 

RESUME[pj3] 

Miljø-og Forsyningsforvaltningen har evalueret Miljøfestivalen på baggrund af de succeskriterier, Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på udvalgsmødet den 15. april 2002. I forlængelse af evalueringen har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet generelle retningslinier for Miljøfestival 2003.

Miljøfestival 2002 blev holdt i perioden fra den 30.maj – 2. juni 2002. De opstillede succeskriterier omhandlede blandt andet deltagerantallet, pressekampagnen, kendskabet til festivalen og miljøeffekten.

Alle de opstillede succeskriterier blev opfyldt. Dog blev kriteriet om, at 50% af de deltagende i affaldskonkurrencen skulle ændre adfærd, ikke opfyldt til fulde. En efterfølgende interviewundersøgelse vidner dog om, at konkurrenceformen er god, når det handler om at ændre folks adfærd.

 

Forslag til de generelle retningslinier for Miljøfestival 2003

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljøfestivalen 2003 ligger i perioden fra den 22. maj – 25. maj.

På baggrund af evalueringen mener Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Miljøfestival 2003s koncept igen bør fokusere på et centralt område ved Søerne, som kan samle de organisationer og virksomheder, der ikke betragter sig selv som knyttet til en bestemt bydel, samt på et antal deltagende bydele, hvor der kan foregå lokale arrangementer og initiativer.

Det foreslås også, at der i lighed med de andre år skabes et vartegn for festivalen på Rådhuspladsen.

Derudover foreslås det at udvide antallet af deltagende bydele fra seks til otte. Denne udvidelse forventes at kunne ske indenfor det eksisterende budget. Miljøkontrollen foreslår, at bydelene vælger nogle pladser, der i forvejen besøges af mange mennesker, da det har stor betydning for deltagerantallet. For at gøre Miljøfestivalen så borgerrelateret som muligt, foreslår Miljøkontrollen, at de lokale bliver involveret aktivt i festivalens tilrettelæggelse.

På baggrund af dette års erfaring med "affaldssorterings-konkurrence" foreslås denne aktivitet videreført i 2003, således at der iværksættes en konkurrence, hvis formål det er at vise, hvor enkelt det er at sortere sit affald i fraktioner. Konkurrencen kan endvidere udvides med andre temaer.

Det foreslås, at Dogme-kommunerne i hovedstadsområdet, det vil sige Albertslund og Ballerup kommuner, inviteres til at deltage i Miljøfestival 2003. Det samme gælder for Frederiksberg og Malmø kommuner. Kommunerne vil for eksempel kunne deltage med en udstilling om byernes miljøarbejde.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj4] 

Baggrund

På mødet i Miljø- og Forsyningsforvaltningen den 24. september 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at det ved tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2002 skal prioriteres at sikre aktiviteter i bydelene samtidig med, at der etableres et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København.

Den 4. februar 2002 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget en række aktiviteter under Miljøfestival 2002.

Den 15. april 2002 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget forslagene til succeskriterierne for Miljøfestival 2002 og konceptet for den ressourcebesparende konkurrence i bydelene.

Miljøfestival 2002 blev holdt i perioden 30. maj – 2. juni 2002. Festivalens nye struktur, med et samlende fokus ved Søerne og aktiviteter i seks bydele, betød, at de lokale kræfter var mere involveret i festivalen end tidligere.

I nærværende evaluering har Miljøkontrollen evalueret Miljøfestivalens succes på baggrund af de succeskriterier, Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte umiddelbart inden festivalen.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning om, at Miljøkontrollen ved tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2002 skulle prioritere aktiviteter i bydelene samtidig med, at der blev etableret et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København betød, at flere lokale kræfter var involveret i festivalen end i de foregående år og at københavnerne i år opnåede et større kendskab til festivalen end tidligere.

Det nye struktur betød også, at succeskriteriet om, at lokale kræfter blev involveret i festivalen blev opfyldt, dog i større omfang i nogle bydele end andre. Gode eksempler var Christianshavn, Ydre Nørrebro og Brønshøj-Husum.

Umiddelbart inden Miljøfestivalen godkendte udvalget et succekriterium om, at en tredjedel af københavnerne skulle være informeret om festivalen, samt at halvdelen af de københavnere, der tog aktivt del i festivalen, skulle mene, at Miljøfestival 2002 var en god blanding af miljøfaglighed og oplevelser.

En interviewundersøgelse foretaget af analysefirmaet Megafon umiddelbart efter afholdelsen af Miljøfestival 2002 viste, at 59 % af københavnerne enten havde hørt om eller kendte Miljøfestivalen, se bilag 1. Dette tal er 26 procentpoint højere end Miljøkontrollens mål om, at 1/3 af københavnerne skulle have hørt om eller have kendskab til årets Miljøfestival. Sammenlignet med sidste år så vi en kendskabsstigning på i alt 5 procentpoint. Ifølge Megafons interviewundersøgelse fra Miljøfestival 2001 var kendskabet 54%. Dette betød, at succeskriteriet, der gik på københavnernes kendskab til festivalen, blev opfyldt.

Af Megafons interviewundersøgelse fra Miljøfestival 2002 fremgår det også, at det er væsentligt for københavnerne, at Miljøfestivalen er et blanding af miljøfaglighed og oplevelser, se bilag 1.

Udvalget godkendte også en række succeskriterier for Miljøfestival 2002s pressekampagne. Disse var, at kampagnen skulle give mindst 8 mio. potentielle læsere[1], beregnet som i fodnoten – hvoraf de 0,5 mio. læsere skulle stamme fra læsere af lokalbladene. Kampagnen skulle give 0,7 mio. seere.

For at Miljøfestivalen kunne nå en så bred skare af borgere i København som muligt, var det vigtigt, at festivalen opnåede en bred mediedækning. Umiddelbart efter afholdelsen af festivalen udarbejdede Miljøkontrollen en medierapport. Heraf fremgår det, at pressekampagnen, der kørte fra 8. maj til den 1. juni, gav cirka

8 mio. potentielle læsere. Heraf stammede godt 1 mio. læsere fra lokalaviserne. Kampagnen gav i alt cirka 1 mio. seere, se bilag 2. På baggrund af medierapporten kan det konkluderes, at Miljøfestival 2002 opnåede en bred pressedækning og at succeskriterierne for kampagnen blev opfyldt.

Et succeskriterium var, at 25.000 – 35.000 københavnere skulle deltage i Miljøfestival 2002. For at få et overblik over, hvor mange borgere der deltog i Miljøfestival 2002, bad Miljøkontrollen de ansvarlige for de fire pladser og de seks bydele om at give deres bud på deltagerantallet. Af optællingen fremgik det, at festivalen havde et ganske flot fremmøde, se bilag 3. Cirka 30.000 københavnere deltog. Hermed blev det opstillede succeskriterium opfyldt.

Megafons tabelrapport viste, at festivalens fine fremmøde skyldes den brede pressekampagne, plakaterne, der var placeret  rundt omkring på kommunes plakatsøjler, samt de involveredes personlige netværker.

Et andet vigtigt element har uden tvivl også været strategien om at sikre aktiviteter i bydelene samtidig med, at der var etableret et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København. Den nye struktur betød, at mange københavnere helt naturligt er gået eller kørt forbi festivalen, hvorved de opnåede et kendskab til aktiviteterne.

Som noget nyt i år indeholdt Miljøfestivalen også en affaldssorteringskonkurrence. Deltagerne var seks boligforeninger i de deltagende bydele.

Udvalget godkendte også et succeskriterium om, at halvdelen af deltagerne i affaldskonkurrencen skulle mene, at konkurrencen havde ændret deres syn på affaldssortering, således at de fremover vil være bedre til at sortere deres affald.

Umiddelbart efter Miljøfestivalen udarbejdede Megafon en interviewundersøgelse, hvor et repræsentativt udsnit på i alt 150 personer af de der deltog i konkurrencen, blev interviewet. Heraf fremgår det, at konkurrenceformen er en god metode, når det handler om at ændre folks vaner. Således svarede 40% af de der havde deltaget i konkurrencen, at de mente, at de i dag er bedre til at sortere deres affald end for ½ år siden, se bilag 4. Konkurrencens samlede deltagerantal var på 45% af beboerne i de seks deltagende boligforeninger. Resultatet levede ikke fuldt ud op til det opstillede succeskriterium.

Et andet af de opstillede succeskriterier var kriteriet om, at mere end en tredjedel af de københavnere, der deltog i aktiviteterne ved Søerne, skulle mene, at de havde fået en større miljøviden, som de kunne bruge i deres dagligdag. En stikprøve-undersøgelse blandt deltagerne ved Søerne viste, at dette var tilfældet. Herved blev også dette succeskriterium opfyldt.

Inden festivalen blev der også opstillet et succeskriterium om, at cirka 50 grønne organisationer, organisationer og virksomheder med en grøn profil skulle tage del i årets Miljøfestival. I alt 55 grønne organisationer samt organisationer og virksomheder med en grøn profil deltog, se bilag 5, og succeskriteriet blev opfyldt.

 

Forslag til de generelle retningslinier for Miljøfestival 2003

På baggrund af evalueringen mener Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Miljøfestival 2003 igen bør fokusere på et centralt område ved Søerne, som kan samle de organisationer og virksomheder, der ikke betragter sig selv som knyttet til en bestemt bydel, og et antal deltagende bydele, hvor der kan foregå lokale arrangementer og initiativer.

Det foreslås også, at der i lighed med de andre år skabes et vartegn for festivalen på Rådhuspladsen.

Derudover foreslås det, at udvide antallet af bydele fra seks til otte. Denne udvidelse forventes at kunne ske indenfor det eksisterende budget. Udvidelsen fra seks til otte bydele vil også betyde, at Miljøfestivalen til næste ud vil kunne nå ud til flere københavnere.

Miljøkontrollen foreslår, at de seks bydele der deltog i Miljøfestival 2002 også inviteres til at deltage i Miljøfestival 2003. Disse er Brønshøj-Husum, Ydre Nørrebro, Christianshavn, Sundby Øster, Kgs. Enghave og Bispebjerg. De seks bydele har via deres arbejde i år høstet erfaring med at tilrettelægge Miljøfestivalen. Derudover foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at bydelene Vestamager (Islands Brygge) og Vesterbro også inviteres. Begge bydele har velfungerende lokale miljøaktiviteter. Alle de nævnte bydele har vist sig positive overfor invitationen.

Det har vist sig, at den geografiske placering er helt fundamental i forhold til, hvor mange borgere der deltager i festivalen. Derfor vil Miljøkontrollen foreslå, at bydelene vælger nogle pladser, der i forvejen besøges af mange mennesker. Miljøkontrollen foreslår også, at de lokale involveres aktivt i hele forløbet omkring festivalens tilrettelæggelse.

På baggrund af dette års erfaring med "affaldssorterings-konkurrencen" foreslås denne aktivitet videreført i 2003. Konkurrencen kan udvides med andre temaer.

Det foreslås, at Dogme-kommunerne i hovedstadsområdet, det vil sige Albertslund og Ballerup kommuner inviteres til at deltage i Miljøfestival 2003. Det samme gælder for Frederiksberg og Malmø kommuner. Kommunerne vil for eksempel kunne deltage med en udstilling om byernes miljøarbejde.

 

Inddragelse af Miljø- og Forsyningsudvalget i forberedelsen af Miljøfestival 2003:

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at udvalget forelægges to indstillinger, der omhandler tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2003.

1.      Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter primo 2003 Miljøfestival 2003s større arrangementer.

2.      Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter Miljøfestival 2003´s endelige program i april 2003.

 

MILJØVURDERING

Miljøfestivalens overordnede mål er at højne miljøbevidstheden hos borgerne. Med baggrund i de rapporter der foreligger, er det Miljøkontrollens vurdering, at Miljøfestivalen er med til at højne miljøbevidstheden og dermed i sidste instans at styrke miljøvanerne hos et stort antal af københavnerne.

I forbindelse med Miljøfestival 2002 indkom der ingen klager over hverken støj, affald eller lignende. Miljøkontrollen vil dog fortsat i forbindelse med tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2003 være meget opmærksom på affalds- og støjhåndteringen.

 

ØKONOMI

Der er i budget 2003 ligesom i 2002 afsat 950.000 kr. til Miljøfestivalen under konto 0.80.1 Fælles Formål.

 

HØRING

Sagen har ikke været i høring.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Sagen vurderes ikke at have nogle andre konsekvenser.

 

BILAG

Følgende bilag er vedlagt:

1.      Notat angående rapporten" Københavns Kommune, Københavns Miljøfestival, juni 2002.

2.      Notat angående Miljøfestival 2002s pressekampagne.

3.      Notat vedrørende det samlede antal deltagere på Miljøfestival 2002.

4.      Notat vedrørende rapporten "Undersøgelse om affaldssortering, Københavns  Kommunes Miljøkontrol, juli 2002."

5.      Notat angående de deltagende organisationer i Miljøfestival 2002.

 

Megafons tabelrapport " Københavns Kommune, Københavns Miljøfestival, juni 2002" er fremlagt i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Rapporten kan også rekvireres gennem Miljøkontrollen eller på www.miljoefestival.dk.

Megafons tabelrapport " Københavns Kommunes Miljøkontrol, undersøgelse vedrørende affaldssortering, juli 2002" er ligeledes fremlagt i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Denne rapport kan også rekvireres gennem Miljøkontrollen eller på www.miljoefestival.dk.

 

 

 

Peter Elsman

 

                                            / Hjalte Aaberg


 



[1] Et læsertal på 8 mio. læsere betyder, at der har været 8 mio. gange, hvor en person har læst en avis, hvori der har været skrevet om Miljøfestival 2002. Det betyder ikke, at alle læsere har læst artiklen om Miljøfestivalen.


 [pj1]00104470DOC

 [ajj2]00103162DOC

 [pj3]00104471DOC

 [pj4]00104472DOC

Til top