Mødedato: 27.10.2003, kl. 15:00

Høringssvar til forslag til regionplantillæg om stationsnærhedsprincippet

Høringssvar til forslag til regionplantillæg om stationsnærhedsprincippet

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. oktober 2003

 

 

8.      Høringssvar til forslag til regionplantillæg om stationsnærhedsprincippet

 MFU 231/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

·        at HUR's høring over "Forslag til Regionplantillæg om harmonisering og supplering af stationsnærhedsprincippet" besvares med fremsendelse af nærværende indstilling. 

 

 

RESUME

Hovedstadens Udviklingsråd har udsendt forslaget til regionplantillæg i offentlig høring fra den 29. september til den 24. november 2003. HUR ønsker med forslaget at udvide kommunernes muligheder for at afgrænse stationsnære områder – også ved lokalbanestationer i kommunecentrene og ved mindre S-banestationer.

Økonomiforvaltningen har tidligere – i forbindelse med den første høring om Regionplan 2005 fra januar til marts 2003 – over for HUR tilkendegivet som sin principielle holdning til forslaget om at justere retningslinierne for stationsnær lokalisering, at en sådan nuancering eller justering bør indgå i det samlede forslag til Regionplantillæg 2005.

Københavns Kommune fastholder, at diskussionen om stationsnærhedsprincippet bør ses i sammenhæng med de øvrige overvejelser om en strategi for regionens udvikling på langt sigt. Stationsnærhedsprincippet har i en årrække været det bærende lokaliseringsprincip i regionplanlægningen. Den regionale hovedstruktur er siden Fingerplanen bygget op omkring dette samspil mellem den bymæssige og trafikale udvikling i Hovedstadsregionen. Kommu nen lægger i den forbindelse vægt på, at der i region- og trafikplanlægningen tilstræbes den størst mulige hensyntagen til miljøet og til den kollektive trafiks konkurrenceevne. 

Der er i regionen allerede udlagt arealer til både erhvervsbyggeri og tæt boligbyggeri svarende til behovet i årtier fremover. Københavns Kommune anerkender derfor ikke synspunktet om, at en nyvurdering af regionplanens retningslinier om stationsnær lokalisering ikke kan afvente den ordinære udarbejdelse af Regionplan 2005.

Københavns Kommune anbefaler, at der ved revurderingen af stationsnærhedsprincippet bør fastholdes, at regionalt orienterede arbejdspladser og andre trafikintensive byformål skal lokaliseres tæt ved knudepunktstationer og andre velbetjente stationer. Der bør desuden tilskyndes til yderligere stationsnær fortætning.        

 


SAGSBESKRIVELSE

Med henblik på at fremskynde færdiggørelsen af regionplantillægget om stationsnærhedsprincippet har HUR besluttet, at den første høring om Regionplan 2005 (frem til marts 2003) også betragtes som første høring om regionplantillægget om stationsnærhedsprincippet. Der har desuden frem til august 2003 været gennemført en supplerende høring om stationsnærhedsprincippet. Høringssvarene er resumeret i "Hvidbog 1 om indsendte idéer og forslag" (HUR august 2003) og ganske kort omtalt sidst i denne indstilling.   

Erfaringerne med stationsnærhedsprincippet har hidtil været meget positive. Både virksomhederne og de ansatte lægger i stigende grad vægt på en placering, der indebærer en god betjening med kollektiv trafik. Undersøgelser af effekten af anvendelsen af princippet i Hovedstadsregionen peger dog på, at princippet bør strammes op i forhold til afstanden til stationen og måske nuanceres i forhold til anvendelsens art og intensitet i forhold til stationens betydning.

Rigtigt anvendt indebærer stationsnærhedsprincippet, at de ansatte har en reel valgmulighed. Erfaringerne viser, at hvis der er en velbetjent station inden for 500 til 700 meters afstand fra arbejdspladsen, så vælger en stor del af de ansatte at rejse med kollektiv trafik. Dette afhjælper både trængselssituationer på vejnettet og miljømæssige og trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser af stor biltrafik. Det indebærer også en betydelig forbedring af mobiliteten for den meget store del af regionens befolkning, der ikke har rådighed over bil. En fortætning af de eksisterende stationsnære områder mindsker desuden behovet for at inddrage nye landområder til byformål.

De i forslaget til regionplantillæg forslåede ændringer indebærer, at alle eksisterende og besluttede stationer på S-banerne, Kystbanen, Vestbanen og Øresundsbanen udpeges som lokaliseringspunkter for afgrænsning af stationsnære områder. Dette gælder også lokalbanestationer i kommunecentre. Desuden foreslås der udpeget 11 særlige lokaliseringsområder, hvor særligt trafikskabende funktioner (primært kontor- og serviceerhverv men også tætte boligerområder) også kan lokaliseres. Der er tale om konkret afgrænsede områder i Dragør, Gladsaxe, Smørumnedre, Rødovre, Nærum, Hørsholm, Jægerspris, Skibby, Slangerup, Jyllinge og Kirke Hyllinge.

Foranlediget af Plandivisionen i HUR har forskningscenteret Skov & Landskab i 2002 udarbejdet rapporten "Stationsnærhedspolitikken i hovedstadsområdet – baggrund og effekter". I rapporten peges på de miljømæssige og trafikale fordele ved det gældende stationsnærhedsprincip. Det konkluderes, at der ikke er trafikalt eller miljømæssigt belæg for en opblødning af stationsnærhedsprincippet med hensyn til hvilke stationer, der kan være tale om, eller med hensyn til afstandskriteriet. Derimod viser undersøgelserne, at der vil kunne opnås en større trafikal effekt ved at placere det mest trafikgenererende nybyggeri ved de bedst betjente stationer, og ved at begrænse byggemulighederne til arealer så tæt ved stationerne som muligt.

Der er inden for alle de 5 regionale enheder – men ikke nødvendigvis inden for alle kommuner – plads til flere årtiers erhvervsbyggeri. Ud fra foreliggende oplysninger om de seneste års påbegyndte erhvervsbyggeri skønner forvaltningen, at der i regionen som helhed er rummelighed til mere end 50 års erhvervsbyggeri.

Bolig- og befolkningsprognoserne er under revision i lyset af, at befolkningsvæksten i regionen nu ser ud til blive betydeligt mindre end hidtil antaget. Der er i øvrigt også – selv med den hidtidige befolkningsprognose - plads til flere årtiers etageboligbyggeri i regionen.

Det er på denne baggrund, at det fra Københavns Kommunes side fastholdes, at der ikke er tilstrækkeligt vægtige argumenter for her og nu at gennemføre en opblødning af stationsnærhedsprincippet. Der er tværtimod behov for nøjere at belyse de arealmæssige, trafikale og ikke mindst miljømæssige effekter af at fravige det bærende princip i de sidste mange års region- og trafikplanlægning. 

 

MILJØVURDERING

Forslaget til regionplantillæg om harmonisering og supplering af stationsnærhedsprincippet vil ifølge de hidtil gennemførte undersøgelser alt andet lige føre til større byspredning, større arealforbrug, ringere muligheder for kollektiv trafikbetjening, mere biltrafik og dermed en større miljøbelastning af Hovedstadsregionen. Omfanget af disse miljømæssige konsekvenser er ikke nærmere belyst i forslaget.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Forslaget til regionplantillæg skal ses i sammenhæng med forslaget om akut udlæg af nye boligarealer, forslaget til Trafikplan 2003 for Hovedstadsregionen og forberedelsen af Regionplan 2005.

 

HØRING

I forbindelse med høringen i foråret over HUR's debatoplæg om regionplanlægningen "Balance mellem vækst og miljø i Hovedstadsregionen" anbefalede Københavns Amt, Roskilde Amt og Frederiksborg Amt samt de fleste kommuner en opblødning af stationsnærhedsprincippet. Københavns Kommune, DSB og interesseorganisationerne for natur- og fritidsliv er imod eller betænkelige ved en opblødning.

Bygge- og Teknikforvaltningen tilkendegav, at en opblødning af stationsnærhedsprincippet ville have uheldige trafikale konsekvenser for Københavns Kommune, og fremførte ligesom Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at stationsnærhedsprincippet bør styrkes med henblik på at forbedre kundeunderlaget for den kollektive trafik.    

 

BILAG

"Forslag til Regionplantillæg om harmonisering og supplering af stationsnærhedsprincippet", HUR Plan, august 2003.

 

 

 

 

 

 

Mette Lis Andersen                Erik Jacobsen                            Peter Elsman

 


 


Til top