Mødedato: 27.10.2003, kl. 15:00

Drøftelse af forslag til ændring af elforsyningsloven (betaling til decentral kraftvarme mm.)

Drøftelse af forslag til ændring af elforsyningsloven (betaling til decentral kraftvarme mm.)

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. oktober 2003

 

 

6.      Drøftelse af forslag til ændring af elforsyningsloven (betaling til decentral kraftvarme mm.)

 MFU 229/2003

INDSTILLING

Miljø- og forsyningsforvaltningen indstiller at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter udkast til ændring af lov om elforsyning.

 

 

RESUME

På baggrund af høringssvar af 2. oktober 2003 fra Københavns Kommune om forslag til ændring af elforsyningsloven (betaling til decentral kraftvarme mm.) ønsker Miljø- og Forsyningsudvalget at drøfte lovforslaget, særligt med henblik på konsekvenserne for varmeforbrugere og affaldskunder som følge af den ændrede tilskudsberegning for elproduktion fra affaldsforbrændingsanlæg.

 


SAGSBESKRIVELSE

Lovforslaget, der blev sendt i høring den 17. september, indeholder forskellige elementer. Forslaget indeholder for det første et forslag om at indføre et produktionsuafhængigt tilskud til decentrale kraftvarmeværker og elproducerende affaldsforbrændingsanlæg, således, at disse anlæg kan overgå til at sælge el på markedsvilkår.

Herudover foreslås at

·        pristillæg til elektricitet fra biogasanlæg og andre VE anlæg

·        regler som skal effektivisere udbudet af havvindmøller

·        bestemmelser med henblik på at opretholde forsyningssikkerheden

·        ændrede principper for indregning af administrationsomkostninger vedrørende miljøvenlig elektricitet

·        pristillæg til elværksfinansierede vindmøller tilsluttet før 1. januar 2000 ophæves

Miljø- og Forsyningsudvalget ønskede på sit møde den 6. oktober 2003, hvor høringssvaret fra Københavns Kommune var lagt til orientering, at drøfte lovforslaget, særligt med henblik på konsekvenserne for varmeforbrugere og affaldskunder som følge af den ændrede tilskudsberegning for elproduktion fra affaldsforbrændingsanlæg.

Affaldsforbrændingsanlæg vil – ligesom de decentrale kraftvarmeværker - blive omfattet af ændringen af den produktionsafhængige støtte til el (tre-leds-tariffen) til en produktionsuafhængig støtte. Elproduktionen går således fra at være prioriteret strøm (dvs. at eldistributionsselskaberne har en pligt til at aftage strømmen) til, at strømmen skal afsættes på markedsvilkår på lige fod med fx strøm fra de store kraftværker. Affaldsforbrændingsanlæggene opretholder dog deres elproduktionstilskud på 7 øre pr. kWh.

Som det fremgår af høringssvaret, ville forslaget og den foreslåede beregningsmetode, der er sendt i høring, ifølge affald danmark betyde, at støtten til Amagerforbrænding og Vestforbrænding reduceres med godt 50 mio. kr. pr år. Dette beløb ville i givet fald kunne overvæltes på varmekunderne i form af højere varmepriser og på affaldsproducenterne i form af højere behandlingstakster. Dette gælder også for visse andre forbrændingsanlæg i Danmark.

Affaldsbranchen, herunder affald danmark, har på baggrund af denne problemstilling afholdt møde med Energistyrelsen fredag den 3. oktober. Mødet resulterede i, at Energistyrelsen ser positivt på at tilrette forslaget i forhold til at kunne lægge den reelle elproduktionen fra anlæggene til grund for beregningen (udgangsåret er 2001-2002, hvor flere forbrændingsanlæg havde meget udetid pga. ombygninger), og at der indregnes en rimelig afskrivningsperiode.

Der vedlægges et notat fra affald danmark, der viser konsekvenserne af det gamle og det reviderede beregningsgrundlag, så langt man er kommet i diskussionen med Energistyrelsen. Det reviderede grundlag vil nu betyde et fald i støtten på ca. 18 mio. kr. pr år, hvilket er en væsentlig forbedring, men som stadig udgør et tab af indtægter, som skal fordeles på affalds- og varmekunderne.

Affald danmark har beregnet konsekvenserne for en affaldsproducent og en varmekunde ud fra en forudsætning om en fordeling af omkostningen med en 40/60 procent fordelingsnøgle, hvor omkostningen tildeles affaldssiden med 40% og varmesiden med 60% (en fordelingsnøgle der ofte anvendes ved fordeling af fællesomkostninger på affaldsanlæg). Det skal bemærkes, at varmepriserne fra Amagerforbrænding og Vestforbrænding ikke kontraktmæssig fastsættes ud fra denne fordelingsnøgle, men det giver dog en indikation af takststigningerne.

På dette grundlag opgøres taktstforhøjelsen for en affaldskunde til ca. 5 kr. pr år, mens varmeudgiften for en forbruger er skønnet til at stige med ca. 35 kr. pr. år. Det skal også bemærkes, at det benyttede varmebehov på 66 GJ er for et mindre parcelhus, mens en lejlighed i København nærmere har et varmebehov på 40 GJ. Herudover er det ikke medtaget, at København også forsynes med damp, hvorfor prisstigningen nærmere vil være 30 kr. pr år.   

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

bilag 1 affald danmark notat til Københavns Kommune

bilag 2 forslaget til lov om ændring af lov om elforsyning

bilag 3 Københavns Kommunes høringssvar af 2. oktober 2003

 

 

 

Peter Elsman

/Vibeke Østergaard

 


 


Til top