Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten
Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 27. oktober 2003
10. Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten
MFU 233/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der meddeles Københavns Energi en anlægsbevilling med en udgift på 25 mio. kr. til etablering af renseforanstaltninger på overløbsvand ved Svanemøllebugten og en indtægt på 10 mio. kr., der modtages fra EU's støtteprogram LIFE-Environment. Der kan anvises kassemæssig dækning på rådighedsbeløbet på konto 1.40.3 Spildevand.
RESUME
For at opnå den givne målsætning for vandkvaliteten i Svanemøllebugten er det nødvendigt at iværksætte en række tiltag. Der er allerede defineret foranstaltninger, som kan reducere udledningerne fra kloaksystemet til Svanemøllebugten. Kapitalbevillingen omfatter den del af projektet, som foreslås udført med anvendelse af nyeste viden og teknologi om rensning og desinficering af spildevand.
Til gennemførelse af denne del af projektet ansøgte Københavns Energi i 2002 støtte fra EU's støtteprogram LIFE-Environment. EU bevilligede støtten, der dog forudsætter at selve anlægget etableres i 2004 med efterfølgende måle-, dokumentations- og innovationsprogram i 2005 og 2006.
Ved prioriteringen af Københavns Energis investeringsbehov blev det vedtaget at udskyde starten på etableringen af disse foranstaltninger til 2007. Imidlertid er flytningen af færgetrafikken fra Kvæsthusbroen udskudt, hvorved anlægget af forsinkelsesbassinet på Sankt Annæ Plads må udskydes. Dette giver mulighed for at forelægge nærværende ansøgning.
Det kan i øvrigt oplyses, at udskydelsen af flytningen af færgetrafikken kan blive, at badevandskvalitet i inderhavnen ved Kvæsthusbroen opnås ½ år senere end oprindelig planlagt, dvs. eftersommeren 2006.
SAGSBESKRIVELSE
I spildevandsplan 2000, so m er tiltrådt på Borgerrepræsentationens møde 8. februar 2001, er det angivet, at den generelle tilstand af vandkvaliteten i Svanemøllebugten ikke er på et niveau, der opfylder den givne målsætning. For at opnå denne målsætning er det nødvendigt at iværksætte en række tiltag. Disse tiltag er defineret, men er udskudt til opstart i 2007 af budgetmæssige årsager.
Et af tiltagene omhandler etablering af rensning på overløbsvandet. Der foreslås etableret et anlæg, som kan rense 500 l/sek. Formålet med anlægget, er ved hjælp af den nyeste viden og erfaring om spildevandsrensning, at fjerne stort set alle bundfældelige stoffer og flydestoffer i overløbsvandet, og derefter lede det gennem et UV anlæg (ultraviolet belysning), som desinficerer overløbsvandet inden det ledes ud i Svanemøllebugten.
Anlægget planlægges etableret ved den eksisterende Scherfigsvej Pumpestation, hvor KE Afløb ejer grunden. Stationen planlægges i forvejen ombygget i forbindelse med det samlede projekt til forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten.
Den samlede pris for renseforanstaltningerne inklusive et omfattende måle-, dokumentations- og innovationsprogram er på 25 mio. kr. Heraf er der opnået støtte på 10 mio. kr. fra EU's støtteprogram LIFE-Environment. Selve renseforanstaltningen anlægges i 2004, mens måle-, dokumentations- og innovationsprogrammet løber over årene 2005 – 2006.
Nærværende projekt anses for at være vigtigt, fordi det vil give viden om mulighederne for at håndtere overløbsvand på andre måder end ved at bygge bassiner. Det må forudses, at der vil være en fortsat offentligt forventning om, at vandet i vores søer og vandløb og i havnen er så rent som muligt, og at forurening fra udledningerne fra kloaksystemet derfor skal være så ubetydelig som muligt. Dette kan gøres ved fortsat at bygge større og større bassiner, men det kan være en dyr løsning, og nogle steder kan det slet ikke lade sig gøre på grund af manglende arealer. Det kan derfor vise sig mere økonomisk attraktivt at bygge en kombination af bassin og lokal rensning som beskrevet i nærværende projekt, hvor bassinet sørger for en udjævning af vandstrømmen inden renseforanstaltningerne. De teknikker, der indgår i de påtænkte renseforanstaltninger, er kendte og afprøvede, men afgørende for om det kan være en brugbar løsning vil være, om de samlet kan bringes til at fungere med den forventede rensegrad og den nødvendige driftssikkerhed.
LIFE projektets effekt på Svanemøllebugten kan sammenlignes med etablering af 5.000 m3 bassinvolumen. Denne løsning vil imidlertid beløbe sig til minimum 25 mio. kr. afhængig af håndtering af forurenet jord. Ved etablering af den foreslåede rensning af overløbsvandet til netto 15 mio. kr. forventes derfor en samlet anlægsbesparelse på minimum 10 mio. kr.
Besparelsen på 10 mio. kr. ved etablering af renseforanstaltninger skyldes i princippet udelukkende, at der gives tilskud til anlægget. Københavns Energi har dog en formodning om at besparelsen kan være større. Det afhænger f.eks. af hvor meget forurenet jord Københavns Energi undgår at håndtere ved ikke at skulle etablere et bassin på 5.000 m3.
Renseforanstaltningerne kan imidlertid ikke erstatte 5.000 m3 på Kvæsthusbroen, som Miljø- og Forsyningsudvalget bevilligede på mødet 22. september 2003 (MFU 187/2003) på samme måde som ved Svanemøllebugten. Endvidere gør de store bindinger til udformningen af det fysiske anlæg på Kvæsthusbroen det nærmest umuligt at anvende løsningen som supplement til den foreslåede bassinløsning på stedet.
Ved anlægget af de omtalte renseforanstaltninger reduceres udledningen af urenset opblandet regn- og spildevand fra ca. 250.000 m3 til ca. 150.000 m3, idet 100,000 m3 ledes gennem renseanlægget, før de ledes til Svanemøllebugten.
Ved yderligere at etablere de udskudte, samlede foranstaltninger til reduktion af udledninger til Svanemøllebugten vil de årlige aflastninger i 2009 blive nedbragt fra ca. 150.000 m3 til ca. 35.000 m3. Aflastningshyppighederne vil desuden falde fra ca. 16 gange om året til ca. 3 –4 gange om året.
Støtten fra LIFE Environment er givet til Københavns Energi, Afløb som kontraktholder. Århus Kommunes Miljøkontor samt Odense Vandselskab deltager i programmet med lignende projekter. Københavns Miljøkontrol, Århus Amt og Fyns Amt deltager i programmet med henblik på målinger af effekter i vandområderne. Alle deltagere er således afhængige af Københavns Energi, Afløbs videre deltagelse.
ØKONOMI
Den samlede udgift til etablering af renseforanstaltninger under EU's støtteprogram LIFE-Environment anslås til 25 mio. kr. (prisniveau april 2003). Indtægten fra støtteprogrammet beløber sig til 10 mio. kr.
Der forventes følgende fordeling over årene.
|
Udgifter |
Indtægter |
Netto |
2003 |
3 mio. kr. |
4 mio. kr. |
-1 mio. kr. |
2004 |
18 mio. kr. |
3 mio. kr. |
15 mio. kr. |
2005 |
3 mio. kr. |
0 mio. kr. |
3 mio. kr. |
2006 |
1 mio. kr. |
3 mio. kr. |
-2 mio. kr. |
I alt |
25 mio. kr. |
10 mio. kr. |
15 mio. kr. |
Der kan anvises kassemæssig dækning for udgifterne og indtægterne i 2003 på konto 01.42.40.3.33 Forbedring af vandkvaliteten i Københavns Havn og Kyst.
I 2004 vil nettoudgiften beløbe sig til 15 mio. kr. Kassemæssig dækning for beløbet på konto 01.42.40.3.33 Forbedring af vandkvaliteten i Københavns Havn og Kyst opnås som følge af en udskydelse af et tilsvarende beløb under projektet "Forbedring af vandkvaliteten i inderhavnen ved Kvæsthusbroen".
Udskydelsen af investeringerne i dette projekt er nødvendiggjort af, at det for ganske nylig er oplyst, at flytningen af færgetrafikken fra Kvæsthusbroen er udskudt ½ år.
Det betyder, at påbegyndelsen af etableringen af selve bassinet på Kvæsthusbroen er udskudt til 1. april 2005. Færdiggørelsen af Kvæsthusbroprojektet: Sommer 2006.
Projektering, udbud og de tilknyttede ledningsomlægninger mv. udføres fortsat i 2004 og beløber sig til ca. 10 mio. kr. De resterende 15 mio. kr., som også var afsat til anlæg i 2004, skal nu først anvendes i 2006.
ANDRE KONSEKVENSER
Der skal etableres ledningsanlæg mellem Wilhelmsdalsløbsledningen og Scherfigsvej Pumpestation gennem Dansk Ungdoms Fællesråds ejendom, matrikel nr. 1988 Udenbys Klædebo Kvarter. Tilladelse hertil forventes givet af Dansk Ungdoms Fællesråd.
MILJØVURDERING
De foreslåede renseforanstaltninger vil betyde mindre synlig
og usynlig forurening efter et overløb.
Under udførelsen af projekterne vil der være miljømæssige gener mest i form af støj og trafik på grund af anlægsarbejderne. Der vil blive truffet de nødvendige foranstaltninger for at mindske generne for beboerne mest muligt.
Det kan i øvrigt oplyses, at konsekvensen af udskydelsen af flytningen af færgetrafikken kan blive, at badevandskvalitet i inderhavnen ved Kvæsthusbroen opnås ½ år senere end oprindelig planlagt (sommer 2006).
HØRING
Projektet har været forelagt Miljøkontrollen som recipientmyndighed for de marine områder. Miljøkontrollen anbefaler projektet.
BILAG
1. Projektfors
lag. Forbedring af
vandkvaliteten i Havn og Kyst
Peter Elsman
/ Niels Juul Jensen