Oprydning af jordforurening på yderligere to legepladser
Oprydning af jordforurening på yderligere to legepladser
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. september 2000
4. Oprydning af jordforurening på yderligere to legepladser
MFU 202/2000 J.nr. M 73010-4/00
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der gives en kapitalbevilling på 1,65 mio. kr. til oprydning af jordforurening på yderligere én institutionslegeplads og én offentlig legeplads og
at sagen videresendes til Økonomiudvalget til høring og til Borgerrepræsentationen til godkendelse.
RESUME
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der gives en kapitalbevilling til to afværgeprojekter over for jordforurening på henholdsvis en institutionslegeplads på Snorresgade 24 og en offentlig legeplads på Kløvermarksvej 35.
Afværgeprojektet på Snorresgade 24 beløber sig til 750.000 kr. og gennemføres i år 2000, medens afværgeprojektet på Kløvermarksvej 35, der beløber sig til 900.000 kr. gennemføres i år 2001.
Afværgeprojekterne finansieres ved en besparelse på 1,65 mio. kr. på Borgerrepræsentationens kapitalbevilling nr. 10/2000 af 13. januar 2000 til oprydning af forurenet jord på daginstitutioner og legepladser på tidligere fyld- og lossepladser og tidligere industrigrunde.
SAGSBESKRIVELSE
Miljøkontrollen har i 2000 blandt andet gennemført afværgeforanstaltninger på legearealer i et boligområde i Valby, på en legeplads i Odinsgade samt på en institution på Sionsgade 5. Arbejdet har været 1,65 mio. kr. billigere end først budgetteret. Mindreforbruget skyldes primært, at udgifterne til entreprenør og deponering/rensning af den forurenede jord har været mindre end forventet, idet jordmængderne, der skulle håndteres, var mindre end antaget og at dele af jorden ikke var så kraftig forurenet som forventet.
De nævnte afværgeforanstaltninger er udført på baggrund af Borgerrepræsentationens kapitalbevilling af 13. januar 2000 til oprydning af forurenet jord på daginstitutioner og legepladser på tidligere fyld- og lossepladser og tidligere industrigrunde i overensstemmelse med den af Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte rækkefølgeplan.
Mindreforbruget foreslås i overensstemmelse med rækkefølgeplanen anvendt til afværgeforanstaltninger på en daginstitutions legeplads på Snorresgade 24 og på en offentlig legeplads på Kløvermarksvej 35, idet forureningen på disse to lokaliteter overstiger afskæringskriterierne for tungmetaller og tjærestoffer.
Afskæringskriterierne angiver det niveau, hvor det er nødvendigt at foretage en total afskæring af al kontakt med jorden, hvis området anvendes til meget følsom arealanvendelse, som f.eks. daginstitution.
Uddybning af indstilling:
Daginstitutionen og legepladsen er undersøgt i overensstemmelse med rækkefølgeplanen, vedtaget af Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 22. februar 1999. Undersøgelserne har vist, at der er kraftigt forurenet på de to lokaliteter, hvorfor der bør gennemføres afværgeforanstaltninger over for jordforureningen.
Snorresgade 24
Der er en legeplads på arealet, som benyttes af den integrerede institution Bryggen, der er beliggende i en lejlighed Snorresgade 3. Der har tidligere været skrothandel på arealet. Ved forureningsundersøgelsen er der på en del af arealet påvist en meget kraftig forurening med bly, cadmium og kviksølv. Miljøkontrollen har opsat et midlertidigt byggepladshegn for at undgå at institutionens børn bliver eksponeret for forureningen. På den resterende del af arealet er der påvist moderat forhøjet indhold af ovennævnte tungmetaller, svarende til rådgivningsintervallet.
Der udføres afværgeforanstaltninger i form af afgravning til 0,5 meter under terræn, de steder det er muligt. På en del af arealet er der betondæk i 0,1-0,2 meters dybde. Det samlede areal er 1500 m2. Efter afgravning udlægges signalnet, der pålægges dokumenteret ren jord og beplantning retableres.
Kløvermarksvej 35
Der er offentlig legeplads på arealet. Arealet er en del af en større opfyldning på Kløvermarksvej. Forureningsundersøgelser har vist en kraftig forurening med tungmetaller og tjærestoffer over afskæringskriteriet.
Der udføres afværgeforanstaltninger i form af afgravning af 0,25-0,5 m forurenet jord. Der udlægges signalnet, pålægges 0,5 m dokumenteret ren jord og beplantning-en retableres.
Afværgeforanstaltningerne kan af praktiske grunde først gennemføres i første halvdel af 2001, hvorfor beløbet vil blive søgt overført til 2001.
ØKONOMI
Der budgetteres skønsmæssigt med følgende udgifter på de to lokaliteter:
Snorresgade 24 750.000 kr.
Kløvermarksvej 35 900.000 kr.
Projektet på Snorresgade 24 gennemføres i 2000, medens projektet på Kløvermarksvej 35 først gennemføres i 2001, idet det ikke er praktisk muligt at nå begge projekterne i 2000.
Udgifterne afholdes med 0,75 mio. kr. i 2000 og 0,9 mio. kr. i 2001 og modsvares af et tilsvarende mindreforbrug på kapitalbevillingen til oprydning af forurenet jord på daginstitutioner og legepladser på tidligere fyld- og lossepladser og tidligere industrigrunde (BR 10/2000, vedtaget den 13. januar 2000).
Der anvises kassemæssig dækning for 2000 på konto 0.81.3 "oprensning af grunde". Udgiften i 2001 vil søges finansieret ved, at der søges om tilsagn om overførsel af den resterende del af mindreforbruget på kontoen i 2000.
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
Niels Juul Jensen /
Jørgen Høeg