Tilslutning af Svanemølleværket til CTRs transmissionsnet
Tilslutning af Svanemølleværket til CTRs transmissionsnet
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 27. januar 2003
6.
MFU 13/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender et projektom tilslutning af Svanemølleværket til CTRs transmissionsnet givet, atprojektet ikke forudsætter Energistyrelsens samtykke.
RESUME
Formålet med ombygning på Svanemølleværket og tilslutningtil fjernvarmetransmissionssystemet er primært at sikre tilstrækkeligspidslastkapacitet, så forsyningssikkerheden i CTR's transmissionsnetopretholdes ved den ændrede forsyningssituation fra Amagerværket.
Det vurderes, at både den samfundsmæssige og selskabsmæssigegevinst ved gennemførelse af projektet er overordentlig stor set i forhold tilden relativt beskedne investering, som Energi E2 og CTR foretager. Projektetvil samtidig have en positiv miljømæssig virkning.
SAGSBESKRIVELSE
Projektforslaget omfatter ombygning af installationer på Svanemølleværketsamt etableringen af en ny transmissionsledning for fjernvarme mellemSvanemølleværket og den eksisterende transmissionsledning i Strandvænget. Denny ledning indgår i transmissionssystemet, som forsyner Københavnsområdet medkraftvarme.
Formålet med projektet er for det første at gøre det muligtat levere spidslast fra Svanemølleværket til CTRs net til erstatning af kapacitet fra Amagerværkets blok 1 og afblok 2, der skal ombygges til halmpillefyring med mindre effekt. Dernæst vilprojektet give mulighed for en yderligere optimering af driften af detkøbenhavnske fjernvarmesystem ved, at der kan transporteres varme fra CTRnettet gennem Svanemølleværket og ud i KEs distributionsnet på Østerbro.Projektet forventes gennemført i foråret/sommeren 2003 med idriftsættelse primooktober 2003.
Idet projektet vedrører et fjernvarmeprojekt, der er størreend 1 MW, skal Mil jø- og Forsyningsudvalget godkende projektet i henhold tilVarmeforsyningsloven og Økonomi- og Erhvervsministeriets bekendtgørelse nr. 582af juni 2000 om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter forkollektive varmeforsyningsanlæg (projektbekendtgørelsen). Heraf fremgår det, atder skal udføres en række økonomiske og miljømæssige vurderinger.
Indstilling og begrundelse for projektforslaget skal ihenhold til projektbekendtgørelsen fremsendes til Energistyrelsen tilorientering. Energistyrelsen kan inden for 14 dage meddele, at godkendelse afprojektforslaget forudsætter Energistyrelsens forudgående samtykke.Projektforslaget forelægges derfor udvalget til godkendelse med forbehold forEnergistyrelsens stillingtagen.
Miljøgodkendelse forAmagerværkets blok 1 udløber i 2004. I den forbindelse nedlægges blok 1, mensblok 2 ombygges til halmpillefyring med en lavere effekt end tidligere. Efteren ombygning på Amagerværket vil Energi E2 have mindre effekt til leveringdirekte til CTR's transmissionsnet. Den nye blok 2 på Avedøreværket erstatterproduktionsmæssigt leverancerne på Amagerværkets gamle blokke. Men på grund afde kapacitetsmæssige forhold i CTRs net er det nødvendigt at etablere erstatningskapacitet i CTRs område, der kan være idrift, når Amagerværket ombygges.
Formålet med ombygning på Svanemølleværket og tilslutningtil fjernvarmetransmissionssystemet er således primært at sikre tilstrækkeligspidslastkapacitet. Derved opretholdes forsyningssikkerheden i CTR's samledetransmissionssystem i forbindelse med den ændrede forsyningssituation fraAmagerværket.
Projektet medfører tillige en forbedring af Energi E2's og CTR'smuligheder for at optimere den samlede produktion af el og varme samt enforbedring af den lokale forsyningssikkerhed i området. Projektet indgår i densamlede plan for opretholdelse af status quo for varmeeffekt til CTR. Planenhar været behandlet i en arbejdsgruppe med deltagelse af VEKS, KE, CTR og E2 ogfremgår af et notat om varmeeffekt fra E2 til CTR af 22. januar 2002, udarbejdetaf E2.
Ifølge aftale mellem KE og E2 har KE fortrinsret tilkapaciteten fra Svanemølleværket og H.C. Ørsted Værket af hensyn til driften afdampsystemet, hvorfor CTR's udnyttelse vil være afhængig af de aktuelledriftsforhold i den givne situation. Ledningsforbindelsen til Svanemølleværketvil jf. notatet imidlertid medføre, at en forøget kapacitet kan stilles tilrådighed for CTR og en forøget fleksibilitet med hensyn til CTR's udnyttelseaf kapaciteten på såvel Svanemølleværketsom H.C. Ørsted Værket.
Anlægget omfatter etablering af fjernvarmeledning ogombygning på Svanemølleværket for levering af varmt vand til CTR'stransmissionsnet. Transmissionsledningen forløber mellem Svanemølleværket ogden eksisterende CTR-ledning i Strandvænget. Den nye strækning vil få en længdepå i alt 160 m. På Svanemølleværket etableres damp/vand varmevekslere forlevering af fjernvarme til CTR's system samt vand/vand varmevekslere foroverførsel af varme fra CTR's system til KE's fjernvarmesystemer på Østerbro ogi Nordhavnsområdet. Endvidere etableres der pumper for at overvindedifferenstryk i CTR systemet.
De nye veksleranlæg og transmissionsledningen er dimensioneret til en overførselskapacitet på200 MJ/s fra Svanemølleværket til CTR´s ledningsnet og en overførsel på 130MJ/s fra CTR til Svanemølleværket og videre til KE's distributionsnet påØsterbro.
I forhold til KøbenhavnsKommune.
Projektet har ikke økonomiske konsekvenser for KøbenhavnsKommune. CTR afholder alle udgifter i forbindelse med projektering og anlæg afledningen til og med indføringen i Svanemølleværket, mens E2 afholder alleudgifter i forbindelse med ombygninger inden for værkets bygninger.
Samfundsøkonomi.
Erstatningaf spids- og reservelast.
Det foreliggende projekt har som hovedformål at styrkeforsyningssikkerheden for transmissionssystemet ved anvendelse af eksisterendeproduktionskapacitet i takt med, at kapaciteten på Amagerværket reduceres.Formålet er således at etablere tilstrækkelig effekt. Der er i beregningerneikke regnet med driftstid af spidslastsenheden, idet der er vanskeligt atskønne over havarier og udetid på de forskellige værker.
Det umiddelbare alternativ til projektet, vil væreetablering af ny olie- eller gasfyret spidslastkapacitet. Denne løsningvurderes at medføre en investering på 150 mio. kr., der er væsentlige størreend de 55 mio. kr. som er nødvendigt for at levere spidslast (af den samledeinvestering på 65 mio. kr. vedrører de 55 mio. forsyning med spidslast).
Den umiddelbare investeringsbesparelse ved at erstatte en nyspidslast central med forbindelsen til SMV vil således være 95 mio. kr.
Levering fra CTR med vand/vand veksler
Projektet medfører som nævnt også en optimering af driften inettene ved etablering af en veksler fra CTR nettet til KEs net. Ud af densamlede investering på 65 mio. kr. udgør investeringeni vand-vand veksleren ca. 10 mio. kr.Det beskrevne anlægsprojekt vil medføre, at en produktion på anslået 300 TJ/åromlægges fra dampsystemet til vandsystemet (fra Svanemølleværket til Avedøre2). Det betyder, at den ledsagende kraftvarmebundne elproduktion (der erstørre på Avedøre 2 end på Svanemølleværket)stiger med 216 TJ. En flytning på 300TJ pr. år medfører ifølge et overslag fra Energi E2 en årligbrændselsbesparelse på ca. 4 mio. kr. Beløbet er uden afgifter.
Veksleren, der sikrer leveringen fra CTR til KE, er særdelesfordelagtig med disse forudsætninger. Med Energistyrelsens beregningsforudsætninger(revideret 2001), hvori indgår en samfundsøkonomisk pris på naturgas ogelproduktion, vil den samfundsøkonomiske gevinst efter 15 års drift være 70mio. kr.
Den samfundsøkonomiske gevinst for hele projektet er i alt165 mio. kr. Gevinsten kan opgøres som 95 mio. kr. ved selve forbindelsen fraSMV til CTR og yderligere 70 mio. kr. ved også at etablere en veksler for leveringtil KE.
Selskabsøkonomi.
Udgifterne for CTR og Energi E2 ved at etablere ledningenmed tilhørende installationer er overslagsmæssigt anslået til 65 mio. kr. eksl.moms. CTR afholder de 20 mio. kr., mens Energi E2 afholder 45 mio. kr.
Hvis anlægget ikke etableres, vil CTR som nævnt alternativtskulle etablere en olie- og/eller gasfyret spidslastkapacitet på omkring 150MW. Udgifterne hertil vil ligge i størrelsesordenen 150 mio. kr.
Der er i beregningerne ikke regnet med en driftstid afspidslastsenhed, idet der er vanskeligt at skønne over havarier og udetid på deforskellige værker. Løsningen på Svanemølleværket giver da den billigsteinvestering.
Forsyningfra CTR til KE via den ny forbindelse
Produktionen på SMV vil udvise variationer fra år til år.Sidste år blev der produceret 1000 TJ på SMV til Østerbronettet. Iprojektforslaget vurderes det, at manmed forbindelsen til CTRs net kan levere 300 TJ fra AVV2 til Østerbronettet,som ellers skulle være produceret på Svanemølleværket. Besparelsen for CTR vilvære ca. 9 mio. kr./år (inkl. afgifter).
Den samlede selskabsøkonomiske gevinst for CTR og Energi E2,udtrykt som nutidsværdien (med 7% i kalkulationsrente i 15 år) af projektet iforhold til alternativet er i projektforslaget opgjort til 167 mio. kr. Denselskabsøkonomisk gevinst ved at etablere forsyning fra CTR til KE er aleneopgjort til 72 mio. kr. Der er således en samlet set særdeles godselskabsøkonomi i projektet som helhed og i hvert af de to delprojekter.
Brugerøkonomi.
Der vil ikke være direkte investeringsudgifter forbrugerne, da udgifterne afholdes af CTR og Energi E2. Investeringen og deafledte driftsbesparelser vil dog indgå i den fremtidige fjernvarmebetaling
I forhold til etablering af spidslast på Svanemølleværket erCO2-fortrængningen tillige vanskelig at beregne, fordi der som nævnter stor usikkerhed på, hvor mange havarier og udetider der vil være påværkerne. Miljømæssigt vurderes det dog, at en separat spids- ogreservelastenhed være mere belastende end udnyttelse af de eksisterende anlægpå Svanemølleværket, som til dels vil foregå i samproduktion med elproduktion.
Den miljømæssige fordel ved at omlægge produktionen på 300TJ fra Svanemølleværket til Avedøre 2 for at optimere driften af systemet kanderimod beregnes. Ifølge Energistyrelsens forudsætninger antages, at den ekstraelektricitet, der produceres ved at øge produktionen på AVV2 fortrinsviserstatter elektricitet fra kulfyrede værker i de førstkommende år og gasfyredeværker på længere sigt. CO2 fortrængningen er herved opgjort tilgennemsnitlig 20.000 tons pr år over en15 årig periode. Den tilhørende energibesparelse ved projektet er afkonsulenten vurderet til 140 TJ pr år.
CO2 besvarelsen svarer i store træk til denbesparelse, der kan opnås ved etablering af 3 vindmøller svarende tilvindmøllerne på Middelgrunden.
Projektforslaget har været i høring i Københavns Energi vedbrev af 2. december 2002. Projektforslaget er på baggrund af en drøftelsemellem parterne blevet revideret med enkelte præciseringer, og KøbenhavnsEnergi har ingen bemærkninger til det reviderede forslag
Ledningsføringen berører to matrikler. Svanemølleværket, derejes af Energi E2 ligger på den ene matrikel og den anden ejes af KøbenhavnsKommune, Kultur og Fritidsforvaltningen og er udlejet til Øresunds SejlklubFrem, der har bådplads på arealet.
Projektet er løbende blevet drøftet med forvaltningerne oglejer er orienteret. Der er indgået de fornødne aftaler mellem parterne.
I forbindelse med anlægsarbejder i offentlig vej indhentesgravetilladelse hos Københavns Kommune, Vej & Park.
Projektforslag vedrørende udnyttelse af produktionskapacitetved tilslutning af Svanemølleværket til CTR transmissionsledning iStrandvænget. Udarbejdet for CTR ogEnergi E2 af Rambøll, januar 2003,
Peter Elsman
/Vibeke Østergaard