Projektgodkendelse for fjernvarmeforsyning af Nordhavnen og kapitalbevilling til projektets første etape, fjernvarmehovedledninger i Sundkrogsgade
Projektgodkendelse for fjernvarmeforsyning af Nordhavnen og kapitalbevilling til projektets første etape, fjernvarmehovedledninger i Sundkrogsgade
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 27. januar 2003
5.
MFU 12/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender et projekttil fjernvarmeforsyning af Nordhavnen givet, at projektet ikke forudsætterEnergistyrelsens samtykke.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- ogForsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives Københavns Energi en kapitalbevilling på15 mio. kr. til etablering af fjernvarmehovedledninger til forsyning af etområde ved Sundkrogsgade som første etape i fjernvarmeudbygningen afNordhavnen,
at der gives en negativ tillægsbevilling på 15 mio.kr. til en tidligere givet kapitalbevilling, og
at der foretages en omplacering af 15 mio. kr. mellemto konti på investeringsplanen i budget 2003, som anført i indstillingen.
RESUME
I Nordhavnen er der i de senere år opført flere nybyggerier,og der har været kunder, som ønsker fjernvarme. Københavns Energi ønsker derforat udbygge fjernvarmenettet, så Nordhavnen kan forsynes.
Samfundsøkonomiske beregninger viser, at der er en fordelved fjernvarmeforsyning frem for opvarmning med oliefyrede anlæg.
Selskabsøkonomisk forventes investeringen tilbagebetalt påca. 10 år.
For de kommende forbrugere forventes der at være en mindrebesparelse ved fjernvarmeopvarmning iforhold til opvarmning med olie.
Der er en miljøgevinst ved at gennemføre fjernvarmeprojektetsammenlignet med olieopvarmning.
Nybyggeri med tilslutningspligt nødvendiggør, at en mindredel af det kommende hovedledningsnet etableres nu. Derfor søges enkapitalbevilling til etablering af hovedledninger i Sundkrogsgade.
SAGSBESKRIVELSE
Projektet for Nordhavnen.
I Nordhavnen er flere nybyggerier med tilslutningspligt tilfjernvarme blevet midlertidigt forsynet fra transportable varmecentraler.Sammen med de øvrige bygninger i området er der således grundlag for enudvidelse af fjernvarmenettet til også at omfatte Nordhavnen.
Næsten hele Nordhavnen er udlagt som fjernvarmeområde iKøbenhavns Varmeplan, der i 1988 blev godkendt af Energiministeriet.Udbygningen er desuden i overensstemmelse med Københavns Kommuneplan og med denudbygningsplan, der blev behandlet i forbindelse med projektet omtilslutningspligt, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1993 (B.F.1993, s. 2961-67).
Københavns Energi har udarbejdet et projekt i henhold tilvarmeforsyningsloven. Der antages en udbygning over 15 år til det niveauKøbenhavns Havn forventer. Fjernvarmeledningerne regnes etableret løbende i denæste 7 år.
De nye ledninger udføres som præisolerede rør og er vist medgult på kortet, bilag 1.
Københavns Energi ejer, financierer, etablerer og vilvaretage driften af fjernvarmeledningerne. Ledningsarbejdet udføres af privateentreprenører.
Stikledninger til forsyning af de enkelte ejendomme vilblive etableret i takt med kundernes behov for fjernvarme.
Den samlede tilslutningsværdi i Nordhavnen anslås til 85,5MJ/s (Mega – Joule/sekund) svarende til et årligt varmesalg på 404 TJ (Tera–Joule).
Indstilling og begrundelse for projektforslaget skal ihenhold til "projektbekendtgørelsen" fremsendes til Energistyrelsen tilorientering. Energistyrelsen kan inden for en nærmere fastsat frist meddele, atgodkendelse af projektforslaget forudsætter Energistyrelsens forudgåendesamtykke. Projektforslaget forelægges derfor udvalget med forbehold forEnergistyrelsens stillingtagen.
Der er udført en række økonomiske og miljømæssigevurderinger i henhold til Økonomi- og Erhvervsministeriets bekendtgørelse nr. 582 af juni
Etableringaf fjernvarmehovedledninger i Sundkrogsgade.
Første etape i udbygningen af Nordhavnen er etablering affjernvarmehovedledninger i Sundkrogsgade. Disse ledninger er dethensigtsmæssigt at etablere nu af hensyn til et større nybyggeri. Samtidig kanen transportabel varmecentral, der forsyner andre bygninger, tages ud af drift.
Ledningerne er vist med gult på kortet, bilag 2.
Ledningerne forventes etableret i 2003 og 2004.
I forhold til Københavns Kommune.
Den samlede udgift på 15 mio. kr. til etablering afledningerne i Sundkrogsgade påregnes afholdt med 7 mio. kr. i 2003 og 8 mio.kr. i 2004.
Der er i 2003 planlagt anlæg af flere hovedledninger, mentil gengæld færre fordelingsledninger end forudsat ved udarbejdelsen afbudgettet. Det foreslåede anlæg af ledninger i Sundkrogsgade indebærer – sammenmed de øvrige arbejder i 2003 - at der inden for den samlede anlægsbevillingtil varmeforsyningen vil blive disponeret flere midler til anlæg af hovedledninger,end der har været afsat i investeringsoversigten.
Til den ved budgetvedtagelsen givne kapitalbevilling01.22.03.3.71* Fordelingsledninger til forsyning af større nybyggerier søgesderfor en negativ kapitalbevilling på 15 mio. kr., der søges omplaceret frabevillingen 1.03.3* Varmeforsyning til 1.03.3 Varmeforsyning, konto01.22.03.3.71.
På de tidligere meddelte kapitalbevillinger:Fjernvarmeledninger ved Dampfærgevej, MFU 26/2002, og Fjernvarmeledninger,Frederikshøj og Mozart, MFU 180/2002, er der grundet ydre omstændigheder (hhv.forsinkelse af et vejarbejde og problemer med lovliggørelse afhaveforeningerne) tidsforskydninger i forhold til det oprindeligt planlagte.Det forventes derfor, at oprindeligt forudsatte udgifter på 2,4 mio. kr. vedrørendeDampfærgevej og 1,5 mio. kr. vedrørende Frederikshøj og Mozart, ikke kanafholdes i 2003, men i stedet i 2004. Udgifterne, der udskydes til 2004, vilblive søgt optaget på investeringsplanen for dette år.
Der kan herefter anvises kassemæssig dækning for udgiften i2003 til fjernvarmeledninger i Sundkrogsgade på konto 01.22.03.3.71Hovedledninger til større nybyggerier.Udgiften i 2004 søges optaget på investeringsplanen for dette år.
Samfundsøkonomi for forsyning af Nordhavnen.
I de samfundsøkonomiske beregninger sammenlignesfjernvarmeforsyning med olieopvarmning gennem en periode på 20 år. Desamfundsmæssige brændselspriser er udmeldt af Energistyrelsen.
De årlige driftsudgifter til varmekøb og vedligeholdelsesamt kapitaludgifter beregnes.
Fjernvarmen regnes produceret som kraftvarme fraSvanemølleværket. Indtægten fra den til varmeproduktionen hørende elproduktionmedregnes. De samlede investeringer for hele udbygningen af fjernvarme iNordhavn antages at blive 67,0 mio. kr.
Olien regnes som anvendt til opvarmning i individuelleoliefyr i ejendommene. Der er enmerinvestering for brugerne på 11 mio. kr.
Beregningerne viser, at der over en 20 års periode vil væreen samfundsøkonomisk fordel ved fjernvarmeforsyning af Nordhavnen på 44,0 mio.kr. (nutidsværdi) i forhold til olieopvarmning
Selskabsøkonomi.
Investeringen på 67 mio. kr. til ledningerne i Nordhavnenvil være tilbagebetalt år 2013 under forudsætning af en løbende udbygning afområdet i løbet af 15 år til en sluttilslutning på 85,5 MJ/s. Der er regnet medet dækningsbidrag ved marginalp
roduktion på 65 kr./GJ.
Anlægsarbejdet afregnes efter enhedspriser i henhold tilflerårige entreprenørkontrakter. Disse udbydes i EU-licitation ved udløb.
Brugerøkonomi.
For de kommende kunder i Nordhavnen foreslås der ikke pålagtbidragspligt i forbindelse med etableringen af ledningerne. Dog betales entilslutningsafgift, når ejendommene indgår aftale om fjernvarmelevering.
Samtlige kunder vil blive afregnet for fjernvarmen i henholdtil de af Borgerrepræsentationen besluttede "Leveringsbestemmelser forfjernvarme" samt i henhold til de af Borgerrepræsentationen til enhver tidbesluttede takster.
Med de pr. 20. december 2002 gældende oliepriser vurderesdet, at opvarmning med fjernvarme for en typisk ejendom i området, der i dagopvarmer med olie, vil være ca. 14 % billigere end olieopvarmning. Den årligeydelse på lån til investeringen i fjernvarmeanlægget er medregnet.
ENERGI-OG MILJØVURDERING
Energi- og miljøvirkningen ved projektet for Nordhavnen kanvurderes efter Økonomi- og Erhvervsministeriets bekendtgørelse nr. 582 ogtilhørende vejledning. Her skal såvel fjernvarmen som den tilhørendeelproduktion medregnes.
For at kunne sammenligne kraftvarmen med olieopvarmningmedregnes den manglende elproduktion, som skal regnes produceret på et kondenselværk.
Beregningen foretages for en 20 års periode.
Energiforbruget er beregnet til:
10.159 TJ ved kraftvarme
13.907 TJ ved olie/kondens el.
Der er således en energibesparelse ved kraftvarmeløsningenpå 3.748 TJ.
En miljøberegning i henhold til Energistyrelsensforudsætninger viser, at der over en 20 års periode vil være en mindreudledning af CO2 vedetablering af kraftvarme på 579.000 ton i forhold til olie/kondens el.Kraftvarmeløsningen er som nævnt samtidig samfundsøkomomisk den billigste løsning.
Ved udførelsen af ledningsarbejdet i Sundkrogsgade stillesder miljøkrav til de private entreprenører, der udfører arbejdet for KøbenhavnsEnergi, herunder, at der skal ske brug af materialer og materiel, som belastermiljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.
Den opgravede jord håndteres i henhold til lov om forurenetjord fra 1. januar 2000 med efterfølgende retningslinier aftalt medMiljøkontrollen.
Der anvendes dobbeltisolerede PVC –fri fjernvarmerør for atmindske varmetabet fra ledningerne.
HØRING
Gennemførelse af projektet for Sundkrogsgade kræver ikketilladelse i henhold til anden lovgivning. Der skal dog opnås tilladelse fravejmyndigheden.
Ledningerne nedlægges i offentligt areal.
Forsyningen til Sundkrogsgadeområdet kommer fraSvanemølleværket, og varmemængden købes af Københavns Energi fra Energi E2. Detforventede varmekøb er medtaget i den årlige prognose for varmekøb, deranvendes ved aftaler med Energi E2. Der anses derfor ikke at være enhøringsforpligtelse i henhold til varmeforsyningsloven i forhold til Energi E2.
Der er ikke andre høringsforpligtelser.
BILAG
1. Tegning nr. 51- 0317. Kort over området Nordhavnen.
2. Tegning nr. 51- 0316. Kort over området Sundkrogsgade
Udskrift af de samfundsmæssige, selskabsøkonomiske ogbrugerøkonomiske beregninger for Nordhavnen samt energi- og miljøberegningervil være fremlagt på mødet.
Peter Elsman