Mødedato: 27.01.2003, kl. 14:00

Påbud om støj og luftforurening på Nørreport Station

Påbud om støj og luftforurening på Nørreport Station

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. januar 2003

 

 

17.      Påbudom støj og luftforurening på Nørreport Station

 MFU 24/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

 

atMiljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Miljøkontrollen efterforudgående varsling meddeler påbud til DSB og Banestyrelsen om forbedring afluftkvaliteten på regionaltogsperronen ved Nørreport Station og om nedsættelseaf støjen fra ventilations anlægget ved de omkringliggende boliger.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har gennem længere tidbehandlet sagen om luft-forurening på regionaltogsperronen på Nørreport Stationsamt støj fra ventilations-anlægget ved de nærliggende boliger. Miljø- ogForsyningsudvalget er løbende orienteret om sagens status.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der efterforudgående varsling sendes på-bud til DSB og Banestyrelsen om forbedring afluftkvaliteten på regionaltogsperronen på Nørreport Station og om nedsættelseaf støjen fra ventilationsanlægget ved de om-kringliggende boliger.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er opmærksom på, atpåbuddet kan få betydning for en optimal betjening af passagerer, som benytterNørreport Station.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På mødet den 19. oktober 1998 tiltrådte udvalget, at DSBskulle følge en handlingsplan af 28. august 1998 om indsats for forbedring afluftkvaliteten på regionaltogperronen på Nørreport Station. Ifølge planenskulle DSB på kort sigt gennemføre en række byg-ningsmæssige/ventilationstekniskeforanstaltninger og på længere sigt erstatte de gamle dieseltog med elektrisketog eller med moderne, miljøvenlige dieseltog.

 

Det var hensigten, at luftforureningen på perronen skulleoverholde de gældende grænseværdier for udeluft.

 

DSB og Banestyrelsen har siden gennemført en rækkeforanstaltninger, bl.a. ved for-bedring af ventilationsanlægget på perronen,men handlingsplanen fra 1998 har de ikke kunnet følge. Det skyldes først ogfremmest Metrobyggeriet, men også ændrede be-slutninger om elektrificering ogudskiftning af togmateriel mv. Efter anmodning fra Miljøkontrollen udarbejdedeDSB derfor en revideret plan af 25. april 2000. 

 

Metrobyggeriet er nu afsluttet. Der har i en periode væretarbejdet på, at gennemføre en samlet renovering af såvel faciliteterne overjorden som af perronerne. Dette projekt er udsat og stationen retableres ihovedtræk svarende til før Metrobyggeriet. Mulighederne for en gennemgribendeændring af ventilationssystemet er dermed reduceret, idet dette kræver størreombygninger såvel over som under jorden.

 

Luftkvalitet på regionaltogsperronen

De problematiske stoffer i forhold til luftkvaliteten påNørreport Station er nitrogen-dioxid og partikler.

 

For nitrogendioxid er grænsen pt. 200 mg/m3.Fra 2010 må denne grænse ikke over-skrides mere end 18 gange pr. år.

 

For partikler findes der i dag en grænseværdi for svævestøvpå 300 mg/m3.Fra 2005  skærpes grænseværdien, såledesat der sættes større fokus på de mindre partikler. Grænseværdien for de mindrepartikler (MP10) er fra 2005 50 mg/m3, som ikke må overskrides mere end 35gange pr. år. Fra 2010 må den ikke overskrides mere end 7 gange pr. år.

 

De seneste målinger af luftkvaliteten viser fortsatoverskridelse af de gældende grænse-værdier. For nitrogendioxid er dergennemført målinger i 2001, som viser overskridelser på mellem ca. 100-200%.Målinger af partikler fra 1999 viser overskridelser på ca.

50 %. De konkrete måleresultater kan ses i bilag 1.

 

Siden målingerne blev gennemført, er der - med retableringenefter Metrobyggeriet - sket fysiske ændringer af forholdene, ligesom køreplanerog togmateriellet løbende ændres. Disse ændringer forventes at have medførtforbedringer. Luftens indhold af nitrogendioxid og partikler forventes dogfortsat at overskride grænseværdierne. Forbedringernes omfang kan eftervisesmed målinger.

 

Banestyrelsen har fået udarbejdet en EDB-model for atvurdere, hvilke ændringer af ventilationssystemet og togmateriellet, der ernødvendige, for at luftkvaliteten opfylder grænseværdien for nitrogendioxid.Modellen skal kunne forudsige koncentrationen af nitrogenoxid på perronen vedforskellige køreplaner, togmateriel og ventilation. De seneste beregningertyder på, at alene den forventede udskiftning af togmateriel kan medføre, atgrænseværdien for nitrogendioxid overholdes i 2006. For at vurdere om modellenregner rigtigt, vil Banestyrelsen sammenholde målinger af nitrogendioxid påperronen med en beregning, hvor de eksisterende forhold med køreplan ogventilation indsættes i EDB-modellen.

 

Der er ikke udarbejdet en tilsvarende model, som kanforudsige koncentrationen af partikler i luften. Partikelforureningen stammerfra flere forskellige kilder såsom ud-stødning fra tog, støv fra bremsning mv.samt ophvirvlet gammelt støv. En eksakt forudsigelse af støvkoncentrationen ifremtiden er ikke mulig.

 

Støj

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har gennem tiden fåetklager over støj fra venti-lationsanlægget på Nørreport Station. Klagernekommer fra beboere i boliger, som ligger ved Nørreport Station. Der ertidligere gennemført målinger af støjen fra de en-kelte dele af anlægget. Påbaggrund af disse er støjen ved boliger på Nørre Voldgade beregnet til mellem48 og 64 dB(A). Det er i 1998 vurderet, at støjen ved en investering på 1,7mill. kr. kan dæmpes til mellem 32 og 48 dB(A) afhængig af driften afventila-tionsanlægget.

 

Grænseværdierne for støj i området vurderes til følgende:

 

Mandag-fredag kl. 7.00-18.00

Lørdag kl. 7.00-14.00

Mandag-fredag kl. 18.00-22.00

Lørdag kl. 14.00-22.00

Søn- og helligdage kl. 7.00-22.00

Alle dage kl. 22.00-7.00

55 dB(A)

45 dB(A)

40 dB(A)

 

       Miljø- og Forsyningsudvalget har påmøderne den 14. juni 1999, 10. januar 2000, 17. april 2000, 13. juni 2000, 22.januar 2001, 24. september 2001 samt 28. oktober 2002 taget forvaltningensstatusnotater om Nørreport Station til efterretning.

 

Uddybning af indstilling

Reduktion af luftforurening

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, atluftkvaliteten på regionaltogs-perronen bør overholde gældende grænseværdier forudeluft. Grænseværdierne bør overholdes i ethvert punkt på perronen 1-1,5 mover perrongulvet.

Modelberegninger peger på, at den forventede udskiftning aftogmateriellet kan medføre at grænseværdien for nitrogendioxid overholdes i2006. Miljø- og Forsyningsforvalt-ningen foreslår, at 2006 fastlægges som detseneste tidspunkt, hvor grænseværdierne skal overholdes.

 

For at sikre at, der frem mod år 2006 sker forbedringer afluftkvaliteten, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der meddelespåbud med en række vilkår, som skal medføre forbedringer af luftkvaliteten.Vilkårene sættes også i vid udstrækning for at nedsætte forureningen medpartikler både nu og efter 2006. Da der er tale om vilkår med konkrete tiltag,bør disse kunne erstattes af andre vilkår med tilsvarende effekt, hvis DSBog/eller Banestyrelsen søger om det.

 

Vilkårene er begrundet i det følgende. Deres konkreteudformning ses i de vedlagte ud-

./.    kast til varsel om påbud til henholdsvis DSBog Banestyrelsen (bilag 3 og 4).

 

Optimering af køreplan

DSB har udarbejdet en skematisk opstilling af planerne forbetjening af Nørreport Sta-tion med henholdsvis elektriske og dieseldrevne togpå de forskellige strækninger (se

./.  vedlagte bilag 2).

 

Generelt vurderer Miljø- og Forsyningsforvaltningen, atkøreplanen bør optimeres, således at det mindst forurenende materiel anvendespå strækninger, hvor tog passerer Nørreport. Miljø- og Forsyningsforvaltningenforeslår derfor, at DSB årligt skal sende oplysninger om, hvad der er gjort forat sikre, at de mindst forurenende tog passerer Nørreport.

 

"Emhætter"

Det fremgår af bilag 2, at der både før og efter 2006forventes drift med dieselloko-motiver på regionaltogsperronen på NørreportStation.

 

Det har tidligere været planlagt at etablere udsug ("emhætter")ved området, hvor lokomotiverne stopper. Tiltaget bortfaldt, idet manforventede, at der efter 2006 ikke længere ville køre diesellokomotiver påstrækningen ved Nørreport. Disse forudsæt-ninger er nu ændret. Miljø- ogForsyningsforvaltningen vurderer, at denne beslutning bør ændres og foreslårderfor, at Banestyrelsen pålægges inden 2004 at etablere "em-hætterne".

 

Udskiftning af diesellokomotiver

Der forventes også efter 2006 anvendt diesellokomotiver tildobbeltdækkervogne. Diesellokomotiverne er de eksisterende, som ifølge DSB ikkeumiddelbart kan påmon-teres filtre. Med mindre der etableres "emhætter", der erså effektive, at grænseværdi-erne kan overholdes, finder Miljø- ogForsyningsforvaltningen, at lokomotiverne bør udskiftes med mindre forurenendemateriel.

 

Filtre på IC3-tog

I forbindelse med den seneste presseomtale af problemerne påNørreport Station har muligheden for montering af filtre på IC3-togene væretdrøftet. Disse tog og andre dieseltog må forventes at skulle køre på strækningenvia Nørreport Station i mange år frem i tiden. Miljø- ogForsyningsforvaltningen finder derfor, at DSB bør pålægges, at arbejde videremed muligheden for at montere filtre på disse tog senest i 2006.

 

Rengøring af kanaler

I den tidligere handlingsplan af 25. april 2000 var detfastsat, at kanalsystemet på ven-tilationsanlægget skulle rengøres. Detforventes hermed, at  udsugningskapacitetenkan øges med 2-20% med deraf følgende forbedring af luftkvaliteten. Rensningenhar været udskudt pga. støvende arbejde i forbindelse med renoveringen efterMetrobyggeriet. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at Banestyrelsen børpålægges at gennemføre dette arbejde nu.

 

Luftkvalitetsmålinger

For at kende den aktuelleluftkvalitet og for løbende at kunne vurdere resultatet af de ovenfor nævntetiltag, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Banestyrelsen  pålægges, at gennemføre målinger afluftkvaliteten en gang årligt.

 

Reduktion af støj fra ventilationsanlæg

Med udskydelse af den gennemgående renovering afventilationsanlægget vurderer Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at deteksisterende ventilationsanlæg bør støj-dæmpes i løbet af ca. et år.Støjdæmpningen skal ske for at nedsætte støjen ved boliger, som ligger omkringNørreport Station.

 

 

MILJØVURDERING

 

Opfyldelse af påbuddene vil medføre, at luftkvaliteten påNørreport Stations regional-togsperron forbedres.

 

Hvis konsekvensen af påbuddet bliver, at rejsetiden forpassagererne forlænges, kan det betyde, at nogle passagerer flytter fratransport med tog til privatbiler. Det vil medføre et større energiforbrug ogen øget luftforurening på de strækninger, hvor disse biler kører.

 

ØKONOMI

Sagenhar ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. dog deafsluttende bemærkninger i afsnittet "Andre konsekvenser".

 

HØRING

Sagenhar ikke været hørt i andre instanser. Med forvarslerne til påbud vil DSB ogBanestyrelsen få mulighed for at udtale sig om konsekvenserne af et påbud medden foreslåede udformning.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Påbuddetkan få indflydelse på muligheden for en optimal trafikal betjening afpas-sagerer, som benytter Nørreport Station. Det kan medføre, at togpassagererflytter til privatbiler, hvilket vil få konsekvenser for afvikling afbiltrafikken.

 

Påbuddetkan medføre, at det efter 2006 ikke længere vil være muligt at køre meddieseltog til Nørreport Station. Hvis man ikke ønsker forlængede rejsetider påstræk-ninger, som i dag ikke er elektrificerede (Nykøbing Falster – Østerportog Østerport – Kalundborg) kan en konsekvens af påbuddet derfor være, at dermå  investeres i elekt-rificering afdisse strækninger samt i flere elektriske tog.

 

Forbedringaf luftkvaliteten kan også ske ved en forøgelse af ventilationen. Formentligvil det være nødvendigt at øge det areal, der er åbent til gadeplan. Løsning afluft-kvalitetsproblemet på denne måde vil teknisk og økonomisk involvere departer, som har med trafikafviklingen ved Nørreport at gøre (Banestyrelsen,HUR, Københavns Kommune mv).

 

BILAG VEDLAGT

1:       Notat af 6. december 2002fra Miljøkontrollen: Grænseværdier og resultat af de seneste målinger afluftkvaliteten på Nørreport station

2:      Brev af 6. december 2002 fra DSB:Forbedring af luftkvalitet på Nørreport station

3:      Udkast til varsel om påbud til DSB

4:      Udkast til varsel om påbud tilBanestyrelsen

 


 


Til top