Mødedato: 27.01.2003, kl. 14:00

Redegørelse om implementering af kommunens beslutning om partikelfiltre

Redegørelse om implementering af kommunens beslutning om partikelfiltre

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. januar 2003

 

 

13.      Redegørelseom implementering af kommunens beslutning om partikelfiltre

 MFU 20/2003

INDSTILLING

Miljø-og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over forØkonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  den i indstillingen beskrevne plan for det videre arbejde tagestil efterretning, og

at  Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2004 får forelagt en nyredegørelse om forvaltningernes arbejde med implementering af beslutningen ompartikelfiltre.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at der inden 2003skal være partikelfiltre på kommunens egne dieselkøretøjer og  på de dieselkøretøjer, der anvendes vedtransport for kommunen.

En opgørelse viser, at der pr. 1. juli 2002 kun erpartikelfiltre på ca. ¼ af kommunens lastbiler og materiel. Kravet om filtre iforbindelse med kommunens udbud mv. kan ikke overholdes, da der ikke findes nokkøretøjer med filtre. Bedst er det gået med kommunens nye indkøb, hvor der kuner få dieselkøretøjer, der ikke har filter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår følgende:

·       Forvaltningerne skal inden 1. april 2004 eftermonterefiltre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der erindkøbt efter den 1. januar 2000.

·       Forvaltningerne skal inden den 1. juli 2003 foretage enkonkret vurdering af alle øvrige køretøjer, og inden 1. april 2004 gennemføremontering af filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner ogmateriel, hvor der kan monteres effektive filtre.

·       Forvaltningerne skal i nye udbud og aftaler mv., deromfatter transport, kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre pålastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan montereseffektive filtre.

Udgifterne til partikelfiltre mv. afholdes inden for deenkelte udvalgs budgetrammer.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 28. oktober 1999følgende:

§              Alle dieselkøretøjer, der anvendes af og for kommunen,skal pr. 1. januar 2000 anvende svovlfattig dieselolie som brændstof.

§              Alle de dieselkøretøjer, som kommunen indkøber efterden 1. januar 2000, skal være forsynet med partikelfiltre og katalysatorer.

§              Alle de dieselkøretøjer, der anvendes af og for kommunen,hvor det er miljømæssigt fornuftigt, skal være forsynet med partikelfiltre ogkatalysatorer pr. 1. januar 2003.

§              Kommunens forvaltninger sikrer, at ovennævnte forslagogså implementeres for så vidt angår de af kommunen tilknyttede selvejendeinstitutioner, hvor der er hjemmel til det.

§              I 2003 udarbejder Miljø- og Forsyningsforvaltningen enstatus over implementeringen af beslutningerne.

Baggrunden for beslutningen var den nyeste viden ompartiklers sundhedsskadelige virkning. Ved montering af partikelfiltre pådieselkøretøjer reduceres udslippet af partikler fra de enkelte køretøjer væsentligt.

For at gøre opmærksom på beslutningen udsendteMiljøkontrollen i februar 2002 en informationspjece til offentligheden,samarbejdspartnere og kommunens institutioner. Der blev samtidig holdt et mødemed alle forvaltninger.

Erfaringerne fra blandt andet forsøget med partikelfiltre iOdense (jf. bilag) viser, at der kan monteres effektive filtre på mange tungekøretøjer. Der er dog køretøjer, hvor driftsmæssige forhold mv. indebærer, atdet ikke er muligt at montere effektive filtre. Det er nødvendigt at foretageen konkret vurdering og test af det enkelte køretøj for at afgøre, om der kanmonteres et effektivt filter, og hvilken type det skal være. Når køretøjer er forsynetmed filtre, er der større krav til service og vedligeholdelse.

Filtrene reducerer udslippet af partikler i alle størrelsermed omkring 80%. Levetiden på filtrene er op til seks år. Prisen påeftermontering af filtre ligger fortsat på 40 – 50.000 kr. Der er dogkøretøjer, hvor det kan blive betydeligt dyrere at eftermontere filtre. Vednyindkøb af køretøjer skal man typisk give 30.000 kr. i merpris.

Det er ikke muligt p.t. at eftermontere filtre påpersonbiler og varevogne. Der vil formentlig gå et par år, inden det vil væremuligt.

Færdselsstyrelsen har lavet en vejledning medkravspecifikation til partikelfiltre, og styrelsen er endvidere i færd med atudarbejde en slags typegodkendelse i form af en positivliste for filtre.

 

Status

Selvom kommunens beslutning i 1999 om partikelfiltrerelativt hurtigt blev kendt i de relevante afdelinger i kommunen og itransportbranchen, var der i de første år en vis afventen med hensyn til atforetage sig noget. Der har været usikkerhed med hensyn til filtrenes effekt,og på hvilke køretøjer det var muligt at montere filtre. Mange har ventet påerfaringerne fra Odenseforsøget, der blev afrapporteret i juni 2002. Detøkonomiske aspekt er også blevet angivet som årsag. Vognmandsbranchen haroplyst, at man afventer Færdselsstyrelsens positivliste, så man ikke kommer tilat foretage fejlinvesteringer.

I det følgende gives en status pr. 1. juli 2002 forforvaltningernes arbejde med implementering af Borgerrepræsentationensbeslutning.

 

Svovlfattig dieselolie

Beslutningen om anvendelse af svovlfattig dieselolie errealiseret, da der siden sommeren 1999 kun sælges dieselolie med 50 ppmsvovlindhold i Danmark.

Partikelfiltre fungerer bedst, når svovlindholdet idieselolien er så lille som muligt. I både Sverige og Tyskland kan man købedieselolie med et svovlindhold på 10 ppm. Hvis denne type var tilgængelig iDanmark, ville filtrene fungere mere effektivt og deres anvendelsesområde værestørre.

 

Kommunens egne dieselkøretøjer

I skemaet er vist en oversigt over, hvor mange af kommunenslastbiler, busser og materiel, der har partikelfiltre pr. 1. juli 2002:

Køretøjstype

Antal i alt incl. Nyindkøb

Heraf med filter

 

Antal nyindkøb

Heraf med filter

Lastbiler

152 stk.

25 stk. (17%)

 

21 stk.

15 stk. (71%)

Materiel

231 stk.

63 stk. (27%)

 

57 stk.

41 stk. (72%)

Busser incl. minibusser

46 stk.

0

 

4 stk.

0

 

Som det fremgår af skemaet er kommunens beslutning om at derskal være filtre på alle nyindkøb, samt at der skal eftermonteres filtre påegne køretøjer, ikke opfyldt pr. 1. januar 2003.

 

Køretøjer der anvendes for kommunen

Flere institutioner har stillet krav om partikelfiltre i enrække udbud. Tilbagemeldingen har været, at meget få entreprenører kan opfyldekravene.

Miljøkontrollen vurderer, at det ikke vil være muligt atsikre overholdelse af kravet om filtre i forbindelse med kommunens udbud ogandre transportforrretninger pr. 1. januar 2003, da der ikke findes nokkøretøjer, der er forsynet med filter.

 

Planfor det videre arbejde

I september 2002 afholdt Miljøkontrollen et møde med alleforvaltninger. Formålet med mødet var at give en foreløbig status forimplementeringen af Borgerrepræsentationens beslutning. På mødet blev nedsat enmindre gruppe med repræsentanter fra Kommune Teknik København, Vej & Park,Københavns Energi og Miljøkontrollen. Gruppen skal udveksle erfaringer omkommunens håndtering af kravet om partikelfiltre, både med hensyn til kommunensegne køretøjer og i forbindelse med kommunens udbud mv. Gruppen skal videregivesine erfaringer til alle forvaltninger.

Nedenfor følger Miljøkontrollens anbefalinger til det viderearbejde:

 

Hvilke køretøjer eromfattet

Der er p.t. kun én bilproducent, der kan levere personbilerog varevogne med partikelfilter. Det vurderes, at der vil gå et par år, indender er flere producenter på markedet.

Det foreslås, at kommunens forvaltninger i det næste års tidkoncentrerer indsatsen om lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner ogmateriel, hvortil der findes effektive filtre.

Hvornår er det miljømæssigt fornuftigt at montere filter

Det foreslås, at forvaltningerne anvender resultaterne fraOdenseforsøget samt Færdselsstyrelsens vejledning ved vurderingen af, hvor deter miljømæssigt fornuftigt at montere filtre.

 

Krav til filtertype, montering og drift

Det foreslås, at der vælges filtertyper i henhold til iFærdselsstyrelsens vejledning om partikelfiltre. Når Færdselsstyrelsenspositivliste foreligger, foreslås det, at denne anvendes.

 

Håndhævelse af kravene

Det foreslås, at kommunens egne institutioner, entreprenørerog andre som kommunen har aftaler med, skal kunne dokumentere, at de anvendergodkendte filtertyper, og at der foretages forskriftsmæssig vedligeholdelse.Dokumentationen opbevares i bilen.

De enkelte forvaltninger skal sikre, at kravene overholdes ogudføre stikprøvekontrol, fx i forbindelse med den kontrol, der i øvrigt udføresved udbud o.l.

Det skal sikres, at kravene ikke får den utilsigtedevirkning, at institutionerne og transportørerne anvender gammelt materiel forat undgå kravet om filtre og dermed spare penge.

 

Tidsplan for montering af filtre

Miljøkontrollen foreslår følgende tidsplan for det viderearbejde med partikelfiltre:

§              Forvaltningerne skal inden 1. april 2004 eftermonterefiltre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der erindkøbt efter den 1. januar 2000.

§              Forvaltningerne skal inden den 1. juli 2003 foretage enkonkret vurdering af alle øvrige køretøjer, og inden 1. april 2004 gennemføremontering af filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner ogmateriel, hvor der kan monteres effektive filtre.

§              Forvaltningerne skal i nye udbud og aftaler mv., deromfatter transport, kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre pålastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan montereseffektive filtre. Forvaltningen vil informere branchen herom.

§              Den længere frist i forbindelse med udbud er begrundeti, at kommunen dokumenterer sin indsats, inden man kræver det af andre.

§              Borgerrepræsentationen får i 3. kvartal 2004 forelagten ny redegørelse om forvaltningernes arbejde med implementering afbeslutningen om partikelfiltre.

 

Øvrige, nye initiativer med hensyn til begrænsningaf partikelforurening

De nævnte forslag til det videre arbejde skal ses isammenhæng med en række øvrige initiativer på partikelområdet:

§              Borgerrepræsentationen har besluttet, at kommunen skalindføre miljøzoner i København i efteråret 2003, blandt andet for at begrænsepartikelforureningen.

§              Kommunens egne dieselkøretøjer vil på lige fod medandre køretøjer blive omfattet af kravene til kørsel i miljøzonerne uagtet atmiljøzonerne planlægges indført før 1. april 2004.

§              Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- ogTeknikforvaltningen gennemfører et pilotprojekt om mulighederne for at stillemiljøkrav til entreprenørmateriel i forbindelse med udbud. Det forventes, atder i 2003 foreligger udkast til en fælles manual.

§              Et flertal i Folketinget besluttede i september 2002,at de i foråret 2003 får forelagt en redegørelse over tiltag, der kan begrænsepartikelforureningen.

 

MILJØVURDERING

En reduktion af den samlede partikelforurening vil forbedrebefolkningens sundhed. Ved at forsyne et dieselkøretøj med partikelfilter,opnås der en reduktion af partikelemissionen samt andre stoffer på op til 80%fra det enkelte køretøj. En negativ effekt er, at nogle filtersystemer medføreren øget udledning af NO2.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at de udgifter,som kravet om partikelfiltre medfører, skal afholdes inden for de enkelteudvalgs budgetrammer.

 

HØRING

Miljøkontrollen har i efteråret 2002 holdt etorienteringsmøde med alle forvaltninger samt med vognmandsbranchen.

 

ANDREKONSEKVENSER

Der vurderes ikke at være andre konsekvenser.

 

BILAG

Notat om udviklingen på partikelfilterområdet.

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 HjalteAaberg

 

 


 


Til top