Trafik- og Miljøplan 2003, resultater fra efterårets debatfase og indhold af plan
Trafik- og Miljøplan 2003, resultater fra efterårets debatfase og indhold af plan
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 27. januar 2003
10.
MFU 17/2003
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen,Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller til Bygge-og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget
at
at
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 11. april 2002,at der skal udarbejdes en ny Trafik- og Miljøplan for Københavns Kommune.
På baggrund af den indledende debat om status oghovedproblemer (foråret 2002) blev der udarbejdet et nyt debatoplæg omhovedindsatser. Dette debatoplæg dannede grundlaget for et
På baggrund af resultaterneherfra, sammenholdt med tilkendegivelser fra forskellige interessenter ogforvaltningernes egne analyser, foreslår forvaltningerne, at Trafik- ogMiljøplan 2003 udarbejdes efter nedenstående retningslinier for hovedmålsætningog hovedindsatsområder.
Hovedmålsætning for Trafik- ogMiljøplan 2003:
Det er fortsat målet at begrænse stigningen i biltrafikken.Analyserne viser, at det næppe kan undgås, at biltrafikken stiger med 5 – 10% ikommunen i løbet af de næste 5 – 10 år, forudsat at den økonomiske vækstfortsætter - med mindre der anvendeskørselsafgifter. Der er imidlertid ikke udsigt til, at lovgivningen,udformningen, administrationen etc. af et evt. kørselsafgiftssystem vil væreafklaret de første 5 år. Derfor indehol der målsætningen ingen talbegrænsningeromkring biltrafikkens udvikling i de kommende år, som det er tilfældet i dengældende Trafik- og Miljøplan, hvor det præciseres, at målsætningen betyder atbiltrafikken ikke må stige.
Forvaltningerne foreslår også at planen indeholder følgendehovedindsatser:
·
·
·
·
·
·
Forvaltningerne foreslår, at stigningen i biltrafikken i dekommende år dæmpes gennem en fortsat målrettet forbedring af forholdene forcyklisterne og for den kollektive trafik. Anvendes der på et senere tidspunktkørselsafgifter for at begrænse biltrafikken, vil effekten heraf også afhængeaf, at der er alternative attraktive transportmuligheder.
Forbedringen af forholdene for cyklister er udvidelse afcykelstier, etablering af flere cykelstier og ruter, bedre vedligeholdelse samtforbedring af cykelparkeringen.
Forbedringen af den kollektive trafik er på langt sigt enfortsat udbygning af metroen og på kort sigt en forbedring af forholdene for debusrejsende, idet bustrafikken i mange år fremover vil have væsentlig betydningfor det samlede kvalitet af det kollektive transportsystem.
Forvaltningerne finder det også afgørende, at der gøres enekstraordinær indsats for at påvirke den enkeltes transportadfærd gennemoplysning, information etc. Brug af bilen med omtanke vil kunne udsætte storeudgifter til infrastruktur. Ligeledes foreslås en indsats for at forbedreadfærden i trafikken, der af københavnerne vurderes at være et at de størstetrafikproblemer.
Endvidere foreslår forvaltningerne, at arbejdet med atfredeliggøre boligområderne fortsætter, så generne fra biltrafikken minimeres.Der foreslås også, at der udarbejdes en samlet parkeringsstrategi forKøbenhavn, der bl.a. skal sikre parkeringspladser til beboerne i de tætte bydele.
Endelig foreslås en øget indsats for at miljøproblemerbekæmpes med konkrete tiltag som f.eks. indførelse af miljøzoner, forbedretvedligeholdelse af vejbelægninger, støjdæmpende asfalt, nedsættelse afhastigheder osv.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund og proces
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 11. april2002, at der skal udarbejdes en ny Trafik- og Miljøplan for Københavns Kommune.Planen udarbejdes af en projektgruppe med deltagelse af Bygge- ogTeknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.Det besluttedes endvidere, at planen skal udarbejdes i samspil med borgere ogandre brugere af byen. Denne dialogproces tilstræber en fælles forståelsesrammemed hensyn til den aktuelle trafikale og miljømæssige situation og med hensyntil forskellige typer af løsningsmuligheder.
Fase 1
Første fase af strategien for borgerdialog
Fase 2
I anden fase af borgerdialogen,der blev gennemført i efteråret 2002, blev afholdt en rækkeborgerdialogaktiviteter, der skulle skabe debat om planens hovedindsatsområder.Som grundlag for debatten er udgivet pjecen: "Trafik- og Miljøplan 2003,problemer og hovedindsatser - debatten fortsætter". Debatpjecen blevforelagt Bygge- og Teknikudvalget den 9. oktober, Økonomiudvalget den 8.oktober og Miljø- og Forsyningsudvalget den 7. oktober 2002.
Borgerdialogaktiviteterne iefteråret omfattede:
·
Blandt hovedresultaterne kannævnes, at der var en udbredt positiv holdning til metroen og til mere af den.Det samme gør sig gældende for forholdene for cyklister. De øvrige indsatservar der generelt større uenighed om.
Etreferat af borgermødet er vedlagt indstillingen.
·
Blandt hovedresultaterne er, atet overvældende flertal finder det vigtigt eller meget vigtigt at gøre enindsats for at få trafikanterne til at køre mere hensynsfuldt. Endvidere er derstor tilslutning til tiltag, der styrker den kollektive trafik ogcykeltrafikken. Restriktive tiltag vinder ikke stor tilslutning og specifikkeog lokale tiltag (som f.eks. vejforbindelse mellem Nordhavn og Lyngbyvej ellermellem Amagermotorvejen og Kalvebod Brygge) er der mange, der ikke kan forholdesig til.
Ensammenfatning af holdningsanalysen er vedlagt indstillingen, den samlederapport er fremlagt til gennemsyn.
·
Flere af de indkomne bemærkningerudtrykker naturligt nok holdninger, der peger i hver sin retning. Det kanderfor være vanskeligt at drage en entydig konklusion. Det mest markantefællestræk i bemærkningerne er ønsket om et velfungerende kollektivttrafiksystem, hvor systemet på overfladen ikke forringes som følge af indførselaf metroen. Et andet markant fællestræk er ønsket om bedre forhold for gåendeog særlig cyklister. De nævnte ønsker er motiveret af ønsket om bedre miljø,trafiksikkerhed og alternativer til biltrafikken.
Enopsamling på de forskellige indlæg er vedlagt denne indstilling, mens kopi afalle indlæg er fremlagt til gennemsyn.
·
I interviewene fra fase 1 er dergenerelt enighed om, at cykeltrafikken og den kollektive trafik er en fordelfor byen og bør styrkes. Det er dog ikke alle, der ønsker en styrkelse, hvisdet sker på bekostning af biltrafikken. Blandt erhvervslivets repræsentanter ogarbejdsmarkedsorganisationerne er der skepsis overfor restriktioner modbilismen og særligt mod indpendlere og erhvervsdrivende. Til gengæld er derstor tilslutning til en havnetunnel. Det nævnes, at København trods alt ikkehar voldsomme trafikproblemer sammenlignet med andre hovedstæder, men at der mågøres en indsats nu for at situationen ikke forværres. Derfor er der ogsåvarierende opfattelser af kørselsafgifter – nogen ser det som overvågning og enekstra skatteskrue mens andre ser det som en mulig og nødvendig fremtidigregulering af biltrafikken.
Fase 3
På baggrund af denne indstilling udarbejdes i fo råret 2003et forslag til Trafik- og Miljøplan 2003.
Det er planen, at forslaget skal behandles i udvalgene indensommerferien 2003, og derefter sendes i offentlig høring. Høringen kan findested umiddelbart efter sommerferien, hvorefter planen kan endeligt vedtages iudvalgene og Borgerrepræsentationen.
Målsætninger i Trafik- og Miljøplan2003
Med baggrund i den gennemførteborgerdialog, herunder tilkendegivelser fra forskellige interessenter ogforvaltningernes egne analyser foreslås, at Trafik- og Miljøplan 2003udarbejdes efter nedenstående hovedmålsætning og en række delmålsætningerindenfor forskellige hovedindsatsområder.
Hovedmålsætning
Somoverordnet målsætning for den nye plan foreslås følgende:
Analyserne viser, at det næppe kan undgås, at biltrafikkenstiger med 5 – 10% i kommunen i løbet af de næste 5 – 10 år, med mindre deranvendes kørselsafgifter. Der er imidlertid ikke udsigt til, at lovgivningen,udformningen, administrationen etc. af et evt. kørselsafgiftssystem vil væreafklaret de første 5 år. Stigningen i biltrafikken skyldes s
Den stigende biltrafik medførerstigende problemer med luft- og støjforurening, samt trængsels- ogfremkommelighedsproblemer for både bilister, cyklister, kollektiv trafik ogfodgængere. Det er ikke målet at tilpasse den eksisterende by til den stigendebiltrafik, men tværtimod at skabe en bæredygtig trafikudvikling, tilpasset deneksisterende by. Det er også et mål, at byens pladser og gaderum skal dannesmukke og harmoniske rammer for menneskelige udfoldelser og oplevelser.
På den baggrund er det stadig etoverordnet og langsigtet mål, at det samlede biltrafikniveau i kommunen ikkebør stige.
Hovedindsats: Forbedrede forhold for cyklister
Målsætningen er, at cykeltrafikkens andel af den samledetrafik skal øges. Dette mål søges opfyldt gennem forbedringer af cyklisternessikkerhed, komfort og fremkommelighed.
Målet betyder, at der skal sættes ressourcer af tiludvidelse af visse cykelstier, etablering af flere cykelstier og -ruter samtforbedring af cykelparkering, bl.a. ved bus- og togterminaler. Plads tiludvidelse af eller nye cykelstier må om nødvendigt skaffes på bekostning afparkering eller kørebaneareal. Endvidere skal indsatsen for en forbedret vedligeholdelseaf cykelstierne fastholdes.
Hovedindsats: Bedre kollektiv trafik
Målsætningen er, at den kollektive trafiks andel af densamlede trafik skal øges. Dette mål søges opnået gennem forbedringer i denkollektive trafiks kvalitet og omfang.
Det foreslås, at det væsentligste kvalitetsløft i denkollektive trafik bliver en fortsat udbygning af metroen. Det betyder, at derskal arbejdes for en planlægning og finansiering af metroens fjerde etape(cityringen) og på længere sigt yderligere udbygninger.
På kort sigt skal der også arbejdes for at forbedrekvaliteten og udvide omfanget af busdriften. Det betyder, at der skal sættesressourcer af til at forbedre fremkommeligheden. Plads til busbaner ogkapacitet i lyskryds må om nødvendigt skaffes på bekostning af biltrafikken ogparkering. Endvidere må der sættes ressourcer af til en fastholdelse ogudvidelse af det nuværende driftsomfang i hovedstadsregionen.
Hovedindsats: Forbedret adfærd (med hensyn til valg af transportmiddelsåvel som hensyntagen til medtrafikanter).
Målsætningen er, at mindske transportforbruget samt atoverflytte transportarbejde fra individuel biltrafik til andre miljøvenligetransportformer.
Løsningen på trafik- og miljøproblemerne i kommunen handleri mindst lige så høj grad om holdnings- og adfærdsændringer som om fysisketiltag på gader og veje. Dette indebærer, at der sættes ressourcer af tilkampagner, information og anden holdningspåvirkning af beboere, pendlere ogvirksomheder i kommunen. Transportplaner for virksomheder i kommunen, kampagnerog information om miljøvenlige transportmidler, miljøvenlig kørsel, støtte tilbæredygtige transportmidler og lignende er del af denne indsats.
Målsætningen er også, at københavnernes adfærd i trafikkenskal sikre, at man tager hensyn til hinanden, og at alle kan færdes sikkert ogtrygt i trafikken.
Adfærdspåvirkning i stort omfang er et nyt område forkommunen, og der bør i første omgang udvikles redskaber og metoder tilpåvirkning af trafikanters adfærd i samarbejde med andre aktører på området.
Hovedindsats: Fortsat fredeliggørelse af boligområder for biltrafik
Nye vejforbindelser til løsning af lokale trafik- ogmiljøproblemer foreslås. Målsætningen er, at fredeliggøre bestemte lokalområderved at gennemkørende biltrafik ledes udenom. Derfor bør der anlægges envejforbindelse mellem Kalkbrænderihavnsgade og Lyngbyvej. En forbindelse mellemAmagermotorvejen og Kalvebod Brygge såvel som en østlig havnetunnel bør undersøges.
Det er også målsætningen at fredeliggøre boligområdernegenerelt, således at det lokale miljø fastholdes og forbedres, og at byrummet iboligområderne kan benyttes til ophold og rekreative formål fremfor biltrafik.I de senere år er det bevidst søgt at fredeliggøre boligområderne, og flytteden gennemkørende trafik ud på det overordnede vejnet. Denne indsats måfortsætte, så eventuelt stigende biltrafik henvises til det overordnede vejnetog ikke lokalgader i boligområderne.
Hovedindsats: Udarbejdelse af en samlet parkeringsstrategi for København
Der bør i 2003 i forbindelse med Trafik- og Miljøplanenudarbejdes et forslag til en ny parkeringspolitik for København. Det stigendebilejerskab gør det nødvendigt at tage den nuværende parkeringspolitik op tilrevision. Det skal fortsat være muligt at bo i København og have en bil, mender er på den anden side ved at være fyldt op i gaderne. Der skal sikresparkeringspladser til beboerne i de tætte brokvarterer. Det indebærer anlæg afparkeringshuse og parkeringskældre, anlæg som brugerne/bilejerne i fællesskabmå betale. Parkeringsnormerne (i dag generelt et krav om anlæg af mindst 1plads pr. 100 etagem²), og den hidtidige praksis med at udskyde en del afanlægskravet til senere, må tages op til overvejelse.
Hovedindsats: Bekæmpelse af miljøproblemer
Den overordnede målsætning er at sikre et velfungerendetransportsystem til betjening af byen med en væsentlig mindre miljøpåvirkningend i dag. Miljøhensynet er derfor fælles for alle de ovenstående tiltag, ogTrafik- og Miljøplanen skal også indeholde konkrete målsætninger f.eks. fortransportsektorens CO2 udslip.
Der er dog også en række målsætninger og indsatser, derretter sig direkte mod konkrete miljøproblemer.
En målsætning er at dæmpe miljøbelastningen i City ogbrokvartererne. Målet søges nået ved etablering af miljøzoner, indenfor hvilkekøretøjer må opfylde en række miljøkrav for at få lov til at køre ellerparkere.
En anden målsætning er at reducere antallet af støjramteboliger. Målet søges nået ved en række forskellige indsatser på gader medstørst støjbelastning og flest boliger, herunder øget vedligeholdelse afvejbelægningen, udlægning af støjdæmpende asfalt, flytning af tung trafik,nedsættelse af hastigheden, vinduesisolering mv.
Øvrige indsatser
Ovenstående lister er ikkeudtømmende, men indeholder de væsentligste indsatser i den nye plan. Denfærdige Trafik- og Miljøplan 2003 vil også indeholde en række andre vigtigeindsatser indenfor trafiksikkerhed, tilgængelighed og fodgængerpolitik, byensrum og det visuelle miljø samt den tunge trafik.
De i denne indstilling nævnte indsatsområder fokuserer på atskabe et bæredygtigt transportsystem ved at tilbyde alternativer til biltrafikog at sikre at biltrafikken generer mindst muligt i lokalområderne. De er dogingen garanti for at biltrafikken ikke stiger de kommende år. Hvis udviklingenfortsætter som i de seneste 6-7 år vil biltrafikken stige, og presset på gader,miljø og andre trafikanter stige tilsvarende. Derfor foreslås også, at derarbejdes på at udvikle effektive og fleksible redskaber til regulering afbiltrafikkens omfang, som f.eks. kørselsafgifter.
Økonomi
Ovenstående præsentation af hovedindsatser indeholder ikkeen vurdering af indsatsernes effekt og økonomiske konsekvenser. En sådanvurdering vil blive medtaget i den færdige Trafik- og Miljøplan 2003 så den kandanne grundlag for en politisk prioritering mellem indsatserne.
Selve projektets økonomi (de samlede udgifter til heletrafik- og miljøplanprocessens forløb - ca. 2 mio. kr.) afholdes over de treforvaltningers drift, som vedtaget i Borgerrepræsentationen den 11. april 2002.
Miljøvurdering
Hovedformålet med selveTrafik- og Miljøplanen at sikre et effektivt transportsystem og et bedretrafikmiljø i København. Når forslaget til Trafik- og Miljøplanen fremlægges,vil den indeholde en miljøvurdering.
Andre konsekvenser
-
Høring
Gennem borgerdialogprocessen tilstræbes en styrkelse afnærdemokratiet og en forankring af det lokale trafik- og miljøarbejde.
Der er afholdt en høringsfase som s luttede 31. december2002. Der er indkommet i alt 29 indlæg, som beskrevet ovenfor, og der erafholdt borgermøde og foretaget en repræsentativ holdningsanalyse blandtkøbenhavnerne.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Referat afborgermøde den 12. november på Københavns Rådhus, IFKA
Bilag 2: Notat:Borgernes holdning til mulige løsninger på trafikale problemer,
Bilag 3: Opsamling på indkomne debatindlæg, Trafik- ogMiljøplan 2003
BILAG FREMLAGT TIL GENNEMSYN IMILJØ- OG FORSYNINGSFORVALTNINGEN I BORGMESTERENS FORVÆRELSE, BYGGE- 0G TEKNIKFORVALTNINGENI BORGMESTERENS FORVÆRELSE OG I BR-SEKRETARIATET.
Bilag 4: Holdninger til trafikale og miljømæssige tiltagblandt borgere i Københavns Kommune. Udkast til samlet rapport med resultaterfra holdningsanalysen, IFKA januar 2003
Bilag 5: Kopi af indkomne debatindlæg.