Udmøntning af midler til miljøcertificering
Udmøntning af midler til miljøcertificering
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 26. november 2001
12. Udmøntning af midler til miljøcertificering
MFU 277/2001 J.nr. M 1800-25/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler:
at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til
et projekt vedrørende miljøcertificering af Vej & Park efter EMAS II med 20.000,- kr. i 2001 og 410.000,- kr. i 2002, og
et projekt vedrørende pilotprojekt om miljøcertificering af københavnske skoler med 186.000,- kr. i 2001 og 275.000,- kr. i 2002.
RESUME
Den 13. juni 2001 tiltrådte Københavns Kommune "Dogme 2000 for kommuner og miljø". I forbindelse med Dogme 2000 blev der ved fastlæggelsen af budget 2001 afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøledelse og miljøcertificering.
Der er indkommet ansøgninger fra henholdsvis Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Begge forvaltninger ønsker at søge midler fra puljen for 2001.
Vej & Park ansøger om støtte til at videreføre arbejdet med miljøledelse med henblik på en EMAS registrering i maj 2003. Projektet har et samlet ansøgningsbeløb på 745.000,- kr.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansøger om støtte til et pilotprojekt vedrørende miljøcertificering af seks københavnske skoler som gennemføres fra december 2001 og frem til 2004. Projektet har et samlet ansøgningsbeløb på 561.000,- kr.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet projekterne og finder det formålstjenlig at der gives støtte til gennemførelsen af projekterne for de dele som omhandler etablering af selve miljøledelsessystemet, kompetenceopbygningen samt formidling af erfaringer fra projekterne til andre institutioner og forvaltninger.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I forbindelse med fastlæggelsen af budget 2001 er der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøstyring og miljøcertificering i kommunens forvaltninger og institutioner.
Indsatsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes tiltrædelse i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" den 13. juni 2001. Dogme 2000 er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. I Dogme 2000 fastsættes konkrete mål for de deltagende kommuners miljøarbejde, men der er ingen tidsfrist for hvornår målene skal være opfyldt. Det afgørende er, at man indleder en proces i retning af at kunne nå målene. Et af målene under det tredje dogme omhandler forankring af miljøarbejdet og kræver at kommunens forvaltninger og institutioner over tid lader sig miljøcertificere.
Før en forvaltning eller institution kan miljøcertificeres, skal der været indført et miljøledelsessystem, som er forankret i organisationen.
Miljøledelse er en metode til systematisk at få styr på sit ressourceforbrug og øvrige miljøpåvirkning. Når f.eks. en institution vælger at indføre miljøledelse indebærer det, at der skal opstilles en miljøpolitik, at der foretages en miljøgennemgang af institutionen samt at der udpeges indsatsområder hvor der opstilles konkrete mål. Derudover skal institutionen udarbejde handlingsplaner for hvordan målene opnås samt periodevis evaluere indsatsen.
Kriterier for puljen, ansøgningsmaterialet samt hvordan arbejdet med at fremme miljøledelse og miljøcertificering i kommunen kan finde sted, har været drøftet i den af kommunen nedsatte Dogme koordinationsgruppe. Gruppen har repræsentanter fra samtlige forvaltninger i Københavns Kommune.
I brev af den 30. august 2001 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen er forvaltningerne blevet opfordret til at søge på puljen for miljøcertificering. Ved udgangen af oktober 2001 var der indkommet ansøgninger fra henholdsvis Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Kriterier for anvendelse af puljen
Kriterierne til vurdering af miljøledelsesprojekter har været diskuteret i Dogme koordinationsgruppen den 23. august 2001.
Der lægges vægt på at projekterne
- er konkrete lokale miljøstyringprojekter ude på institutionerne, hvor der bl.a. kan ydes støtte til etablering af selve miljøstyringssystemet,
- er tværgående miljøstyringsprojekter f.eks. mellem forvaltninger eller grupper af institutioner, eller
- er særlige udviklingsprojekter, herunder rådgivning, information, kompetenceopbygning samt koordinerende funktioner.
Derudover lægges der vægt på at projektet er organiseret så både ledelse og medarbejdere er repræsenteret samt at miljøledelsesarbejdet kan fortsætte uden ekstern støtte når projektet er afsluttet. Det er også en fordel hvis projektet har en særlig demonstrationsværdi. Endelig kan eksisterende projekter have behov for "en hjælpende hånd" for at komme videre.
Præsentation af projekterne
Projekt 1: Miljøcertificering af Vej & Park efter EMAS II
Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen ansøger om støtte til at videreføre arbejdet med miljøledelse med henblik på en EMAS registrering i maj 2003.
Vej & Park har tidligere fået støtte fra Miljøstyrelsens kompetenceudviklingsordning til at opbygge miljøkompetence og miljøorganisation i Vej & Park samt udarbejde miljøhåndbog for miljøarbejdet i hele organisationen. Dette arbejde påbegyndtes i 1999.
Nu skal Vej & Park i gang med anden fase inden Vej & Park kan blive miljøcertificeret efter EMAS II. I denne fase er der bl.a. behov for at forberede miljøsledelsessystemet og færdiggøre miljøhåndbogen, herunder revidering af procedure m.v. Derudover skal kompetenceudviklingen af de miljøansvarlige styrkes.
For en nærmere beskrivelse af projektets indhold henvises til Vej & Parks ansøgning af den 4. september 2001 i bilag 1.
Da Vej & Park allerede har en række erfaringer fra det tidligere arbejde med miljøledelse er der en indsats i projektet som omhandler formidling af Vej & Parks resultater til de øvrige institutioner i Bygge- og Teknikforvaltningen samt kommunens andre forvaltninger.
Det er Vej & Parks hensigt, at ansætte en ressourceperson permanent efter projektafslutningen. Samtidig skal det certificerede miljøledelsessystem i fremtiden sikre, at Vej & Park kontinuerligt arbejder med at blive bedre indenfor miljøområdet.
Vej & Park ansøger om et samlet beløb på 745.000,- kr. til gennemførelse af projektet, fordelt med 20.000,- kr. i 2001, 410.000,- kr. i år 2002 og 315.000,- kr. i år 2003. Vej & Parks egenfinansiering af projektet udgør ca. 1,5 mio. kr. Egen finansieringen udgør således den største del af finansieringen.
Projekt 2: Pilotprojekt vedrørende miljøcertificering af Københavnske skoler
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansøger om støtte til et pilotprojekt vedrørende miljøcertificering af københavnske skoler som gennemføres fra december 2001 og frem til 2004.
Ideen med pilotprojektet er at udvikle og gennemprøve et miljøledelseskoncept som er tæt knyttet til det pædagogiske arbejde på skolerne. I projektet vil seks skoler opbygge miljøledelsessystemer og miljøkompetencer så skolerne inden udgangen af 2002 kan lade sig miljøcertificere. Derudover vil der i projektet blive etableret et centralt videnscenter for miljøledelse, som koordinerer centrale initiativer og bistår med rådgivning på de enkelte skoler. For at styrke ide- og erfaringsudvekslingen på tværs af de seks skoler etableres der et miljønetværk og en hjemmeside. I sidste del af projektet etableres en gæstelærerordning, således at nye skoler kan få hjælp til at komme i gang med miljøledelsen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansøger om et samlet beløb på 561.000,- kr. fordelt på 186.000,- kr. i 2001, i år 2002 på 275.000,- kr. og i år 2003 på 100.000,- kr.
Egenfinansieringen på ca. 2,2 mio. kr. udgør størstedelen af projektets finansiering.
I bilag 2 er vedlagt ansøgning af den 31. oktober 2001 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Vurdering af projekterne
Projekt 1. Miljøcertificering af Vej & Park efter EMAS II
Projektet kan kategoriseres som et "konkret lokalt miljøledelsesprojekt" på en af Københavns Kommunes institutioner, som er i gang med miljøledelse men som har brug for " en hjælpende hånd" til at få institutionen miljøcertificeret.
Vej & Park har været i gang med miljøledelse siden 1999 og har allerede indhentet en række erfaringer fra dette arbejde. Miljø- og Forsyningsforvaltningen lægger vægt på, at der i projektet er en større indsats rettet mod at disse erfaringer videregives til de andre institutioner under Bygge- og Teknikforvaltningen samt de øvrige forvaltninger.
Endelig vurderer Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at det er formålstjenlig at støtte et projekt som indebærer at en af kommunens institutioner miljøcertificeres inden for 1½ år.
Projekt 2. Pilotprojekt vedrørende miljøcertificering af Københavnske skoler
Projektet kan kategoriseres som et "tværgående miljøledelsesprojekt" da der i tæt samspil mellem seks skoler skal indføres miljøledelse med efterfølgende certificering.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder projektet interessant, da der vil ske en tæt kobling mellem selve miljøledelsen og det pædagogiske arbejde. Projektet lægger vægt på at miljøledelsesarbejdet ikke kun bliver en teknisk disciplin, men gøres til en proces, hvor alle deltager på skolen og indholdet er en naturlig del af den daglige undervisning.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen lægger også vægt på, at der er udviklet et gennemprøvet og gennemarbejdet koncept som kan tilbydes alle interesserede skoler når projektet er afsluttet. Desuden at der tilbydes rådgivning og supervision samt at der etableres en gæstelærerordning som muliggør at miljøledelse kan introduceres på andre skoler i kommunen.
Ideen med at udpege og efteruddanne to miljøkoordinatorer på hver skole og at disse er ansvarlige for at det nødvendige miljøarbejde gennemføres, er interessant. Herved styrkes miljøkompetencen på den enkelte skole og man reducerer sårbarheden i det iværksatte arbejde med miljøledelse ved evt. afgang, orlov m.v. Desuden vil der ske et tæt samspil mellem miljøkoordinatorerne og den enkelte skoles miljøråd.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer at det er formålstjenlig at støtte et projekt som indebærer at seks af skolerne er miljøcertificeret inden udgangen af 2002.
Miljøkontrollen i Miljø- og Forsyningsforvaltningen har tilbudt at stille faglig bistand til rådighed til miljøledelsen og den efterfølgende certificering.
MILJØVURDERING
Midlerne fra puljen gives for at understøtte kommunens forvaltninger og institutioner i deres arbejde for at mindske miljøbelastningen og få sat miljøindsatsen i system. Derfor vurderes det, at projekterne vil have en positiv påvirkning af miljøet.
Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at beskrive de kvalitative eller kvantitative miljøpåvirkninger og miljøeffekter af de to projekter. Dette skyldes at det er under selve arbejdet med at indføre miljøledelse, at den enkelte institution vælger indsatsområder med henblik på at forbedre miljøet. Der vælges indsatsområder som vurderes til at have en væsentlig miljøpåvirkning og de mål man opstiller skal reelt mindske institutionens miljøbelastning.
I miljøledelsesprojektet på skolerne forventes der en "sidegevinst" i form af et øget kendskab til miljøforhold hos eleverne, således at de handler mere miljøansvarligt i andre sammenhænge.
ØKONOMI
De ansøgte midler fra de to projekter er skitseret i nedenstående skema:
2001 |
2002 |
2003 |
Total i kr. |
|
Vej & Park |
20.000,- |
410.000,- |
315.000,- |
745.000,- |
Skolerne |
186.000,- |
275.000,- |
100.000,- |
561.000,- |
Total i kr. |
206.000,- |
685.000,- |
415.000,- |
1.306.000,- |
De to projekter som indstilles til støtte, indebærer udgifter til og med 2003.
Det er i budgettet fastlagt, at puljen på 2 mio. kr. udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Der vil således i givet fald være i alt 3.109.000 kr. til rådighed i 2002.
Kun en mindre del af puljen kan anvendes i 2001. Dette skyldes bl.a. at Dogme 2000 først blev tiltrådt lige før sommerferien 2001. Mindreforbruget på puljen i 2001 på 1.794.000,- kr. vil søges overført til 2002.
Der er igangsat en ny ansøgningsrunde for 2002. Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget vil senere blive forelagt en indstilling om udmøntning af resten af bevillingen i 2002 og de resterende 1.794.000,- kr. fra 2001, når og hvis beløbet kan overføres til 2002.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil i forslaget til budget 2003 indarbejde, at der forlods anvendes 415.000,- kr. til videreførelse af de to projekter omfattet af nærværende indstilling, mens resten af puljen som hidtil udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget på baggrund af ansøgninger fra forvaltningerne.
Der anvises dækning på puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, konto 6.51.1 Forvaltning, med 206.000,- kr. i 2001 og 685.000,- kr. i 2002. De bevilgede beløb omplaceres til de udførende forvaltninger og institutioner som følger.
Bygge- og Teknikudvalget, Vej & Park, konto 6.51.1:
20.000,- kr. i 2001 og 410.000,- kr. i 2002.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Folkeskole, drift, konto 3.01.1:
186.000,- kr. i 2001 og 275.000,- kr. i 2002.
HØRING
De to projektansøgninger blev præsenteret på møde den 24. oktober 2001 i Dogmeforum. Der var ingen bemærkninger.
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Ansøgning af den 4. september 2001 fra Vej & Park
Bilag 2: Ansøgning af den 31. oktober 2001 fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen
Niels Juul Jensen
/ Jørgen Høg