Mødedato: 26.09.2005, kl. 15:00

Rådgivning om jordforurening (udsat fra mødet den 29. august 2005)

Rådgivning om jordforurening (udsat fra mødet den 29. august 2005)

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. september 2005

 

 

3.      Rådgivning om jordforurening (udsat fra mødet den 29. august 2005)

      MFU 184/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender ændring af budskabet for kampagnen for rådgivning om børn og jordforurening til "Følger jeg rådene, så beskytter jeg barnet aktivt mod jordforurening" frem for "Når barnet får vasket hænder, så beskytter jeg det aktivt mod jordforurening".

at                   Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Miljøkontrollen gennemfører en informationskampagne rettet mod personalet i daginstitutioner med lettere forurenet jord og til forældre med børn i disse institutioner.

 

 

RESUME

(Denne indstilling erstatter den indstilling, som blev sat på dagsordenen for Miljø- og Forsyningsudvalg­ets møde den 8. og 29. august 2005. Miljø- og forsyningsudvalget besluttede i sit møde den 29. august 2005 at udsætte behandlingen af sagen og bad samtidig om en ny indstilling.)

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede i oktober 2003 (MFU 202/2003), at der ydes rådgivning på legearealer, hvor forureningsniveauet er i rådgivningsintervallet. Målgruppen for rådgivningsindsatsen var personalet og forældrene til børnene på de daginstitutioner, hvor jorden er lettere forurenet. Hensigten med rådgivningsstrategien var at overbevise forældre og personale om, at de aktivt kan gøre en indsats for at beskytte børnene mod eksponering af lettere forurenet jord. Denne rådgivning skulle erstatte en oprydningsindsats.

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede 6. december 2004 (MFU 272/2004), at Miljøkontrollen målretter en kampagne til daginstitutioner med lettere forurenet jord, som har børn fra 0-10 år. Kampagnens aktiviteter vil køre som planlagt med undtagelsen af dette punkt, som er indstillet i denne indstilling.

Denne indstilling er tilrettet i overensstemmelse med Miljø- og Forsyningsudvalgets ønsker fra mødet den 29. august 2005 om også at medtage forældrene i målgruppe for kampagnen.

Udgifterne på ca. 830.000 kr. afholdes inden for Miljøkontrollens budgetramme.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Strategi for undersøgelse og afværgetiltag

Som et led i rækkefølgeplanen (MFU 13/99) er jordforureningen på alle kommunens ca. 800 daginstitutioner undersøgt. Der er pt. udført oprydninger på ca. 200 institutioner, hvor jorden på legepladserne var kraftigt forurenet (over afskæringskriteriet). På ca. 500 af institutionerne er jorden lettere forurenet. Forureningsniveauet er i det såkaldte rådgivningsinterval. Rådgivningsintervallet beskriver det forureningsniveau, der overskrider jordkvalitetskriterierne for ren jord, men ligger under afskæringskriterierne. Det er især tjærestoffet benz(a)pyren og tungmetallet bly, som vi kan måle i jorden. Rådgivningsintervallet for benz(a)pyren er på 0,1 – 1,0 mg/kg og for bly på 40 - 400 mg/kg. Undersøgelses- og oprydningsindsatsen forventes afsluttet ved udgangen af 2005.

Miljø- og Forsyningsudvalget har 6. oktober 2003 (MFU 202/2003) vedtaget en ny strategi for kommunens indsats mod jord- og grundvandsforurening. Det blev vedtaget, at det fremover nedprioriteres at udføre mindre tiltag på legearealer tilknyttet kommunens daginstitutioner, hvis forureningsniveauet ligger i rådgivningsintervallet. I stedet skulle der foretages rådgivning af institutionspersonale og forældre om, hvordan børn kan beskyttes mod jordforurening. Dette skal også ses i lyset af, at Miljøstyrelsen har udmeldt, at amterne som alternativ til oprydning skal yde rådgivning på arealer med dette forureningsniveau.

Der findes ca. 500 daginstitutioner, hvor der ved undersøgelse er konstateret et forureningsniveau i rådgivningsintervallet.

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede 6. december 2004 (MFU 272/2004), at Miljøkontrollen målretter en kampagne til daginstitutioner med lettere forurenet jord, som har børn fra 0-10 år. Kampagnen henvender sig til personale og til forældre med børn i disse institutioner. Kampagnens budskab er: Når barnet får vasket hænder, så beskytter jeg det aktivt mod jordforurening. Flere kampagneelementer benyttes fx genbrug af pjece og mini-bog med Victor, hjemmeside på Internettet, pressemeddelelser og artikler.

Hidtidig information

Miljøkontrollen har i 1998-99 udarbejdet pjecen "Forurenet jord i København – om børns udendørsleg" og mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder". Pjecen forklarer om jordforureningen, dens mulige skadevirkninger og giver råd om forholdsregler. Mini-bogen er beregnet til at læse for børnene og give dem og den voksne læser forståelse for, at det er vigtigt at vaske hænder, men også at børste sko af samt skrifte til hjemmesko. Materialet blev udarbejdet i samarbejde med embedslægen. Pjece og mini-bog mv. blev udsendt til uddeling til forældre og personale i daginstitutionerne i september 1999 samt igen i 2002. Pjecen var tillige tilgængelig på 8 fremmedsprog.

I efteråret 1999 arrangerede Miljøkontrollen i samarbejde med embedslægen informationsmøder i hver af de 15 bydele, hvor bl.a. personale- og forældrerepræsentanter kunne deltage.

Interviewundersøgelse

Miljøstyrelsen gennemførte i 2002 en større interviewundersøgelse blandt forældre til børn i 3-5 års alderen bosat i det storkøbenhavnske område. Interviewundersøgelsen blev sat i gang, inden informationsmaterialet blev sendt ud igen.

Ved undersøgelsen erindrede 18 % af forældrene i Københavns Kommune at have modtaget information om forurening direkte fra kommunen. Undersøgelsen blev foretaget 2-3 år efter, at forældrene havde modtaget information om jordforurening. En del af forældrene havde opfattet, at informationen kom fra børnehaven og ikke fra kommunen.

Der er således grundlag for at gentage rådgivningen.

Budskab

I forhold til Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelse 6. december 2004 (MFU 272/2004) ønskes budskabet ændret til:

·        Følger jeg rådene, så beskytter jeg barnet aktivt mod jordforurening.

Frem for

  • Når barnet får vasket hænder, så beskytter jeg det aktivt mod jordforurening.

Forslaget til ændringen sker på baggrund af, at Miljøkontrollen som et led i kampagnestrategien har interviewet personale på tre børnedaginstitutioner i november 2004 for at få erfaringer om deres viden om jordforurening. I den forbindelse blev det klart, at personalet har fokus på, at børnene vasker hænder. Ikke primært i forhold til jordforurening, men i forhold til hygiejne.

Håndhygiejnen forventes at være særligt i fokus netop nu, idet repræsentanter fra FAF på et samarbejdsmøde (april 05) med Miljøkontrollen om denne kampagne har oplyst, at sundhedsplejersker i kommunen i dette forår har afsluttet deres besøg på samtlige vuggestuer og børnehaver, hvor de har rådgivet personalet om vigtigheden af god håndhygiejne i forhold til sygdom. Sundhedsplejerskerne vil nu målrette deres kampagne mod klubberne.

Rådene om at vaske hænder, børste skoene af inden de går ind, bruge hjemmesko samt dyrke grøntsager i rent jord, når de dyrker dem sammen med børnene, bør sidestilles. Interviewene med daginstitutionernes personale viste, at personalet ikke har samme fokus på alle områder, og følger ikke alle råd. Det vil således være muligt, at de finder et eller flere af rådene interessante.

 

 

Kampagne forløbet

Målet med kampagnen er at rådgive personalet og forældre i daginstitutioner om, hvordan børn kan beskyttes mod lettere forurenet jord uden at gøre personalet og forældre utrygge.

Kampagnen er planlagt i to faser. Første fase er i februar 2006 for personalet i daginstitutioner. Anden fase er marts 2006 for forældrene. Dette er under forudsætning af, at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder indstillingen den 26. september 2005.

Kampagnens faseopdeling skal ses i lyset af, at personalet i daginstitutionerne skal kende vores råd og anbefalinger inden forældrene orienteres, da forældrene formentlig vil tale med personalet, om hvordan de beskytter deres barn mod jordforurening. Ved at sende materiale ud til personalet før forældrene, vil de bedre kunne gå i dialog med forældrene, og vi imødeser flere af interviewpersonernes ønsker om at være forberedt på forældrenes spørgsmål.

Kampagnematerialet målrettes forskelligt til begge målgrupper, for at det skal opleves relevant hos begge parter.

Kampagneelementerne bliver:

Personalet i daginstitutioner med lettere forurenet jord

·        Brev til leder

·        Brev til personale

·        Pjece som forelagt til Miljø- og Forsyningsudvalget den 8. august 2005

·        Mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder"

·        Klistermærker

·        Hjemmeside om børn og jord. Herunder information om jordforurening på den enkelte institution og offentlige legeplads

·        Indlæg til fagorganisationen BUPL og FOA

·        Pressemeddelelse.

Forældrene med børn, som går i daginstitutioner med lettere forurenet jord

·        Orientering til forældrebestyrelsen om kampagnen rettet mod personalet i daginstitutionen

·        Brev til forældre på deres bopælsadresse

·        Folder

·        Mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder" til forældre, der har børn i vuggestue og børnehave

·        Opmærksomhedsskaber (fx klistermærker)

·        Hjemmeside om børn og jord. Herunder information om jordforurening på den enkelte institution og offentlige legeplads.

Uddybende kommentarer til kampagnen:

Personalet i daginstitutioner med lettere forurenet jord

En kampagne har ingen effekt, hvis personalet ikke oplever kampagnen som relevant. Derfor har Miljøkontrollen undersøgt personalets ønsker og behov gennem tre interview i november 2005 med ansatte fra tre forskellige daginstitutioner. Gennem interviewene har Miljøkontrollen fået kendskab til deres viden om jordforurening, hvad de vil vide mere om, deres vaner samt informationskilder. Disse oplysninger har vi aktivt brugt i forbindelse med valg af kampagneelementer, udvælgelse af informationer, sprogtone og sværhedsgrad.

Med bl.a. baggrund i disse interview bliver kampagneelementerne: En pjece målrettet daginstitutionspersonalet, genoptryk af mini-bogen med Victor, udbygning  af Miljøkontrollens hjemmeside på Internettet, klistermærker med råd, pressemeddelelse samt artikel i fagblad. Ved at vælge forskellige kampagneelementer øger vi muligheden for at komme i kontakt med personalet mindst en gang.

Victor fra mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder" bliver gennemgående figur i kampagnen. Interviewene viste, at institutionerne kender Victor fra mini-bogen fra en tidligere rådgivningskampagne om forurenet jord og er meget positiv over for denne figur. Så positive, at de ønsker mini-bogen udsendt engang til.

Pjecen, som er vedlagt som prøvetryk i indstillingen til udvalget til mødet den 8. august 2005, er godkendt af embedslægen. Pjecen er udarbejdet, så den er overskuelig, let tilgængelig, imødekommende. Samtidig svarer den på de spørgsmål, som personalet hyppigst efterspurgte i interviewene, og når de kontakter Miljøkontrollen.

Pjecen understøttes af Miljøkontrollens hjemmeside, som udbygges således, at det er muligt at få flere og uddybende informationer om jordforurening. En større database bliver lagt ind på hjemmesiden om jordforurening på samtlige daginstitutioner og offentlige legepladser. Institutionerne kan således søge oplysninger om jordforurening på deres institution, og de offentlige legepladser de benytter.

Klistermærkerne understøtter pjecens råd og kan placeres af personalet, hvor de finder det relevant at få en reminder om råd om jordforurening i dagligdagen. (Tegningerne til klistermærkerne kan ses i vedlagte pjece på s. 3).

Mini-bogen om Victor sendes ud igen på opfordring af interviewpersonerne, men også fordi børnene gerne vil læse den sammen med personalet, og pjecen får funktion som reminder for personalet, hver gang de læser den.

Pressemeddelelse og fagartikel til personalets fagorganisationer udarbejdes, da avis- og TV-mediet samt fagblad er de mediekanaler, personalet er orienteret mod.

Alle kommunens dagplejere vil få materialet tilsendt, da de passer nogle af kommunens mindste børn. Samtidig får de informationer om hjemmesiden, hvor de kan søge information om jordforurening på den enkelte institution og offentlige legeplads.

Forældrene med børn, som går i daginstitutioner med lettere forurenet jord

For at gøre kampagnen relevant for forældrene, har Miljøkontrollen undersøgt forældrenes viden om jordforurening gennem borgerpanelet i december 2004. Gennem svarene har Miljøkontrollen fået kendskab til deres vidensniveau om jordforurening, og hvordan de gerne vil kontaktes. Disse oplysninger har vi aktivt brugt i forbindelse med valg af kampagneelementer.

Kampagneelementerne omfatter: Et brev til forældrenes bopælsadresse, en folder om råd, en opmærsomhedsskaber og udbygning af Miljøkontrollens hjemmeside på Internettet. Mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder" til forældre med barn i vuggestue eller børnehave.

Victor fra mini-bogen "Victor vil ikke vaske hænder" bliver gennemgående figur i kampagnen, idet vi ønsker at Victor forbindes med jordforurening.

Brev vedlagt folder og opmærksomhedsskaber sendes direkte hjem til forældrene. Forældrene informeres af denne vej, fordi det er den måde forældre i borgerpanelet ønsker. Forældrene vil blive informeret om vores råd, og om at institutionen ved besked om, at jorden er lettere forurenet, i den institution deres barn går i.

Folderen vil ligesom pjecen til personalet blive udarbejdet, så den er overskuelig, let tilgængelig, imødekommende, men alene med fokus på rådene. Den bliver således mere enkel og overskuelig til forældrene. Folderen vil understøtte brevet til forældrene.

Folderen understøttes af Miljøkontrollens hjemmeside, som udbygges, således at det er muligt at få flere og uddybende informationer om jordforurening. Den vil henvise til de samme sider som beskrevet under afsnittet om information til personalet.

Opmærksomhedsskaberen vil blive en lille opmærksomhed, som skal give forældrene lyst til læse brev og folder. Opmærksomhedsskaberen understøtter brev og folderens råd.

Udarbejdelse af materiale til forældrene vil blive udarbejdet, når indstillingen er godkendt.

Med kampagnen opdelt i to faser og med hver sit materiale til de to målgrupper, vurderer Miljøkontrollen, at kampagnen får både personalets og forældrenes opmærksomhed. Der er planlagt en efterfølgende evaluering af kampagnen.

 

Konsekvenser for borgerne

Rådgivningen vil være med til, at personalet i daginstitutioner med lettere forurenet jord, som har børn op til 10 år, vil blive oplyst om forholdsregler ved jordforurening med henblik på, at børn beskyttes mod virkninger af lettere jordforurening. Rådgivningen vil medføre, at flere børn beskyttes aktivt mod den lettere jordforurening.

Forældre får viden om jordforurening og kan tage deres forholdsregler ved jordforurening i forhold til deres barn samt få information om netop deres barns institution og de offentlige legepladser, som de benytter.

 

ØKONOMI

Budgettet for gennemførelse af rådgivning om jordforurening forventes i at blive samlet for 2005 og 2006 på ca. 830.000 kr.. Udgifterne afholdes inden for Miljøkontrollens budgetramme på funktion 081.1 (konto nr. 55811052-33).

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste.

Til sagstypen (jord og forankring) er knyttet følgende miljømål:

Jord

"Det er et mål at fjerne eller minimere den fare, som forurenet jord udgør for borgernes sundhed og for grundvandet".

 Forankring

"Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe gunstige betingelser for borgere og erhverv til at integrere miljø i daglige handlinger så borgere og erhvervslivet tager medansvar for byen udvikling".

Ved at få personalet til at følge pjecens råd og anbefalinger reduceres den risiko, som lettere forurenet jord udgør for især mindre børn. Kampagnen gennemføres af hensyn til folkesundheden og vil bidrage til opfyldelsen af begge miljømål.

Fremstilling af materiale i forbindelse med udgivelse af kampagnemateriale lever op til kommunens indkøbspolitik, idet der anvendes et miljøcertificeret trykkeri. Det anvendte papir er genbrugspapir, og trykkeriprocessen lever op til svanemærkekriterierne.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Der foretages ingen høring.

 

BILAG

Ingen

 

 

Hjalte Aaberg                    /

Henrik Winther Nielsen

 


 

Til top