Oprydning af jordforurening på daginstitutioner og offentlige legepladser
Oprydning af jordforurening på daginstitutioner og offentlige legepladser
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 26. august 2002
15. Oprydning af jordforurening på daginstitutioner og offentlige legepladser
MFU 270/2002 J.nr. 182/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,
at et mindreforbrug på 4,25 mio. kr. på kapitalbevilling af 17. januar 2002 (BR 25/2) anvendes til oprydning af jordforurening på yderligere 13 daginstitutioner og 2 offentlige legepladser.
Der er konstateret et mindreforbrug på kapitalbevillingen af 17. januar 2002 (BR 25/2) på i alt 4,25 mio. kr. Mindreforbruget kan i henhold til bevillingen anvendes til oprensning af yderligere daginstitutioner eller offentlige legepladser efter godkendelse i Miljø- og Forsyningsudvalget.
Dette beløb foreslås anvendt til oprensning af yderligere 13 daginstitutioner og 2 offentlige legepladser. Daginstitutionerne og de offentlige legepladser er udvalgt i henhold til Miljø- og Forsyningsudvalgets rækkefølgeplan, der blev vedtaget den 22. februar 1999.
Miljø- og Forsyningsudvalget har den 3. juni 2002 behandlet en indstilling om anvendelsen af et mindreforbrug på kapitalbevillingen af 17. januar 2002. Denne indstilling omhandler yderligere mindreforbrug på samme kapitalbevilling.
Baggrund
Borgerrepræsentationen gav den 17. januar 2002 (BR 25/2) kapitalbevilling til oprensning af jordforurening på en række daginstitutioner og offentlige legepladser på yderligere 4,25 mio. kr.
Der er opnået et mindereforbrug på 4,25 mio. kr., som i henhold til kapitalbevillingen af 17. januar 2002, efter godkendelse i Miljø- og Forsyningsudvalget kan benyttes til oprensning på yderligere en eller flere institutioner eller offentlige legepladser.
Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte 3. juni 2002, at et mindreforbrug på 3,1 mio. kr. af bevillingen anvendes til oprydning på yderligere 7 daginstitutioner. Denne indstilling omhandler yderligere mindreforbrug på samme kapitalbevilling.
Det konstaterede mindreforbrug skyldes meget fordelagtige priser på både entreprenør- og rådgiverydelse, samt at der ikke renses op på 3 af institutionerne fra den tidligere kapitalbevilling.
På Gasværksvej 14 har institutionen selv lagt bund i en sandkasse.
På Tjørnerækken 2 bliver oprensningen udsat til 2003, idet institutionens legeplads formodentlig flyttes i forbindelse med at Vej & Park renoverer et større areal på Prags Boulevard i 2003.
Den offentlige legeplads på Gislingevej/Grevingevej vil ligeledes blive indstillet til oprensning i 2003, da legepladsen nu er udlejet til et fritidshjem, der er ved at få renoveret deres bygninger. Fritidshjemmet har opstillet flere barakker på legepladsen, der forhindrer en oprensning af hele legepladsen i år.
Med denne indstilling foreslås mindreforbruget anvendt til oprensning af yderligere 13 dagsinstitutioner og 2 offentlige legepladser, jf. bilag 1.
De fleste daginstitutioner og offentlige legepladser, der indstilles til oprensning, har ved forureningsundersøgelser fået konstateret jordforurening over afskæringskriterierne for enten PAH'er eller tungmetaller. På de øvrige er der fundet olieprodukter over jordkvalitetskriteriet. Der er ikke fastsat et afskæringskriterium for olieprodukter, da olieprodukter er mobile i jordmatricen og derfor også kan udgøre en risiko for indeklima og/eller grundvand. Det skal derfor i hvert enkelt tilfælde vurderes om der skal foretages en oprensning. Miljøkontrollen har vurderet, at oprensning af hensyn til olieprodukter er nødvendig på 3 daginstitutioner og 2 offentlige legepladser.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der bortgraves 0,5 meter jord fra alle de ubefæstede arealer på de udvalgte legepladser og daginstitutioner for at afværge jordforureningen. Efter bortgravning af jorden udlægges signalnet og ny, dokumenteret ren jord. Derefter retableres legearealerne til oprindelig stand med legeredskaber, rullegræs og beplantning, sand og faldgrus.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser på de nedenfor beskrevne områder.
Sundhed: Brugerne af daginstitutionernes legepladser og de offentlige legepladser, der oprenses, vil efter oprensningen kunne anvende legearealerne, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen.
Støv og støj: Mens jordarbejderne står på, vil der være et øget støjniveau og støvdannelse. Entreprenørerne vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdannelse. Der vil desuden blive arbejdet med så støjsvage maskiner som muligt. Gældende støjkrav vil blive overholdt.
Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord ved de foreslåede afværgeforanstaltninger. Miljøkontrollen anviser den forurenede jord til rensning og/eller deponering i henhold til gældende praksis i Københavns Kommune.
Trafik: I anlægsfasen må der påregnes en del trafik med tunge lastbiler til og fra de arealer, der skal have udført afværgeforanstaltninger.
ØKONOMI
Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2002 på konto 0.45.81.3.04 "Oprensning af grunde".
Bilag 1 viser, hvorledes udgiften til oprensning fordeler sig på de enkelte institutioner.
HØRING
Ingen
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
Liste over
daginstitutioner og offentlige legepladser, der foreslås oprenset for forurenet
jord for mindreforbruget på den tidligere kapitalbevilling i 2002.
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg