Mødedato: 26.05.2003, kl. 15:00

Fortsat behandling af budget 2004

Fortsat behandling af budget 2004

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. maj 2003

 

 

9.      Fortsatbehandling af budget 2004

 MFU 120/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender vedlagte,reviderede forslag til budget 2004 for Miljø- og Forsyningsudvalget, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager tilefterretning, at Økonomiudvalget har bedt Miljø- og Forsyningsforvaltningensamt Økonomiforvaltningen om at udarbejde forslag til Økonomiudvalget omfinansiering af Miljø- og Forsyningsudvalgets øgede investeringsbehov iperioden 2003-2007, idet Miljø- og Forsyningsudvalget forudsætter, at der skeren høring af udvalget inden sagen behandles i Økonomiudvalget.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte den 28. april 2003 etforslag til budget for 2004, der afviger 68,8 mio. kr. fra den udmeldte ramme,idet udvalget samtidig besluttede at anmode Økonomiudvalget om et internt lånpå differencen.

Økonomiudvalget har den 20. maj 2003 besluttet at anmodeMiljø- og Forsyningsudvalget om inden den 31. maj 2003 at udarbejde et nytbudgetbidrag, der overholder den udmeldte ramme.

I det vedlagte, reviderede forslag er der indarbejdetyderligere udskydelser af anlægsprojekter inden for KE's område, hvorefterbudgetforslaget overholder rammen. Udskydelserne vil indebære forringelser afforsyningssikkerheden på varme- og elområdet, forøgede driftsudgifter samtrisiko for olieforurening fra elkabler.

 


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte den 28. april 2003 etbudgetforslag, der var indarbejdet inden for en ramme på 12,875 mio. kr., mensØkonomiudvalget havde udmeldt en ramme på –55,959 mio. kr.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede samtidig at anmodeØkonomiudvalget om et langfristet, internt lån på differencen på 68,8 mio. kr.,subsidiært et internt lån over 6 år.

Økonomiudvalget har den 20. maj 2003 besluttet at anmodeMiljø- og Forsyningsudvalget om at udarbejde et nyt budgetbidrag, deroverholder den udmeldte ramme. Økonomiforvaltningen har den grundlæggendeopfattelse, at udvalgenes budgetbidrag skal udarbejdes inden for denbudgetramme, som Økonomiudvalget fastlægger for udvalgene, og atforsyningsvirksomhedernes rammer skal betragtes under ét, således at eventuellemerudgifter på et område skal modsvares af tilsvarende besparelser ellermerindtægter inden for den samlede ramme.

Endelig fremgår det af Økonomiforvaltningens indstilling, atØkonomiforvaltningen af hensyn til kommunens samlede økonomi ikke kan anbefaleen rammeforhøjelse på nuværende tidspunkt.

Økonomiudvalget har på baggrund af indstillingen besluttetat anmode Miljø- og Forsyningsudvalget om inden den 31. maj 2003 at udarbejdeet nyt budgetbidrag, der overholder den udmeldte ramme.

Der vedlægges et revideret forslag til budget oginvesteringsoversigt for udvalget. Ændringerne i forhold til 2. behandlingen afbudgettet er markeret.

KE har ved en fornyet gennemgang af tidsplanen forgennemførelsen af gasstrategien vurderet, at investeringsbehovet i 2004 erreduceret med 15,5 mio. kr., fra 42,5 til 27 mio. kr. Den resterende differencepå godt 53 mio. kr. er fundet ved yderligere udskydelser af anlægsprojekterinden for KE's område.

I det vedlagte, reviderede forslag er der indarbejdetudskydelse af

-        en investering på 25 mio. kr. i konvertering af varmerør fradamp til vand,

-        en investering på 22 mio. kr. til udskiftning af afbrydere itransformerstationer og

-        en reduktion af bevillingen til udskiftning af oliekabler med5 mio. kr. 

Udskydelserne vil, som det fremgår af vedlagte notat af 14.maj 2003, indebære forringelser af forsyningssikkerheden på varme- ogelområdet, forøgede driftsudgifter samt forøget risiko for personskader forKE's personale og olieforurening fra elkabler.

Der må forventes en mindre forværring af finansposterne i2004 på i alt 5,4 mio. kr. som følge af udskydelsen af anlægsarbejderne, blandtandet fordi gælden til kreditorerne vil mindskes som følge af det lavereaktivitetsniveau. Konsekvensændringen er indarbejdet i budgetforslaget.

Økonomiudvalget har i forbindelse med behandlingen afredegørelsen om budgetbidraget bedt Miljø- og Forsyningsforvaltningen samtØkonomiforvaltningen om at udarbejde forslag til Økonomiudvalget omfinansiering af Miljø- og Forsyningsudvalgets øgede investeringsbehov i perioden2003-2007.

Økonomiforvaltningen vurderer, at en række andrefinansieringsmuligheder bør overvejes, inden det besluttes, om kommunen skallånefinansiere udgifterne i forbindelse med KE's investeringer.

Økonomiforvaltningen peger på følgende muligheder:

-        takststigninger ud over de allerede forudsatte 3 %,

-        yderligere udskydelse af anlægsarbejder,

-        yderligere effektiviseringer, og

-        udskillelse af dele af KE i et selskab, som herefterfinansierer investeringerne ved optagelse af ikke-kommunale lån.

Økonomiforvaltningen peger i den forbindelse på, at en rækkekommunale forsyningsvirksomheder i forbindelse med opfølgningen på el-reformener blevet organiseret som kommunalt ejede aktieselskaber, som i dag kanfinansiere deres investeringer ved ekstern låneoptagelse uden at påvirkegældsopgørelserne for ejerkommunerne, og på, at Københavns Kommune tidligerehar medvirket til etableringen af interessentskaber som f.eks.Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S, der har kunnet optage lån tilinvesteringer i fjernvarmeforsyningen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- ogForsyningsudvalget tager til efterretning, at Miljø- og Forsyningsforvaltningener blevet anmodet om sammen med Økonomiforvaltningen at komme med forslag tilfinansiering af KE's investeringsbehov.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår dog samtidig, atMiljø- og Forsyningsudvalget i den forbindelse forudsætter, at der forindenforelæggelsen for Økonomiudvalget sker en høring af Miljø- ogForsyningsudvalget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil i det videre arbejdelægge til grund, at det er Miljø- og Forsyningsudvalgets forventning, at derved beskrivelsen og vurderingen af de forskellige muligheder for finansieringindarbejdes

-        en beskrivelse af de faktiske, økonomiske konsekvenser afkommunal låneoptagelse med henblik på videreudlån til investeringerne i KE(bruttogæld/nettogæld-problematikken),

-        en beskrivelse af omfanget af de sidste års udvikling af byenmed nye, store byggerier og byområder og en opgørelse af konsekvenserne i form afde nødvendige investeringer til forsyningen med el, vand, varme og kloak,

-        en vurdering af rimeligheden af takstforhøjelser alene medhenblik på at finansiere den del af anlægsprojekterne i perioden, der i antalog omfang overstiger det gennemsnitlige anlægsbehov over en længereårrække, 

-        konsekvenserne for miljø, forsyningssikkerhed og langsigtetdriftsøkonomi ved yderligere udskydelse af anlægsarbejder, og

-        de faktiske, økonomiske konsekvenser ved at lade et selskaboptage lån i stedet for at lade Københavns Kommune optage lån og stille pengenetil rådighed for KE's investeringer i form af et lån over udlægskontoen.

 

ØKONOMI

Den foreslåede udskydelse af yderligere anlægsprojektervurderes ikke reelt at forbedre kommunens økonomi i 2004 i forhold til Miljø-og Forsyningsudvalgets oprindelige budgetforslag.

 

MILJØVURDERING

Der er mulighed for, at udskydelsen af udskiftningen aflækkende oliekabler kan få miljømæssige konsekvenser. Omfanget kan dog førstfastslås entydigt, når der er gennemført tilstandsvurderinger af alle kablerne.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Udskydelsen af anlægsprojekter vurderes at give størrerisiko for havarier og dermed påvirke forsyningssikkerheden, for ulykker medpersonskader i forbindelse med vedligeholdelsesopgaver og for forøgede driftsudgifter,der vil påvirke taksterne på længere sigt.

 

HØRING

-

 

BILAG

1.      KE'snotat af 14. maj 2003 om det reviderede budgetforslag

2.      Ændrettekstdel til budgetforslaget

3.      Ændretinvesteringsoversigt

 

 

 

 

Peter Elsman                     /                    Jens Balslev

 


 


Til top