Kapitalbevilling til oprydning af to grundvandsforureninger samt undersøgelser for jordforurening ved dagplejemødre
Kapitalbevilling til oprydning af to grundvandsforureninger samt undersøgelser for jordforurening ved dagplejemødre
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 26. maj 2003
7.
MFU 118/2003
INDSTILLING
Miljø-og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overforØkonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at
RESUME
Miljø- ogForsyningsforvaltningen indstiller, at der gives en kapitalbevilling på 6,0mio. kr. til dækning af anlægsudgifter ved to oprydningsprojekter på hhv.Enghavevej 16 og Vesterbrogade 139. Projekterne er beliggende i indsatsområde"Vesterbro", som er et grundvandsområde med særlige drikkevandsinteresser.
Oprydningerne sker ihenhold til kommunens grundvandsplan og gennemføres, fordi grundene erforurenet med klorerede opløsningsmidler, som udgør en væsentlig risiko forgrundvandet.
Endvidere indstiller Miljø-og Forsyningsforvaltningen, at der gives en kapitalbevilling på 3,0 mio. kr.til undersøgelse af jordforureningen på dagplejemødres legearealer. Disseundersøgelser sker i overensstemmelse med rækkefølgeplanen.
SAGSBESKRIVELSE
Oprydningsprojekter:
Miljøkontrollen har i 2002 og iforåret 2003 gennemført forureningsundersøgelser på ejendommene Enghavevej 16og Vesterbrogade 139 for at få klarlagt,
Forureningsundersøgelserne blevgennemført som led i Miljøkontrollens undersøgelse af grunde, som er beliggendei grundvandsområder med særlige drikkevandsinteresser, og hvor der tidligerehar været industriel aktivitet, der kan have medført forurening af grundvandet.Disse undersøgelser er gennemført i henhold til Grundvandsplanen, der blevvedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. februar 2001.
Der søges om en kapitalbevillingpå 6,0 mio. kr. til to projekter, der er beliggende i indsatsområde"Vesterbro", som er et sårbart grundvandsområde med særligedrikkevandsinteresser, og hvor der skal ryddes op på grund af risiko forforurening med klorerede opløsningsmidler af grundvandet.
Enghavevej 16:
Det har ved de udførteforureningsundersøgelser vist sig, at der på grunden Enghavevej 16 findes enkraftig jordforurening med klorerede opløsningsmidler, som sandsynligvisskyldes, at der har været renseri på grunden. Forureningen vurderes at udgøreen væsentlig risiko for grundvandet og de vandindvindingsinteresser, som findesi området (Frederiksberg Vandforsyning). Det er derfor nødvendigt at gennemføreen oprydning af hensyn til grundvandsressourcen.
Oprydningsprojektet er etanlægsprojekt, som vil bestå af 2 dele, dels en fjernelse af det mestforurenede jord (hot-spot) og dels etablering af 4 overvågningsboringer,hvorfra grundvandskvaliteten skal overvåges. Hvis det viser sig, at grundvandeter blevet forurenet, vil der på et senere tidspunkt kunne etableresafværgepumpning fra boringerne.
Fjernelse af forurenet jord skerved opboring med et stort bor til ca. 5 meters dybde, da pladsforhold pågrunden er små. Det vurderes, at der kan fjernes ca. 200 t forurenet jord meddenne metode. Det forventes, at der vil blive efterladt en forurening underbygningen, som huser et renseri.
Derudover skal der etableres 4overvågningsboringer til overvågning af forureningsniveauet med kloreredeopløsningsmidler i det nedre grundvand. Boringerne etableres således, at de kanudbygges til afværgeboringer, som der kan pumpes fra, hvis det senere blivernødvendigt.
Ved udbudet af anlægsarbejdernebliver der stillet flere krav om miljøhensyn, bl.a. krav om anvendelse afpartikelfilter og anvendelse af miljødiesel.
Vesterbrogade 139:
Det har ved de udførteforureningsundersøgelser vist sig, at der på grunden Vesterbrogade 139 findesen kraftig jordforurening med klorerede opløsningsmidler, som sandsynligvisskyldes at der har været værksted og renseri på /tæt ved grunden. Forureningenvurderes at udgøre en væsentlig risiko for grundvandet og de vandindvindingsinteresser, som findes i området (Frederiksberg Vandforsyning). Det er derfornødvendigt at gennemføre en oprydning af hensyn til grundvandsressourcen.
Oprydningsprojektet er etanlægsprojekt, som vil bestå af 2 dele, dels en fjernelse af de mest forurenedejordområder (hot-spots) og dels etablering af 2 overvågningsboringer, hvorfragrundvandskvaliteten i grundvandet skal overvåges. Hvis det viser sig, at detnedre grundvand er blevet forurenet, vil der på et senere tidspunkt kunneetableres afværgepumpning fra boringerne.
Fjernelse af forurenet jord skerved en kombination af afgravning og opboring af forurenet jord. Da forureningenstrækker sig ind under to garagebygninger skal disse fjernes. Dette sker i samarbejdemed firmaet SBS Byfornyelse, der har et byfornyelsesprojekt på arealet. Denforurenede jord vil blive fjernet ned til ca. 8 meter under terræn og detvurderes, at der kan fjernes ca. 1.700 t forurenet jord.
Derudover skal der etableres 2overvågningsboringer til overvågning af forureningsniveauet med kloreredeopløsningsmidler i det primære magasin. Boringerne etableres således at de,hvis det senere bliver nødvendigt, kan udbygges til afværgeboringer, som derkan pumpes fra.
Ved udbudet af anlægsarbejdernebliver der stillet flere krav om miljøhensyn, bl.a. krav om anvendelse afpartikelfilter og anvendelse af miljødiesel.
Undersøgelser:
Miljøkontrollen foretager hvert årforureningsundersøgelser i henhold til rækkefølgeplanen, som blev vedtaget iMiljø- og Forsyningsudvalget den 22. februar 1999. Undersøgelsen af jordforureningenpå dagplejemødrenes legearealer er et led i rækkefølgeplanen og omfatter undersøgelseaf diffus forurening.
Der søges om en kapitalbevillingpå 3,0 mio. kr. til undersøgelse af jordforureningen på dagplejemødreslegearealer. Undersøgelserne gennemføres med henblik på gennemførelse af afværgeforanstaltninger.Undersøgelserne omfatter alle dagplejemødre, som er begyndt før 1999, jf. beslutningi Miljø- og Forsyningsudvalget 22. februar 1999, og indledes med en interviewrundemed alle dagplejemødre til afklaring af, hvor børnene primært leger, ogefterfølgende vil der så blive gennemført tekniske undersøgelser på disselegearealer, hvis de ikke tidligere er undersøgt i forbindelse med f.eks.undersøgelser af offentlige legepladser.
MILJØVURDERING
Projekterne gennemføres for atsikre målsætningen om, at grundvandsressourcen inden for områder med særligedrikkevandsinteresser skal søges fastholdt til drikkevandsformål.
Projekterne vurderes derfor atvære yderst gavnlige for grundvandet, fordi projekterne på langt sigt medvirkertil at sikre et rent grundvand.
I forbindelse med projekterne vilder skulle opbores/opgraves forurenet jord. Den del af den opborede/opgravedejord som er rensningsegnet, vil blive sendt til jordrensning. Den øvrige jord(f.eks. overfladejord) vil blive deponeret på Kalvebod Miljøcenter,Prøvestenen.
Anlægsprojekterne vil også medføreandre kortsigtede negative miljøpåvirkninger lokalt. Blandt andet v
il der væreen øget trafikbelastning og en del støjgener for naboer mv. på grund af borearbejdet,gravearbejdet, transport af forurenet jord med lastbiler væk fra grundene, samttilførslen af rene materialer til grundene.
For at mindske miljøpåvirkningernefra den øgede trafikbelastning vil alle dieselkøretøjer, der arbejder påarealerne og dem der kører til og fra arealerne, have påmonteretpartikelfiltre.
ØKONOMI
Det foreslås, at der gives enkapitalbevilling i 2003 på i alt 9,0 mio. kr.
Udgifterne fordeler sig somfølger:
Enghavevej16: 1.300.000 kr.
Vesterbrogade 139:
Undersøgelser, dagplejemødre:
Kassemæssig dækning for udgiften i2003 anvises på Miljøkontrollens investeringsplan under det på konto 0.81.3Oprydning på kemikalieaffaldsdepoter/anlæg afsatte rådighedsbeløb.
Defremtidige driftsudgifter til grundvandsprojekterne vil blive dækket afMiljøkontrollens driftskonto 0.81.1 Oprydning på kemikalieaffaldsdepoter/drift.
HØRING
Ingenbemærkninger
BILAG
Ingenbilag
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg