Mødedato: 26.05.2003, kl. 15:00

Omstilling af bygasforsyningen til naturgas/luft

Omstilling af bygasforsyningen til naturgas/luft

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. maj 2003

 

 

3.      Omstillingaf bygasforsyningen til naturgas/luft

 MFU 114/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- ogForsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationenanbefaler,

at der gives en kapitalbevilling på195 mio. kr. til omstilling af bygasforsyningen i København fra spaltgas tilnaturgas/luft,

at der gives tilskud til kunder i KEtil udskiftning af gamle komfurer mv. på op til 2000 kr. og til udskiftning afgasradiatorer mv. på op til halvdelen af anskaffelses- og installationsprisen,

at Borgerrepræsentationen bemyndiger Miljø- ogForsyningsudvalget til at træffe beslutning om den endelige udformning aftilskudsordningen, og

at dergives en negativ tillægsbevilling til Gasforsyningens driftsbevilling på 8 mio.kr. og tilsvarende en tillægsbevilling til Gasforsyningens anlægsbevilling,hvor beløbet optages på investeringsplanens konto 01.22.01.3.xx Gasstrategi.

 

RESUME

Økonomiske beregninger viser, at den mest optimale økonomiskeløsning vil være at omstille bygasforsyningen i København fra spaltgas tilnaturgas/luft. Denne omstilling vil samtidig forudsætte udskiftning af skønnet40.000 gamle komfurer mv. Ved at give et tilskud til apparatudskiftningen vilflere kunder vælge at fortsætte som gaskunder, og omstillingen vil kunnegennemføres med større kundetilfredshed.

I alt er der tale om udgifter på ca. 195 mio. kr., hvorlangt den største del af udgifterne afholdes i forbindelse med udskiftningen afgaskomfurerne mv. hos kunderne.

Projektet er planlagt til at begynde medio 2003, og de nyenaturgas/luft-anlæg kan gå i drift 2007.


SAGSBESKRIVELSE

KE Forsyning står over for et valg om den fremtidigegasforsyning. De eksisterende produktionsa nlæg (spaltgasanlæg) på SundbyGasværk er bygget i 1960'erne og er delvis baseret på ældre teknologi, men detvurderes, at anlæggene ved en række vedligeholdelsesforanstaltninger kan anvendesfrem til 2030.

Alternativt kan der etableres et nyt anlæg, der producerersamme gaskvalitet som det eksisterende anlæg, eller bygasforsyningen kanomstilles til naturgas/luft. Et forløb, hvor gasforsyningen helt nedlægges vilvære meget dyrt for kunderne, både som følge af deres udgifter til de nødvendigeelinstallationer og som følge af investeringer i forstærkning af el-nettet ognye transformere, i alt ca. 2,5 mia. kr. Derfor betragtes nedlægning afgasforsyningen ikke som et egentligt alternativ. Der henvises til bilag 4 i denvedlagte rapport.

Udgifterne til den nødvendige ekstra vedligeholdelse af deteksisterende anlæg vil beløbe sig til 42 mio. kr. Et nyt spaltgas-anlæg erberegnet til at koste 129,5 mio. kr. Endelig vil udgifterne til en omstillingtil naturgas/luft ligge på 195 mio. kr., men de betydeligt laveredriftsomkostninger medfører, at merinvesteringen i forhold til løsningen medvedligeholdelse af det eksisterende anlæg vil være tjent ind efter 12 år.

De samlede investeringer i forbindelse med omstilling tilnaturgas/luft er opgjort til:

q      registrering af kundernes apparater:                                           15mio. kr.

q      planlægning, information, styring, kontrol og

administration, herunderudbetaling af tilskud :                        60mio. kr.

q      nyt produktionsanlæg og nedrivning af anlæg:                          40 mio. kr.

q      tilskud til udskiftning af apparater:                                             80mio. kr.

 

Miljø- og Forsyninsgsudvalget har på sit møde den 13. januar2003 drøftet oplægget til en gasstrategi, der som den mest fordelagtige løsningindebærer en omstilling til naturgas/luft.

 

Beregningsresultater

I den vedlagte rapport "Strategi for den fremtidigebygasproduktion i København" er de forskellige alternativer beskrevet nærmere.En vurdering af de enkelte alternativer tager bl.a. udgangspunkt i en beregningaf nutidsværdier. Nutidsværdien er et udtryk for den værdi, en køber vil give(eller kræve) for at overtage gasforsyningen.

De tre alternativer er sammenlignet vedhjælp af nutidsværdiberegninger over investeringshorisonten 2003 til 2030.Nutidsværdien er beregnet som:

q       gasforsyningens årligelikviditetsoverskud/-underskud (cash flow) over investeringshorisonten,summeret og opgjort i 2003-priser (fremkommer ved tilbagediskontering med enrealrente på 4 pct. p.a.) og

q       fratrukket gasforsyningens nuværende gældpå godt 21 mio. kr. (ultimo 2002).

Hvis nutidsværdien er positiv, opbyggergasforsyningen en formue over investeringshorisonten, efter at gæld oginvesteringer er tilbagebetalt. Formueskabelsen kan evt. benyttes til atnedsætte taksterne for bygas. Nedenfor er nutidsværdien for de tre alternativervist.

 

      Alternativ

      Nutidsværdi (mio. kr.)

   1 Fortsat anvendelse af det eksisterende produktionsanlæg (reference)

-22 (-72)

   2 Omstilling til naturgas/luft i 2007, KE giver 80 mio. kr. i tilskud til apparatudskiftning (5.000 kunder (3%) falder fra)*

60 (57)

3B  Nyt spaltgasanlæg i 2007 (samme gaskvalitet)

22 (24)

      *I forhold til referencealternativet

 

Tallene i parentes angiver de tal, derfremgik af præsentationen for Miljø- og Forsyningsudvalget den 13. januar 2003.Forskellene skyldes for det første en forbedring i budgetforudsætningerne fordet eksisterende anlæg. For det andet er der lagt diskonteringsrente på 4 % tilgrund (tidligere 5 %). Investeringskalkulen er opgjort i faste priser, ogderfor anvendes en realrentesats ved diskonteringen. Anvendelse af en realrentesatspå 4 % p.a. må ses i sammenhæng med Københavns Kommunes krav til forrentning afKE's gæld til kommunen (mellemregningskontoen). Reguleret for den forventedeinflation kan dette forrentningskrav estimeres til en realrentesats på ca. 4 %p.a.

Indstillingens forelæggelse har i øvrigtafventet udvalgets behandling af budgetbidraget for 2004, og i konsekvens herafer omstillingens afslutning rykket til 2007 (tidligere 2006).

Det fremgår, atreferencealternativet har en negativ nutidsværdi på - 22 mio. kr. For at dennuværende gæld i gasforsyningen ikke skal fortsætte med at stige, forudsætteralle tre alternativer en forhøjelse af abonnementsbetalingen fra 2005 på 30 kr.til 360 kr./år. Hvis referencealternativet skal balancere økonomisk (nutidsværdi= 0), er det nødvendigt med en yderligere forhøjelse af abonnementsbetalingenmed 8 kr. til 368 kr./år. Hertil kommer forhøjelser som følge af denalmindelige prisudvikling. 

Med de anvendte forudsætninger vil detvære økonomisk fordelagtigt at vælge at omstille til naturgas/luft.Naturgas/luft-projektets fordelagtighed skyldes primært væsentligt lavere løn,drifts- og vedligeholdelsesomkostninger end både det gamle og et eventuelt nytspaltgasanlæg. Hertil kommer at naturgasforbruget er 12-13% . lavere inaturgas/luft-projektet end ved fortsat anvendelse af det eksisterende anlæg.

En omstilling af forsyningen til naturgas/luft er enomfattende proces, som involverer alle gaskunder. Alle apparater skal såledeskontrolleres for at sikre, at de kan bruge den nye gas-kvalitet, naturgas/luft.Det skønnes i dag, at ¼ af apparaterne (ca. 40.000) er så gamle, at de afsikkerhedsmæssige grunde skal udskiftes. I de tilfælde, hvor kunderne ikke fårudskiftet appara­terne eller skifter til el-komfurer inden konverteringen, vilKE være nødsaget til at afbryde gasforsyningen. For at få adgang til alleinstallationer vil det i nogle tilfælde blive nødvendigt at benytte låsesmed.

Krav om apparatudskiftning samt muligheden for at skulleskaffe sig tvangsmæssig adgang vil af enkelte blive betragtet som et voldsomtindgreb, og klager fra utilfredse kunder og negativ presseomtale vil næppekunne undgås. Dette kan dog imødegås ved markedsføring og information tilpressen om, at sådanne indgreb kan blive nødvendige.

I beregningerne er forudsat, atomstillingen til naturgas/luft sker i 2007, men den økonomiske fordel forgasforsyningen vil være større, jo tidligere omstillingen kan gennemføres,hvorfor omstillingen bør gennemføres så tidligt som muligt.

 

Følsomhedsanalyse

Der er foretaget enrække følsomhedsberegninger med henblik på at vurdere påvirkningen afnutidsværdien ved ændringer i forudsætningerne omkring omstillingen afgasproduktionen. Foruden antallet af apparater, der skal udskiftes, og antalletaf kunder, der falder fra som følge af omstillingen, spiller det bl.a. ind,hvorvidt Frederiksberg Forsyning fortsat vil aftage gas fra KE.

 


FØLSOMHEDSBEREGNINGER

Nutidsværdi og ændring heri, mio. kr.

      Naturgas/luft

Nyt spaltgasanlæg

  Værdi

    +/-

  Værdi

   +/-

Basis-scenario, projekt færdig i 2007

60

 

22

 

Kundefrafald formindskes fra 5.000 til 2.000

84

+24

22

0

Kundefrafald øges fra 5.000 til 8.000

36

-24

22

0

Antal komfurer, der skal udskiftes reduceres fra 40.000 til 30.000. Dermed mindre tilskud.

78

+18

22

0

Antal komfurer, der skal udskiftes øges fra 40.000 til 50.000. Dermed større tilskud.

42

-18

22

0

Frederiksberg ønsker ikke naturgas/luft (falder fra som kunde fra 2008)

38

-22

22

0

 

Følsomhedsberegningerneviser, at naturgas/luft-projektet bevarer sin fordelagtighed, selv omvæsentlige forudsætninger vedrørende omstillingsprocessen ændres i merepessimistisk retning. Følsomhedsberegningerne i deres helhed fremgår af denvedlagte rapport, side 22.

 

Ikke-økonomiske forhold

Spaltgassen produceres ved højetemperaturer, som kræver energi. Ved naturgas/luft sker der en blanding afnaturgas og luft, som ikke kræver tilførsel af energi. Da energiforbrug ogmiljøbelastning hænger sammen, bliver miljøbelastningen i naturgas/luft-alternativetmindre end ved produktion af spaltgas.

Da der ikke er kulilte i naturgas, vilder heller ikke være kulilte i naturgas/luft-blandingen. Indholdet af kulilteer en væsentlig risikofaktor ved spaltgassen. Selv om gassen i dag ikke er sågiftig som tidligere, forekommer selvmordsforsøg og forgiftninger. Det erteknisk muligt at fjerne kulilten fra spaltgassen, men det er meget bekosteligt.

Omstilling til naturgas/luft indebærerudskiftning af den ældste del af gasapparatbestanden i København. Alle nyeapparater er forsynet med flammesikring, hvilket indebærer, at der automatisklukkes for gassen, hvis flammen går ud. Dette giver en øget sikkerhed vedanvendelse af gassen.

 

Tilskudsordning

Følsomhedsberegningerne (jf. rapporten side 22) viser, atdet vil være en økonomisk fordel for KE at begrænse frafaldet af kunder gennemtilskud til udskiftning af de gasapparater, der ikke kan anvendes tilnaturgas/luft. Ud fra erfaringer fra Aalborg Gasforsyning er kundetabetestimeret til at ligge på 10 %, hvis der ikke ydes et tilskud til kundernes nyeapparater. Hvis KE derimod giver tilskud til apparatudskiftningen vilkundefaldet kunne begrænses. Projektet vil blive modtaget langt mere positivtaf kunderne, end hvis de selv skulle betale hele udgiften til apparatudskiftningen,ligesom markedsføring og presseomtale endda kan give synergieffekt, således athele KE koncernen og KE's brand bliver markedsført.

Detforeslås, at der gives op til 2.000 kr. i tilskud til køb og installation afnyt gasapparat til kunder med apparater, som ikke kan anvendes tilnaturgas/luft. Det er her forudsat, at den samlede omkostning til nyt gaskomfurog installation heraf vil være ca. 4.000 kr.

Tilskuddet er først og fremmest tiltænkt kunder medgaskomfur eller løse gasapparater, men tænkes også givet til kunder med andreapparattyper, fx gasradiatorer, og til erhvervs- og industrikunder, der harapparater, der ikke kan anvendes til naturgas/luft.

Tilskuddet er i beregningerne fastsat til maks. 2.000 kr.,som vurderes at være tilstrækkeligt til at fastholde husholdningskunderne pågas. Viser det sig, at der kan opnås en aftale om fordelagtige priser vedombytning af gaskomfurer, vil tilskuddet blive rettet til ved den endeligefastsættelse heraf.

Der kan være behov for, at varmekunder får et størretilskud, grundet deres højere udgifter ved udskiftningen af gasradiatorer mv.Tilskuddet ydes i så fald med op til halvdelen af kundens udgifter til fortsatat kunne anvende gas.

 

Det foreslås, at Borgerrepræsentationen bemyndiger Miljø- ogForsyningsudvalget til at godkende den endelige udformning af tilskuddene.

 

ØKONOMI

Budgetmæssigekonsekvenser

Investeringen er fordelt således over årene 2003 til 2008:

 

Mio. kr.

2003

2004

2005

2006

2007

2008

I alt

Registrering af kundernes apparater

 

5

5

5

 

 

15

Planlægning, styring, kontrol, administration, information

5

10

10

15

15

5

60

Nyt produktionsanlæg og nedrivning af gammelt

 

 

5

9

16

10

40

Tilskud til udskiftning af apparater

3

12

20

22

23

 

80

I alt

8

27

40

51

54

15

195

 

I 2003 søges der om ennegativ tillægsbevilling på 8 mio. kr. til driftsbevillingen 1.01.1Gasforsyningen, hvor der er en tilsvarende mindreudgift vedrørende drift ogvedligehold af ledningsnettet, idet udgiften ved budgetlægningen er optagetunder investeringsplanen, men fejlagtigt ikke er fjernet fra driften jf.regnskabsprognosen for 2003. Endvidere søges om en tillægsbevilling på 8 mio.kr. til anlægsbevillingen 1.01.3 Gasforsyningen, hvor beløbet optages på konto01.22.01.3.xx Gasstrategi.

 

Herefter kan der anviseskassemæssig dækning for udgiften i 2003 på 8 mio. kr. på investeringsplanenskonto 01.22.01.3.xx Gasstrategi.

 

Udgiften i 2004 er indarbejdet ibudgetforslagets investeringsoversigt. Udgiften fra 2005 til 2008 vil blivesøgt indarbejdet i investeringsplanerne for de pågældende år.

 

Udgifter i henhold til pensionslovgivningen

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har rettet henvendelsetil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, idet økonomisk vanskeligt stilledepensionister og førtidspensionister kan opnå tilskud til udskiftningen afgaskomfurer i henhold til pensionsloven (personlige tillæg).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samarbejde medFamilie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderet, at de samlede udgifter tilpersonlige tillæg kan blive i størrelsesordenen 10-15 mio. kr., hvoraf 50% refunderesaf staten. Der vil således på det skattefinansierede område være en udgift på5-7,5 mio. kr. som følge af omlægningen til naturgas/luft.

Da tildelingen af tillæg sker efter en nærmere konkret ogindividuel vurdering af pensionistens samlede økonomiske forhold, er detvanskeligt mere præcist at anslå udgiften.

Der skal bemærkes, at der ikke forventes fastsat fristerfor udbetaling af tilskud fra KE, som vil medføre ansøgninger fratilskudsberettigede pensionister om tilskud til udskiftning af apparater efterpensionslovgivningen til udbetaling i 2004.

 

Økonomien for gasforsyningen som helhed

Såfremt naturgas/luft-projektet implementeres som forudsat,vil gasforsyningen som helhed akkumulere et finansieringsbehov frem til 2008 på239 mio. kr.[1] I dette taler indregnet gasforsyningens nuværende gæld på godt 21 mio. kr. (ultimo 2002)samt løbende tilskrivning af renter på gasforsyningens gæld til kommunen(mellemregningskontoen).

Beregningerne viser, at med en naturgas/luft-løsning kanbygastaksterne i faste priser fastholdes på det forudsatte niveau, samtidig medat gasforsyningens samlede gæld afvikles over en periode på 17 år (2007-2024).Herefter akkumulerer gasforsyningen en formue, medmindre bygastaksterne nedsættes.

Såfremt gælden ønskes afviklet over en kortere årrække end17 år, må bygastaksterne nødvendigvis forhøjes. Forhøjes den årligeabonnementsbetaling f.eks. med yderligere 30 kr. (8 pct.) fra og med 2005, vilgælden være afviklet efter 12 år (2019).

Såfremt spaltgas-alternativet gennemføres, vilgasforsyningens gæld være afviklet i 2027. Dette skal sammenholdes mednaturgas/luft-alternativet, hvor gælden vil være afviklet i 2024, jf.nedenstående figur.

 

 

 

 

Økonomien ved naturgas/luft

Naturgas/luft-projektets investeringer på 195 mio. kr.tjenes hjem ved besparelser på driften (lavere naturgasforbrug, løn, drift ogvedligeholdelse). Driftsoverskuddet (før renter og afskrivninger) forbedresderfor med 19-21 mio. kr. om året, når projektet er færdigt i 2007.Investeringerne (inkl. forrentning) vil dermed kunne tilbagebetales over enperiode på 12 år, hvilket skal sammenholdes med, at investeringens levetid er30 år eller mere.

Besparelsen på lønudgifter (ca. 4 mio. kr. pr. år) opnås,fordi naturgas/luft anlæggene er meget mere simpelt opbygget og enklere atstyre og ikke kræver tilsvarende arbejde med vedligeholdelse som det gamleproduktionsanlæg.

Gennemsnitsalderen for personalet på Sundby Gasværk er høj,og mandskabsreduktionen forventes at kunne ske ved naturlig afgang ogoverførsel af enkelte personer til andet arbejde i KE Forsyning.

Besparelsen på drift og vedligeholdelse afproduktionsanlægget (ud over lønudgifter) på godt 14 mio. kr. pr. år ertilsvarende begrundet i, at nye simple naturgas/luft anlæg ikke er nær så dyreat vedligeholde som de gamle produktionsanlæg, samt at de eksisterende gasbeholderekan undværes.

Hertil kommer at naturgasforbruget er 12-13 pct. lavere inaturgas/luft-projektet end ved fortsat anvendelse af det eksisterende anlæg.Dette giver en besparelse på ca. 2 mio. kr. årligt.

 

Konsekvenser for kunderne

For kunder med nyere apparater (købt efter 1971) vilomstillingen ikke give anledning til ekstraudgifter.

For kunder med ældre apparater, som ikke kan anvendes tilnaturgas/luft, vil der blive tale om en udgift til anskaffelse og installationaf et nyt apparat. For en typisk kunde med gaskomfur/løse gasapparater viludgiften udgøre i alt 4.000 kr. (3.000 kr. for komfuret og 1.000 kr. iinstallationsomkostninger). Vælger kunden at anskaffe et nyt gaskomfur, yder KEet tilskud på 2.000 kr., således at kundens reelle udgift bliver 2.000 kr. KEarbejder med en finansieringsordning, så f.eks. restbeløbet kan betales overenergiregningen.

Kunden kan alternativt vælge at skiftetil elkomfur. Udgiften hertil vil variere afhængig af, om en enkelt lejlighed,en opgang eller en hel ejendom skifter til el, og om gasstikket skal skæresfra. Den enkelte kundes udgift er vurderet fra knapt 10.000 kr. til godt 14.000kr. Hertil kommer eventuelle udgifter til fraskæring af gasstikket, der kanvariere mellem 7.500 og 22.000 kr. En række beregningseksempler fremgår af denvedlagte rapport side 28-29.

I reklamekampagnen i forbindelse medomlægningen vil der særskilt blive fokuseret på at undgå, at folk vælger el,både ud fra et privatøkonomisk og et miljømæssigt synspunkt.

Gasvarmekunder med gamle gasradiatorermv. vil få store udgifter til udskiftning af apparater – typisk en udgift på10.000 kr. (5.000 kr. for en gasradiator og 5.000 kr. i installationsomkostninger)eller mere. Det er tanken at hjælpe disse kunder ved at give et tilskud på optil halvdelen af kundens udgifter til fortsat at kunne anvende gas tilopvarmning. Der vurderes kun at være meget få kunder med gamle gasradiatorermv. tilbage i 2007, når omstillingen skal gennemføres. I dag er der ca. 2.500gasvarmekunder, hvoraf omkring halvdelen vurderes at have gasradiatorer mv. Etnaturgas/luft-anlæg vil give en forbedret økonomi i gasforsyningen, som på sigtkan medføre lavere takster.

 

MILJØVURDERING

Omstilling til naturgas/luft indebærer, at bygassen bliverendnu mere miljørigtig, idet energitabet i produktionsanlæggene på SundbyGasværk forsvinder. I rapporten er forudsat, at 5.000 kunder skifter fra gastil elkomfurer i forbindelse med omstillingen, hvilket giver en øgetmiljøbelastning på 420 t CO2, 1,2 t NOXog 0,7 t SO2.

Samlet er miljøfordelen ved omstilling til naturgas/luftvurderet til en reduktion af CO2-udslippet i København på ca. 3.000 t om året.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Hvis de nye produktionsanlæg placeres uden for deeksisterende gasværksgrunde (Sundby Gasværk og Køgevejens Gasbeholderstation),kan salg af grundene give Københavns Kommune en engangsindtægt af ukendt størrelse.

 

HØRING

Frederiksberg Forsyning er orienteret om planerne forbygasforsyningen i København. Frederiksberg Forsyning er indstillet på, atomstillingen af  gasforsyningen sker iet tæt samarbejde og parallelt i KE og Frederiksberg Forsyning.

Foruden leverancen til Frederiksberg Forsyning leverer KEogså bygas til forbrugere i dele af Hvidovre, Rødovre og Tårnby kommuner. KEvil snarest informere de tre omegnskommuner om omstillingens gennemførelse. Tilforskel for Frederiksberg er gas-forbrugerne i disse kommuner kunder hos KE ogvil derfor være omfattet af den foreslåede model med op til 2.000 kr. itilskud. Henvendelser i øvrigt om hjælp til udskiftningen af komfurer vilimidlertid ske til socialforvaltningen i de pågældende kommuner.

Det er uafklaret med Energistyrelsen, omomstillingsprojektet er omfattet af lov om varmeforsyning og dermed skalforelægges styrelsen. Hovedparten af KE's bygaskunder (målt i antal og iforbrug) bruger gassen til madlavning (procesformål) og ikke til opvarmning.Varmeforsyningsloven omfatter produktion og forsyning af bygas til opvarmningsformål.

Der er ikke andre høringsforpligtelser.

 

BILAG

KE's rapport fra maj 2003"Strategi for den fremtidige bygasproduktion i København".

 

 

 

Peter Elsman/

                                            NielsJuul Jensen


 



[1] Opgjort ifaste priser


Til top