Mødedato: 26.05.2003, kl. 15:00

Ophør med indsamling af bioaffald på Amager

Ophør med indsamling af bioaffald på Amager

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. maj 2003

 

 

12.      Ophørmed indsamling af bioaffald på Amager

 MFU 123/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- ogForsyningsudvalget godkender, at separat indsamling af bioaffald ophører iforsøgsområdet på Amager og i Stefansgården senest pr. 31. juli 2003, og

at Miljø- ogForsyningsudvalget tiltræder, atMiljø- og Forsyningsforvaltningen vil følge udviklingen inden for nye metodertil håndtering af bioaffald i Danmark og udlandet, således at separathåndtering af bioaffald kan tages op til fornyet overvejelse, hvis nye metodereller andre omstændigheder medfører en væsentlig forbedret miljøeffekt.

 

RESUME

Med baggrund i erfaringerne og resultaterne fra forsøgenemed separat indsamling af bioaffald (organisk dagrenovation) fra ca. 10.000husstande på Amager og i Stefansgården på Nørrebro, er det Miljø- ogForsyningsforvaltningens vurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt ergrundlag for at etablere indsamling af bioaffald fra husholdninger i størreskala. Forvaltningen indstiller derfor, at man i konsekvens heraf indstillerforsøgsindsamlingen. Det betyder, at bioaffald fremover fortsat sendes tilforbrænding dog med mulighed for hjemmekompostering eller fælleskompostering afvegetabilsk affald de steder, hvor forudsætningerne herfor er til stede.

Målene for genanvendelse af 40 % af bioaffaldet iAffaldsplan 2004 forudsatte, at der blev etableret separat indsamling ogbehandling  af bioaffald. Konsekvensenaf ovennævnte indstilling er derfor, at målsætningen i Affaldsplan 2004 ikkevil kunne opfyldes.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil følge udviklingeninden for nye metoder til indsamling og behandling af bioaffald i Danmark ogudlandet, således at separat håndtering af bioaffald kan tages op til fornyetovervejelse, hvis nye metoder eller andre omstændigheder medfører en væsentligforbedret miljøeffekt. Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 24. marts 2003at opretholde indsamlingen  af bioaffaldi Kgs. Enghave. Dette affald leveres til et forsøgsanlæg, og Københavns Kommunebidrager således til, at der kan ske en fortsat udvikling på området.

 


SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af drøftelserne på Miljø- og Forsyningsudvalgetsmøder den 24. marts og den 7. april 2003 om forsøgsindsamling af bioaffald ogpå baggrund af et fald i indsamlede mængder bioaffald i 1. kvartal 2003indstiller Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at den separate indsamling afbioaffald i forsøgsområdet på Amager og i Stefansgården på Nørrebro ophører.

I første kvartal 2003 er der sket et fald på 18%  af mængden af bioaffald indsamlet på Amagersammenlignet med 1. kvartal 2002. Det betragtes som et tegn på dalendeopbakning til forsøget blandt de deltagende husstande. En brugerundersøgelseforetaget i februar 2002 viste, at der på det tidspunkt var 25% af husstandenei forsøgsområdet, som ikke deltog i sortering af bioaffaldet. Faldet på knap enfemtedel i den indsamlede mængde bioaffald i første kvartal 2003 tyder på, atandelen af husstande som ikke sorterer bioaffald er steget noget siden da.Brugerundersøgelsens resultater er forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget sammenmed de øvrige resultater fra bioprojektet den 11. november 2002. 

Miljøstyrelsens udkast til statusredegørelse om organiskdagrenovation af 20. februar 2003 konkluderer på basis af en miljøøkonomiskvurdering, at udgifterne til særskilt indsamling og behandling af bioaffaldvæsentligt overstiger miljøgevinsten opgjort i kroner og øre. Det understregesdog i udkastet, at der er tale om en national vurdering, og at der kan væreregionale forskelle, som gør at vurderingen lokalt falder anderledes ud.

Håndteringen af bioaffald fra Hovedstadsområdet er blevetmiljøvurderet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for Miljøkontrollen, R98og I/S Vestforbrænding. Miljøvurderingen omfatter energiforbrug, drivhuseffektog genanvendelse af næringstoffer ved håndtering af bioaffaldet. Den viser, atder er en lille men usikker miljøgevinst ved bioforgasning fremfor  forbrændingaf bioaffaldet, mens lokalkompostering giver en langt mindre miljøgevinst endforbrænding eller bioforgasning. Resultaterne af miljøvurderingen ersammenfattet i det vedlagte notat (se bilag).

På den baggrund vurderer Miljø- og Forsyningsforvaltningen,at en udvidelse af særskilt håndtering af bioaffald til større dele af kommunenvil medføre en minimal miljøgevinst, og Miljø- og Forsyningsforvaltningen kanikke i den nuværende situation anbefale at satse på særskilt håndtering afbioaffald fra husholdninger i større stil som forudsat i Affaldsplan 2004.

Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog ved mødet den 24. marts2003, at separat indsamling af bioaffald opretholdes i forsøgsområdet i Kgs.Enghave med henblik på levering til forsøgsanlæg for bioforgasning. Miljø- ogForsyningsforvaltningen vil  fortsatfølge udviklingen inden for nye metoder til indsamling og behandling afbioaffald i Danmark og udlandet, således at separat håndtering af bioaffald kantages op til fornyet overvejelse, hvis nye metoder eller andre omstændighedermedfører en væsentlig forbedret miljøeffekt.

Målet for genanvendelse af 40 % af bioaffaldet i Affaldsplan2004 forudsatte, at der blev etableret separat indsamling og behandling  af bioaffald. Konsekvensen af ovennævnteindstilling er derfor, at målsætningen i Affaldsplan 2004 om genanvendelse ikkeopfyldes. For at forbedre sorteringen af husholdningsaffaldet sker

der som forudsat i Affaldsplan 2004 en målrettet indsats forde øvrige affaldsfaktioner. Indsatsen har til formål at opnå renere kvalitet ogstørre mængder affald til genanvendelse samt at minimere affaldets farlighed.Dette sker bl.a. i et samarbejde med Renholdningsselskabet af 1898 (R98) omudvikling af "fremtidens affaldssystem", som skal forbedre affaldssorteringen,fx ved at give borgeren mulighed for at aflevere det sorterede affald tætterepå bopælen.

 

MILJØVURDERING

Da langt hovedparten af bioaffaldet fra husstande iKøbenhavns Kommune allerede i dag sendes til forbrænding, har indstillingen omat fortsætte dette ingen videre miljøkonsekvenser i forhold til situationen idag. Affaldsforbrændingen bidrager til en mindsket drivhuseffekt, fordiproduktionen af el og fjernvarme substituerer fossile brændstoffer. Endetaljeret miljøvurdering af forskellige former for håndtering af bioaffald fraHovedstadsområdet er sammenfattet i det vedlagte notat (se bilag).

 

ØKONOMI

Indstillingenhar ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

HØRING

Forslagethar ikke været i høring.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingenbemærkninger.

 

BILAG

Miljøkontrollensnotat af 17. marts 2003 om "Håndtering af bioaffald fra husstande i KøbenhavnsKommune".

 

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 /Hjalte Aaberg

 


 


Til top