Mødedato: 26.04.2004, kl. 14:30

Dogmerevision 2003 for Københavns Kommune

Dogmerevision 2003 for Københavns Kommune

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. april 2004

 

 

4.      Dogmerevision 2003 for Københavns Kommune

 MFU 75/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at  Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter resultatet af Dogmerevision 2003, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at Dogmerevision 2003 godkendes.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2004

Udsat til behandling på næste udvalgsmøde den 19. april 2004.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2004

Udsat.

 

 

RESUME

Det Norske Veritas har gennemført den tredje revision af Københavns Kommunes efterlevelse af de opstillede mål i Dogme 2000. Revisionen er gennemført ved interview med nøglepersoner samt indsamling af dokumentation. Med denne tredje revision er det muligt at se udviklingen i Dogmearbejdet, siden vi tiltrådte samarbejdet i juni 2001.

Revisionen viser, at der er sket fremdrift på de fleste områder, f.eks. udarbejdelse af en Lokal Agenda 21-plan, "fej for egen dør" og forankring af miljøarbejdet i kommunen. Kendskabet til Dogme 2000 stiger fortsat. Dog anbefales det, at hver forvaltning kortlægger egne områder med relevans for Dogme 2000.

I det følgende beskrives resultaterne af revisionen, samt det fremtidige arbejde med at sikre fremdrift for Dogme 2000 i Københavns Kommune.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med Borgerrepræsentationens beslutning den 13. juni 2001 om tiltrædelse af "Dogme 2000 samarbejde for kommuner og miljø", forpligtede kommunen sig til én gang årligt at lade sig revidere af et eksternt revisionsselskab. I Dogme 2000 - samarbej­det har man valgt Det Norske Veritas A/S (DNV) som revisionsselskab.

Revisionen er vigtig for miljøarbejdet i Københavns Kommune, fordi den viser status for implementeringen af de forpligtelser, kommunen har påtaget sig i forbin­delse med Dogme 2000 - samarbejdet. København kan - ganske som de øvrige medlemmer af Dogme 2000 - blive udelukket fra Dogme 2000 - samarbejdet, hvis der ikke til stadighed vises fremdrift.

Vedrørende gennemførelsen af revisionen henvises til vedlagte Revisionsrapport fra Det Norske Veritas den 29. januar 2004, side 3 og 4. Det fremgår bl.a. heraf at: "Formålet med revisionen er:

at give en statusvurdering af kommunens præstation i forhold til de vedtagne mål,

at vurdere fremdriften i forhold til tidligere og

at udpege eventuelle svagheder af betydning for det videre arbejde."

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Den 8. januar 2002 blev den første Dogmerevision færdig. Den dækkede Dogme-aktiviteter i 2001, som var det første halve år Københavns Kommune var med i samarbejdet. Her blev det konkluderet, at der i København foregik mange aktiviteter med et positivt miljømæssigt sigte. Endvidere fremgik det, at nedsættelsen af et tværforvaltningsmæssigt organ "Dogmeforum" var et godt udgangspunkt for den videre opfølgning og det fortsatte ar­bejde hen mod opfyldelse af Dogmemålene. Endelig konstaterede man, at kend­skabet til Dogme 2000 ikke var lige stort i alle forvaltninger og på alle niveauer, hvil­ket kun var naturligt.

Den 27. februar 2003 blev den anden Dogmerevision afsluttet. Revisionen gælder for Dogmearbejdet i 2002. Det Norske Veritas A/S påviste, at med denne anden revision er det i nogen grad muligt at drage sam­menligninger med sidste års revisionsresultat. Dog er der udover opfølgning på tidligere igangsatte tiltag også inddraget nye områder. Revisionen har afdækket et generelt meget større kendskab til Dogme 2000 i for­hold til den første revision. Dog signalerede flere områder stadig behov for større rodfæste og udbredelse af Dogme 2000.

 Revisionen viste endvidere, at Københavns Kommune stadig har udbredt implementering og fremdrift, hvad angår måling af menneskets påvirkning af naturen via de to grønne regnskaber – Københavnernes Grønne Regnskab og Københavns Kommunes Grønne Regnskab. Kommunen har desuden etableret fundament og fremdrift med hensyn til udarbejdelse af en Agenda-21 plan for København. Arbejdet med udarbejdelse af planen er i gang, og debatoplæg mv. er under udarbejdelse.

 

Hvad angår kommunens "fej for egen dør" – initiativer, er der fortsat fremdrift.  Endelig har kommunen fremdrift i forhold til forankring af miljøarbejdet blandt borgerne, erhvervslivet og i kommunen selv.

Den 29. januar 2004 blev den tredje Dogmerevision afsluttet. Revisionen gælder for Dogmearbejde i 2003. Det Norske Veritas har gennemført revision af Københavns Kommunes efterlevelse af de opstillede mål i Dogme 2000, og skriver bl.a. på side 11 at: "Kendskabet til Dogme 2000 stiger fortsat, og mange havde gjort sig stor umage med at efterspørge miljøtiltag i eget område. En del har fortsat forbehold over for omfanget af egen rolle i Dogme – nogle steder måske fordi det reelt ikke har været diskuteret. Det kan anbefales, at hver enkelt forvaltning kortlægger egne områder med relevans for Dogme for at opnå overblik og målretning af miljøarbejdet. Miljøkontrollen opfattes i mange områder som en god sparringspartner og rådgiver.
Flere har efterspurgt revisionsrapporten, og det kan derfor overvejes at fremsende rapporten til alle interviewede.
Flere har udtrykt usikkerhed om, hvilke personer de skal kontakte, når de vil vide mere om Dogme 2000 eller Dogmeprojekterne.
Ikke i alle tilfælde sendes data for forbrug (vand, varme, el) til de reelle forbrugere i Københavns Kommunes ejendomme. Der er udtrykt ønske om, at dette kunne etableres, så man kan følge forbrug og se effekten af besparelsestiltag.
Flere forvaltninger har ansat medarbejdere til varetagelse af miljøaktiviteter (deltagelse i udvalg, projektarbejde, agenda 21 strategi o. lign.)".

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

I forbindelse med implementeringen af det nye værktøj til miljøvurdering af indstillinger, vil der blive foretaget en screening af alle forvaltningernes sagstyper. Herefter vil der ske en kobling af de sager der giver væsentlige miljøpåvirkninger med politisk vedtagne miljømål. Dogme er som bekendt også et politisk vedtaget mål, og med screeningen vil der blive en klar kobling mellem den enkelte forvaltnings sager og målene i Dogme.

Dogmerevision 2003 vil blive udsendt til alle interviewede, så snart sagen har været forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget. I det nye KK2NET er opgivet kontaktpersoner for det tværforvaltningsmæssige Dogmeforum, samt kontaktpersoner for delprojekterne under Dogme.

 

Dogme 1: Menneskets påvirkning af naturen skal måles.

Københavns Kommune har stadig udbredt implementering og fremdrift, hvad angår måling af menneskets påvirkning af naturen via de to grønne regnskaber – Københavnernes Grønne Regnskab og Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

Det er et mål, at Københavns Kommunes Grønne Regnskab skal synliggøre indsatsen for at mindske miljøbelastningen og ressourceforbrug i forvaltninger og institutioner overfor kommunens ansatte samt overfor borgere og virksomheder. Endvidere skal Københavns Kommunes Grønne Regnskab for 2005 indeholde de indikatorer der kræves i Dogme 2000 samarbejdet. Vedrørende Københavnernes Grønne Regnskab er det muligt allerede fra 2005 at angive data for det private pesticidforbrug.

Med hensyn til områdets bidrag til den regionale forurening NOx findes der data for udledning af NOx fra energiproduktion og affaldsforbrænding.

 

Dogme 2: Agenda 21-plan til forbedring af miljøet skal udarbejdes og kommunen skal gå foran.

Kommunen har fremdrift med hensyn til udarbejdelse af en Agenda 21-plan for København. Planen har været igennem en fase med borgerdialog, og udkastet er pt. i forvaltningshøring. Der er ikke gennemført beregninger af det økologiske råderum.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

Det forventes, at Agenda 21-planen vedtages ultimo 2004. Herefter vil der ske en løbende opfølgning på planens mål og aktiviteter. En revideret Agenda 21-plan skal være vedtaget ultimo 2007. Kommunen har et mål om at udvikle en operationel metode til at fastsætte mål for ressourceforbrug og miljøbelastning. Metoden vil danne udgangspunkt for formulering af nye mål i forbindelse med revisionen af Agenda 21-planen i 2007.

Kommunen har forsat fremdrift med hensyn til kommunens "fej for egen dør"- initiativer.

Vedrørende omstilling til økologiske fødevarer er vi nu nået til implementeringsfasen, og der er fuld opfyldelse med hensyn til brugen af pesticider. Arbejdet med kommunens egne retningslinier for bæredygtigt byggeri er på vej mod opfyldelse. Arbejdet med den 3. revision af retningslinierne er netop opstartet og forventes færdigt i 2005. Vedrørende bæredygtighed i planarbejdet er kommunen i følge revisionen på vej til fuld opfyldelse.

Det overordnede planarbejde har generelt bæredygtighed som mål.

Borgerrepræsentationen har vedtaget en miljøpolitik for kommunen, og der er opnået  erfaringer med gennemførelsen af miljøvurderinger i indstillinger, og på baggrund heraf arbejdes der på at udvikle en mere ensartet fremgangsmåde. Endelig skyldes fremdriften for en bæredygtig indkøbspolitik, at der er større bevidsthed om indkøbsaftalerne og brugen heraf.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

Det er en målsætning, at 75% af den mad der serveres i kommunernes køkkener og kantiner skal være økologisk inden udgangen af 2008. Ønsket herom vil blive fremlagt i forbindelse med budget 2006.

 

I 2002 viste en opgørelse at samtlige af forvaltningerne brugte pesticider, ca. 8 kg. aktivt stof til bekæmpelse af bjørneklo. Ifølge DNV viser revisionen alligevel fuld opfyldelse, fordi vi overholder Miljøministerens pesticidaftale.

Det er Miljøkontrollens opfattelse, at der ifølge Dogme 2000 overhovedet ikke må anvendes pesticider. Det vil vi gøre revisionen opmærksom på.

Inden udgangen af 2005 forventes det, at der anvendes miljørigtig projektering til alt kommunalt og støttet byggeri samt anlægsarbejde. Kommunen har som målsætning at man fra 2007 vil øge andelen af leverandører, der er EMAS-registreret eller lever op til kriterier for certificering efter ISO 14001 til 80%. Kommunen vil vægte miljø- og arbejdsmiljøspørgsmål med mindst 20% som udgangspunkt i forbindelse med vurdering af tilbudene. Kommunen vil fra 2007 købe produkter, der ikke indeholder PVC, klorerede opløsningsmidler samt stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Endelig vil kommunen efterspørge miljømærkede produkter. Ovenstående mål indgår i Københavns Kommunes forslag til Agenda 21-plan.

 

Dogme 3: Miljøarbejdet skal forankres.

Miljøarbejdet skal forankres i boligområder:

Også her kan revisionen dokumentere fremdrift. Der er etableret tre Agenda 21-centre i løbet af i år (nogen dog først opstartet i efteråret). På revisionstidspunktet arbejdede de alle på at færdiggøre årsplan og arbej dsprogram. Konkrete aktiviteter er igangsat i flere af områderne, idet flere af medarbejderne er tidligere 'grønne guider', og dermed har et erfaringsgrundlag at tage udgangspunkt i. Der opleves stor entusiasme hos medarbejderne i centrene. Den primære strategi i forhold til at forankre miljøarbejdet lokalt er etablering af Agenda 21-centre. I 2004 gennemføres en evaluering af Agenda 21-centrene for at vurdere, om det er lykkedes at forankre miljøarbejdet lokalt.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen:

Der vil blive fulgt op på evalueringen af de eksisterende Agenda 21centre med et konkret forslag til, hvordan miljøarbejdet fremover skal forankres i alle bydele. Det forventes, at der oprettes et til to centre yderligere i 2004/2005.

Miljøarbejdet skal forankres blandt erhvervslivet:

Der er fremdrift i kommunens forankring af miljøarbejdet hos erhvervslivet. Miljønetværket har nu ca. 50 medlemsvirksomheder, hvilket er en stigning i forhold til sidste års revision. I forbindelse med udarbejdelsen af nyt regulativ for håndtering af forurenet jord, er der fokuseret på praktisk anvendelighed og på accept fra brugerne, og der er brugt mange ressourcer på at kommunikere og undervise i brugen af regulativet. Der er også udarbejdet tilhørende vejledning. Derudover er man ved at supplere myndighedsrollen med en mere rådgivende rolle med større kommunikation. Dette opleves meget positivt fra brugerne.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

I forslag til Agenda 21 plan er der en målsætning om, at Københavns Miljønetværk inden 2008 skal have 350 medlemmer. Desuden skal netværket repræsentere de forskellige brancher i byen. Inden udgangen af 2008 skal 900 forskellige virksomheder have deltaget i en af netværksaktiviteterne.

Miljøcertificering af forvaltninger og institutioner:

Til sidst viser revisionen at der også er fremdrift vedrørende miljøcertificering af forvaltninger m.v. Der er to institutioner, som er miljøcertificeret siden sidste revision. 5 andre er i gang. Endelig er der søgt midler til yderligere syv projekter om miljøcertificering.

 

På baggrund af revisionens bemærkninger vil Miljøkontrollen gøre følgende:

Målet er, at alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008. Forslag herom er fremlagt i forbindelse med budget 2005.

 

MILJØVURDERING

Dogmerevision 2003 udgør et af de vigtigste redskaber til at måle Københavns Kommunens miljøindsats. Gennem revisionen er det muligt at få et overblik over, hvor det går godt, og hvor man halter bagefter. Revisionen peger endvidere på, hvor der er svagheder, som bør rettes gennem en øget indsats. Det gælder også de særlige indsatsområder, som blev udpeget på forhånd, f.eks. økologisk omstilling af fø­devarer og miljøcertificering af forvaltninger og institutioner. Den årlige revision er således med til at sikre fremdrift i kommunens miljøarbejde. Endelig kan revisionen bruges til at støtte og synliggøre forankring af Dogme 2000 gennem interviews.

 

ØKONOMI

Revisionen giver ikke selvstændigt anledning til økonomiske konsekvenser.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Bilag 1: Dogmerevision 2003 af 29. januar 2004

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 /Hjalte Aaberg


 


Til top