Mødedato: 26.04.2004, kl. 14:30

2. behandling af budget 2005

2. behandling af budget 2005

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. april 2004

 

 

11.      2. behandling af budget 2005

 MFU 97/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender vedlagte forslag til budget 2005 for Miljø- og Forsyningsudvalget, udvalgets ønskeliste til budget 2005, udvalgets grønne budgetmål og redegørelsen om udvalgets arbejde med nærdemokrati, ressourceudnyttelse og serviceudbud og

at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at udarbejde og fremsende tekniske ændringsforslag vedrørende

-        ændring af såvel indtægts- som udgiftsbevillingen til bidraget til forbrændingsanlæg, såfremt Københavns Kommunes bidrag for 2005 ændres i forhold til de i budgetbidraget indarbejdede beløb, samt

-        nedsættelse af affaldsgebyret som følge af Amagerforbrændings overtagelse af genbrugspladserne (MFU 55/2004), som Økonomiforvaltningen har ønsket taget ud af budgetbidraget, indtil sagen har været forelagt Borgerrepræsentationen, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår Økonomiudvalget, at der som et forsøg indarbejdes grønne budgetmål i Miljø- og Forsyningsudvalgets afsnit i det samlede budgetforslag for Københavns Kommune som vist i dette budgetbidrag.

 

 

RESUME

Budgetbidraget er udarbejdet inden for den udmeldte ramme, dog forhøjet med den forventede korrektion som følge af ændringen af den interne rente. Yderligere en forventet korrektion vedrørende tilbageførsel af et provenu ved Amagerforbrændings overtagelse af genbrugsstationerne, der var indarbejdet til 1. behandlingen, er efter Økonomiforvaltningens ønske taget ud af budgetbidraget indtil sagen har været behandlet af BR. Der søges om bemyndigelse til til sin tid at udarbejde et teknisk ændringsforslag, hvorved tilbageførslen af provenuet atter indarbejdes i budgettet.

Budgetbidraget indebærer fortsat udskydelse af anlægsinvesteringer for 125 mio. kr. Miljø- og Forsyningsudvalget vil i maj måned få forelagt en indstilling, hvormed der søges om forhøjelse af udvalgets ramme, således at blandt andet anlægsinvesteringer vedrørende Svanemøllebugten og –havnen kan gennemføres inden udgangen af 2006.

Udvalgets grønne budget er indarbejdet i budgetbidraget, og det foreslås, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget, at de grønne budgetmål vises som eksempler på mål, der ville kunne udbredes til at gælde hele kommunens budget for 2006.

Det foreslås, at der sker en sammenlægning af "brændselspris" og "energipris" for fjernvarme og gas, således at der fra og med 2005 kun er én variabel takst, der skal godkendes af Borgerrepræsentationen efter de almindelige regler for forsyningsvirksomhedernes takster.

Forvaltningen har indarbejdet yderligere to ønsker på forslaget til udvalgets ønskeliste; begge vedrører en omlægning af udløbet fra Utterslev Mose, der vil medvirke til gennemførelse af Vandområdeplanen for de nordlige recipienter, og som i sig selv forbedrer mulighederne for rekreativ udnyttelse af området.

 


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag er udarbejdet inden for de udmeldte rammer og korrigeret med den forventede korrektion som følge af ændringen af den interne rente.

Økonomiforvaltningen har anmodet om, at den forventede korrektion på 3,9 mio. kr. i 2005, der skal gøre det muligt at tilbageføre indtægten ved Amagerforbrændings overtagelse af genbrugspladserne ved en ét-årig nedsættelse af affaldsgebyret, tages ud af budgetbidraget, indtil sagen har været forelagt Borgerrepræsentationen. Endvidere har Økonomiforvaltningen anmodet om, at også øvrige konsekvenser af overtagelsen, der er indarbejdet i budgetbidraget (herunder fjernelse af udgifter til etablering af genbrugspladser, modsvaret af nedsættelse af affaldsgebyret på 3,7 mio. kr.), tages ud indtil BR's godkendelse af overtagelsen foreligger.

Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indlevere et teknisk ændringsforslag, hvor de nævnte konsekvenser indarbejdes igen, når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen om Amagerforbrændings overtagelse af genbrugspladserne og om korrektionen af Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetramme for 2005.

Som ved 1. behandlingen af budgettet er de varslede forhøjelser af kommunens bidrag til Amagerforbrænding og Vestforbrænding på henholdsvis 8,5 og 0,7 mio. kr. indarbejdet i budgetbidraget som en forhøjelse af såvel udgifts- som indtægtsbevillingen.

Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget endvidere bemyndiger forvaltningen til at indlevere et teknisk ændringsforslag, der ændrer såvel indtægts- som udgiftsbevillingen til bidraget til forbrændingsanlæg, såfremt Københavns Kommunes bidrag for 2005 ændrer sig i forhold til det varslede niveau.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er i forbindelse med forberedelsen af budgetbidraget blevet opmærksom på, at det i forbindelse med budgetforliget vedrørende budget 2002 blev aftalt, at en forhøjelse af elnettariffen, der indgik i finansieringen, ikke skulle fortsætte ud over 2007, og at Miljø- og Forsyningsudvalget derfor skulle have et rammeløft på 21,4 mio. kr. i 2008. Rammekorrektionen i 2008, der ikke er fremgået af indkaldelsescirkulæret, er efter aftale med Økonomiforvaltningen indarbejdet i flerårsbudgettet i bevillingsforudsætningsdelen. Der er i første omgang ikke taget stilling til den konkrete anvendelse af beløbet, der er placeret i linien "ufinansierede anlægsbevillinger".

KE's anlægsbudget

I lighed med det udkast, der forelå ved 1. behandlingen af budgettet, indebærer budgetbidraget udskydelse af anlægsinvesteringer i KE for i alt 125 mio. kr. til 2006 og senere år.

Som nævnt under Miljø- og Forsyningsudvalgets 1. behandling af budgetbidraget, vurderer både Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at KE's finansieringsbehov vil kunne løses som beskrevet i Miljø- og Forsyningsforvaltningens notat om fremrykning af anlægsinvesteringer til 2004 og 2005, der var vedlagt som bilag til indstillingen til 1. behandlingen. Forslaget indebærer, at engangsindtægter vedrørende KE på i alt 207 mio. kr. (provenuet af salget af KE Vind A/S og udbyttet af aktierne i E2 for regnskabsårene 2002 og 2003) udmøntes som en rammeforhøjelse på 125 mio. kr. i 2005 og 82 mio. kr. i 2006, der skal gøre det muligt at gennemføre arbejderne for at skabe badevandskvalitet i Svanemøllebugten i slutningen af 2006 samtidig med, at taksterne alene reguleres med prisudviklingen. Fremtidige ekstraordinære indtægter og provenu i KE forudsættes anvendt til nedbringelse af kommunens gæld, og KE vil efter 2007 påbegynde tilbagebetalingen af de tilførte midler.

Notat af 25. marts 2004 om fremrykning af anlægsinvesteringer i KE til 2004 og 2005 blev omdelt under 1. behandlingen, og er endvidere vedlagt som bilag til nærværende indstilling.

KE har haft brug for yderligere tid til at udarbejde en indstilling om igangsætning af arbejdet vedr. Svanemøllebugten. Hertil kommer hensynet til, at Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag skal udarbejdes inden for den ramme, som Økonomiudvalget har udmeldt.

< p class=MsoNormal>Miljø- og Forsyningsudvalget vil derfor i maj måned få forelagt en (evt. flere) indstillinger, hvor udvalget anmodes om at anbefale Borgerrepræsentationen,

-        at der afsættes en pulje på 207 mio. kr., der udmøntes af ØU som rammeudvidelser til Miljø- og Forsyningsudvalget,

-        at Miljø- og Forsyningsudvalgets ramme for 2005 forhøjes med 125 mio. kr., finansieret af denne pulje, med henblik på atter at fremrykke de udskudte anlægsinvesteringer, og

-        at der meddeles kapitalbevilling til projekterne vedrørende Svanemøllehavnen og Svanemøllebugten.

Samtidig vil Miljø- og Forsyningsudvalget få forelagt en indstilling om godkendelse af konsekvensændringer i nærværende budgetbidrag som følge af forhøjelsen af KE's anlægsbudget for 2005 og 2006.

Grønt budget

Udvalget fik ved 1. behandlingen præsenteret et forslag til grønne budgetter for Københavns Kommune, der omfatter forslag til grønne budgetmål for 2005 for såvel hele kommunen som for Miljø- og Forsyningsforvaltningen. I det vedlagte budgetbidrag er målene for Miljø- og Forsyningsforvaltningen indarbejdet dels som egentlige budgetmål for den relevante bevilling eller institution, dels som et tværgående mål, der både er placeret under de enkelte institutioner og under Miljø- og Forsyningsudvalget under ét.

Hvor flere af de grønne budgetmål er helt eller delvis forvaltningsspecifikke, f.eks. badning i havnen og sikring af grundvandet, vil de tværgående grønne budgetmål, anvendelse af økologiske fødevarer og miljøcertificering, tillige være egnede som tværgående grønne budgetmål for hele kommunen. Det indstilles derfor, at Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår Økonomiudvalget, at målene indarbejdes i Miljø- og Forsyningsudvalgets afsnit i budgetbidrag som vist som eksempler på grønne budgetmål, som i princippet kunne udbredes til hele kommunens budget i budget 2006.

Sammenlægning af brændselspris og energipris for fjernvarme og gas

Betalingen for fjernvarme hos KE's kunder er opdelt i en fast årlig effektbetaling og en forbrugsafhængig betaling, der igen har været opdelt i to takstelementer, "brændselspris" og "energipris".

Brændselsprisen har principielt dækket den del af udgiften til køb af varme, som udgøres af brændselsudgifterne inkl. statsafgifter, mens energiprisen har skullet dække alle øvrige udgifter ved at levere fjernvarme til forbrugerne, herunder f.eks. nyinvesteringer og vedligeholdelse af rør og anlæg, både i KE's eget net og hos CTR og E2.

KE har, jf. takstbilaget til budget 2004, haft adgang til løbende at ændre brændselsprisen i takt med ændrede brændselsudgifter og udgifter til statsafgifter. Dette er en undtagelse fra den normale procedure, hvor det i henhold til styrelseslovens § 41 a er Borgerrepræsentationen, der skal godkende forsyningsvirksomhedens takster.

Fjernvarmeområdet er omfattet af hvile-i-sig-selv-princippet, og både brændselsprisen og energiprisen har derfor skullet dække KE's omkostninger over tid. Hvor energiprisen imidlertid kun har skullet hvile i sig selv over en længere årrække, har brændselsprisen tidligere været reguleret så ofte, at brændselsregnskabet i princippet har kunnet hvile i sig selv inden for det enkelte år.

I forbindelse med fremlæggelsen af regnskabet for 2003 for Miljø- og Forsyningsudvalget fremlagde KE et notat af 9. marts 2004, hvoraf det fremgår, at KE imidlertid ikke siden årsskiftet 1994/95 har opgjort, om brændselsprisen har været fastsat korrekt, eller om der har været en over- eller underdækning. Baggrunden er ifølge notatet, at afregningerne fra CTR fra og med dette tidspunkt ikke indeholdt eksakte brændselsomkostninger. Hvor KE frem til årsskiftet 1999/2000 beregnede og udmeldte et tillempet brændselstillæg, har dette ikke været muligt siden 2000, hvor elværkerne blev udskilt i et selvstændigt selskab, E2 A/S, som ikke har specificeret brændselsudgifterne særskilt i afregningerne for KE's varmekøb.

Siden dette tidspunkt har adgangen til at regulere den del af taksten, der udgøres af brændselsprisen, kun været benyttet to gange, begge i forbindelse med stigninger i afgifterne.

KE har således i dag adgang til at ændre taksten for fjernvarme løbende, men ikke mulighed for at dokumentere, at sådanne takstændringer er nødvendige. Da KE tilmed i de seneste år kun sjældent har benyttet adgangen til at ændre brændselsprisen uden Borgerrepræsentationens forudgående godkendelse, er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at tiden er løbet fra den hidtidige opdeling af fjernvarmetaksten i brændselspris og energipris.

Forvaltningen foreslår derfor, at der foretages en forenkling i takstbilaget, idet de to takstelementer, brændselspris og energipris, lægges sammen i én energipris for fjernvarme, der omfatter hele den variable tarif, inkl. afgifter. Det foreslås, at denne sammenlægning finder sted med virkning fra budget 2005. Forslaget er indarbejdet i det budgetforslag, der hermed fremlægges til udvalgets 2. behandling.

Endvidere foreslås en tilsvarende forenkling af taksten for gas, der ligeledes har været opdelt i en brændsels- og en energipris.

Ved ændringer i brændselsudgifter eller statsafgifter, der måtte nødvendiggøre en forhøjelse af gas- eller fjernvarmeprisen, vil KE således fremover skulle fremlægge en indstilling for Miljø- og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen om ændring af takstbilaget og om de nødvendige tillægsbevillinger.

Ændringen vil indebære en vis forenkling af KE's regninger, og har ingen økonomiske konsekvenser for kunderne. KE vil fortsat af hensyn til erhvervskunderne opgøre statsafgifternes andel af gas- og fjernvarmeregningerne.

Ændringer i budgetskabelonen

Økonomiforvaltningen har på baggrund af det budgetbidrag, som Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdede til Miljø- og Forsyningsudvalgets førstebehandling af budgettet, revurderet den tidligere fremsendte budgetskabelon.

Økonomiforvaltningen har ønsket en række omstruktureringer i servicedelen af budgetbidraget, der blandt andet indebærer, at KE's budgetmål er indarbejdet i skemaform, og at oplysningerne om antal kunder, enhedsomkostninger, takster, budgetmål og husstandsudgifter er gennemgået forsyningsart for forsyningsart. Som et led i denne omstrukturering er opgørelsen af husstandsomkostninger indarbejdet sammen med KE's bevillinger, og omfatter således ikk e længere udgifter vedrørende affald. Hertil bemærkes, at ca. 85 % af husstandenes udgifter til affaldshåndtering udgøres af betalingen til R98, der ikke indgår i kommunens budget.

Endelig har Økonomiforvaltningen foreslået omtalen af Miljøkontrollens arbejde med personaleudvikling udtaget og indarbejdet i den redegørelse om udvalgets arbejde med rekruttering, videreuddannelse og fastholdelse, som udvalget i henhold til indkaldelsescirkulæret skal aflevere senest 1. august 2004.

Ønskelisten for budget 2005

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har indarbejdet yderligere to ønsker på forslaget til udvalgets ønskeliste for budget 2005. Der er tale om et forslag om omlægning af udløbet fra Utterslev Mose, evt. suppleret med vandløbsrestaurering af Søborghusrenden og Nordkanalen, der vil forbedre mulighederne for rekreativ udnyttelse af området, forbedre vandringsforholdene for fisk og andet dyreliv og nedbringe miljøbelastningen af Utterslev Mose og mindske de negative effekter af udledninger til Nordkanalen. Projektet vil således medvirke til gennemførelse af Vandområdeplanen for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø, som ikke er finansieret, og hvor der ikke før tidligst i 2007 kan forventes en afklaring af, om staten kan og vil være medfinansierende for anlægsopgaver, der skal sikre opfyldelse af vandrammedirektivet.

Redegørelse om nærdemokrati, ressourceudnyttelse og serviceudbud

Økonomiudvalget har i indkaldelsescirkulæret bedt udvalgene om, samtidig med afleveringen af budgetbidraget, at beskrive arbejdet i det kommende budgetår med nærdemokrati, bedre ressourceudnyttelse og tidssvarende serviceudbud.

Københavns Energi og Miljøkontrollen har i deres bidrag til udvalgets redegørelse beskrevet blandt andet Agenda 21-centrenes og borgerdialogens betydning for udviklingen af nærdemokratiet, arbejdet med – gennem rationaliseringer, økonomistyring og miljøledelse – at forbedre ressourceudnyttelsen og endelig mulighederne for ved brugerundersøgelser og energirådgivning tilpasset de enkelte kunder at udvikle serviceudbuddet.

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

BILAG

1.     Servicedel, Miljø- og Forsyningsudvalget, budget 2005

2.     Bevillingsforudsætningsdel, Miljø- og Forsyningsudvalget, budget 2005

3.     Investeringsoversigt for 2005-8

4.     Takstbilag for 2005

5.     Ønskeliste for 2005

6.     Redegørelse om nærdemokrati, ressourceudnyttelse og serviceudbud

7.     Notat af 25. marts 2004 om fremrykning af anlægsinvesteringer i KE til 2004 og 2005

 

 

 

Peter Elsman                      /                     Jens Balslev


 


Til top