Mødedato: 26.01.2004, kl. 14:30

Grønt budget i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Grønt budget i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. januar 2004

 

 

5.      Grønt budget i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 MFU 15/2004

INDSTILLING


Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, til Miljø- og Forsyningsudvalget,

at der udarbejdes Grønt Budget for Miljø- og Forsyningsforvaltningen for 2005.

 

 

RESUME


For at styrke Københavns Kommunes miljøarbejde, give bedre overblik og for at lette forvaltningernes arbejde med at fokusere på nogle af de ca. 150 miljømål og -målsætninger, der er besluttet i Borgerrepræsentationen, foreslås det at indføre et Grønt Budget.

I første omgang udarbejdes, som et pilotprojekt et Grønt Budget, der dækker Miljø- og Forsyningsforvaltningen for 2005.

Det grønne budget udarbejdes og godkendes politisk sammen med det økonomiske budget og bør beskrive, hvad Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil prioritere i det kommende år indenfor forvaltningens område.

På baggrund af de indhøstede erfaringer er det tanken, at forsøge at udbrede Grønt Budget til alle fagudvalg.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I det følgende beskrives Grønt Budget for hele Københavns Kommune. Det er hensigten i forbindelse med Budget 2005, at gennemføre et pilotprojekt i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, for derefter at forsøge at udbrede Grønt Budget til alle fagudvalg.

Der er i Københavns Kommune politisk besluttet ca. 150 miljømål og -målsætninger, gældende såvel for Københavns Kommune som virksomhed og som område. I forbindelse med Agenda 21 planen vil nogle af disse mål blive revideret, og andre vil komme til.

De vigtigste er besluttet gennem Dogme 2000 samarbejdet og i forskellige sektorplaner. Alle forvaltninger i Københavns Kommune arbejder i dag med miljø i større eller mindre omfang.

Resultaterne af kommunens og borgernes indsats måles i dag i de to grønne regnskaber, henholdsvis for udviklingen af miljøet i byen og for miljøudviklingen i virksomheden Københavns Kommune. De to regnskaber måler på en lang række indikatorer, som knytter sig til nogle mål eller målsætninger, som er politisk vedtaget.

Omfanget af miljømål kan være med til at svække mulighederne for en målrettet og fælles indsats. Der er behov for at styrke en fælles indsats på tværs af forvaltningerne og fremme mulighederne for at integrere miljø og prioritere miljøindsatsen. Grønt Budget er tænkt som et vigtigt led i denne proces.

 

Uddybning af indstillingen

Grønt Budget og relationer til planer og grønne regnskaber

 

Grønt Budget bør beskrive, hvilket miljøarbejde, der vil blive prioriteret i det kommende år, og miljøarbejdet kan her foregå i enkelte forvaltninger eller være tværgående projekter i hele kommunen. Det bør blandt andet være på de områder, som er prioriteret i Agenda 21 planen og de områder, som fremhæves i de grønne regnskaber og i Dogmerevisionen. Derved sikrer man, at der sker en opfølgning på de områder, hvor der kræves en særlig indsats, eller hvor man ønsker en indsats på tværs af forvaltningerne.

Grønt Budget bliver således et vigtigt led i den samlede miljøledelse for kommunen, som udgøres af Dogme 2000. Dette kan anskueliggøres i nedenstående figur.


 

Endvidere er det er tanken at lade Grønt Budget offentliggøre i det økonomiske budget for Københavns Kommune. Det vil synliggøre sammenhængen, og det vil muliggøre en koordineret proces. Grønt Budget bør beskrive de områder og målsætninger, som forvaltningerne prioriterer det kommende år, og hvad man vil gøre for at leve op til målsætningerne.

Endvidere vil det grønne budget blive offentliggjort i det grønne regnskab for kommunen som virksomhed sammen med de opnåede resultater for det foregående års grønne budget.

 

Opstilling af Grønt Budget

Udarbejdelsen af Grønt Budget foreslås at ske parallelt og sideløbende med udarbejdelsen af det økonomiske budget. Den endelige politiske godkendelse af Grønt Budget sker sammen med godkendelsen af det økonomiske budget.

Når udarbejdelsen af Grønt Budget følger udarbejdelsen af det økonomiske budget, medfører dette, at Grønt Budget bliver omfattet af en politisk behandling på budgetseminarer og udvalgsbehandlinger med videre, før den endelige godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

I det økonomiske budget vil Grønt Budget blive afrapporteret i form af en beskrivelse af de langsigtede mål og indsatsområdet, mens Grønt Budget i det grønne regnskab for Københavns Kommune vil blive afrapporteret med et større detaljeringsniveau for det planlagte miljøarbejde. Der er vedlagt to eksempler til grønne budgetmål for Miljø- og Forsyningsforvaltningen og de to handlingsprogrammer, der er knyttet hertil.

Der fokuseres på effekten af det arbejde, der igangsættes. Endvidere vil det være muligt at opstille mål for miljøbesparelser i forhold til økonomi og miljøbelastninger, eksempelvis udledt mængde CO2 eller forbrugt volumen drikkevand.

 

Afrapportering i Grønt Budget

I den enkelte forvaltning sker der en indsamling og revision af data fra de institutioner/afdelinger, der har været omfattet af miljøarbejdet. På baggrund af det indsamlede og reviderede datamateriale er det muligt at vurdere og evaluere målopnåelsen for det udmeldte miljømål på forvaltningsniveau.

Datamaterialet og de tilhørende evalueringer vil blive afrapporteret til Borgerrepræsentationen og kommunens borgere og virksomheder via de grønne regnskaber. Af hensyn til at sikre et overblik over alt igangværende miljøarbejde skal der ske en afrapportering på alle miljøhandlingsplaner, -mål og -målsætninger hvert år.

Den konkrete afrapporteringsform og -måde må nærmere afklares i forbindelse med den igangværende ændring af koncepterne for Københavns Kommunes Grønne Regnskab og Københavnernes Grønne Regnskab.

 

Økonomi i forbindelse med opstilling af miljømålsætninger og -mål

Grønt Budget omhandler som beskrevet en prioritering af de miljømålsætninger og miljømål, som er fastlagt via kommunes planarbejde, Dogme 2000 og øvrige miljømæssige beslutninger. Ved at vælge at lade Grønt Budget udarbejde parallelt med det økonomiske budget vil der være mulighed for en tættere kobling mellem de økonomiske budgetter og miljøarbejdet.

Dette medfører ikke nødvendigvis, at der skal afsættes økonomiske ressourcer til gennemførelse af de opstillede miljømålsætninger, men der er mulighed for i det økonomiske budget at afsætte økonomiske ressourcer til gennemførelsen af miljømålsætningerne i forbindelse med vedtagelsen eller i forbindelse med en senere prioritering af disse.

Eksempelvis er der afsat puljer frem til og med 2005 til økologiske fødevarer og til og med 2004 til miljøledelse. De enkelte forvaltninger vil desuden for nogle områder skulle afsætte økonomiske ressourcer til gennemførelse af de opstillede handlingsplaner, som er udarbejdet på baggrund af de udmeldte miljømålsætninger og mål.

 

Tidsplan for indførelse af Grønt Budget for Miljø- og Forsyningsforvaltningen

For at udvikle og afprøve konceptet med Grønt Budget foreslås det, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder et Grønt Budget for 2005.

På baggrund af erfaringerne med at opstille Grønt Budget for 2005 i Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan der iværksættes et arbejde sammen med de øvrige forvaltninger for at udarbejde en model for Grønt Budget omfattende hele Københavns Kommune.

I forhold til udarbejdelsen af Grønt Budget for Miljø- og Forsyningsforvaltningen for 2005 foreslås følgende tidsplan:

·       Der udarbejdes i januar-februar 2004 et oplæg til langsigtede mål og indsatsområder for Københavns Energi og Miljøkontrollen til behandling på Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetseminar primo marts 2004.

·       På Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetseminar træffes beslutning om, hvilke langsigtede mål og indsatsområder, der skal indgå i Grønt Budget.

·       De prioriterede langsigtede mål og indsatsområder for Miljø- og Forsyningsforvaltningen indgår i budgetbidraget, der fremsendes til Økonomiudvalget senest 3. maj 2004.

·       Budgetbidragene for det økonomiske og Grønt Budget kører parallelt gennem den videre budgetproces.

Medio 2004 vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen tage kontakt til de øvrige forvaltninger med henblik på en forhandling om en fremtidig model for indkaldelse og opstilling af Grønt Budget omfattende hele kommunen.

Denne model vil blive forelagt for Miljø- og Forsyningsudvalget med forslag om at sagen sendes i høring i forvaltningerne.

 

Eksempel på tidsplan for opstilling af Grønt Budget på kommuneniveau

Tidsplanen for opstilling af Grønt Budget følger tidsplanen for opstilling af det økonomiske budget. I det følgende er et udkast til tidsplan for et Grønt Budget for hele Københavns Kommune i 2006 vist.

I perioden oktober 2004 til februar 2005 opstilles forslag til langsigtede mål og indsatsområder for forvaltningernes miljøarbejde.

I perioden februar 2005 til maj 2005 behandles forslagene til langsigtede mål og indsatsområder politisk i fagudvalg og økonomiudvalg.

For de langsigtede mål og indsatsområder der bliver godkendt i den politiske behandling, bliver der i perioden maj til oktober 2005 udarbejdet handlingsplaner.

I oktober 2005 bliver Grønt Budget politisk behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen sammen med det økonomiske budget.

I forbindelse med indsamlingen af data til Københavns Kommunes Grønne Regnskab indsamles der også data for de langsigtede mål og indsatsområder til Grønt Budget, og resultatet af indsats afrapporteres i det grønne regnskab.

 

MILJØVURDERING

Udarbejdelsen af Grønt Budget vil ikke i sig selv medføre miljøforbedringer, men Grønt Budget er et effektivt kommunikationsmiddel omkring de planlagte miljøtiltag, der ønskes gennemført i Københavns Kommune.

Ud over at være et effektivt kommunikationsmiddel vil Grønt Budget være et naturligt element i det arbejde, der pågår med at indføre miljøledelse i Københavns Kommune. Det skyldes, at afrapporteringen af Grønt Budget sammen med Københavns Kommunes grønne regnskab vil kunne opfylde størstedelen af de krav, der vil være til en EMAS-redegørelse, hvilket vil være en væsentlig støtte til en EMAS-registrering af dele af eller hele kommunen.

 

ØKONOMI

Udarbejdelsen af Grønt Budget medfører ikke i sig selv nye økonomiske forpligtelser.

 

HØRING

Ingen bemærkninger

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

BILAG

Bilag 1: To eksempler på grønne budgetmål for Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Bilag 2: Handlingsprogram for undersøgelse af støj fra restauranter og handlingsprogram for omstilling til økologisk mad i Københavns Kommune.

 

 

 

 

Peter Elsman/

                                                                                       Hjalte Aaberg

 


 


Til top