Puljen til lokale miljøaktiviteter (Vestergror)
Puljen til lokale miljøaktiviteter (Vestergror)
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 25. november 2002
10. Puljen til lokale miljøaktiviteter (Vestergror)
MFU 254/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget udmønter 100.000 kr. til Vestergror fra Puljen til lokale miljøaktiviteter i 2003.
På udvalgsmødet den 28. oktober behandlede Miljø- og Forsyningsudvalget indstilling om udmøntning af midler fra Puljen til lokale miljøaktiviteter. Miljø- og Forsyningsudvalget ønskede ansøgning nr. 11 fra Vestergror forelagt særskilt, da der var tvivl om, hvorvidt ansøgeren tidligere havde opnået støtte til de ansøgte aktiviteter, f.eks. fra Købehavns Kommunes Byøkologiske Fond.
Med denne indstilling foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der udmøntes 100.000 kr. til to af de projekter, som Vestergror har ansøgt om støtte til. Bevillingen gælder for budgetåret 2003. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at der i ansøgningen søges om støtte til nye aktiviteter i projekter, som tidligere er støttet med midler fra kommunens Byøkologiske Fond.
Baggrund
På udvalgsmødet den 28. oktober behandlede Miljø- og Forsyningsudvalget indstilling om udmøntning af Puljen for lokale miljøaktiviteter. Miljø- og Forsyningsudvalget indstillede støtte til 17 af 18 ansøgninger. Miljø- og Forsyningsudvalget ønskede ansøgning nr. 11 fra Vestergror forelagt særskilt, da der var tvivl om, hvorvidt ansøgeren tidligere havde opnået støtte til de ansøgte aktiviteter, f.eks. fra Købehavns Kommunes Byøkologiske Fond.
Vestergror er sekretariat for Vesterbro Agenda 21- gruppe og koordinerer en række store miljø- og Agenda 21 projekter på Vesterbro.
Uddybning
af indstilling
Vestergror fik i 2002 støtte fra Københavns Kommunes Byøkologiske Fond til at udvikle tre generelle oplysningspjecer om: Grønne Gårde, Grønne Gader og Grønne Huse.
Støtten blev opnået på baggrund af en ansøgning med et samlet budget på 345.000 kr. Der var ansøgt om støtte fra fonden på 50.000 kr. Der var budgetteret med indtægter på 295.000 kr., heraf udgjorde 200.000 kr. støtte fra Den Grønne Fond. Udvalget for Københavns Kommunens Byøkologiske Fond bevilgede 50.000 kr. til formidlingsaktiviteter.
I ansøgningen til Puljen for lokale miljøaktiviteter søger Vestergror om i alt 360.000 kr. i 2003. Der søges om 260.000 kr. til forskellige projekter og 100.000 kr. til lokalefaciliteter og kontordrift. Projekterne der søges om er:
· Grønne Gårde: 15.000 kr. Trykning af konkrete projektforslag for gårde som skal renoveres. Her bidrager Vestergror med forslag til indretning med byøkologiske aspekter som affaldssortering, regnvandsopsamling, grønne områder, naturindhold m.v.
· Grønne Gader: 140.000 kr. Ud fra tidligere projekterfaringer i det flerårige projekt Grønne Gader, søges der om økonomiske midler til arbejdet med stiftelse af 2-3 gadelaug, som kan indgå i processen om renoveringen af de grønne områder langs Sønder Boulevard samt til skitsering og projektudgifter. Gadelaugene er borgergrupper, der skal udvikle projektidéer til forskønnelse af gaderummene. Projektet foregår i samarbejde med Vej & Park.
· GuleReer: 10.000 kr.. GuleReer er navnet på et by/land projekt, hvor borgere på Vesterbro kan dyrke deres egne grøntsager ved Reerslev (nær Hedehusene).
· LETS (Local Exchange and Traiding System): 60.000 kr. LETS er et byttesystem af tjenesteydelser og varer for lokale beboere.
· Ansøgning om Agenda 21 center: 45.000 kr. Aktiviteten omhandler udarbejdelse af projektbeskrivelse og afholdelse af møder i 2002.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at der i
ansøgningen til Puljen til lokale miljøaktiviteter søges om støtte til nye aktiviteter.
I projekt Grønne Gårde drejer de nye aktiviteter sig om, at der skal udarbejdes konkrete informationsmaterialer til specifikke gårde som skal renoveres. Tidligere har informationsmaterialet været rettet generelt mod alle borgere på Vesterbro. I projektet Grønne Gader handler de nye aktiviteter primært om etableringen af gadelaug. Gadelaugene er borgergrupper, der skal udvikle projektidéer til forskønnelse af gaderummene. Miljø- og Forsyningsforvaltningen anser dannelsen af gadelaug som en vigtig Agenda 21 aktivitet, der kan engagere mange borgere på Vesterbro, og som på sigt kan gøre gadebilledet grønnere og mere attraktivt.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder også de øvrige projekter interessante i forhold til forankring af lokalt miljøarbejde på Vesterbro. Grundet de begrænsede økonomiske midler i puljen, kan alle projekterne i ansøgningen dog ikke opnå støtte.
Endvidere skulle aktiviteten om Agenda 21 centre være afviklet inden behandlingen af ansøgningen til Puljen for lokale miljøaktiviteter skulle behandles. Denne aktivitet kan derfor ikke komme i betragtning.
Der ansøges også om støtte til lokaleleje, drift m.v. som ikke er relateret til de konkrete projekter. På baggrund af kriterierne for Puljen til lokale miljøaktiviteter, mener Miljø- og Forsyningsforvaltningen ikke, at der kan gives støtte til dette.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at projekterne Grønne Gårde og Grønne Gader støttes med tilsammen 100.000 kr. i 2003. Grønne Gårde med 15.000 kr. og Grønne Gader med 85.000 kr.
MILJØVURDERING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at støtten til det lokale miljøarbejde vil bidrage til at engagere flere borgere i at handle miljøbevidst i hverdagen. Det vurderes derfor, at støtte til Vestergror fra Puljen til lokale miljøaktiviteter vil have en positiv miljømæssig effekt.
ØKONOMI
Puljen til lokale miljøaktiviteter er placeret under Miljøkontrollen, og udmøntes af Miljø- og Forsyningsudvalget. På mødet 28. oktober 2002 udmøntede Miljø- og Forsyningsudvalget 650.000 kr. af den samlede pulje i 2003 på 750.000 kr.
Med denne indstilling udmøntes de resterende 100.000 kr. i budgettet for 2003 i lighed med det indstillede til mødet 28. oktober 2002.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
Peter Elsman
/ Hjalte Aaberg