Mødedato: 25.08.2003, kl. 15:00

Revision af særlige bestemmelser for glas og plast fra erhverv

Revision af særlige bestemmelser for glas og plast fra erhverv

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. august 2003

 

 

15.      Revisionaf særlige bestemmelser for glas og plast fra erhverv

 MFU 172/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- ogForsyningsudvalget godkender revision af "Særlige bestemmelserom håndtering af genanvendeligt glasemballageaffald fra erhvervsvirksomheder",og

at Miljø- ogForsyningsudvalget godkender revision af "Særlige bestemmelser om håndtering afgenanvendeligt polyethylen plast (PE-plast) affald fra erhvervsvirksomheder",gældende fra 1. januar 2004.

 

 

RESUME

I revisionen af de særlige bestemmelser forglasemballageaffald og plastaffald (PE-plast) er der indarbejdet krav tiloparbejdningen hos de modtageanlæg, der skal indgå aftale med KøbenhavnsKommune for at højne kvaliteten i affaldsbehandlingen.

For fraktionerne glasemballageaffald og plastaffald(PE-plast) foreslås det at nedsætte mængdegrænserne, hvorved flereerhvervsvirksomheder bliver omfattet af indsamlingsordningens krav omkildesortering, og dermed øget indsamling til genanvendelse.

De særlige bestemmelser udstedes i henhold til "Regulativfor erhvervsaffald i Københavns Kommune".

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Miljøkontrollens ISO miljøhandlingsprogramblev det besluttet at vurdere modtageaftaler vedrørende affaldsbehandlingsanlægi forhold til de særlige bestemmelser for udvalgte fraktioner. Målsætningen medrevisionen af de særlige bestemmelser er at indarbejde krav til oparbejdningenhos de modtageanlæg, der skal indgå aftale med Københavns Kommune og samtidighøjne kvaliteten i affaldsbehandlingen. I denne indstilling behandlesfraktionerne glasemballageaffald samt plastaffald (PE-plast).

Magistratens 5. afdeling vedtog i januar 1992 de nuværende"Særlige bestemmelser om håndtering og bortskaffelse af genanvendeligt flaske-og glasaffald samt planglas fra erhvervsvirksomheder", og i december 1997 denuværende "Særlige bestemmelser om håndtering af genanvendeligt polyethylenplast (PE-plast) affald fra erhvervsvirksomheder".

Med dette forslag til revision af de særlige bestemmelserophæves ovennævnte særlige bestemmelser. Planglas vil herefter blive reguleretvia Københavns Kommunes erhvervsaffaldsregulativ. For planglas-fraktionen skalder foretages en miljøeffektvurdering, inden der tages stilling til, omplanglas skal reguleres særskilt.

Glasemballageaffald behandles primært på anlæg, dersorterer, skyller og pakker genbrugelige flasker og andet emballageglasaffald.Planglas behandles på anlæg, der afmonterer diverse lister og rammer forderefter at genanvende glasruden.

 

Uddybning af indstilling

Ved udarbejdelsen af de særlige bestemmelser er der ikketidligere blevet stillet specifikke miljømæssige krav til oparbejdning hos demodtageanlæg, der har indgået aftale med Københavns Kommune. Tidligere er derstillet krav om modtagekontrol af transportører, korrekt sortering af affald,krav om dataleverancer til Miljøkontrollen samt om kapacitetssikring formodtagelse af affald anvist af Københavns Kommune.

I de reviderede bestemmelser lægges større vægt på demiljømæssige krav til den egentlige behandling, for at opnå den bedst muligemiljøeffekt. Samtidig lægges der op til, at modtageraftalerne fremover indgåsmed en tidsbegrænsning på fire år, så ny viden og/eller teknologi kan inddragesi forbindelse med indgåelse af nye aftaler.

Erfaringen har vist, at mængdegrænserne for henholdsvisglasemballageaffald og plastaffald med fordel kan nedsættes set ud fra denmiljømæssige vinkel, da der i dag er meget glas- og plastaffald i restaffaldet. Ved at nedsætte mængdegrænserneforventes det, at flere erhvervsvirksomheder vil blive omfattet af krav omkildesortering og derved vil de indsamlede mængder øges, hvilket blandt andeter et element i Affaldsplan 2004. Øget indsamling af emballageaffald indgårdesuden i den statslige affaldsstrategi, blandt andet som en konsekvens af EU´semballagedirektiv 94/62/EC med senere ændringer.

Det foreslås, at de nye bestemmelser træder i kraft den 1.januar 2004.

 

Glas

Forslaget til revidering af bestemmelser forglasemballageaffald har til formål at sikre, at så meget som muligt af detindsamlede glas går til direkte genbrug. Herudover ønskes det at sikre, athåndteringen under transport foregår på den mest hensigtsmæssige måde så mindstmuligt indsamlet glasaffald bliver til skår.

Det foreslås fastsat at minimum 35% går til direkte genbrugved skylning og sortering, 60% til genanvendelse i form af omsmeltning, ogmaksimum 5% til forbrænding og deponering. Fastsættelsen sker for at kunneunderstøtte behandling, der i videst mulig udstrækning sikrer direkte genbrug.

Det foreslås at nedsætte mængdegrænsen fra 150 kg om månedentil 50 kg om måneden. Affaldsplanens mål for indsamling af glasaffald fraerhverv er 11.400 tons i 2004, svarende til 80% af potentialet. I 2001 blev dergenanvendt 7951 tons emballageglas.

 

PE-plast

Forslaget til revidering af bestemmelser for PE-plast hartil formål at sikre, at så meget som muligt af det indsamlede plast reelt gårtil genanvendelse. Herudover ønskes det at sikre, at oparbejdningen af plastensker på den mest hensigtsmæssige måde. Gennem fastsættelse af krav omdokumentation for afsætning af 97% PE-plast til genanvendelse, ønskes det atdæmme op for eksport til fjernøsten, hvor blandt andet arbejdsmiljøet iforbindelse med oparbejdningen har givet anledning til kritik.

Den bløde plastfraktion bliver som regel først opballet pået dertil indrettet anlæg, hvorefter den går videre til egentlig oparbejdning.Her bliver plasten vasket, varmet op, stempelpresset og granuleret, hvorefterman står med et grundmateriale til nye plastprodukter.

Den hårde plast bliver på modtageanlægget sorteret efterfarvekategorier, hvorefter plasten bliver granuleret. Granulatet kan via enstøbeproces blive til nye plastprodukter. Råstoffet til de fleste af deplastoparbejdende anlæg, der ligger i Danmark, er produktionsaffald, især fraDanmark og Tyskland.

Herudover foreslås det at nedsætte mængdegrænsen på PE-plastfra 50 kg om måneden til 25 kg om måneden. Affaldsplanens mål for indsamling afPE-plast for 2004 er 2.650 tons, hvilket svarer til 60% af potentialet. I 2001blev der genanvendt 435 tons PE-plast.

 

MILJØVURDERING

Den foreslåede revision af de særlige bestemmelser vil giveen bedre ressourceudnyttelse, idet en mindre mængde glas- og plastaffald vilblive forbrændt eller deponeret og i stedet gå til genbrug eller genanvendelse.Ved at fastsætte krav til behandlingsanlæggene, vil kvaliteten af håndteringenog behandlingen af de omtalte affaldsfraktioner øges.

 

 

ØKONOMI

For såvel plast- som glasfraktionerne vil nedsættelsen afmængdegrænserne betyde, at flere erhvervsvirksomheder bliver omfattet afindsamlingsordningerne. Det medfører alt andet lige en merudgift forde berørte virksomheder. Hidtidige erfaringer medindividuelle affaldsløsninger - såsom fælles affaldshåndtering igårde, reduktion af restaffald medvidere - viser imidlertid, atmeromkostningerne kan begrænses. Det vurderes derfor, at merudgiftenfor den enkelte virksomhed ikke vil være af væsentlig betydning. Detgælder også for Københavns Kommunes egne institutioner. De konkrete udgifterkan variere alt efter afsætningsmulighederne, specielt for PE-plast.

 Ændringerne i de særlige bestemmelser for glasemballage ogPE-plast medfører behov for en øget tilsyns- og informationsindsats. Indsatsenvurderes at kunne tilgodeses indenfor Miljøkontrollens normalearbejdsplanlægning. Derfor forventes revisionen af de særlige bestemmelser forglasemballage og PE-plast ikke at få væsentlige økonomiske konsekvenser forKøbenhavns Kommune.

 

HØRING

Forslaget har ikke været i høring, da det vurderes at der ertale om en mindre revision af eksisterende bestemmelser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Forslagettil revision af de særlige bestemmelser kan medføre pladsproblemer for denenkelte virksomhed. Især for mindre virksomheder, der ligger i områder medblandede bolig- og erhvervslejemål. Det skønnes dog, at de individuelleaffaldshåndteringsløsninger i de enkelte gårde kan løse problemerne, blandtandet  med fællesløsninger.

 

BILAG

Bilag 1: Forslag til "Særlige bestemmelser om håndtering afgenanvendeligt glasemballageaffald fra erhvervsvirksomheder".

Bilag 2: Forslag til "Særlige bestemmelser om håndtering afgenanvendeligt

polyethylen plast (PE-plast) affald fra erhvervsvirksomheder".

 

 

 

 

 

Peter Elsman               

/ HjalteAaberg


 


Til top