Fortsat drøftelse af spørgsmålet om de økonomiske forhold i Københavns Energi
Fortsat drøftelse af spørgsmålet om de økonomiske forhold i Københavns Energi
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 25. juni 2001
7. Fortsat drøftelse af spørgsmålet om de økonomiske forhold i Københavns Energi
MFU 164/2001 J.nr. F 6510-3/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder,
at Københavns Energi har taget og fortsat tager de mange nødvendige initiativer, som bl.a. fremgår af KPMG-redegørelsen til at sikre en tilfredsstilende økonomistyring i Københavns Energi og forsat bruger mange ressourcer på at følge op på disse initiativer,
at det tages til efterretning, at forvaltningen og Københavns Energi beklager, at Miljø- og Forsyningsudvalget har følt sig mangelfuldt orienteret om Københavns Energi´s økonomiske situation. Det skal snarest drøftes mellem forvaltning og Miljø- og Forsyningsudvalget, hvorledes afrapportering af regnskabsprognoserne samt løbende informationer konkret skal foregå og
at der med baggrund i sagsforløbet opnås en fælles forståelse mellem forvaltning og Miljø- og Forsyningsudvalget om de fremadrettede initiativer.
RESUME
Udvalget har på møder den 2. april, 30. april, 14. maj, 22. maj, 28. maj og den 11. juni 2001behandlet og fået redegørelser om hændelsesforløbet for finansforskydningerne i Københavns Energi og status for de tiltag, der er sat i værk for fremover at sikre en tilfredsstillende økonomistyring i Københavns Energi og en tilfredsstillende rapportering til udvalget.
I forlængelse af udvalgets drøftelser på mødet den 11. juni har udvalget bedt om en yderligere konkret beskrivelse af, hvad der er foregået for at løse problemerne med økonomistyring, herunder hvornår problemerne blev konstateret og hvornår Miljø- og Forsyningsforvaltningen blev orienteret.
SAGSBESKRIVELSE
Udvalget har på møder den 2. april, 30. april, 14. maj, 22. maj, 28. maj og den 11. juni 2001behandlet og fået redegørelser om hændelsesforløbet for finansforskydningerne i Københavns Energi og status for de tiltag, der er sat i værk for fremover at sikre en tilfredsstillende økonomistyring i Københavns Energi og en tilfredsstillende rapportering til udvalget. Det er i den forbindelse anført at gennemgangen af hændelsesforløbet ikke har frembragt indikationer på, at der kan placeres et retligt ansvar hos enkeltpersoner.
Udvalget ønsker en yderligere konkret beskrivelse af, hvornår problemerne er identificeret og hvem der har taget hvilke beslutninger. Det bedst mulige billede må basere sig på de regnskabsprognoser Miljø- og Forsyningsudvalget har fået forelagt og godkendt. Der er derfor vedlagt en gennemgang af regnskabsprognoserne for 2000, som er behandlet af Miljø- og Forsyningsudvalget, og hvilke initiativer bogføringsproblemerne har medført. Det fremgår, at der løbende er givet orientering om problemerne, og at såvel Miljø- og Forsyningsforvaltningen som Økonomiforvaltningen udover Københavns Energi har været involveret i løsningen af problemerne, som syntes at være på plads ultimo oktober.
Som bekendt har dette alligevel ikke været tilfældet, men Københavns Energi har i perioden frem til regnskabsafslutningen i februar været i stadig kontakt med Økonomiforvaltningen om problemerne.
Herudover vil det være vanskeligt for forvaltningen på baggrund af det skriftlige materiale, der findes om hændelsesforløbet - herunder referater fra direktionsmøder m.v. – at redegøre yderligere for, hvilke beslutninger der er truffet og af hvem og på hvilket tidspunkt.
En årsag hertil er den store udskiftning, der i hændelsesforløbet er sket i ledelsen og på økonomiområdet. En anden årsag er, at det skriftlige materiale ikke er udarbejdet med henblik på at kunne tilvejebringe oplysninger, som de der ønskes nu. Herudover er megen kommunikation naturligvis sket mundtligt og ikke skriftligt, hvorfor det er umuligt af afdække, hvem der vidste hvad på hvilket tidspunkt.
Forvaltningen vil imidlertid efter bedste evne søge at svare på de spørgsmål Miljø- og Forsyningsudvalget måtte have, således at der opnås en fælles forståelse af de fremadrettede initiativer, der sikrer en velfungerende økonomistyring i Københavns Energi samt et informationsniveau overfor Miljø- og Forsyningsudvalget om de økonomiske forhold, som udvalget vil være trygge ved.
Det bør bl.a. drøftes mellem forvaltning og Miljø- og Forsyningsudvalget konkret hvilke oplysninger om nøgletal udvalget ønsker at få fremover i forbindelse med regnskabsprognoserne, idet de vigtigste budskaber til en vis grad drukner i det omfangsrige talmateriale. Forvaltningen vil snarest vende tilbage hertil.
Københavns Energi har gennemgået store omvæltninger som har skullet tilpasses under stort tidspres. Københavns Energi bruger mange ressourcer på at få virksomhedens økonomistyring på ret køl og man er – som udvalget er orienteret om - nået meget langt i den proces.
Det er forvaltningens klare opfattelse, at Københavns Energi fremover bør bruge alle sine ressourcer på at få virksomheden til at køre optimalt. Kun herved kan man bevare og fremtidssikre de københavnske værdier og opfylde de overordnede mål, som udvalget og Borgerrepræsentationen har sat for den nye fusionerede virksomhed.
BILAG
Notat om "Gennemgang af regnskabsprognoser for 2000" med bilag.
Niels Juul Jensen
/ Peter Elsman