Bemyndigelse til indarbejdelse af forhøjet fjernvarmepris i budgetforslaget for 2002
Bemyndigelse til indarbejdelse af forhøjet fjernvarmepris i budgetforslaget for 2002
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 25. juni 2001
4. Bemyndigelse til indarbejdelse af forhøjet fjernvarmepris i budgetforslaget for 2002
MFU 157/2001 J.nr. F 6210-1/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder,
at Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiges til at indarbejde en stigning i fjernvarmeprisen i udvalgets budgetforslag for 2002 efter retningslinierne i denne indstilling, såfremt Økonomiudvalget afslår at meddele Miljø- og Forsyningsudvalget den ønskede rammekorrektion på 21,4 mio. kr. og pålægger udvalget at udarbejde et budgetbidrag i overensstemmelse med den udmeldte ramme for 2002.
RESUME
Økonomiforvaltningen har i sin indstilling vedrørende udvalgenes budgetbidrag for 2002 foreslået, at Økonomiudvalget skal pålægge udvalget at udarbejde et budgetbidrag med en rammeforbedring på 21,4 mio. kr., svarende til den ekstraordinære, ét-årige budgetforbedring, som Miljø- og Forsyningsudvalget indarbejdede i budgettet for 2001.
Økonomiforvaltningens indstilling ventes først behandlet dagen efter Miljø- og Forsyningsudvalgets sidste møde inden sommerferien.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde de nødvendige, og nærmere angivne ændringer i budgetforslaget, såfremt Økonomiudvalget beslutter at følge Økonomiforvaltningens indstilling.
Da der er tale om en varig ændring af udvalgets ramme, vil en takstforhøjelse være den mest langsigtede løsning på budgetproblemet. Varmeforsyningen har et forholdsvis stort mellemværende med kommunen og da der for fjernvarmens vedkommende ikke i forvejen er indarbejdet takstændringer i 2002 - ud over en ændring i brændselstillægget - foreslås takstforhøjelsen lagt på fjernvarmen.
Fjernvarmen vil, såfremt Økonomiudvalget fastholder kravet om rammeforbedringen, stige med 4,39 kr. pr. MWh, svarende til 2,4 % af energiprisen eller 1,2 % af den samlede, forbrugsafhængige pris ud over de ændringer, der allerede er indarbejdet i budgetforslaget.
SAGSBESKRIVELSE
Miljø- og Forsyningsudvalget har primo maj afleveret forslag til udvalgets budget for 2002 til Økonomiudvalget. Budgetforslaget afviger fra den udmeldte ramme, men udvalget har samtidig anmodet om en række begrundede rammekorrektioner, som, hvis de imødekommes, vil skabe overensstemmelse mellem udvalgets ramme og budgetbidraget.
Økonomiforvaltningen har indstillet til Økonomiudvalget, at der meddeles Miljø- og Forsyningsudvalget to af de tre ønskede korrektioner. Økonomiforvaltningen indstiller imidlertid ikke, at Økonomiudvalget skal imødekomme ønsket om den tredje korrektion på 21,4 mio. kr., der skal forhindre, at en rammeforbedring i 2001 - der var en følge af en ét-årig forbedring af kloakforsyningens økonomi - bliver gjort varig.
På Økonomiudvalgets møde den 15. maj 2001, hvor Økonomiforvaltningens indstilling vedrørende udvalgenes budgetbidrag var sat på dagsordenen, besluttede udvalget at udsætte sin stillingtagen, i første omgang til det efterfølgende møde, og på det følgende møde besluttede Økonomiudvalget at udsætte afgørelsen yderligere; til mødet den 26. juni 2001.
Mødet, hvor Økonomiudvalget således må forventes at ville tage stilling til, om Miljø- og Forsyningsudvalget kan få tildelt den ønskede rammekorrektion eller må udarbejde et nyt budgetbidrag, ligger dagen efter det sidste, ordinære møde i Miljø- og Forsyningsudvalget inden sommerferien, og kun en uge før de sidste korrektioner til budgetforslaget skal være indarbejdet.
Der er således ikke mulighed for endnu en behandling af Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag inden forslaget går i trykken.
Konsekvensen af et pålæg fra Økonomiudvalget om en ændring, der bringer bidraget i overensstemmelse med den nye ramme, vil således være, at udvalget må stille et teknisk ændringsforslag til budgetbidraget i efteråret, og at det trykte budgetforslag derfor ikke vil være dækkende for udvalgets budgetbidrag eller takstforslag.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår imidlertid, at Miljø- og Forsyningsudvalget allerede nu tager stilling til, hvordan et eventuelt pålæg om en budgetforbedring skal opfyldes, og at udvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til i påkommende fald at indarbejde en sådan ændring i budgetforslaget og sende dette til Økonomiudvalget.
Baggrund for ønsket om en rammekorrektion
Som det fremgik af indstillingen til udvalgets 2. behandling af budget 2002, blev der i budgettet for 2001 indregnet en ekstraordinær forbedring på 21,4 mio. kr. som følge af, at spildevandstaksten blev fastholdt på niveauet for 2000 i stedet for midlertidigt at blive sat ned, inden taksten måtte forhøjes igen i 2002.
Budgetforbedringen blev indarbejdet efter drøftelse med Økonomiforvaltningen, og det var efter disse drøftelser Miljø- og Forsyningsforvaltningens klare opfattelse, at rammeforbedringen ikke ville få indflydelse på de økonomiske rammer for 2002 og de følgende år.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen havde på møderne med Økonomiforvaltningen påpeget, at Miljø- og Forsyningsudvalget alternativt kunne have undladt at foretage rammeforbedringen i 2001 ved at indbudgettere øgede investeringer til et tilsvarende beløb. Rammefastsættelsen for 2002 ville i givet fald have taget udgangspunkt i rammen for 2001 uden denne ekstraordinære forbedring. Selv hvis disse øgede investeringer ikke blev gennemført, ville der i kraft af overførselsadgangen være adgang til at overføre rammeforbedringen til det følgende år.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen forventede således, at udvalget - i stedet for at indbudgettere mere eller mindre fiktive investeringer – ville kunne indbudgettere et ekstraordinært afdrag på forsyningsvirksomhedernes gæld, uden at dette ville få som konsekvens, at forsyningsvirksomhedernes økonomiske ramme i al fremtid skulle være 21,4 mio. kr. snævrere end hidtil.
Rammen for 2002 er ikke desto mindre fastsat med udgangspunkt i, at denne ekstraordinære indtægt fortsætter.
Omvendt er Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag udarbejdet med udgangspunkt i, at Økonomiudvalget beslutter at bevilge Miljø- og Forsyningsudvalget den ansøgte rammekorrektion, der netop gør rammeforbedringen i 2001 ét-årig.
Muligheder for budgetforbedringer
Hvis Økonomiudvalget mod forventning pålægger Miljø- og Forsyningsudvalget at foretage ændringer i budgetforslaget, svarende til en forbedring af rammen på 21,4 mio. kr., kan dette – som nævnt i indstillingen til 2. behandlingen af budgetforslaget - ske ved yderligere takstforhøjelser eller udskydelse af anlægsinvesteringer.
En takstforhøjelse kunne f.eks. indarbejdes i fjernvarmetaksterne. Varmeforsyningen har - i modsætning til vand- og kloakområdet - et forholdsvis stort mellemværende med kommunen. Samtidig er fjernvarmen ikke, som det er tilfældet for el- og gasområdet, i forvejen omfattet af tarifændringer i budgetforslaget for 2002, ud over en ændring i brændselstillægget.
Alternativet til takstforhøjelser vil være besparelser på investeringsplanen. Ændringen af udvalgets budgetramme er imidlertid varig, hvis Økonomiudvalget ikke beslutter andet. Det ville således være nødvendigt enten helt at opgive anlægsarbejder for 21,4 mio. kr. i 2002 og hvert af de følgende år, eller at udskyde stadigt større anlægsarbejder fra år til år (for 21,4 mio. kr. fra 2002 til 2003, for 42,8 mio. kr. fra 2003 til 2004, for 64,2 mio. kr. i 2004 til 2005 etc.).
Forvaltningen finder på den baggrund, at en takstforhøjelse vil være den mest langsigtede løsning på budgetproblemet.
Bemyndigelse til forhøjelse af fjernvarmeprisen
Fastholder Økonomiudvalget, at Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetforslag skal udarbejdes inden for den udmeldte ramme og således forbedres med 21,4 mio. kr., foreslås Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiget til at ændre budgetforslaget efter følgende retningslinier:
Indtægtsbevillingen på konto 1.03.1, Varmeforsyningsvirksomhed forhøjes med 21.400 t.kr. fra 2.381.776 t.kr. til 2.403.176 t.kr.
I takstbilaget forhøjes energiprisen med 4,29 kr./MWh (svarende til merprovenuet på 21,4 mio. kr. fordelt på et samlet salg på 4.984.000 MWh), fra 177,61 kr./MWh til 181,90 kr./MWh.
Følgende sætning indarbejdes i økonomiafsnittet vedr. Københavns Energi og i specifikationen til bevillingen: "Herudover er der indbudgetteret en merindtægt på 21,4 mio. kr. som følge af, at udvalget er blevet pålagt en varig rammeforbedring af samme størrelse."
Endelig foreslås Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiget til at foretage de nødvendige konsekvensrettelser.
Økonomi
Den foreslåede stigning i energiprisen er på 2,4 %.
Der er i forvejen i budgetforslaget indarbejdet en stigning i brændselsprisen på 12,1 %, som med uændret energipris svarer til en stigning i den variable (forbrugsafhængige) del af fjernvarmeprisen på 6,1 %.
Gennemføres også den foreslåede stigning i energiprisen, vil den samlede stigning i den variable del af fjernvarmeprisen være på 7,3 %.
Den faste effektbetaling for fjernvarmekunder foreslås fortsat ikke ændret.
For en familie i en villa med et årligt forbrug på 21 MWh indebærer stigningen i energiprisen isoleret set en årlig merudgift på 113 kr. inkl. moms.
For en familie i en lejlighed på 75 m2 med et årligt forbrug på 11 MWh, svarende til en månedlig a/c ydelse på 500 kr., indebærer stigningen i energiprisen en årlig merudgift på 59 kr. inkl. moms.
Disse merudgifter ligger ud over, hvad der i forvejen er indarbejdet i budgetforslaget. Der henvises til notatet af 23. april 2001 om de økonomiske konsekvenser af takstforhøjelser i 2002, som blev sendt ud sammen med indstillingen til 2. behandlingen af budgetforslaget.
BILAG VEDLAGT
-
Niels Juul Jensen
/ Peter Elsman