Mødedato: 25.06.2001, kl. 15:00

Drøftelse af udkast til plan for CO2-reduktion i København 1990 - 2010

Drøftelse af udkast til plan for CO2-reduktion i København 1990 - 2010

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. juni 2001

 

2. Drøftelse af udkast til plan for CO2-reduktion i København 1990 - 2010

MFU 167/2001 J.nr. M 6110/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter, vedlagte udkast til plan for reduktion af CO2-reduktion i København 1990 – 2010.

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede i 1999, at der skulle udarbejdes en plan for reduktion af CO2-udslippet i København. Vedlagte udkast til plan er det foreløbige resultat af dette arbejde. Planudkastet omfatter CO2-udslip fra energiforbrug, transport og affald i kommunen. Udkastet indeholder en redegørelse for udviklingen i CO2-udslippet fra 1990 til 2010, et forslag til målsætning, en opgørelse over effekten af planlagte tiltag samt en række mulige nye tiltag.

I planudkastet er der foreslået følgende målsætning: "CO2-udledning fra energiforbrug, transport og affaldshåndtering i Københavns Kommune skal reduceres med 35% i perioden 1990 – 2010."

Fra 1990 og til nu er den samlede CO2-udledning reduceret med 23%. For at nå målet skal der frem til 2010 ske en yderligere reduktion på 12% i forhold til 1990 niveauet. På energiområdet er der allerede besluttet en række tiltag. Hvis disse tiltag gennemføres som planlagt, vil det alene bidrage til en væsentlig del af den nødvendige reduktion. Det vurderes endvidere i planudkastet, at kommunen med en konsekvent indsats på nye indsatsområder vil kunne sikre en yderligere reduktion, så målet kan nås.

Planudkastet forelægges til drøftelse med henblik på senere beslutning.

Ressourcerne til de mulige nye tiltag fremgår af planudkastet. Der er i planudkastet ikke taget stilling til den konkrete finansiering af de nye tiltag. Forslag til finansiering vil blive fremlagt i forbindelse med en senere beslutning af planen.

Tiltagene og ressourceanvendelsen er endnu ikke koordineret med de øvrige forvaltninger. Dette vil ske på baggrund af udvalgets drøftelse af planudkastet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1994 udarbejdede kommunen en CO2-redegørelse, hvor det blev vurderet, at det var muligt at reducere udledningen af CO2 med 30% fra 1988 til 2005.

Udviklingen siden 1994 med stigende energiforbrug, transport og affaldsmængder har sammen med Danmarks underskrivelse af Kyoto-aftalen i 1997 om reduktion af CO2-udledning aktualiseret behovet for at få tilvejebragt et nyt samlet overblik over CO2-udledningen i kommunen. Endvidere er København som Europas Miljøhovedstad en vision, der forpligter kommunen til at gøre en særlig indsats på området.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede derfor i 1999 at igangsætte et arbejde, der har resulteret i nærværende udkast til plan. Repræsentanter fra Københavns Energi, Vej & Park, Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat samt Miljøkontrollen har forestået arbejdet. Endvidere har der været anvendt konsulenter til udarbejdelse at beregninger på trafikområdet.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Planens indhold

Planen er opdelt i en plandel og en redegørelsesdel.

Plandelen indeholder en introduktion til emnet, et afsnit med en samlet opgørelse over virkemidler og reduktionspotentialer, forslag til målsætning samt afsnit om besluttede, planlagte tiltag samt mulige nye indsatsområder.

I redegørelsesdelen beskrives energi-, transport- og affaldssektorerne, og der redegøres for sektorernes bidrag til CO2-udledningen siden 1990 og den forventede udvikling frem til 2010. Endvidere vurderes effekten af hidtidige og planlagte virkemidler til reduktion af CO2-udledningen, og der peges på nye virkemidler. Redegørelsen indeholder derudover et afsnit om virksomheders muligheder for at reducere CO2-udledningen, samt et afsnit med øvrige indsatsområder.

Status for den hidtidige og fremtidige udvikling

Det samlede CO2-udslip fra energiforbrug, transport og affald er faldet med 23% fra 1990 - 2000. Denne reduktion er opnået samtidig med at der de seneste år har været vækst på stort set alle områder (indkomst, beskæftigelse, energiforbrug, biltrafik, affaldsmængder etc.)

Denne vækst forventes at fortsætte fremover på grund af større aktivitet i regionen, øget samarbejde på tværs af Øresund, udbygning i havneområderne og Ørestaden mv. Væksten skønnes at få CO2-udledningen til at stige med 3 – 4%, hvis der ikke sættes ind med nye begrænsende tiltag.

Energiforbruget (el, varme og gas) fra borgere, virksomheder, institutioner mv. i kommunen er årsag til 78% af det samlede CO2-udslip i kommunen. Siden 1990 er der sket en væsentlig reduktion af sektorens udslip som følge af især øget tilslutning til fjernvarmenettet, øget brug af naturgas, affald og biobrændsler på kraftvarmeværkerne samt mere vindkraft. Desuden udnyttes brændslet på værkerne bedre, primært med samproduktion af el og varme. CO2-udledningen fra energiforbrug er faldet med 29% fra 1990 til 2000.

Frem til 2010 forventes der en stigning i forbrug af både el og varme, som følge af øget byggeri i kommunen samt almindelige forbrugsstigninger og øget forbrug hos større kunder, fx metrobyggeriet.

Transportområdet står for 17% at det samlede CO2-udslip i kommunen. Personbilerne er med ca. halvdelen af sektorens udslip den største enkeltkilde. Siden 1990 er vejtrafikken steget med 13% og banetrafikken med godt 8%. Årsagen til stigningen er især den økonomiske vækst, som blandt andet har betydet flere arbejdspladser og lavere arbejdsløshed i kommunen. En anden konsekvens er, at københavnerne har fået flere biler i de senere år, og de kører mere i dem. CO2-udledningen fra transport er steget med godt 11% fra 1990 til 2000.

Det forventes, at de senere års vækst i økonomi og bilejerskab vil fortsætte fremover, om end i mindre omfang. I planen er der regnet med, at trafikken stiger med 10% frem til 2010.

Affaldsområdet står for 5% af den samlede CO2-udledning i kommunen. På trods af stigende affaldsmængder er CO2-udledningen fra affaldshåndtering i 2000 på samme niveau som i 1990. Dette skyldes især øget genanvendelse samt mindre forbrænding og deponering af affald.

Prognoser viser, at affaldsmængderne vil fortsætte med at stige frem til 2010.

Målsætning

En række internationale aftaler og nationale planer indeholder målsætninger for reduktion af CO2 og andre drivhusgasser. Kommunen har desuden en målsætning for udledning af CO2 fra trafikken.

Med udgangspunkt i disse aftaler og mål samt en vurdering af mulighederne for fortsat CO2-reduktion i kommunen er der i planudkastet fastsat følgende målsætning:

  • CO2-udledning fra energiforbrug, transport og affaldshåndtering i Københavns Kommune skal reduceres med 35% i perioden 1990 – 2010.

Hidtil er der opnået en reduktion på 23%. Det vurderes, at kommunen med en konsekvent indsats vil kunne sikre en yderligere reduktion på 12% i forhold til 1990 niveauet, så målet kan nås.

Planlagte og mulige nye tiltag

På energiområdet er der allerede besluttet en række tiltag som fx etablering af vindmøller og realisering af biomassehandlingsplanen. Hvis disse tiltag gennemføres som planlagt vil det alene bidrage til en reduktion på 300.000 tons CO2 inden 2010. Det vurderes, at kommunen med en konsekvent indsats på nye indsatsområder vil kunne sikre en reduktion på de resterende 190.000 tons.

Inden for energisektoren handler dette fx om en øget energirådgivning af forbrugerne, feje foran egen dør, forsøgsprojekter med solceller og geotermisk energi mv. Inden for transportområdet handler det især om at fortsætte kommunens nuværende indsats fx med trafikstyring, busprioritering og cykelforbedringer samt om kampagner over for borgere og virksomheder. De mulige nye tiltag på transportområdet og feje for egen dør aktiviteterne er endnu ikke koordineret med de øvrige forvaltninger.

De opgjorte miljømæssige og ressourcemæssige konsekvenser er overslag.

MILJØVURDERING

En gennemførelse af de i planen beskrevne aktiviteter skønnes sammen med den forventelige udvikling i samfundet at medføre en reduktion af CO2-udslippet i København på 1.150.000 mio. tons svarende til en reduktion på 35% fra 1990 til 2010.

Fra 1990 til 2000 er der opnået en CO2-reduktion på 23%. Hvis de resterende 12% også nås, vil det medføre positive miljøeffekter på en række øvrige områder.

På energiområdet drejer det sig om mindre emission af SO2, NOX og partikler fra energiproduktionen, færre restprodukter fra energiproduktionen (kulslagge, flyveaske mv.) samt mindre forbrug af fossile brændstoffer.

Hvis trafikken stiger mindre end de forventede 10% vil effekten på transportområdet være færre emissioner af partikler, benzen mv., mindre forbrug af fossile brændstoffer samt mindre støjbelastning, større tryghed, mindre barriereeffekt, bedre fremkommelighed mv.

På affaldsområdet drejer det sig især om miljøforbedringer som følge af større andel genanvendelse af plast, papir, pap og mursten mv.

ØKONOMI

Ressourceanvendelsen til de mulige nye tiltag fremgår af planudkastet i form af overslag. Der er i planudkastet ikke taget stilling til den konkrete finansiering af de nye tiltag. Forslag til finansiering vil blive fremlagt i forbindelse med en senere beslutning af planen.

HØRING

Tiltagene og ressourceanvendelse er endnu ikke koordineret med de øvrige forvaltninger. Dette vil ske på baggrund af udvalgets drøftelse af planudkastet.

ANDRE KONSEKVENSER

-

BILAG

"Udkast til plan for reduktion af CO2-udledning i Københavns Kommune 1990 – 2010" af 18. juni 2001.

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

 

Til top