Mødedato: 25.04.2005, kl. 14:30

Høring vedrørende forbrugerbeskyttelse på el- og gasområdet

Høring vedrørende forbrugerbeskyttelse på el- og gasområdet

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. april 2005

 

 

6.      Høring vedrørende forbrugerbeskyttelse på el- og gasområdet

 MFU 99/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at Københavns Kommune afgiver det foreslåede høringssvar vedr. Energistyrelsens udkast til bekendtgørelser om forbrugerbeskyttelse i medfør af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven.

 

 

RESUME

Energistyrelsen har udarbejdet udkast til bekendtgørelser om forbrugerbeskyttelse i medfør af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at disse ikke giver anledninger til bemærkninger fra Københavns Kommune.

 


SAGSBESKRIVELSE

Energistyrelsen har udarbejdet udkast til bekendtgørelser om forbrugerbeskyttelse i medfør af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven. Bekendtgørelserne er implementering af el- og gasdirektivernes bilag A om forbrugerbeskyttelse.

Forbrugerbeskyttelsesreglerne skal sikre forbrugerne en vis mindstebeskyttelse på det liberaliserede marked, ligesom de har til formål at oplyse forbrugerne, så de er bedre i stand til at agere på det frie el- og gasmarked.

Bygas er ikke er omfattet af naturgasforsyningsloven, og derfor har det udkast til bekendtgørelse, som Energistyrelsen agter at udstede på gasområdet i medfør af naturgasforsyningsloven, ikke relevans for Københavns Kommune.

Heller ikke udkastet til elbekendtgørelsen giver anledning til bemærkn inger. Også på elområdet er formålet med bekendtgørelsen at implementere EU-direktivkrav om forbrugerbeskyttelse, hvor Energistyrelsen har valgt at implementere minimumsregelsættet.

Københavns Energi er i færd med at vurdere evt. nødvendige tiltag internt i Københavns Energi med henblik på at sikre, at Københavns Energi lever op til bekendtgørelsens krav.

De fremtidige krav er hovedsaglig af informativ karakter og vedrører elleverandører med og uden forsyningspligt. Bekendtgørelsen regulerer forholdet mellem almindelige forbrugere og elleverandører. Aftaler med erhvervskunder er ikke reguleret.

Bekendtgørelsen stiller bl.a. følgende krav til informationerne i en kontrakt: Identifikation af elleverandøren, ydelsesbeskrivelse og leveringsadresse, leveringsstart, evt. tilknyttede serviceydelser, indhentning af oplysning om tariffer, gebyrer og ændring heraf, løbetid, betingelser for fornyelse og afslutning og for opsigelse, slutafregning, flytning samt betingelser vedr. misligholdelse og bilæggelse af tvister.

Bekendtgørelserne stiller krav til, hvad kontrakter om el- og naturgasforsyning som minimum skal indeholde, f.eks. leveringsadresse, kontraktens løbetid og opsigelsesvarsler. Det bliver ligeledes stillet som krav, at disse kontraktbestemmelser skal være rimelige. Herudover indeholder bekendtgørelserne bestemmelser om el- og naturgasselskabernes varsling af prisstigninger og ændringer af kontraktbestemmelser.

Der eksisterer desuden allerede en del regulering i Danmark, der sikrer forbrugerens retsstilling overfor erhvervsdrivende, hvorfor bekendtgørelserne alene finder anvendelse med forbehold af anden lovgivning, som måtte give forbrugeren en bedre retsbeskyttelse.

Energitilsynet bliver i bekendtgørelserne klagemyndighed for forbrugerne, hvis de vil påberåbe sig bekendtgørelsernes bestemmelser overfor el- og naturgasleverandørerne. I det omfang forbrugerne vil påberåbe sig den øvrige forbrugerretlige lovgivning, må de anvende de almindelige klageorganer, herunder forbrugerombudsmanden.

Endelig kan forbrugerne også gå til Energiankenævnet. Dette kan afgøre civilretlige tvister sideløbende med behandling af sagerne i Energitilsynet eller ved andre myndigheder.

Det vil herefter være op til klagemyndighederne at henvise til og konsultere hinanden i nødvendigt omfang.

 

MILJØVURDERING

-

ØKONOMI

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

KONSEKVENSER FOR BORGERNE

-

 

HØRING

-

 

BILAG

1.      Energistyrelsens høringsbrev samt udkast til bekendtgørelser vedr. forbrugerbeskyttelse ift. elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven.

2.      Udkast til høringssvar fra Københavns Kommune

 

 

 

 

 

Peter Elsman

/Henrik Dissing

 

 

 


 

Til top