Mødedato: 25.04.2005, kl. 14:30

Udtalelse om kvarterplanerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Udtalelse om kvarterplanerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. april 2005

 

 

17.      Udtalelse om kvarterplanerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

 MFU 109/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller til Miljø- og Forsyningsudvalget

at forslag til udtalelse for kvarterplanerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret godkendes.

 

 

RESUME

Områdefornyelserne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret har i periode fra december til april arbejdet intensivt med udfærdigelsen af kvarterplaner, som fremover skal sætte dagsordenen for hvad der skal ske lokalt for at give områderne et "løft". Arbejdet har i udpræget grad været styret af deltagelse af borgere og lokale organisationer.

I Øresundsvejkvarteret har borgerne ikke prioriteret nogen miljøprojekter, mens der i Mimersgadekvarteret er udviklet en lang række, det drejer sig om:

§        Delebiler – infokampagne

§         Midler til udvikling af projektforslag om økologisk mad i gadeplan

§        Miljønetværk for butiksejere samt butikskonsulent

§        Tilskud til projekt om Miljøambassadører i boligforeninger

§        Skitsetegninger af forslag til pladsdannelse med støjdæmpning

§        Skitsetegninger af forslag til åbning af Lygteåen

§        Grønne diplomer til boligforeninger

§        Affaldssortering tæt ved boligen

§        Delecykler

§        Happenings og optrin

§        Oprensning af dele af DSB- arealet med planter

§        Nærgenbrugsstation på DSB- arealet

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer at der med kvarterplanerne er skabt et godt fundament for det videre arbejde med områdefornyelserne.

For at styrke miljø- og bæredygtighedsaspekterne i planerne anbefaler Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at nedenstående udtalelse indarbejdes i planerne eller i det videre arbejde i områderne.

En række projekter i Mimersgadekvarteret kræver i henhold til Borgerrepræsentations beslutning af 30. september 2004 (BR 445/04) at Miljø- og Forsyningsforvaltningen medfinansierer 1/3.

Der er i øjeblikket ikke afsat midler til denne tredjedels finansiering for alle projekter inden for Miljø- og Forsyningsforvaltningens ansvarsområde. Der er således en række projekter, hvor Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal finansiere 188.000 kr. Forvaltningen vil undersøge mulighederne for at projekterne evt. finansieres gennem Miljøpuljen eller Puljen til Agenda 21 m.m., når Socialministeriet har godkendt byfornyelsesprogrammet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte den 6. september 2004 indstilling om "Område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret" (MFU 199/2004).

I løbet af vinteren har der været afholdt borgermøder, og der er blevet nedsat et betydeligt antal arbejdsgrupper med deltagere fra lokalområdet og repræsentanter fra de kommunale forvaltninger.

Formålet med afholdelse af borgermøder og nedsættelse af lokale arbejdsgrupper var at inddrage kvarterenes borgere i udarbejdelsen af kvarterplaner for områderne. Samtidig ønskede man den bedst mulige forankring i lokalområderne.

De vedlagte byfornyelsesprogrammer er udtryk for de ønsker og problematikker, der hver især eksisterer i de to områder. Programmernes indhold afspejler dette. Derfor er de forskellige såvel i form og indhold som i vægtning af problemstillinger og indsatsområder.

Økonomiforvaltningen har fremsendt byfornyelsesprogrammerne for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret til høring i alle fagudvalgene.

Når behandlingen er afsluttet i alle fagudvalgene, udarbejder Økonomiforvaltningen et fælles høringssvar på baggrund af udtalelserne fra fagudvalgene. Høringssvarene fremlægges til behandling i Borgerrepræsentationen i maj 2005.

I henhold til Socialministeriets foreløbige tilsagn skal Borgerrepræsentationen senest 1. juni 2005 fremsende et af Borgerrepræsentationen godkendt byfornyelsespro gram til Socialministeriet, hvorefter Socialministeriets endelige godkendelse kan forventes at foreligge 6 uger senere.

Øresundsvejkvarteret

I Øresundsvejkvarteret fremkom ca. 250 borgere med godt 300 projektforslag til deres kvarter. 100 af kvarterets borgere meldte sig efterfølgende til 4 arbejdsgrupper om Kvarter- og boligmiljø, Sundhed og livskvalitet (herunder miljø), Kultur og Idræt samt Erhverv og beskæftigelse. Efter første arbejdsgruppemøde blev gruppen om Sundhed og livskvalitet nedlagt på grund af manglende interesse fra borgerne.

De øvrige arbejdsgrupper har med udgangspunkt i de oprindelige 300 forslag arbejdet sig frem til i alt 100 projektforslag. Ud af disse har styregruppen for Øresundsvejkvarteret prioriteret 15 projekter, som budgetteres og præsenteres i kvarterplanen.

De prioriterede projekter fokuserer på renovering af områdets parker og grønne områder, kvartermiljø (primært forskønnelse), musiktilbud og faciliteter, håndtering af misbrugsproblematikker, kultur- og idrætstilbud, trafikale forbedringer samt bygningsfornyelse og boligforbedringer.

Mimersgadekvarteret

I Mimersgadekvarteret har der været nedsat en række projektgrupper herunder en miljøgruppe. Grupperne har bestået af både borgere og embedsmænd fra kommunen. I Mimersgadekvarteret har styregruppen prioriteret mellem ca. 120 konkrete projektforslag, som grupperne har udarbejdet.

Byfornyelsesprogrammet indeholder meget korte beskrivelser af de enkelte projekter, hvordan de er prioriteret, og hvordan de økonomiske midler er fordelt på projekterne.

Miljøprojekter i Mimersgadekvarteret

Prioritering

1. Delebiler – infokampagne

1

2. Midler til udvikling af projektforslag om økologisk mad i gadeplan

2

3. Miljønetværk for butiksejere samt butikskonsulent

1

4. Oprensning af dele af DSB- arealet

2

5. Skitsetegninger af forslag til pladsdannelse med støjdæmpning

1

6. Skitsetegninger af forslag til åbning af Lygteåen

1

7. Uddannelse af miljøambassadører

1

8. Grønne diplomer til boligforeninger i Mimersgadekvarteret

1

9. Affaldssortering tæt på boligen

1

10. Happenings og optrin

3

11. Delecykel *

1

12. Nærgenbrugsstation på DSB- arealet

1

 

Der er i prioriteringen af miljøprojekterne lagt vægt på at miljøtiltagene dels skal skabe dialog om miljøspørgsmål og dels skal være med til, at der kommer konkrete miljøforbedringer ud af de enkelte tiltag. Andelen af nydanske beboere og etniske butiksejere er høj i kvarteret, og en del projekter har til formål at henlede deres opmærksomhed på en mere miljørigtig adfærd. Derfor er projekter som Affaldshåndtering tæt på boligen og Miljønetværk for butiksejere prioriteret højt.

Integration er et væsentligt punkt i visionen for områdefornyelsen. En del projekter kan derfor både være til gavn for miljøet men kan også have betydning for sociale forhold og integration af etniske grupper i området.

Projekter som Grønt Diplom og Uddannelse af miljøambassadører har dette sigte. Med udgangspunkt i at give etniske kvinder fra området en faglig viden om, hvordan man skaber miljøforbedringer i boligerne, kan der arbejdes på at skabe beskæftigelsesmuligheder for disse kvinder både i og uden for området.

En Grøn diplomordning skal få boligforeninger til at sætte større fokus på miljøet, bl.a. ved at miljøarbejdet i boligforeningerne kan blive sat i system, så beboerne lærer at sortere affaldet og at spare på vandet og energien.

Andre miljøprojekter har til hensigt at skabe miljøforbedringer i forhold til trafik. Dette foreslås gjort ved at nedsætte generne fra trafikstøj og fremme delebilsordninger.

Udviklingen af DSB- arealet indeholder også en række miljøprojekter, det drejer sig om åbning af Lygteåen, nærgenbrugsstation og oprensning af forurenet jord på arealet med planter.

 

Forslag til udtalelse om Kvarterplan for Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

"Miljø- og Forsyningsudvalget kan anbefale de 2 byfornyelsesprogrammer med følgende bemærkninger:

Parker, grønne områder og vandelementer

Begge kvarterplaner indeholder projekter for etablering og renovering af grønne opholdsområder.

I den videre planlægning og udførelse af de grønne områder, gårdrum og andre friarealer, bør muligheden for at opnå biologisk mangfoldighed samt en lokal anvendelse af regnvand fra befæstede arealer eller nærliggende tagflader indtænkes.

 

Byfornyelse og bygningsfornyelse

Ved nybygning og renovering af den eksisterende boligmasse er der potentielt mulighed for at ændre miljøpåvirkningen fra de aktiviteter, der er knyttet til bygningerne og deres boliger i en mere bæredygtig retning. Det gælder forbrug af vand, el og varme samt produktionen af affald. Det vil også være muligt at mindske støjniveauet i en række boliger og på en række boligejendommes udearealer.

Udvalget finder det positivt, at der i begge byfornyelsesprogrammer er udarbejdet en strategi for anvendelse af bygningsfornyelsesmidler til boligrenovering, og at der i strategien lægges vægt på, at der i forbindelse med friarealforbedringer ved gårdsammenlægninger kan indføres økologiske tiltag som f.eks. affaldssortering.

Ligeledes er det positivt, at der ved tildeling af bygningsrenoveringsmidlerne til boligerne (andels- og ejerboliger) lægges vægt på, at de boliger, der tildeles støtte har planer og eller har indført bl.a. økologiske foranstaltninger for at få del i midlerne.

Udvalget hæfter sig også ved, at der også mht. de almene boliger, lægges vægt på miljøtiltag.

Københavns Kommune har udarbejdet en række retningslinier og minimumskrav, som skal følges i kommunalt og støttet byggeri og ved ejendomsrenoveringer. Retningslinier og minimumskrav fremgår af pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri".

Ansøgninger om bygningsforbedring skal følge pjecens minimumskrav for at komme i betragtning til støtte jf. Borgerrepræsentations beslutning den 1. marts 2001.

Mht. forslagene til miljøprojekter i Mimersgadekvarteret finder udvalget det værdifuldt, at gennemførelsen af en række af projektforslagene kan være med til at skabe en lokal forankring af miljøarbejdet.

 

Støj

I begge kvarterer er der gader, hvor trafikstøj udgør en væsentlig påvirkning af boligmiljøet. I forbindelse med evt. renovering af bygninger og gaderum på støjpåvirkede strækninger bør støjreducerende virkemidler indgå i størst muligt omfang for at imødekomme kommunens målsætninger om at nedbringe antallet af støjbelastede boliger.

Støjreducerende virkemidler kan bestå af støjisolerende vinduer og facadeisolering, støjreducerende asfalt og støjskærme.

Ved evt. huludfyldning, særligt af hjørneejendomme, bør man være opmærksom på, at byggegrunden kan være særligt udsat for støj.

 

Økonomi

Miljø- og Forsyningsforvaltningens tredjedelsfinansiering af en del af projekterne er foreløbig ufinansieret.

Mht. projekterne i Mimersgadekvarteret har Miljø- og Forsyningsudvalget tidligere afsat midler til udvikling af grønne diplomer til almene boligselskaber og andelsboliger. En del af dette udviklingsarbejde kan udføres i Mjølnerparken. Dermed er medfinansiering af dette projekt på plads. Ligeledes kan tredjedelsfinansieringen af projektet om affaldssortering tæt på boligen dækkes med bidrag i form af mandetimer fra R 98.

Etablering af nærgenbrugsstationen på DSB-arealet vil koste ca. 5 mio. kr., som fuldt ud kan finansieres af midler fra forvaltningen og midler fra I/S Amagerforbrændingen.

For de øvrige projekter vil forvaltningen undersøge muligheden for at finansiere disse projekter via puljer, som administreres af Miljø- og Forsyningsudvalget."

 

KONSEKVENSER FOR BORGERNE

Formålet med kvarterplanerne er at søsætte et væld af aktiviteter og projekter, som i sidste ende skal "løfte" kvaliteten i områderne. Borgerne vil derfor komme til at opleve at, deres kvarter er blevet et bedre sted at bo og færdes i.

For borgere som ønsker at involvere sig i deres kvarters udvikling vil der desuden blive rig mulighed for at være med i udformningen og implementeringen af de enkelte projekter.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen har den 30. september 2004 tiltrådt (BR 445/04), at midlerne til områdefornyelserne administreres således at projekter og aktiviteter, som foreslås af projektgrupperne og som er ekstraordinære i forhold til forvaltningernes igangværende eller allerede planlagte aktiviteter, kan opnå tilskud fra rammen under forudsætning af, at de ansvarlige forvaltninger prioriterer de pågældende projekter og aktiviteter i egne budgetter og derved bidrager til at finansiere mindst 1/3 af omkostningerne.

Mimersgade

Fordelingen af midler til de enkelte projekter og Miljø- og Forsyningsforvaltningens andel af finansieringen (tredjedelsfinansieringen) fremgår af Byfornyelsesprogrammet for Områdefornyelsen i Mimersgadekvarteret:

I alt har Styregruppen fordelt 1.087.250 kr. til miljøprojekter. Dette beløb indeholder forvaltningens tredjedelsfinansiering.

 

Miljøprojekter i Mimersgadekvarteret

Samlet ramme

MFF's andel

1. Delebiler – infokampagne

49.500 kr.

16.500 kr.

2. Midler til udvikling af projektforslag om økologisk mad i gadeplan

19.500 kr.

6.500 kr.

3. Miljønetværk for butiksejere samt butikskonsulent

150.000 kr.

50.000 kr.

4. Oprensning af dele af DSB- arealet

10.500 kr.

3.500 kr.

5. Skitsetegninger af forslag til pladsdannelse med støjdæmpning

25.500 kr.

8.500 kr.

6. Skitsetegninger af forslag til åbning af Lygteåen

40.500 kr.

13.500kr.

7. Uddannelse af miljøambassadører

268.500 kr.

89.500 kr.

8. Grønne diplomer til boligforeninger i Mimersgadekvarteret

267.750 kr.

89.250kr.

9. Affaldssortering tæt på boligen

175.500 kr.

58.500 kr.

10. Happenings og optrin *

50.000 kr.

0 kr.

11. Delecykel *

30.000 kr.

0 kr.

I alt

1.087.250 kr.

335.750 kr.

 

=Miljø- og Forsyningsforvaltningens finansieringsandel på projekterne 1- 7 på samlet 188.000 kr. er p.t. ikke finansieret

* projekterne 10 og 11 finansieres fuldt ud af en generel pulje, som Styregruppen for Mimersgadekvarteret har valgt at oprette til fuld finansiering af mindre projekter.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningens tredjedelsfinansiering for projekterne 1 – 7 er foreløbig ufinansierede. I alt beløber Miljø- og Forsyningsforvaltningens medfinansiering af disse projekter sig til 188.000 kr. Forvaltningen vil undersøge mulighederne for at projekterne evt. finansieres gennem Miljøpuljen eller Puljen til Agenda 21 m.m., når Socialministeriet har godkendt byfornyelsesprogrammet.

Projekt om grønne diplomer til boligforeninger (projekt nr. 8) i Mimersgadekvarteret indebærer, at forvaltningen skal finansiere 89.250 kr. Miljø- og Forsyningsudvalget har tidligere bevilget 400.000 til udvikling af grønne diplomer til almene boligselskaber og andelsboliger, og af de 400.000 er der reserveret midler til, at Mjølnerparken kan få et grønt diplom. Dermed har forvaltningen allerede bidraget til finansieringen af dette projekt.

Med hensyn til projektet om affaldssortering (projekt nr. 9) tæt ved boligen er det aftalt med R98, at de leverer mandetimer til rådgivning i boligområdet. Dette bidrag fra R98 kan dække den del, forvaltningen skal finansiere.

Hertil kommer, at hvis det planlægges at placere en nærgenbrugsstation på DSB-arealet, vil det betyde, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen sammen med Amagerforbrænding fuldt ud kan finansiere dette projekt, som vil beløbe sig til ca. 5 mio. kr.

Områdefornyelsen har ikke fuldfinansieret projekterne om uddannelse af miljøambassadører, miljønetværk for butiksejere, grønne diplomer og oprensning af dele af DSB-arealet med planter. Der er søgt ekstern finansiering af projektet om uddannelse af miljøambassadører i Integrationsministeriet. Gennemførelse af de øvrige projekter kræver enten en nedskæring af projekterne, eller at der søges anden ekstern finansiering.

 

Øresundsvej

Borgerne i Øresundsvejkvarteret har ikke prioriteret miljøprojekter i deres lokalområde. I den foreliggende kvarterplan for Øresundsvejkvarteret er der derfor ikke udspecificeret projektfinansieringer i forhold til Miljø- og Forsyningsforvaltningens ressort.

Det er dog muligt, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan blive bedt om en medfinansiering af projekter, som endnu ikke er udviklet og som hører under kvarterplanens budgetpost "Småprojektpulje", hvor der i årene 2005 - 2010 er afsat en samlet ramme på 0,5 mio. kr./år.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet flg. mål

Forankring af miljø

(Miljøpolitik for København 2003).

"Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe gunstige betingelser for borgere og erhverv til at integrere miljø i daglige handlinger, så borgere og erhvervslivet tager medansvar for byens udvikling"

I Mimersgadekvarteret er der en række projekter har til formål at adfærdspåvirke beboere og erhvervsliv til at handle mere miljøorienteret. Det drejer sig om delebiler, økologisk mad i gadeplan, miljønetværk for butiksejere, uddannelse af miljøambassadører, Grønne diplomer til boligforeninger, affaldssortering tæt på boligen og delecykeler.

 

Byggeri: anlæg og drift

(Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri)

"Ved støttet - og kommunalt - byggeri anlægges en totaløkonomisk betragtning i projekteringen med henblik på valg af materialer, konstruktioner og installationer. I den totaløkonomiske betragtning indgår såvel opførelsesudgifter som udgiften til drift og vedligehold af bygningen i dens samlede levetid"

Materialer:

"Til byggeriets væsentlige dele anvendes kun fornyelige og genanvendelige materialer." "Eller materialer, hvor der kun indgår råstoffer, der stadig forefindes i rigelige mængder."

Bygningsfornyelsen vil efter al sandsynlighed forbedre en række bygningers miljøpåvirkninger i en mere bæredygtig retning, ved modernisering af klimaskærme (facader, vinduer og tage) samt installation af vandbesparende armaturer og toiletter. Etablering af bad i lejlighederne vil dog føre til et øget vandforbrug.

Samlet vurderes det at de to kvarterplaner vil bidrage positivt til opfyldelse af kommunens miljømål.

 

HØRING

Kvarterplanerne er i høring hos alle 7 udvalg i Københavns Kommune.

Forud for udvalgshøringerne er områdernes prioriterede projekter og udkast til kvarterplaner blevet præsenteret på borgermøder i de to områder i marts måned.

BILAG

Bilag 1. Kvarterplan for Øresundsvejkvarteret

Bilag 2. Kvarterplan for Mimersgadekvarteret

Bilag 3. Kort over Øresundsvejkvarteret

Bilag 4. Kort over Mimersgadekvarteret

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                   

/ Lene Mårtensson


 

Til top