Rammeaftale med Københavns Amt om vandindvinding i området "Kilderne"
Rammeaftale med Københavns Amt om vandindvinding i området "Kilderne"
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 25. februar 2002
8. Rammeaftale med Københavns Amt om vandindvinding i området "Kilderne"
MFU 49/2002 J.nr. 40/2002
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Københavns Energi og Miljøkontrollen tiltræder rammeaftale med Københavns Amt om den regionale vandindvinding i området "Kilderne".
RESUME
Størsteparten af Københavns Energis indvindingstilladelser udløber i 2010. Det er derfor ønsket, at flest mulige kildepladser inden dette tidspunkt sikres fornyede tilladelser med den maksimale tidsbegrænsning på 30 år. Indtil nu er nye 30-årige tilladelser opnået for 4 af 55 kildepladser og yderligere ansøgninger ligger til behandling i det respektive amt. Prisen herfor har været, at indvindingsretten samtidig er blevet reduceret – en reduktion, der i alle tilfælde ville blive aktuel i 2010.
Da vandforbruget og hermed den regionale vandindvinding er reduceret betydeligt de seneste 30 år, er en reduktion i indvindingsretten i overensstemmelse med intentionerne i vandforsyningsloven. Dog bør reduktionen ikke gå ud over, hvad der ud fra hensynet til den regionale forsyningssikkerhed må anses for forsvarligt.
I samarbejde med flere amter har Københavns Energi tidligere foreslået en model for meddelelse af fremtidige indvindingstilladelser gennem såkaldte rammeaftaler. Rammeaftalerne danner udgangspunkt for meddelelse af fornyede 30-årige indvindingstilladelser indenfor et nærmere afgrænset område – typisk kildepladserne under et vandværk.
De eksisterende rammeaftaler har været tidligere været forelagt for Miljø- og Forsyningsduvalget.
Aftalerne indebærer en reduktion i indvindingsretten til et niveau svarende til gennemsnittet af de seneste 10 års indvinding fraregnet atypiske år, hvorved hensynet til den regionale forsyningssikkerhed tilgodeses.
Rammeaftaler er indtil nu indgået for "Fællesområdet ved Søndersø" og "Det Udvidede Nybølleområde", hvor Københavns, Frederiksborg og med sidstnævnte aftale tillige Roskilde Amt har været involveret. Med nærværende indstilling om en rammeaftale for området "Kilderne" er der således tale om en videreførelse af modellen med rammeaftaler, som nu tillige omfatter Københavns Kommune som grundvandsmyndighed.
SAGSBESKRIVELSE
De gældende indvindingstilladelser er givet for et værk eller større områder omfattende mellem 2 og 12 kildepladser. Det betyder, at der indenfor området må indvindes en bestemt vandmængde, men at denne i princippet må fordeles frit på de enkelte kildepladser. Disse gamle tilladelser (kendelser fra landvæsenskommissionen) blev forlænget efter en revision af vandforsyningsloven med virkning fra 1980, som bl.a. fastlagde en maksimal tidsbegrænsning for vandindvindingstilladelser på 30 år. Det betyder, at disse indvindingsrettigheder udløber i 2010.
Frem til begyndelsen af 1990'erne skete kildepladsrenoveringer typisk som almindelig vedligeholdelse, hvor gamle boringer og anlæg blev sløjfet eller renoveret. Nye boringer blev etableret i overensstemmelse med gældende tilladelser til at etablere erstatningsboringer. Problemet hermed var, at der ikke skete nogen tidsforlængelse af indvindingstilladelsen – et problem, som selvsagt øges, jo tættere vi kommer 2010.
For at sikre Københavns Energis indvindingsrettigheder ud over 2010 er der fra begyndelsen af 1990'erne arbejdet på at bryde denne tidsbegrænsning ved større kildepladsrenoveringer. Det lykkedes i 1994 omkring Hørup kildeplads at få stadfæstet, at der meddeles fornyet 30-årig indvindingstilladelse ved større kildepladsrenoveringer, med mindre særlige forhold taler for en kortere tidsbegrænsning. Frederiksborg Amt havde oprindelig givet 20 år, men Københavns Energi fik medhold af Miljøstyrelsen. Den nye 30-årige tilladelse blev meddelt indenfor den samlede tilladelse for kildepladserne under Vandværket ved Slangerup.
Samme procedure blev efterfølgende søgt gentaget for Bjellekær kildeplads, som er omfattet af en samlet tilladelse for kildepladserne under Vandværket ved Søndersø. Af disse 7 kildepladser er 3 beliggende i Frederiksborg Amt og 4 i Københavns Amt. De to amter blev på denne baggrund enige om, at en ny individuel tilladelse til Bjellekær kildeplads måtte forudsætte, at der blev indgået en rammeaftale for hele Søndersøområdet.
Rammeaftalekonstruktionen går i korthed ud på følgende:
- Der aftales en samlet ramme for indvindingen i hele det berørte område. Rammen fastsættes amtsvis på baggrund af gennemsnittet af de seneste 10 års indvinding fraregnet atypiske år. Da indvindingen i denne periode har været faldende, sikres Københavns Energi herved en rimelig buffer til opretholdelse af forsyningssikkerheden.
- Når der meddeles nye individuelle tilladelser for en kildeplads, fratrækkes den meddelte ramme for det amt, hvor kildepladsen er beliggende. Rammen er i princippet opbrugt, når der er meddelt nye tilladelser for samtlige kildepladser.
- Rammeaftalen er gældende frem til 2010, hvorfor Københavns Energi inden dette tidspunkt bør have søgt og opnået indvindingstilladelser for de enkelte kildeplader omfattet af rammen.
Med rammeaftalerne accepterer Københavns Energi en reduktion i indvindingsrettighederne. Der er dog tale om en reduktion, som under alle omstændigheder mindst ville være gældende ved fornyelsen af indvindingstilladelserne i 2010. En sideeffekt ved rammeaftalerne er, at det amtslige gebyr på indvindingstilladelser til kortlægning og indsatsplanlægning samtidig reduceres, hvorved gebyret bringes i bedre overensstemmelse med den faktiske indvinding.
Der er indtil nu indgået rammeaftaler for Søndersøområdet (7 kildepladser i Frederiksborg og Københavns amter) og Nybølleområdet (Frederiksborg, Roskilde og Københavns amter). Der er iværksat drøftelser med henblik på tillige at udarbejde rammeaftaler i Slangerupområdet (renovering af Æbelholt kildeplads) og Kilderne (renovering af Kilde III).
Rammeaftalen for Kilderne omfatter Københavns Amt samt Københavns Kommune, hvor 3 boringer er beliggende. I forhandlingerne deltager Miljøkontrollen som Kommunens grundvandsmyndighed. Der er således tale om en videreførelse af den praksis, der er lagt med Søndersø og Nybølle.
Kilderne omfatter det ældste indvindingsområde, som er beliggende fra Gladsaxe i øst til Ballerup i vest. For det aktuelle område kan det fremhæves, at kun 4 af de 8 kildepladser aktuelt er i drift. En enkelt af kildepladserne (Kilde VIII) ligger midt i Herlev industrikvarter og må anses for endeligt afskrevet på grund af kraftig permanent grundvandsforurening. De øvrige ikke idriftværende kildepladser er forurenet i begrænset omfang og vil formentlig kunne idriftsættes indenfor en kortere årrække.
Hvad angår 30'årige tilladelser er disse indtil nu meddelt for 4 af 55 kildepladser. Det er målsætningen, at der indenfor de kommende år indgås rammeaftaler for hele Københavns Energis opland samt, at der er opnået 30-årige indvindingstilladelser inden 2010 for samtlige de kildepladser, som fremover vil udgøre "rygraden" for den regionale vandforsyning tillige med en supplerende anvendelse af overfladevand, herunder ved såkaldt kunstig infiltration.
ØKONOMI
Rammeaftalen får som umiddelbar konsekvens en reduktion af det amtslige gebyr til kortlægning og indsatsplanlægning, som Københavns Amt og Københavns Kommune, Miljøkontrollen opkræver af Københavns Energi, og som beregnes ud fra indvindingstilladelsens størrelse.
Opretholdelsen af indvindingsmulighederne i det berørte område vil indebære udgifter til forskellige tiltag til beskyttelse af grundvandsmagasinerne. Udgifter hertil forudsættes afholdt over den eksisterende grundvandspulje, som er tilvejebragt gennem et bidrag på 50 øre pr. kubikmeter vand leveret af Københavns Energi, og som benyttes til vandsamarbejder og grundvandsbeskyttelse i oplandet til Københavns Energis kildepladser. Der forventes ikke behov for at øge bidragets størrelse som følge af aftalens indgåelse.
MILJØVURDERING
Rammeaftalen vil ikke i sig selv indebære en ændring i indvindingens tilrettelæggelse og fordeling i området "Kilderne". Aftalen gør det imidlertid muligt at fastlægge en mere langsigtet strategi for udnyttelsen samt beskyttelsen af grundvandsressourcerne i området, som tilgodeser såvel forsynings- og vandkvalitetsmæssige aspekter som hensynet til vandløb og vådområder i Københavns Energis indvindingsopland.
En udnyttelse af de bynære grundvandsressourcer vil alt andet lige forbedre mulighederne for at tilgodese naturinteresserne, som overvejende er knyttet til de fjernere liggende dele af Københavns Energis indvindingsopland. Aftalen vil ikke betyde yderligere belastning af grundvandsressourcen i Københavns Kommune.
Fastholdelsen af en indvinding tæt på Københavns Kommune vil alt andet lige også indebære et relativt lavere energiforbrug på grund af en kortere transportafstand mellem indvinding og forbruger.
ANDRE KONSEKVENSER
Rammeaftalen indebærer en reduktion i den vandmængde, som Københavns Energi har ret til at indvinde i området "Kilderne". Da der samtidig som følge af grundvandsforurening er sket en mærkbar reduktion i den udnyttelige rene grundvandsressource i området, har det ikke været muligt at udnytte den gældende tilladelse fuldt ud. Der vil derfor ikke med aftalen ske en reel reduktion i Københavns Energis muligheder for at indvinde rent grundvand i området.
HØRING
Københavns Kommune er foruden forsyningsvirksomhed tillige ressourcemyndighed, eftersom en del af indvindingsanlæggene i aftaleområdet er beliggende i Københavns Kommune. Miljøkontrollen har på denne baggrund vurderet aftalen og kan tilslutte sig nærværende indstilling.
BILAG
Udkast til rammeaftale for området "Kilderne".
Kort over området "Kilderne"
Peter Elsman
/Niels Juul Jensen