Mødedato: 25.02.2002, kl. 15:00

Kapitalbevilling til renovering og modernisering af overfladevandsanlægget på Værket ved Regnemark

Kapitalbevilling til renovering og modernisering af overfladevandsanlægget på Værket ved Regnemark

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. februar 2002

 

6. Kapitalbevilling til renovering og modernisering af overfladevandsanlægget på Værket ved Regnemark

MFU 57/2002 J.nr. 38/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der til udskiftning og modernisering af doseringsanlæg og siloer for kemikalier i forbindelse med overfladevandsanlægget på Værket ved Regnemark meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 7,2 mio. kr.

 

RESUME

Overfladevandsanlægget på Værket ved Regnemark blev etableret omkring 1970 og sat i drift i 1972. Doseringsanlæggene og siloerne for kemikalier til vandbehandlingen er fra anlæggets idriftsættelse, og er nu tjenlige til modernisering og udskiftning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Energis vandværk ved Regnemark består dels af et traditionelt grundvandsanlæg, dels af et overfladevandsanlæg, der behandler vandet fra Haraldsted og Gyrstinge søer. Den proces, der renser overfladevandet fra søerne, så det opnår drikkevandskvalitet, består i passage af et mikrosianlæg ved indtaget i Haraldsted sø, og på værket fældning i sedimenteringsbassiner med et flokkuleringsmiddel, desinfektion, regulering af vandets hårdhed, eftersterilisation og endelig filtrering i to på hinanden følgende sand-grus-filtre.

En del af processen indebærer dosering af aluminiumsulfat og hydratkalk, og disse doseringsanlæg er fra overfladevandsanlæggets etablering omkring 1970. Anlæggene er nu ved at være udtjente, og der kan ikke længere fremskaffes reservedele til dem. Det er derfor nødvendigt at udskifte doseringsanlæggene og renovere de tilhørende siloer.

Samtidig skal anlæggets kalkvandsdoseringspumper og værkets filterkompressorer, som er fra ca. 1960, udskiftes, ligesom der skal foretages en hårdt tiltrængt fugning af det udvendige murværk på kemikaliebygningen.

Det nødvendige projekteringsarbejde vil blive udført af ekstern rådgiver, anskaffelserne vil ske efter udbud, mens arbejdernes udførelse dels vil blive udbudt og dels vil blive udført med Københavns Energis eget mandskab. Moderniseringen skønnes at ville forløbe over tre år. Det relativt lange tidsforløb er begrundet i det forhold, at forsyningssikkerheden m.h.t. overfladevand skal opretholdes under moderniserings-arbejdet. Arbejdet kan derfor ikke foregå i ét tempo, men må deles op i etaper.

Miljøvurdering

Overfladeanlægget på værket ved Regnemark blev i oktober 1998 miljøgodkendt af Roskilde Amt i henhold til Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5.

Amtet er den 13. februar 2002 blevet hørt vedrørende eventuel godkendelsespligt af den omhandlede modernisering af anlægget. Amtet har på det foreliggende grundlag tilkendegivet, at den pågældende modernisering af anlægget ikke er godkendelsespligtig.

Arbejdet i forbindelse med moderniseringen vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

Affald: Skrottede maskiner mv., kemikalieaffald fra tømning af maskiner, sand fra eventuel sandblæsning af lagersiloer, andet brændbart og ikke brændbart affald vil blive bortskaffet efter gældende regler herfor.

Luftforurening: Støv fra eventuel sandblæsning.

Støj: Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra det øvrige moderniseringsarbejde.

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

Støj: De nye kompressorer er af en indkapslet, støjdæmpet type, som giver en lavere støjudsendelse end de eksisterende kompressorer.

Energi: De nye kompressorer bliver forberedt til at blive tilkoblet et varmegenvindingsanlæg.

Samlet miljøvurdering

Overordnet gælder det, at moderniseringsarbejdet, ifølge Roskilde Amt, ikke kræver

miljøgodkendelse.

Afstanden til beboelse uden for værkets anlægsområde er mere end 500 meter, hvorfor moderniseringsaktiviteterne ikke vurderes at ville give anledning til støjgener.

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige

foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger og til sikring af miljøet. Det mere moderne doseringsanlæg er bedre sikret mod støvudslip, hvilket forventes at forbedre arbejdsmiljøet. Endvidere vurderes det, at moderniseringsarbejdet vil have en gavnlig miljømæssig effekt med hensyn til kommende varmegenvinding fra de nye kompressorer.

Den samlede udgift baseret på prisniveau februar 2002 er anslået til:

Overfladebehandling af lagersiloer 1,0 mio. kr.

Udskiftning af doseringsanlæg for aluminiumssulfat

og hydratkalk 2,8 mio. kr.

Udskiftning af kalkvandsdoseringspumper 0,8 mio. kr.

Udskiftning af filterkompressorer 0,8 mio. kr.

Fugning af kemikaliebygning, el-arbejde m.m. 0,4 mio. kr.

Rådgivning (egne teknikere og ekstern rådgivn.). 0,6 mio. kr.

Uforudsete udgifter 0,8 mio. kr.

I alt 7,2 mio. kr.

Udgiften påregnes afholdt med 4,5 mio. kr. i 2002, med 1,9 mio. kr. i 2003 og med 0,8 mio. kr. i 2004. Kassemæssig dækning for 2002 kan anvises på Københavns Energis investeringsplan under det på konto 01.22.04.3.37 afsatte rådighedsbeløb. For årene 2003 og 2004 vil beløbet blive søgt optaget på investeringsplanen.

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 

Til top