Fortsat indsamling af bioaffald i forsøgsområde
Fortsat indsamling af bioaffald i forsøgsområde
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 25. februar 2002
10. Fortsat indsamling af bioaffald i forsøgsområde
MFU 55/2002 J.nr. 42/2002
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender at indsamlingen af organisk dagrenovation til bioforgasning fra forsøgsområde med ca. 10.000 husstande på Amager fortsætter efter 1. april 2002.
RESUME
Københavns Kommune deltager i "Fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation i Hovedstadsområdet". Med støtte fra Miljøstyrelsen indsamles data og erfaringer for at forbedre vidensgrundlaget for den fremtidige regulering af genanvendelse af organisk dagrenovation.
Dataindsamlingen ophører pr. 1. april 2002, men da spørgsmålet vedrørende den fremtidige, permanente håndtering af organisk dagrenovation i Københavns Kommune endnu ikke er afklaret, indstilles det, at indsamlingen af organisk affald til bioforgasning fra forsøgsområdet fortsætter, og at affaldet leveres til forbehandlingsanlæg på Sjælland.
Resultaterne af fuldskalaforsøget vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget, når afrapporteringen er afsluttet. På grundlag heraf vil der blive stillet forslag om fremtidig indsamling og behandling af organisk dagrenovation.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Københavns Kommune gennemfører i samarbejde med R98, Amagerforbrænding, Vestforbrænding og 6 øvrige kommuner (Brøndby, Frederiksberg, Gladsaxe, Herlev, Hillerød og Hvidovre) projektet "Fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation i Hovedstadsområdet". Dette "Bioprojekt" er støttet af Miljøstyrelsen med knap 6 mio. kr., og har til formål at indsamle data og erfaringer med indsamling af organisk dagrenovation (i det følgende kaldet bioaffald) i forsøgsområder i de deltagende kommuner.
Dataindsamlingen fra forsøget startede den 1. februar 2001 og afsluttes den 1. april 2002. Det er på nuværende tidspunkt ikke afklaret, om de andre deltagende kommuner fortsætter indsamlingen i deres forsøgsområder, men nogle af kommunerne forventes at ophøre med forsøgsindsamlingen.
Det nuværende forsøgsområde i København er blevet til ved forsøg gennem en længere årrække. Forsøgsindsamling af bioaffald i Københavns Kommune startede i 1988 med ca. 1.500 etageboliger i området ved Christmas Møllers Plads. Omkring 1990 blev forsøgsområdet på lokalt initiativ udvidet med ca. 800 husstande i Århusgade. Med støtte fra Genanvendelsesrådet blev der i 1991 inddraget yderligere 9.000 etageboliger og 1.000 enfamiliehuse på Amager i forsøget. Der blev afprøvet et betydeligt antal kombinationer af materiel og forsøgets resultater blev udgivet af Miljøstyrelsen som "Miljøprojekt nr. 220" i 1993.
Ved forsøgets start blev det indsamlede bioaffald ført til et lille komposteringsanlæg hos R98, men i 1994 blev der indgået midlertidig aftale med AFAV I/S (Affaldsselskab Frederiksborg Amt Vest) i Frederikssund om modtagelse af bioaffaldet til kompostering. På daværende tidspunkt forventede Miljøkontrollen, at bioaffaldet senere ville kunne leveres til Nordsjællands Biogasanlæg, men dette anlæg er i mellemtiden lukket. Det indsamlede bioaffald fra forsøgsområdet er frem til 2001 leveret til kompostering på AFAV's anlæg i Frederikssund.
Der er fra 1. februar – 31. december 2001 indsamlet ca. 330 tons bioaffald i forsøgsområdet i Københavns Kommune.
R98 har i november 2001 gennemført en lille interviewundersøgelse i en afgrænset del af forsøgsområdet (villaområde). Undersøgelsen viste stor tilfredshed med ordningen. I februar – marts 2002 gennemføres en egentlig brugerundersøgelse af PLS Rambøll Management, som vil blive afrapporteret sammen med de øvrige resultater af Bioprojektet.
Uddybning af indstilling
Det indstilles, at indsamlingen af bioaffald i forsøgsområdet fortsætter, selvom selve dataindsamlingen i Bioprojektet ophører. Resultaterne af Bioprojektet indgår som et led i den afrapportering, som den fælles styregruppe for fuldskalaforsøgene i Ålborg, Kolding, Århus og Hovedstadsområdet skal foretage til Miljøstyrelsen i efteråret. Rapportens konklusioner vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget.
Resultaterne af Bioprojektet og en række andre igangværende projekter støttet af Miljøstyrelsen skal give et forbedret vidensgrundlag for den statusredegørelse for organisk dagrenovation, som Miljøstyrelsen forventes at udsende ultimo 2002. Miljøstyrelsens redegørelse skal danne grundlag for en beslutning om den fremtidige, nationale lovgivning på området.
I Regeringens Affaldsplan – Affald 21 fremgår det om organisk dagrenovation at: "Obligatorisk indsamling vil blive gennemført, når erfaringsgrundlaget for biogasanlæg er tilstrækkeligt".
På EU-niveau er der planer om et direktiv om bioaffald. EU Kommissionen har i februar 2001 udarbejdet et arbejdspapir, som lægger op til at stille omfattende krav til medlemsstaterne om indsamling af bioaffald til biologisk behandling. Det videre arbejde i Kommissionen er imidlertid udskudt på ubestemt tid.
De fremtidige krav til håndtering af bioaffald er således ikke afklaret på nuværende tidspunkt. Når perspektiverne for en central indsamling af bioaffald skal afklares, må perspektiverne for lokalkompostering også overvejes. Erfaringer fra forsøg i flere bydele i Københavns kommune med fælleskompostering i gårdene vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget medio 2002.
En væsentlig forudsætning for at fortsætte med central indsamling af bioaffald er, at der findes et egnet behandlingsanlæg inden for en rimelig afstand. I forsøgsperioden er bioaffaldet blevet forbehandlet og bioforgasset på anlæg i Herning, fordi der ikke har været andre velegnede anlæg. Efter 1. april 2002 vil der imidlertid være flere muligheder for forbehandling af bioaffaldet på Sjælland.
En mulighed er AFAV I/S i Frederikssund, som har omstillet sit komposteringsanlæg til at forbehandle bioaffaldet til bioforgasning. Fra AFAV I/S leveres det forbehandlede bioaffald til biogasfællesanlæg i Hashøj på Vestsjælland, i Nysted på Lolland og i Fangel på Østfyn. I tilfælde af nedbrud eller kapacitetsproblemer på de nævnte anlæg kan det forekomme, at det forbehandlede bioaffald leveres til biogasanlæg i Jylland.
En anden mulighed vil være et forsøgsanlæg vest for Holbæk, hvor firmaet Solum A/S har fået tilskud fra Miljøstyrelsen til afprøvning af et lavteknologisk bioforgasningsanlæg med en simpel forbehandling. Anlægget er under etablering og vil være klar til at modtage bioaffald i løbet af april eller maj.
Afhængig af miljø-, pris- og leveringskrav vil R98 i samarbejde med Miljøkontrollen indgå aftale om levering til et af disse anlæg.
MILJØVURDERING
Leveringen af bioaffaldet til bioforgasning vil betyde øget transportmængde i forhold til at det blev kørt til forbrændingsanlæggene. Til gengæld giver bioforgasningen en energigevinst frem for forbrænding.
Energigevinsten ved bioforgasning frem for forbrænding anslås af Miljøstyrelsen i størrelsesordenen 350 – 1.000 Mega Joule pr. ton kildesorteret organisk dagrenovation (Miljøstyrelsens notat af 25. august 2000 om "Miljø- og energiforhold ved bioforgasning, kompostering og forbrænding af organisk dagrenovation"). Den øgede transport til anlæg i Frederikssund (47 km) eller Holbæk (83 km) anslås af Miljøkontrollen at medføre et energiforbrug på 43 - 75 Mega Joule pr. ton affald.
En egentlig miljøvurdering af bioforgasning kontra forbrænding af organisk dagrenovation fra Hovedstadsområdet vil blive foretaget for Miljøkontrollen af Danmarks Tekniske Universitet medio 2002. Resultaterne vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget sammen med resultaterne fra Bioprojektet.
ØKONOMI
Udgifterne til fortsat indsamling og bioforgasning af bioaffald fra forsøgsområdet afholdes i indeværende år indenfor R98's budget, og en fortsættelse af indsamlingen i 2003 ventes ikke i sig selv at indebære øgede omkostninger eller takststigninger.
HØRING
Ingen høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
BILAG
Ingen bilag.
Peter Elsman
/ Jørgen Høg