Handlingsplan for udarbejdelse af miljøkrav til entreprenørmaskiner mv.
Handlingsplan for udarbejdelse af miljøkrav til entreprenørmaskiner mv.
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 24. marts 2003
5.
MFU 63/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at
RESUME
Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- ogTeknikforvaltningen har gennemført et projekt om mulighederne for at stillemiljøkrav til de entreprenørmaskiner, der anvendes ved kommunens egne bygge- oganlægsarbejder.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- ogTeknikforvaltningen har udarbejdet en rapport med forslag til dynamiske miljøkrav.Med dynamiske miljøkrav menes, at kravene skærpes over tid i takt med denteknologiske udvikling. I rapporten er der stillet forslag til krav til luft-og støjemissioner, forebyggelse af spild på arbejdspladserne samtkontrolprocedure.
Miljøkravene til entreprenørmaskiner er vigtige, daluftforureningen fra sektoren giver et betydeligt bidrag til den samledeluftforurening i kommunen. Miljøkravene til kommunens egne bygge- oganlægsarbejder vil betyde en reduktion af partikelemissionerne på 8-9% og af NOX med 1%.
Det foreslås, at de to forvaltninger gennemfører enhandlingsplan, hvor konsekvenserne af at indføre miljøkrav tilentreprenørmaskiner analyseres nærmere. På baggrund af dette arbejde udarbejdesforslag til miljøkrav til forelæggelse for Miljø- og Forsyningsudvalget ogBygge- og Teknikudvalget ultimo 2003.
Udgifterne til handlingsplanen afholdes inden for de toforvaltningers budgetrammer.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen vedtog i 2001 en indkøbspolitik forkommunen med krav om, at miljøhensyn indarbejdes ved indkøb af varer ogtjenesteydelser, herunder bygge- og anlægsarbejder.
Det er vigtigt at begrænse forureningen fraentreprenørmaskiner, da især luftforureningen herfra i dag udgør en af devæsentligste miljøbelastninger i kommunen, som følge af bygge- oganlægsarbejder. De mange byggeaktiviteter i Københavns Kommune gør, at sektorengiver et betydeligt bidrag til den samlede luftforurening i kommunen. Trafikkener dog fortsat den væsentligste kilde.
En undersøgelse fra 1999 foretaget afEmbedslægeinstitutionen og Miljøkontrollen viser, at partikelforureningenmedfører 200 – 300 for tidlige dødsfald om året i Storkøbenhavn. Denne og andreundersøgelser peger på, at det er de fine partikler, der er de mestsundhedsskadelige. Samlet set peger dette på, at indsatsen for at forbedreluftkvaliteten i København især skal rettes mod nedbringelse af NOXog fine partikler.
Miljøkontrollen, Københavns Energi og Vej & Park harfået udarbejdet en rapport med forslag til dynamiske miljøkrav tilentreprenørmaskiner. Med dynamiske miljøkrav menes, at kravene skærpes over tidi takt med de teknologiske muligheder. Der er i rapporten stillet forslag tilkrav til luft- og støjemissioner, forebyggelse af spild på arbejdspladsernesamt kontrolprocedure. Rapporten er vedlagt (Miljøkrav til entreprenørmateriel,Cowi, oktober 2002).
Erfaringerne fra Malmø, Gøteborg og Stockholm kommuner, somsiden 1999 har stillet miljøkrav til entreprenørmaskiner, er inddraget iarbejdet. Der har endvidere været gennemført interviews med en række af deentreprenører, som Københavns Kommune benytter, med henblik på at få afdækketstandarden for det materiel, som de pågældende firmaer anvender.
Uddybning af indstilling
Inden der træffes beslutning om udformning af miljøkrav tilentreprenørmaskiner foreslås følgende handlingsplan gennemført:
1. Der gennemføres høring af miljøkravene med en rækkeentreprenører og maskinudlejere af entreprenørmaskiner, hvor forslag ommiljøkrav til entreprenørmaskiner drøftes.
2. På baggrund af høringsresultaterne foretages en eventuelrevidering af de dynamiske miljøkrav.
3. Der tages kontakt til mulige prøvningsorganer for eventuelindgåelse af aftale om emissionskontrol mv. af materiel.
4. Der tages kontakt til Malmø Kommune om eventuelle fællesregler i Øresundsregionen.
5. Der formuleres sanktionsmuligheder ved overtrædelse af krav.
6. Der formuleres forslag til kriterier for bedømmelse/vægtning(miljø/økonomi) af miljøkravene i det samlede udbudsmateriale
7. Der gennemføres en juridisk bedømmelse af miljøkrav ogvægtningskriterier i forhold til EU-regler for offentlige udbud.
8. Det undersøges, hvordan der kan føres tilsyn med at kraveneoverholdes, og hvilke kompetencer der kræves.
9. Det undersøges, hvilke økonomiske konsekvenser indførelse afkravene vil have for kommunen.
På baggrund af ovenstående handlingsplan udarbejdes etsamlet forslag til miljøkrav til entreprenørmaskiner i kommunens udbud afbygge- og anlægsarbejder. Kravene forventes forelagt Miljø- ogForsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget ultimo 2003.
Sammenhæng med andrebeslutninger om partikelfiltre og miljøzoner
Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at der skalmonteres partikelfiltre på kommunens egne dieselkøretøjer og på dem, deranvendes ved transport for kommunen. Da kommunens forvaltninger ikke haroverholdt kravet, anbefalede Miljø- og Forsyningsudvalget i udvalgsmødet den 3.februar over for Borgerrepræsentationen følgende tidsfrister: Kommunens egnetunge køretøjer skal have partikelfiltre på senest den 1. april 2004. Forvirksomheder, der arbejder for kommunen, skal kravet være opfyldt den 1. juli2004. Det forventes, at Borgerrepræsentationen behandler indstillingen herom imarts 2003.
Borgerrepræsentationen har i november 2002 besluttet, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen ogBygge- og Teknikforvaltningen skal fremlægge et forslag til miljøzoneordning iKøbenhavn til politisk behandling i 2003.
Arbejdet med miljøkrav ved udbud bliver koordineret med denævnte projekter om partikelfiltre og miljøzoner.
MILJØVURDERING
De foreslåede emissionskrav vil betyde reduktioner afemissionen fra det materiel, der anvendes i forbindelse med kommunens bygge- oganlægsarbejder. For den enkelte dieseldrevne lastbil eller arbejdsmaskine vilreduktionen være i størrelsesordenen 80-90% for partikelemissionerne og 30-40%for NOX. Dette vil betyde forbedringer lokalt, især ved storebyggepladser i tætte byområder.
Miljøkravene til kommunens egne bygge- og anlægsarbejder vilbetyde en reduktion af partikelemissionerne på 8-9% og af NOX med 1%.
Miljøkravene må imidlertid forventes også at få enafsmittende effekt på private bygge- og anlægsaktiviteter i et vist omfang.Hvis e n entreprenør først har anskaffet sig materiel med miljøforbedredeegenskaber for at kunne arbejde for Københavns Kommune, vil dette materiel i envis grad også blive anvendt ved opgaver for private bygherrer. Derudover må detogså forventes, at andre bygherrer vil følge efter og stille tilsvarende krav.
Reduktionen af emissionerne af sundhedsskadelige stoffer vilhave en effekt på folkesundheden. Det er imidlertid ikke umiddelbart muligt medden viden, der foreligger i dag, at estimere nedgangen i for
ØKONOMI
Der forventes at skulle anvendes ca. 200.000 kr. tilgennemførelse af handlingsplanen. Heraf afholder Miljø- ogForsyningsforvaltningen (Miljøkontrollen) 150.000 kr. og Bygge- ogTeknikforvaltningen (Vej & Park) 50.000 kr., begge inden for debudgetmæssige rammer.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Der vurderes ikke at være andre konsekvenser.
BILAG
Rapporten "Miljøkrav til entreprenørmateriel", oktober 2002for Københavns Kommune.
Peter Elsman HjalteAaberg