Mødedato: 24.03.2003, kl. 15:00

Evaluering af miljøtrafikugen 2002 samt handlingsplan for miljøtrafikugen og bilfri dag 2003

Evaluering af miljøtrafikugen 2002 samt handlingsplan for miljøtrafikugen og bilfri dag 2003

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært mød e mandag den 24. marts 2003

 

 

4.      Evalueringaf miljøtrafikugen 2002 samt handlingsplan for miljøtrafikugen og bilfri dag2003

 MFU 62/2003

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen ogBygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at de tre udvalg over forBorgerrepræsentationen indstiller,

at    evalueringen afmiljøtrafikugen 2002 tages til efterretning,

at    de generelle rammer forafvikling af miljøtrafikuge og bilfri dag i 2003, 2004 og 2005 godkendes,

at    bilfri dag afholdes søndagd. 21. september og mandag d. 22. september 2003,

at    den endelige afgrænsning af bilfri område ogretningslinierne for færdsel i det bilfri område i 2003 forelægges forudvalgene i maj 2003,

at    alle udvalg opfordres til atfremme initiativer, der understøtter intentionerne i miljøtrafikugen og bilfridag,

at    arrangementer, der indgår iden samlede aktivitetsliste for miljøtrafikugen og bilfri dag i 2003, 2004 og2005 holdes afgiftsfri,

at    mindreforbruget vedrørende 2002 på 726.500kr. søges overført til Vej & Parks anlægsramme, funktion 2.22.3, iforbindelse med overførelsessagen til Borgerrepræsentationen og underforudsætning af de af Borgerrepræsentationen besluttede regler for overførelsener til stede,

at    der for2003 gives en anlægsbevilling på 4,4 mio. kr. under Vej & Parks anlægsrammekonto 2.22.3 til gennemførelse af bilfri dage og miljøtrafikugen, underforudsætning af, at der fra konto 6.51.3, puljen til trafik og boligformålunder Økonomiudvalget, overføres 3.673.500 mio. kr. til Vej & Parksanlægsramme konto 2.22.3, og

at    Bygge-og Teknikudvalgets budgetramme søges udvidet i hvert af årene 2004 og 2005 med4,4 mio. kr. til gennemførelse af bilfri dag og miljøtrafikugen.

 

 

RESUME

Den 28. november 2002 vedtog Borgerrepræsentationen, at deri år 2003 – 2005 skal afholdes miljøtrafikuge i samme uge som den europæiskebilfri dag den 22. september og at miljøtrafikugen består af en kampagne,lokale aktiviteter og af en bilfri dag den 22. september. European MobilityWeek afholdes i 2003 fra tirsdag d. 16. september til mandag. 22. september.

I 2000, 2001og 2002 har Miljøministeriet ogTrafikministeriet opfordret de danske kommuner til at deltage i miljøtrafikugen– det danske bidrag til den europæiske trafikdag "In Town Without My Car"(eller "European Mobility week"). København har deltaget hver gang og i 2001for første gang med to bilfri dage lørdag den 22. og søndag d. 23. september.
Miljøtrafikuge 2002 blev gennemført i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen,Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Det overordnede målmed miljøtrafikugen var at sætte fokus på udviklingen i trafikken i København,samt fremme og synliggøre miljøvenlig trafikadfærd til gavn for dem der bor ogfærdes i byen. Indsatsområderne bestod af en kampagne om vores dagligetransportvaner, lokale aktiviteter i 12 ud af byens 15 bydele samt enformidlingsindsats. Der blev ikke afholdt bilfri dag i 2002 på grund af atDanmark var vært for ASEM 4 topmødet den 22. – 24. september 2002. Overordnetset vurderes afviklingen af miljøtrafikugen at have fungeret godt ogmiljøtrafikugen er afholdt indenfor budgettet på 1,9 mio. kr. Der har været etmindreforbrug på 0,7 mio. kr., idet ikke alle de lokale arrangører udnyttededen økonomiske ramme de fik udmeldt. Derudover valgte HUR og Trafikministerietat støtte kampagnen økonomisk, hvilket ikke indgik i budgettet.

Der lægges op til, at hovedindsatsområderne formiljøtrafikugerne de næste tre år er de samme, som har været gennemgående i detre år, der har været afholdt miljøtrafikuger i København:

·       Byens rum – tænk i nyemuligheder

·       Den daglige tur - tænki nye vaner

·       Formidlingsindsats

Under indsatsområdet "Byens rum – tænk i nye muligheder"foreslås tre aktiviteter:

1.     Bilfri dag

2.     Aktiviteter i hele byen, uden fysiske tiltag

3.     Aktiviteter i udvalgte bydele, hvor der kan afprøvesforskellige fysiske tiltag

I denæste 3 år foreslås det, at bilfri dag afholdes i Indre By og på Christianshavnden 22. september. Da den 22. september i 2003 falder på en mandag, foreslåsdet, at der også afholdes bilfri dag søndag d. 21. september. Afgrænsning samtretningslinier for færdsel i området skal afklares i samarbejde med KøbenhavnsPoliti og andre myndigheder. Vigtige interesseparter, som eksempelvis dehandlende og hoteller, inddrages i planlægningen hurtigst muligt.

I 2001 blev de bilfri dage gennemført med baggrund iFærdselslovens §92, der forudsætter en færdselsmæssig begrundelse forafspærringen, dvs. gadefest eller lignende. Der er rejst juridisk tvivl omanvendelsen af Færdselslovens §92. I den forbindelse har forvaltningen anmodetJustitsministeriet om en afklaring. Det juridiske grundlag for afholdelsen afbilfri dag er endnu ikke afklaret, da der fortsat afventes svar fraJustitsministeriet.

Formålet med aktiviteterne i hele byen, uden fysiske tiltag,er at skabe debat om byens problemer, behov og potentialer med fokus på byensrum, trafik, miljø, livskvalitet mm.

Formålet med aktiviteter i udvalgte bydele er – ved en koncentreretindsats – at skabe en synlighed omkring bydelens problemer, behov ogpotentialer. Dette sker ved at afprøve forskellige fysiske tiltag og iværksætteaktiviteter. Bydelene foreslås udpeget med udgangspunkt i det arbejde, der iforvejen foregår med lokale trafik og bymiljøplaner. Det foreslås, at der imiljøtrafikugen 2003 gennemføres aktiviteter med fysiske tiltag i udvalgte 2-3bydele. Det foreslås endvidere, at de udvalgte bydele bliver Amager ogVesterbro, samt et enkelt projekt på Trianglen d. 21. og 22. september.

Under indsatsområdet "Dendaglige tur - tænk i nye vaner" er det formålet at sætte fokus på vores dagligetransportbehov og transportvaner. Der er to aktiviteter inden for dette indsatsområde:

1.      Kampagneom transportvaner

2.      Konference/workshop

Under formidlingsindsatsen er det formålet, at skabesynlighed omkring de forskellige aktiviteter i miljøtrafikugen. Hertil kommeren øget informationsindsats specielt med henblik på den bilfri dag, der skalafvikles en mandag.

Der er udarbejdet et overslag over udgifterne tilgennemførelse af Miljøtrafikuge 2003 – 2005. På denne baggrund forventes det,at der skal anvendes 4,4 mio. kr. årligt.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 28. november 2002 vedtog Borgerrepræsentationen, at deri år 2003 – 2005 skal afholdes miljøtrafikuge i samme uge som den europæiskebilfri dag den 22. september.

I beslutningsforslaget er ikke fastlagt en økonomisk ramme, ligesom der ikke eranvist budgetmæssig dækning for udgifterne.
I 2000, 2001 og 2002 har Miljøministeriet og Trafikministeriet opfordret dedanske kommuner til at deltage i miljøtrafikugen - det danske bidrag til deneuropæiske "European Mobility Week". København har deltaget hver gangmed aktiviteter i miljøtrafikugen og i 2001 for første gang med to bilfri dage.I 2002 deltog mere end 320 byer fra 21 lande i Europa i arrangementet.

Erfaringerne fra de 3 første år har været overvejendepositive set fra både kommunens, borgernes, de handlendes og deltagernes side.Evalueringen af miljøtrafikugen 2002 beskrives i det følgende.

 

Evaluering af miljøtrafikugen 2002

Miljøtrafikugen 2002 blev gennemført i et samarbejde mellemBygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljø- ogForsyningsforvaltningen. Det overordnede mål med miljøtrafikugen var at sættefokus på udviklingen i trafikken i København, samt fremme og synliggøremiljøvenlig trafikadfærd til gavn for dem, der bor og færdes i byen.

Følgende var indsatsområderne:

§              Den daglige tur – tænk i nye vaner: En kampagne omvores daglige transportvaner

§              Byens rum – tænk i nye muligheder: Lokale projekter ogaktiviteter i bydele

§              Formidlingsindsats

Der blev ikke afholdt bilfri dag i 2002. Det skyldes, atDanmark i forbindelse med EU-formandskabet var vært for ASEM 4 topmødet den 22.til 24. september 2002. Københavns Politi anbefalede, at København – ud fra enoverordnet sikkerhedsmæssig synsvinkel – ikke afholdt bilfri dag den 22.september 2002.

Der er ikke iværksat en generel og systematisk evaluering afmiljøtrafikugen 2002, men afviklingen af de enkelte indsatsområder er vurderet.Overordnet set vurderes afviklingen af miljøtrafikugen at have fungeret godt. Idet følgende beskrives erfaringerne med de enkelte indsatsområder:

Kampagnen blevgennemført i samarbejde med Hovedstadens Udviklingsråd. Ansatte i tre virksomhederkonkurrerede om at spare mest bilkørsel til og fra arbejde. Deltagerne ikampagnen var tilfredse med kampagnen og dens opbygning. Det lykkedes at få deltagerne til at ændre transportvaner, idetbrugen af bil til og fra arbejde blev nedbragt fra 30% til 23% af alle ture. Dedeltagende virksomheder udtrykte interesse for at deltage igen og gerne i etsamarbejde med nabovirksomheder. Kampagnen kom dog af flere årsager ikke til atfungere som optakt til miljøtrafikugen – bl.a. grundet strejke i KøbenhavnsRadio, der ellers havde tilkendegivet interesse for kampagnen.

De lokale aktivitetervar spredt godt rundt i byen, idet 12 ud af 15 bydele deltog. De fysiskeforanstaltninger gav et godt grundlag for at afprøve og diskutere fremtidigeønsker og muligheder i de pågældende områder. Det var igen de synligeprojekter, som eksempelvis Grøn Istedgade der var mest debatskabende, og somvakte mest interesse i lokalområderne. Generelt var der kun få fremmødte til deforskellige debatarrangementer.

De forskellige aktiviteter skullefalde under fire udvalgte temaer for at skabe større fælles fokus. Dettelykkedes, men de fire temaerne vurderes at have været for brede til at virkesom en egentlig afgrænsning af projekterne.

Det gode netværk, der skabesomkring planlægningen af miljøtrafikugen – både mellem kommunen og de lokaltengagerede borgere samt borgerne imellem – er vigtig for at kunne afviklemiljøtrafikugen. Det har samtidig en afsmittende positiv effekt påsamarbejdet mellem kommunen og lokale grupper omkring andre projekter.

Formidlingsindsatsenvar forholdsvis vellykket, og pressen har haft et relativt stort fokus på delokale projekter. Miljøtrafikugen blev omtalt i 26 artikler i landsdækkende dagblade, 25 artikler i distriktsblade samt 5indslag i radio og TV.

Regnskabet viser, at afvikling af miljøtrafikugen holder siginden for budgettet på 1,9 mio.kr, (se afsnittet omøkonomi). Der bliver et mindre forbrug på omkring 0,7 mio.kr. Der harværet et mindre forbrug på alle poster. Den primære årsag er, at de fysiskeforanstaltninger blev billigere end først anslået. Dernæst har de lokale arrangørerikke alle udnyttet den økonomiske ramme, der blev meldt ud til dem. Endeligvalgte HUR og Trafikministeriet at støtte kampagnen økonomisk, hvilket ikke indgiki budgettet for miljøtrafikugen.

 

Miljøtrafikugen ogbilfri dag 2003, 2004 og 2005

Overordnet mål med miljøtrafikugen og bilfri dag

Trafikudviklingen i København går i retning af en øgetstigning i biltrafikken på 5 – 10 % i kommunen over de næste 5 – 10 år –forudsat at den nuværende økonomiske vækst forsætter. Det viser beregningerne,der ligger til grund for den kommende Trafik- og Miljøplan. Skal Københavnundgå en situation, hvor fremkommeligheden, miljøtilstanden ogtrafiksikkerheden forringes, kræver det en indsats på forskellige niveauer.Debat, kampagner, forsøg og aktiviteter, der sætter fokus på transportvaner -den daglige tur og brugen af byens rum, er i den sammenhæng vigtigeindsatsområder i miljøtrafikugen – herunder bilfri dag.

I tråd med miljøtrafikugen i de foregående år foreslås, atdet overordnede mål for miljøtrafikugen er, at:

Der skal sættes fokuspå udviklingen i trafikken i byen, samt fremme og synliggøre miljøvenligtransportadfærd til gavn for dem der bor og færdes i byen. I ugen skal videmonstrere og debattere, hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagentil miljøet, byen og vores sundhed.

Det foreslås at Københavns Kommune tilmelder sig "EuropeanMobility Week" herunder "In Town Without My Car".

 

Indsatsområder

Der lægges op til, at hovedindsatsområder de næste tre år erde samme, som har været gennemgående i de tre år, der har været afholdtmiljøtrafikuger i København:

§              Byens rum -tænk i nye muligheder

§              Den dagligetur - tænk i nye vaner

§              Formidlingsindsats

 

Byens rum – tænk inye muligheder

Formålet med detteindsatsområde er at sikre en generel og en lokal debat om mulighederne for atbruge byen på en måde, der sikrer større livskvalitet og flere udfoldelsesmulighederfor os, der bor og færdes her. Formålet er ligeledes at synliggøre og afprøveforskellige muligheder for at udnytte byens rum.

Erfaringerne fra de tre foregående år har været, at synligeaktiviteter vækker mest interesse og skaber debat. Derfor er det et mål, at der iværksættes aktiviteter både centralt oglokalt med så stor synlighed som muligt.

Der lægges op til at videreudvikle samarbejdet mellemkommunen, de lokalt engagerede borgere og de mange andre interesserede. Således er det andet mål, at aktiviteterne imiljøtrafikugen og bilfri dag samt temaerne for disse tilrettelægges i tæt dialogmellem lokale grupper og kommunen, og at kommunen understøtter de lokales ideerfagligt og økonomisk. Aktiviteterneog temaerne skal alle have et fremadrettet perspektiv med fokus på trafik,miljø og livskvalitet.

Der er tre aktiviteter inden for indsatsområdet Byens rum –tænk i nye muligheder:

1.                 Bilfri dag

2.                 Aktiviteter i hele byen, uden fysiske tiltag

3.                 Aktiviteter i udvalgte bydele, hvor der kan afprøvesforskellige fysiske tiltag

Ad 1. Formålet med debilfri dage er at skabe synlighed omkring byens problemer og potentialer. Detbilfri område skal fungere som hele miljøtrafikugens flagskib.

I de næste 3 år foreslås det, at bilfri dag afholdes i IndreBy og på Christianshavn den 22. september. I 2003 falder den bilfri dag på enmandag, og det foreslås, at den bilfri dag også afholdes søndag den 21.september.

For 2003 gælder:

Områdets afgrænsning samt retningslinier for færdsel iområdet skal afklares i samarbejde med Københavns Politi og andre myndigheder.Det juridiske grundlag er endnu ikke afklaret. De tre udvalg forelægges denendelige afgrænsning samt retningslinierne i maj 2003. Vigtige interesseparter,som eksempelvis de handlende og hoteller, inddrages i planlægningen hurtigstmuligt.

Som eksempler på aktiviteter, der kan gennemføres i bilfriområde kan nævnes: Trafik- og miljøskulpturer, oplev stilheden i byen,udstillinger om afprøvning af alternative transportformer m.m. De endeligeaktiviteter og temaer for disse vil blive planlagt og gennemført i samarbejdemed lokale grupper og andre interesserede, som eksempelvis HUR og DSB.

Ad 2. Formålet medaktiviteterne i byen generelt er at skabe en debat om byens problemer, behov ogpotentialer med fokus på byens rum, trafik, miljø, livskvalitet mm.

I resten af byen vil der fortsat være mulighed for at fåstøtte til aktiviteter med fokus på miljø- og trafikforhold i byen, dog kunaktiviteter der ikke kræver fysiske tiltag. Temaerne for aktiviteterne vilblive fastlagt i samarbejde med lokale grupper og andre interesserede.

Ad 3. Formålet medaktiviteterne i udvalgte bydele er – ved en koncentreret indsats – at skabe ensynlighed omkring bydelens problemer, behov og potentialer. Dette sker ved atafprøve forskellige fysiske tiltag og iværksætte aktiviteter med fokus på byensrum, trafik, miljø, livskvalitet mm.

Erfaringerne fra de hidtil afholdte miljøtrafikuger viser,at planlægning af lokale aktiviteter med fysiske tiltag kræver mange mandetimeri forhold til det reelle, synlige resultat. Samtidig er samarbejdet om delokale projekter frugtbart for såvel kommunen som de aktive, lokale grupper.Det vurderes derfor hensigtsmæssigt, at ressourcerne koncentreres i nogleudvalgte bydele. Dels giver det bedre mulighed for at tilrettelæggeaktiviteterne, dels vil det give mulighed for at gennemføre større, synligeenkeltprojekter.

Det foreslås således, at der i miljøtrafikugen 2003gennemføres aktiviteter med fysiske tiltag i 2-3 bydele. Bydelene foreslåsudpeget med udgangspunkt i det arbejde, der i forvejen foregår med lokaletrafik og bymiljøplaner. Fordelen ved disse områder er, at der i forvejen eraktive lokale grupper, som arbejder med trafik og miljø. Endvidere er der idisse områder mulighed for at afprøve større projekter fra den konkrete trafik-og bymiljøplan. Disse områder udpeges af styregruppen og i dialog medlokalområderne. Evaluering af miljøtrafikugen og bilfri dag 2003 vil omfatte envurdering af, om det kan anbefales at fortsætte med at koncentrere indsatsenved at udvælge få bydele.

De endelige aktiviteter og temaer for disse vil bliveplanlagt og gennemført i samarbejde med lokale grupper og andre interesserede.

Der har den 27. februar været afholdt dialogmøde med delokale kontakter om Miljøtrafikugen for 2003. Stemningen overfor forslaget tilhandlingsplan var her overvejende positiv, og mødedeltagerne kunne se en fordeli den valgte løsning med at koncentrere indsatsen i udvalgte bydele.

Det foreslås derfor at de udvalgte bydele bliver Amager ogVesterbro, samt et enkelt projekt på Trianglen d. 21. og 22. september.

 

 

 

Den daglige tur - tænk i nye vaner

Formålet med detteindsatsområde er at sætte fokus på vores daglige transportbehov ogtransportvaner. Målet er at synliggøre de forskellige transportmuligheder derfindes for københavnerne, samt at skabe en debat om, hvordan vi kan transportereos, så vi skaber de bedst mulige vilkår i byen.

Der er to aktiviteter inden for dette indsatsområde:

1.                 Kampagne om transportvaner

2.                 Konference/workshop

Ad 1. Formålet er atgive den enkelte deltager et indtryk af de forskellige transportmuligheder, derfindes, samt at mindske antallet af bilture blandt deltagerne imiljøtrafikugen.

De gode erfaringer fra 2001 og 2002 med at gennemføre enkampagne med fokus på ændring af transportvaner videreføres. Kampagnen kantilrettelægges, så forskellige målgrupper inddrages fra år til år. Kampagnensindhold besluttes af styregruppen. Kampagnen søges tilrettelagt i samarbejdemed HUR og DSB.

Ad 2. Formålet er atskabe rammerne for en samlet debat i byen omkring trafik og miljø.

Erfaringerne fra miljøtrafikugen 2002 er, at der kun dukkerfå deltagere op til de mange lokale debatarrangementer, som de lokale grupperarrangerer. Derfor anbefales det, at der som forsøg arrangeres en centralkonference/workshop i 2003, som erstatning for de mange lokale debatarrangementer.Arrangementet skal tilrettelægges for almindeligt interesserede borgere,specifikke interessegrupper samt politikere.

Følgende er temaet i 2003: Vores transportvaner ogmulighederne for at indrette vores daglige transportbehov, så miljøet,trafiksikkerhed og fremkommelighed tilgodeses bedst muligt. Der tagesudgangspunkt i Trafik- og Miljøplan for København.

 

Formidlingsindsats

Målet er at skabesynlighed omkring de forskellige aktiviteter i miljøtrafikugen. Endvidere skalkøbenhavnerne og de besøgende informeres om retningslinierne for at færdes i debilfri områder.

Der gennemføres en informationsindsats både op til og undermiljøtrafikugen for dermed at medvirke til at skabe debat om brugen af byensrum, trafik- og miljøproblemer og transportvaner.

Informationen omkring de bilfri dage skal danne optakt tilog skabe opmærksomhed om miljøtrafikugen op til dennes start. Viapressearbejdet lanceres miljøtrafikugen overfor Københavns borgere.

Der lægges op til, at niveauet for informationsindsatsentager afsæt i den informationsindsats, der blev gennemført i forbindelse med debilfri dage i 2001 og Miljøtrafikugen 2002, dog med en øget indsats specieltfordi bilfri dag afvikles en mandag. Derudover vil aktivitetskalenderen bliveudvidet og blive mere detaljeret.

De øvrige udvalg i kommunen opfordres til at iværksætteinitiativer, der understøtter ovennævnte intentioner i miljøtrafikugen ogbilfri dag 2003, 2004 og 2005.

 

ORGANISATION

Det er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. november2002 at miljøtrafikugen og den bilfri dag gennemføres i et samarbejde mellemØkonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- ogForsyningsforvaltningen.

Det foreslås, at de tre forvaltninger nedsætter en fællesstyregruppe og projektgruppe, som skal koordinere de forskellige aktiviteter ogsikre gennemførelsen af projektet i 2003, 2004 og 2005.

 I det omfang øvrigeforvaltninger ønsker at iværksætte aktiviteter, vil planlægningen foregå i etsamarbejde mellem projektgruppen og de pågældende forvaltninger.

Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalgetog Økonomiudvalget vil hvert år i januar måned få forelagt en evaluering af dengennemførte miljøtrafikuge og handlingsplan for den kommende miljøtrafikuge.Handlingsplanen vil omfatte et forslag til det kommende års aktiviteterog budget for de foreslåede delprojekter.

 

MILJØVURDERING

Formålet med Miljøtrafikugen er at fremme miljøvenligtransportadfærd og sætte fokus på brugen af byens rum.

På længere sigt vil fremme af miljøvenlig transportadfærdhave en positiv virkning på miljøet - luftforurening og støjgener mindskes.

Kampagner og lokale aktiviteter giver på kort sigtdeltagerne information om alternative transportmuligheder og oplevelser af endel af byen uden kørende biler.

Afviklingen af de enkelte aktiviteter må formodes at give enkortvarig negativ miljøeffekt, da der forbruges ressourcer og produceresaffald. Ligeledes kan der være midlertidige støjgener forbundet med enkelteaktiviteter – f.eks.  hvis der spilles musikudendørs. De tre forvaltninger vil søge at minimere de negative effekter ividest mulig omfang. Dette vil bl.a. ske ved at stille krav til de eksternesamarbejdspartnere, der tildeles økonomisk støtte.

 

ØKONOMI

Miljøtrafikugen 2002

Indsatsområde

Budget

Forbrug

Kampagne

150.000 kr.

*255.650 kr.

Fysiske foranstaltninger i lokalområderne

750.000 kr.

452.850 kr.

Aktiviteter i lokalområderne

600.000 kr.

436.350 kr.

Informationsindsats

270.000 kr.

169.300 kr.

Andet

130.000 kr.

75.000 kr.

I alt

1.900.000 kr.

1.389.150 kr.

Mindre forbrug

 

510.850 kr.

Mindre forbrug efter tilskud fra HUR og Trafikministeriet til kampagnen

 

 726.500 kr.

§              Beløb er afrundet til nærmeste 50

§              Forbruget er større end budgetteret, fordi der iplanlægningsfasen ikke var påregnet tilskud fra HUR og Trafikministeriet

Der har i 2002 været et mindre forbrug på alle poster. Denprimære årsag til det overskydende beløb er, at de fysiske foranstaltningerblev billigere end først anslået. De fysiske foranstaltninger blev sendt iudbud, hvorved projekterne blev væsentligt billigere. Dernæst har de lokalearrangører ikke alle udnyttet den økonomiske ramme, der blev meldt ud. På dettidspunkt hvor det blev klart, at der ville blive brugt færre penge endbudgetteret, var det for sent at begynde at planlægge flere lokale ellercentrale aktiviteter.

Endelig valgte både HUR og Trafikministeriet at støttekampagnen i miljøtrafikugen 2002 med et bidrag på i alt 225.000 kr., hvilketder ikke var budgetteret med.

Samlet er der et mindre forbrug på 726.500 kr., som foreslåsoverført til 2003 til finansiering af bilfri dag og miljøtrafikugen.

 

Finansiering afmiljøtrafikugen og bilfri dag 2003

Beslutningsforslaget af 28. november 2002 fastlagde ikke enøkonomisk ramme, ligesom der ikke er anvist budgetmæssig dækning forudgifterne.

I de tre første år med miljøtrafikuge samt bilfri dag i 2001har udgifterne fordelt sig således:

Indsatsområde

Forbrug 2000

Forbrug 2001

Forbrug 2002

Miljøtrafikugen generelt

 

 

 

Kampagne

250.000 kr.

105.000 kr.

255.650 kr.

Fysiske foranstaltninger i lokalområderne

1.625.000 kr.

1.000.000 kr.

452.850 kr.

Aktiviteter i lokalområderne

780.000 kr.

400.000 kr.

436.350 kr.

Informationsindsats

140.000 kr.

300.000 kr.

169.300 kr.

Andet

30.000 kr.

95.000 kr.

75.000 kr.

Bilfri dage

 

1.800.000 kr.

 

 

 

 

 

I alt

2.850.000 kr.

3.700,000 kr.

1.389.150 kr.

 

§              Beløb er afrundet til nærmeste 50

I 2001, hvor der afholdtes bilfri dag i weekenden 22. og 23.september var udgifterne højere end i 2000 og 2002, hvor der alene afholdtesmiljøtrafikuge. Det skønnes endvidere at kræve flere ressourcer at afholdebilfri dag på en hverdag end i en weekend.

 

 

 

 

 

 

 

På denne baggrund er budgetforslaget for miljøtrafikugen ogbilfri dag 2003 således:

 

Budget

Bilfrit område (fysiske foranstaltninger, skilte, information, vagter mm.)

1.700.000 kr.

Udvalgte bydele (fysiske foranstaltninger)

400.000 kr.

Bilfrit område og udvalgte bydele (aktiviteter)

500.000 kr.

Lokale aktiviteter i resten af byen

300.000 kr.

Kampagne

200.000 kr.

Information

400.000 kr.

Konference/workshop

100.000 kr.

2 mandeår

800.000 kr.

I alt

4.400.000 kr.

 

I 2000 blev miljøtrafikugen finansieret af Økonomiudvalgetspulje til uforudsete udgifter med 2.730.000 kr. og 120.000 kr. fraMiljøstyrelsens miljøtrafikpulje.

I 2001 blev miljøtrafikugen og bilfri dag finansieret med1.500.00 kr. fra Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter, samt 400.000kr. fra Økonomiforvaltningens ordinære driftsmidler, 500.000 kr. fra Miljø- ogForsyningsforvaltningen via overførte midler, 1.500.000 kr. somkapitalbevilling fra Bygge- og Teknikudvalget og 100.000 kr. fraTrafikministeriets miljøtrafiksekretariat.

I 2002 blev miljøtrafikugen finansieret med 400.000 kr. fraØkonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter, 500.000 kr. fra Miljø- ogForsyningsforvaltningen via puljemidler 1.000.000 kr. som kapitalbevilling fraBygge- og Teknikudvalget, 135.000 kr. fra Hovedstadens Udviklingsråd og 90.000kr. fra Trafikministeriets miljøtrafikpulje.

Forvaltningerne anbefaler, at udgifterne delvis dækkes ved overflytningaf 726.500 kr. fra 2002, samt at det resterende beløb søges finansieret afkonto 6.51.3, puljen til trafik- og boligformål med 3.673.500 kr.

Styregruppen bemyndiges til atfordele støtten til de lokale projekter.

På baggrund af ressourceforbruget i forbindelse medtilrettelæggelsen og afviklingen af miljøtrafikugen og bilfri dag 2001 samtmiljøtrafikugen 2002 vurderes det, at der er behov for i alt 4 mandeår for atkunne tilrettelægge miljøtrafikugen og bilfri dag 2003. Det foreslås, at 2 mandeårdækkes af nytilførte midler til projektet, og at de 2 andre mandeår dækkes afde 3 forvaltninger, heraf bidrager Økonomiforvaltningen med ½ mandeår, Miljø-og Forsyningsforvaltningen med ¾ mandeår samt Bygge- og Teknikforvaltningen med ¾ mandeår.

 

Miljøtrafikugen 2003,2004 og 2005

Det vurderes ikke muligt at indpasse 4.4 mio.kr. tilafvikling af miljøtrafikuge og bilfri dage 2004 og 2005 indenfor deeksisterende budgetrammer for de tre forvaltninger. Miljøtrafikugen skalafvikles under fælles ansvar mellem de tre forvaltninger, men af praktiskeårsager foreslås det, at Bygge- og Teknikudvalget bliver ansvarlig forprojektets økonomi. Det foreslås derfor, at Bygge- og Teknikudvalgets samledebudgetramme søges udvidet i hvert af årene 2004 og 2005 med 4,4 mio. kr. tilgennemførelse af bilfri dag og miljøtrafikugen.

 

Afgiftsfriearrangementer

Kommunen opfordrer til og støtter lokale arrangementerøkonomisk, som falder inden for miljøtrafikugens formål. Nogle af dissearrangementer bliver normalt afkrævet en afgift at kommunen for råden overvejareal. Det vil sige, at en del af det økonomiske bidrag fra kommunen vilskulle gå til at betale afgift til kommunen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.Derfor foreslås det som i 2002, at de arrangementer, der er godkendt afforvaltningerne og indgår i den samlede aktivitetsliste over arrangementer medudgangspunkt i miljøtrafikugen 2003, 2004 og 2005, holdes afgiftsfri.

 

BILAG

Evaluering af miljøtrafikugen 2002

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BYGGE-OG TEKNIKBORGMESTERENS FORKONTOR, I MILJØBORGMESTERENS FORKONTOR OG IBR-SEKRETARIATET:

A: Evaluering af kampagnen i miljøtrafikugen 2002

B: Evaluering af de lokale projekter i miljøtrafikugen 2002

C: Observers månedsoversigt, september 2002

D: Brev til Justitsministeriet, 2. august 2002

E: Brev til Trafikministeriet, 3. december 2001

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen                    PeterElsman                     Mette LisAndersen

 


 


Til top