Påbud om støj- og luftforurening på Nørreport Station
Påbud om støj- og luftforurening på Nørreport Station
Miljø- ogForsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 24. marts 2003
3.
MFU 61/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødetden 10. marts 2003
Sagen blev sat på dagsordenen for mødet den 10. marts 2003som punkt 11b, under punkt 11 "Sager til orientering". Udvalget besluttede imødet den 10. marts 2003 at udsætte sagen.
Det er herefter blevet aftalt med borgmesteren at sættesagen på dagsordenen som en indstilling i stedet for en orienteringssag.
RESUME
Miljøkontrollen varslede med breve af 7. februar 2003 påbudtil DSB og Bane-styrelsen. Varslerne indeholdt krav om forbedring af luftkvalitetenpå regionaltogs-perronen på Nørreport Station. Det blev varslet, atgrænseværdierne for nitrogen-dioxid og partikler skal overholdes i 2006.Varslet indeholdt også krav om, at DSB og Banestyrelsen skal gennemføre enrække konkrete tiltag for at mindske forureningen. Herudover blev det varslet,at ventilationsanlægget skal støjdæmpes, så støjgrænserne kan overholdes ved deomkringliggende boliger. DSB og Banestyrelsen har kommenteret varslerne.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår nu, at Miljøkontrollensender de endelige påbud. Indholdet i påbudene følger i hovedtræk de krav, somer varslet. Kravet om, at DSB skal udvikle partikelfiltre, således at de kanmonteres på IC3-togene i 2006, er dog bortfaldet, idet dette af tekniskeårsager kan være svært at opfylde.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Der er over en årrække arbejdet med forbedring afluftkvaliteten på regionaltogs-perronen på Nørreport Station. På mødet den 3. februar 2003 tiltrådte Miljø- ogForsyningsudvalget en indstilling om at varsle et påbud til DSB ogBanestyrelsen.
Varslet indeholder krav om, at grænseværdierne fornitrogendioxid (NO2) og partikler skal overholdes i 2006. Herudoverindeholder varslet krav om gennemførelse af en række konkrete tiltag. Disseskal sikre, at der frem mod år 2006 sker en løbende for-bedring af luftkvalitetpå perronen. Miljøkontrollen har modtaget en række klager over støj fraventilationssystemet. Varslet indeholder derfor også krav om nedsættelse afstøjen fra ventilationsanlægget ved de omkringliggende boliger.
DSB og Banestyrelsen har kommenteret det varslede påbud.Kommentarerne er vedlagt i bilag 1 og 2.
Uddybning af indstilling ogevt. alternativer hertil
I det følgende er de væsentligsteaf DSB og Banestyrelsens kommentarer kort resumeret sammen med Miljøkontrollensvurdering af, hvilken konsekvens det bør få for udformning af påbudene.
Krav om overholdelse afgrænseværdier:
Banestyrelsen mener, at det vil være rimeligt at anvende grænseværdierfor arbejdsmiljø i stedet for grænseværdier for udeluft.
Banestyrelsen foreslår,at særlig følsomme grupper af befolkningen ved skiltning kan henvises tilbenyttelse af anden perron (S-togsperronen).
Banestyrelsen harudarbejdet en model til forudsigelse af koncentrationen af nitrogendioxid (NO2).Med de forventede udskiftninger af togene har denne model tidligere vist, atdet var sandsynligt, at den varslede grænseværdi for NO2 kunne overholdes.Nye beregninger og målinger viser, at dette ikke længere er sandsynligt.
Miljøkontrollensvurdering
Efter afslutning af Metrobyggeriet blev det besluttet atretablere Nørreport Station, så stationen i hovedtræk ser ud som førMetrobyggeriet. Miljøkontrollen vurderer derfor ikke, at ombygning og dermedvæsentlige ændringer af ventilationssystemet vil være aktuelle inden for denærmeste år.
Miljøkontrollen finderdet ikke acceptabelt, at følsomme personer frarådes ophold påregionaltogsperronen. Miljøkontrollen vurderer derfor ikke, at arbejdstilsynetshøjere grænseværdier kan anvendes på Nørreport Station.
Det er ikke muligt pt.at vurdere, om de planlagte tiltag bevirker, at grænseværdierne kan overholdestil de fastlagte tidspunkter. Krav til overholdelse af grænseværdierne erudtryk for, at Miljøkontrollen mener, at målet med påbudet er, at grænseværdiernefor udemiljø skal overholdes. Hvis grænseværdierne ikke overholdes til de fastlagtetidspunkter, mener Miljøkontrollen, at DSB og Banestyrelsen skal investereyderligere i ventilation og/eller forbedring af togene.
Miljøkontrollenfastholder kravene om overholdelse af grænseværdierne.
Etablering afemhætter:
Banestyrelsen harigangsat en undersøgelse for at vurdere, om der er sammenhæng mellem togtyperog NO2-koncentration. Undersøgelsen skal anvendes til at vurdere,hvor emhætterne skal placeres, og om de vil give en miljømæssig effekt. Hvis undersøgelsenviser, at emhætter ikke vil give et markant fald i forureningskoncentrationen,foreslår Banestyrelsen, at det genovervejes at etablere luftindtag til impulsventilatorer.
Miljøkontrollensvurdering
Miljøkontrollen harvurderet, at de gamle lokomotiver er en væsentlig kilde til forureningen.Miljøkontrollen tror ikke, at Banestyrelsens undersøgelse vil ændre denne vurdering.
Miljøkontrollenfastholder denne del af påbudet.
Rengøring afventilationskanaler:
Banestyrelsen har ingenkommentarer til dette punkt.
Miljøkontrollens vurdering
Punktet bibeholdes i detendelige påbud.
Måling afluftkvaliteten 1 gang årligt:
Banestyrelsen anfører,at målinger af luftkvaliteten ikke bør gennemføres årligt, hvis luftkvalitetenover en årrække ligger under grænseværdierne.
Miljøkontrollens vurdering
Miljøkontrollen er enigi Banestyrelsens vurdering. Det indføjes i påbudet, at måle-frekvensen kanændres efter aftale med Miljøkontrollen.
Oplysninger omoptimering af togdriften:
DSB har ingenkommentarer til denne del af påbudet.
Miljøkontrollens vurdering
Punktet bibeholdes i detendelige påbud.
Krav om filtre på IC3-tog:
DSB efterlyser Miljøkontrollens forventninger til filtrenesegenskaber. DSB gør samtidig opmærksom på, at de aktuelle filtre ikke hareffekt på udledningen af NOx. De påpeger også, at det i arbejdet medændring af et direktiv for området først påregnes realistisk at stille krav omfiltre i 2009/10.
DSB anfører, at de naturligvis er indstillet på at orientereMiljøkontrollen om indsatsen omkring filterindbygning og vurdering heraf.
DSB anfører, at de har igangsat et projekt med udskiftningaf IC3-togenes motorer. Fra disse tog forventes NOx dermed reduceret med 60% ogpartikler med 70%.
De mener, at det bør vurderes om ikke de yderligere tiltag,som er nødvendige for at kunne overholde de fastlagte grænseværdier, bør skeved en forbedring af ventilationen fremfor ved yderligere krav til togene.
Miljøkontrollensvurdering
Kravet om at arbejde videre med udvikling af filtre harværet tænkt med henblik på en reduktion af støv, idet modelsimuleringen viste,at grænseværdierne for NO2 kunne forventes overholdt.
Miljøkontrollen har fjernet dette krav fra påbudet.
Kravet kan eventuelt tages op igen, hvis de nye motorer iIC3-togene og gennemførelse af de øvrige tiltag i påbudene ikke sikrer, atgrænseværdierne overholdes.
Krav om at diesellokomotiver udskiftes med tog svarendetil IC3-togene:
DSB anfører, at det ikke er muligt at ændre lokomotiverne,så de kan leve op til de samme krav som IC3-togene. DSB anfører endvidere, atde ikke har mulighed for at anskaffe nyt materiel inden for den angivnetidshorisont.
Miljøkontrollens vurdering
Miljøkontrollen vurderer, at lokomotiverne er en væsentligkilde til forureningen på Nørreport Station.
Miljøkontrollen fastholder denne del af påbudet, trods dekonsekvenser det kan få for trafikbetjeningen i myldretiden.
Som konsekvens af bortfald af kravet om udvikling af filtretil IC3-togene, justeres vilkåret. Diesellokomotiverne skal dermed udskiftesmed tog, der som minimum lever op til de emissioner, som IC3-togenes nyemotorer overholder.
Påbud om etableringaf støjdæmpning:
Banestyrelsen anfører,at de tidligere vurderinger af støjdæmpning viser, at det ikke vil være muligtat overholde de varslede grænseværdier i tidsrummet fra 06.00-07.00.
Miljøkontrollensvurdering
De tidligere vurderingeraf støjdæmpning er lavet i 1998. Der er sket såvel driftsmæssige som tekniskeændringer. Formentlig er der også sket en udvikling i de tekniske mulighederfor støjdæmpning. Miljøkontrollen har derfor varslet, at Bane-styrelsen skullesende et nyt forslag til dæmpning af støjen ud fra disse nye forud-sætninger.Hvis det viser sig, at det ikke er muligt at dæmpe, så grænserne kanover-holdes, må Banestyrelsen på det tidspunkt søge om ændring afstøjgrænserne.
Miljøkontrollenfastholder denne del af påbudet.
MILJØVURDERING
Opfyldelse af påbudene vil medføre, at luftkvaliteten påNørreport Stations regionaltogsperron forbedres.
Hvis konsekvensen af påbudene bliver, at rejsetiden forpassagererne forlænges, kan det betyde, at nogle passagerer flytter fratransport med tog til privatbiler. Det vil medføre et større energiforbrug ogen øget luftforurening på de strækninger, hvor disse biler kører.
ØKONOMI
Sagenhar ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. dog deafsluttende bemærkninger i afsnittet "Andre konsekvenser".
HØRING
DSBog Banestyrelsen har via forvarslerne til påbud været hørt.
ANDRE KONSEKVENSER
Påbudenekan få indflydelse på muligheden for en optimal trafikal betjening af passagerer,som benytter Nørreport Station. Det kan medføre, at togpassagerer flytter tilprivatbiler, hvilket kan få konsekvenser for afvikling af biltrafikken.
Påbudenekan medføre, at det efter 2006 ikke længere vil være muligt at køre meddieseltog til Nørreport Station. Hvis man ikke ønsker forlængede rejsetider påstrækninger, som i dag ikke er elektrificerede (Nykøbing Falster – Østerport ogØsterport – Kalundborg) kan en konsekvens af påbudene derfor være, at dermå investeres i elektrificering afdisse strækninger samt i flere elektriske tog.
Forbedringaf luftkvaliteten kan også ske ved en forøgelse af ventilationen. Formentligvil det være nødvendigt at øge det areal, der er åbent til gadeplan. Løsning afluftkvalitetsproblemet på denne måde vil teknisk og økonomisk involvere departer, som har med trafikafviklingen ved Nørreport at gøre (Banestyrelsen,HUR, Københavns Kommune mv.).
Detbemærkes, at en anke af påbudene til Miljøstyrelsen har opsættende virkning.
BILAG
1.
2.
3.
4.
Peter Elsman
/Hjalte Aaberg