Mødedato: 24.01.2005, kl. 14:30

Koncept for Københavns Kommunes Grønne Regnskab

Koncept for Københavns Kommunes Grønne Regnskab

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 24. januar 2005

 

 

11.      Koncept for Københavns Kommunes Grønne Regnskab

 MFU 19/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter koncept for "Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2004", som vil danne baggrund for forvaltningernes arbejde med kommunens eget grønne regnskab.

 

 

RESUME

Københavns Kommune har igangsat arbejdet med Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2004, som skal udgives i sommeren 2006 for sjette gang. Regnskabet dokumenterer status og resultater for vedtagne beslutninger på miljøområdet. Regnskabet vil følge den model der blev valgt sidste år, så regnskabet i indhold vil lægge sig op af reglerne for lovpligtige grønne regnskaber. Udarbejdelsen af det grønne regnskab sker i tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger. Økonomiforvaltningen og Miljøforvaltningen står for at koordinere regnskabet, men alle forvaltninger bidrager med ressourcer.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommunes tilslutning til det kommunale miljøsamarbejde Dogme 2000 medfører, at kommunen skal udarbejde et grønt regnskab, som omfatter kommunen som virksomhed. Det grønne regnskab skal redegøre for udviklingen i genbrug af affald, forbrug af el, varme, vand, pesticider og trafik (som ikke er defineret mere præcist).

I år 2004 besluttede Økonomiforvaltningen, at regnskabet fremover skulle følge strukturen for lovpligtige grønne virksomhedsregnskaber. Det betød bl.a., at regnskabet indeholder "ledelsens beretning", som beskriver status og udfordringer for kommunens eget miljøarbejde.

 

Koncept for 2004 regnskabet

Konceptet for Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2004 bliver igen i år forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til drøftelse. Konceptet er udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Miljøkontrollen og har været forelagt  arbejdsgrupper med repræsentanter fra alle forvaltninger.

Regnskabet vil i 2004 tage afsæt i det koncept, der blev udviklet for 2003 regnskabet, og som bygger på principperne for virksomhedernes lovpligtige grønne regnskaber. Det betyder bl.a. at regnskabet indeholder "ledelsens beretning, som beskriver status og udfordringer for kommunens eget miljøarbejde.

Strukturen for regnskabet består af følgende tre dele:

-         Basisoplysninger – med økonomiske, miljømæssige og personalepolitiske nøgletal for virksomheden Københavns Kommune.

-         Ledelsens beretning på miljøområdet  vil indeholde en redegørelse for miljøpolitik og væsentlige miljømål og konkrete resultater, der er i regnskabsåret er opnået på miljøområder, herunder også afvigelser i forhold til sidste års regnskab.

-         Oplysninger om miljøforhold og den grønne statistik – vil indeholde årets fokusområder med gode historier, tal og fakta, udfordringer og potentialer.

 

Det er en målsætning, at regnskabet udvikles yderligere til at blive et strategisk værkstøj, som anvendes af relevante beslutningstagere på centralt og decentralt niveau. Strategisk brug af regnskabet betyder, at regnskabet skal fokusere på centrale områder, der betyder noget miljømæssigt og/eller økonomisk. Indikatorerne i regnskabet skal i stort omfang relatere sig til politisk fastsatte mål, og der skal ske en politisk og administrativ opfølgning på regnskabet resultater.

Der arbejdes med følgende pejlemærker for 2004 regnskabet:

1.      Det bærende element er status for miljøarbejdet. Derfor skal status – selve årets resultater - fremgå tydeligt.

2.      Der skal være fokus på centrale områder, dvs. områder der betyder noget miljømæssigt og/eller økonomisk.

3.      De valgte indikatorer skal i stort omfang relatere sig til politisk fastsatte mål.

4.      Der skal i højere grad være fokus på de miljømæssige og økonomiske effekter af foretagne investeringer.

Københavns Kommunes beslutning om at tiltræde Dogme samarbejdet for kommuner og miljø vil igen i år afspejle sig i regnskabet, idet regnskabet vil vise alle de indikatorer, som kommunen ifølge Dogme 2000 skal opfylde.

 

I formidling af status og resultater skal der være:

·        Mere fokus på årsager – hvorfor ser resultatet ud som det gør, herunder om

            resultatet er forventet eller overraskende.

·        Mere fokus på miljømæssig og økonomiske konsekvenser af ressourceforbrug.

·        Konkrete handleanvisninger med gode råd til, hvad den enkelte kan gøre –               specielt på de områder, som er i fokus i regnskabet.

 

Som sidste år er der også i år valgt en række områder, som får særlig opmærksomhed i det grønne regnskab 2004:

Elforbrug og elbesparelser

Københavns Kommunen er en af de største forbrugere af el i kommunen. Samtidig viser landsdækkende analyser, at der er et stort potentiale for besparelser. Regnskabet vil derfor belyse elforbruget indenfor de enkelte serviceområder og komme med eksempler på besparelsesmuligheder herunder også de miljømæssige og økonomiske konsekvenser.

Økologi

Baggrunden for at vælge økologi er, at der her er vedtaget et mål om 75 % økologi i kommunens institutioner inden 2008, som vil kræve en stor indsats at realisere. Økologi er desuden et af de to områder, som Miljø- og Forsyningsudvalget har foreslået som prioriterede indsatsområder i forbindelse med grønne budgetter for 2006.

Miljørigtig byggeri og vedligeholdelse

I forbindelse med regnskabet undersøges de miljømæssige effekter og de økonomiske effekter af investeringer i miljøtiltag i specielt kommunens byggeri bl.a. for at skabe et fremtidigt styringsgrundlag for beslutningstagere i miljøspørgsmål. Da der er tale om et pilotprojekt er det ikke muligt at vurdere, hvad det endelig resultat af undersøgelsen vil afstedkomme.

 

Udarbejdelsen af det grønne regnskab sker i tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har nedsat en projektgruppe med Miljøkontrollen som projektleder, som er ansvarlig for, at der udarbejdes et grønt regnskab. Økonomiforvaltningen er ansvarlig for det grønne regnskab i forhold til udvalgene og Borgerrepræsentationen.

 

Som noget nyt er der i år nedsat en styregruppe for projektet. Styregruppen består af medlemmer fra hhv. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Styregruppens opgaver vil bl.a. være at drøfte regnskabet som strategisk værktøj og forholde sig til centrale leverancer f.eks. ledelsens beretning og årets fokusområder.

Det forventes, at det grønne regnskab bliver behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i maj/juni 2005. Regnskabet vil først blive trykt efter godkendelse i Borgerrepræsentationen.

 

Konsekvenser for borgerne

Ingen bemærkninger.

 

ØKONOMI

Økonomiforvaltningen afholder udgiften til konsulentbistand, grafisk arbejde og tryk på ca. 250.000 kr. Samtlige forvaltninger bidrager med personaleressourcer, dog med et større forbrug hos Økonomiforvaltningen, Statistisk kontor og Miljøkontrollen til projektledelse, dataindhentning, bearbejdning koordnering mv.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende mål:

Samarbejdsaftalen om Dogme 2000, juni 2001

Samarbejdsaftalen indeholder tre Dogmer, herunder Dogme 1: Menneskets påvirkning af naturen skal måles. Kommunens, boligområdernes og erhvervslivets påvirkning af naturen skal måles og hvert år afrapporteres i grønne regnskaber. Københavns Kommunes Grønne Regnskab måler kommunens påvirkning af naturen. Formålet med at udgive et grønt regnskab er at vise kommunen selv og omverdenen, hvilket ressourceforbrug og miljøpåvirkning kommunen giver anledning til. Derudover er det målet, at regnskabet gennem gode eksempler inspirerer og motiverer til yderligere ressource- og miljøforbedringer. Udarbejdelse af Københavns Kommunes Grønne Regnskab påvirker målene i Dogme 1 i positiv retning. Der måles på alle de indikatorer der er krav om, dog opgøres CO2 kun for kommunens energiforbrug.

Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2003

Københavns Kommune vil gøre en aktiv indsats for at mindske miljøbelastningen fra kommunens virksomhed, bl.a. gennem miljørigtige indkøb.

 

Det betyder, at Københavns Kommune lægger vægt på produkter og tjenesteydelser der:

·        Er fremstillet på den mest miljøvenlige måde

·        Distribueres på den mest miljøvenlige måde

·        Belaster miljøet mindst muligt under brug

·        Kan bortskaffes på den mest miljøvenlige måde

Fremstilling af materiale i forbindelse med udgivelsen af Københavns Kommunes Grønne Regnskab lever op til kommunens indkøbspolitik i det der bliver brugt et miljøcertificeret trykkeri, der anvender arbejder med at minimere ressourceforbruget og anvender de mindst miljøskadelige kemikalier. Det anvendte papir er svanemærket.

Trykkeriet er beliggende i Københavnsområdet, og materialet sendes ud til modtagere med post.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Konceptet har været drøftet i regnskabets arbejds- og datagruppe, som har repræsentanter fra alle forvaltninger.

 

 

Hjalte Aaberg                   

/ Jørgen Lund Madsen

 


 


Til top