Drøftelse af synspunkter vedrørende EnergiNet Danmarks organisering
Drøftelse af synspunkter vedrørende EnergiNet Danmarks organisering
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 23. august 2004
16. Drøftelse af synspunkter vedrørende EnergiNet Danmarks organisering
MFU 191/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter vedlagte synspunkter vedrørende hvorledes EnergiNet Danmark bør organiseres og drives
RESUME
Økonomi- og Erhvervsministeriet har opfordret til, at ELFOR i samarbejde med Elkraft og Eltra indsamler synspunkter om, hvorledes EnergiNet Danmark bør organiseres og drives. Københavns Energi har besvaret henvendelsen med tre overordnede bemærkninger – at det er væsentligt at der etableres en juridisk struktur, der sikrer en fuldstændig adskillelse til den statslige økonomi, fx via en aktieselskabsform, at det er væsentligt at der sikres en koordineret planlægning mellem el- og varmesiden og at selskabets vedtægter bør udformes, så de tager højde for evt. fremtidig drift af lokale transmissionsnet (132/150 kV) erhvervet via forkøbsret- og pligt.
SAGSBESKRIVELSE
Den 4. juni 2004 vedtog Folketinget en ændring af lov om elforsyning. Hovedpunkterne i lovændringen er:
- Løsning af den såkaldte kapitalsag i elsektoren
- Dannelse af et statsligt infrastrukturselskab, EnergiNet Danmark
- Fjernelse af bindinger i ejerforhold i elsektoren
- Ny prisregulering
- Fjernelse af aftagepligt for strøm fra decentral kraftvarme og vindmøller
Bagved lovændringen ligger tre energipolitiske forlig, et fra 9. maj 2003 og to fra 29. marts 2004 samt en aftale mellem elsektoren og regeringen fra 29. marts 2004.
Dannelsen af EnergiNet Danmark skal i praksis ske ved at el-selskaberne overdrager deres ejerandele i Eltra og Elkraft til staten. Eltra og Elkraft fusioneres for at danne ét statsligt infrastrukturselskab, EnergiNet Danmark. I forbindelse med drøftelserne om proceduren for overdragelsen af ejerandele i Eltra og Elkraft mellem ELFOR og Økonomi- og Erhvervsministeriet har ministeriet opfordret til, at ELFOR i samarbejde med Elkraft og Eltra indsamler synspunkter om, hvorledes EnergiNet Danmark bør organiseres og drives. Beslutningen om, hvorledes EnergiNet Danmark skal organiseres og drives træffes entydigt af staten, men Økonomi- og Erhvervsministeriet har udtrykt ønske om at kende branchens synspunkter, således at der i videst muligt omfang kan tages hensyn hertil.
ELFOR har på denne baggrund spurgt sine medlemmer efter synspunkter (bilag 1). Københavns Energi har besvaret henvendelsen fra ELFOR med følgende tre overordnede bemærkninger (bilag 2):
1) Det er væsentligt, at der etableres en juridisk struktur, der sikrer en fuldstændig adskillelse til den statslige økonomi fx via en aktieselskabsform.
2) Det er væsentligt, at der sikres en koordineret planlægning mellem el- og varmesiden. Den systemplanlægning som udføres skal medtage forhold og afklarede synspunkter i et samarbejde med varmesiden, og planlægningen skal være en optimeret planlægning hvor forhold fra varmesiden inkorporeres.
3) Selskabets vedtægter bør udformes, så de tager højde for evt. fremtidig drift af lokale transmissionsnet (132/150 kV) erhvervet via forkøbsret- og pligt.
Besvarelsens første punkt adresserer vigtigheden af et uafhængigt systemansvarligt selskab, og ligger på linie med de synspunkter ledelsen i Elkraft har fremført.
Besvarelsens andet punkt understreger nødvendigheden af fortsat at sikre koordineringen mellem el- og varmesiden fremover.
Besvarelsens tredje punkt sikrer muligheden for yderligere at samle det overordnede elnet i tråd med elloven.
ELFOR har efterfølgende udarbejdet et sammenfattende notat, hvor branchens fælles synspunkter fremgår, som er fremsendt til ELFORs bestyrelse (bilag 3).
Når de øvrige elementer i lovændringen er konkretiseret vil en endelig godkendelse af aftalen mellem ELFOR og regeringen, herunder rammerne for en overførsel af ejerandele i Elkraft, blive forelagt udvalget.
Konsekvenser for borgerne
-
MILJØVURDERING
-
ØKONOMI
-
BILAG
Bilag 1 Høringsbrev fra ELFOR
Bilag 2 Høringssvar fra Københavns Energi
Bilag 3 Synspunkter vedrørende organisering og drift af EnergiNet Danmark