Indsamling af farligt affald fra husholdninger via boks
Indsamling af farligt affald fra husholdninger via boks
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 23. maj 2005
7. Indsamling af farligt affald fra husholdninger via boks
MFU 137/2005
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at der iværksættes et pilotprojekt for indsamling af farligt affald fra husholdninger i villaområder ved opstilling af en boks til opbevaring og indsamling af det farlige affald.
RESUME
Der er i Affaldsplan 2008 flere initiativer vedrørende indsamling af farligt affald fra husholdninger. De indsamlede mængder skal forøges samtidig med, at økonomien holdes på et passende lavt niveau.
Undersøgelser vedrørende farligt affald fra husholdninger i andre større byer har vist, at en boksordning i villaområder måske er en brugbar affaldsordning for Københavns Kommune, hvor der i forvejen er en bred vifte af ordninger på området. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der etableres to forskellige forsøg med indsamling af farligt affald via boks i villaområderne. Boksen skal udelukkende benyttes til farligt affald samt småt elektronikaffald. For at få erfaringer med boksmodellen foreslås et pilotprojekt på ca. ½ års varighed.
Udgifterne i forbindelse med pilotprojektet finansieres af Renholdningsselskabet af 1898 (R98), og beløber sig til ca. 0,5 mio. kr.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Farligt affald er affald, der indeholder skadelige stoffer for mennesker og/eller miljø. Det er fx opløsningsmidler, maling, motorolie, lavenergipærer og batterier. Affaldet skal opbevares særskilt og indsamles til særlig behandling.
Farligt affald er udpeget som særligt indsatsområde i Affaldsplan 2008, og der er i planen en række initiativer vedrørende farligt affald fra husholdningerne. Formålet er at optimere ordningerne for at få sorteret mere farligt affald ud af dagrenovationen. De forskellige ordninger for farligt affald følges løbende af Miljøkontrollen med henblik på at effektivisere ordningerne og samtidig gøre det lettere for borgerne at aflevere det farlige affald.
Der er i dag en bred vifte af ordninger for farligt affald i København, der supplerer hinanden:
· Viceværtordningen, hvor viceværten eller en anden fra ejendommen udpeget person modtager det farlige affald fra beboerne i ejendommen. Affaldet opbevares i et af R98 udleveret kemikalieskab.
· Farvehandlerordningen, hvor borgerne kan aflevere malingsrester og lignende til farvehandlerne i kommunen. Hovedparten af farvehandlerne deltager i ordningen.
· Miljøbilen, hvor borgerne også kan aflevere deres farlige affald. Miljøbilen holder på udvalgte steder en dag om måneden i hvert lokalområde, og dækker p.t. hele kommunen.
· Batteriordningen, hvor borgerne kan aflevere deres brugte batterier til en af de ca. 450 indsamlingssteder (butikker, institutioner og lignende). Ordningen administreres af I/S Amagerforbrænding. R98 fortsætter opsætningen af batteribeholdere i de ejendomme, der ikke er tilmeldt viceværtordningen - og som har en papirbeholder.
·
Genbrugsstationerne,
hvor borgerne også kan aflevere farligt affald, dog max.
· Apotekerordningen, hvor apotekerne tager imod medicinrester fra borgerne.
· Kanyleordningen til indsamling af brugte kanyler. Der er opsat ca. 40 gule kanylebeholdere i byen. Brugte kanyler kan også afleveres på apotekerne.
Ordningerne supplerer hinanden godt, og giver borgerne forskellige muligheder for at kunne komme af med det farlige affald. Viceværtordningen er veludbygget og fungerer godt. Der tilmeldes stadig enkelte ejendomme til ordningen, men ordningen er frivillig, og det er derfor ikke realistisk at forvente, at samtlige ejendomme bliver tilmeldt ordningen.
Den overordnede strategi på farligt affaldsområdet er, at tilbyde en bred vifte af ordninger, så det gøres let for borgerne at aflevere farligt affald. Bl.a. ønskes der oprettelse af flere nærgenbrugsstationer. Samtidig ønskes villaområderne i kommunen udbygget i forhold til afhentning af farligt affald. Der iværksættes derfor et pilotprojekt med en boks til opbevaring og afhentning af det farlige husholdningsaffald. For at den nye ordning skal blive så velfungerende som muligt, foranstaltes et pilotprojekt for at høste driftserfaringer.
Miljø- og Forsyningsudvalget har ønsket at forbedre mulighederne for at aflevere farligt affald for borgerne i villaområderne. Derfor har Miljøkontrollen i samarbejde med R98 undersøgt hvilke ordninger, der findes i andre kommuner i Danmark og Sverige.
Udover de ordninger, der allerede findes i København, anvendes der i flere kommuner bokse til opbevaring af farligt affald på husstanden inden afhentning. Ordningen fungerer forskelligt i de undersøgte kommuner, og der er forskel på, hvilke affaldsfraktioner, der må lægges i boksen. Det vurderes, at ingen at ordningerne direkte kan anvendes til København. De økonomiske forhold er ikke sammenlignelige kommunerne imellem, da opgørelsesmetoderne er forskellige.
Der er derf or behov for at afprøve indsamlingen af farligt affald via boks i villaområderne i København. Indsamlingsmåden vil variere i de to villaområder, der deltager i pilotprojektet. Miljø- og Forsyningsforvaltningen ønsker at få tilstrækkelige erfaringer til at kunne etablere den bedst mulige ordning for borgerne i villaområderne. Pilotprojektet skal miljøvurderes, og de økonomiske forhold skal også vurderes. I henhold til Affaldsplan 2008 skal nye initiativer miljøvurderes inden implementering.
Miljø- og Forsyningsudvalgets fik på mødet den 11. april 2005 en status for indsamlingen af farligt affald fra husholdninger. Skemaet viser en opgørelse over indsamlede mængder farligt affald i nogle af de andre kommuner, som bl.a. indsamler farligt affald via en boks :
Kommune |
København |
København |
København |
Herning |
Vejle |
Århus |
Albertslund |
Ordning |
Miljøbil,
villaer |
Viceværtordning,
etage |
Farvehandlerordning |
Boks,
farvehandler + genbrugsstation |
Boks
+ genbrugsstation |
Indsamles
ifm. storskrald + genbrugsstation |
Boks
+ vicevært + nær- og genbrugsstation |
Effektivitet,
kr/kg |
51 |
16 |
17 |
12 |
Ca.
42 |
Opgøres
ikke |
Opgøres
ikke |
Indsamlet,
kg/husstand |
1,1 |
1,4 |
0,1 |
Ca.
1,3 |
>0,7 |
Opgøres
ikke |
4,25 |
På samme møde blev der rejst to spørgsmål:
· Der var et ønske om at få oplyst årlige mængder farligt affald indsamlet via genbrugsstationerne. I 2003 blev der indsamlet ca. 233 tons. I 2004 blev der tilsvarende indsamlet ca. 256 tons.
· Der var også en for espørgsel vedrørende eventuel benyttelse af tankstationer som indsamlingssteder. Dette er blevet undersøgt i starten af 1990´erne. For det første var tankstationerne ikke indstillet på at være indsamlere af farligt affald. For det andet finder Miljøkontrollen det ikke hensigtsmæssigt at indsamle farligt affald på tankstationer, bl.a. med baggrund i uuddannet personale, risiko for brand m.v. For det tredje forekommer der hyppige udskiftninger af personalet, hvorfor uddannelsen af disse besværliggøres. Ordningen findes i visse svenske byer, men i eksempelvis Stockholm bliver det med tiden sværere at få tankstationer med i ordningen, samtidig med at der bliver færre tankstationer i bymidten.
For at få et bedre billede af, hvordan dagrenovationens reelle sammensætning er, har Miljøkontrollen i samarbejde med R98 igangsat en undersøgelse af, hvilke fraktioner og mængder, der findes i dagrenovationen. En af de fraktioner, som skal undersøges, er farligt affald. Resultatet af undersøgelsen vil foreligge inden årets udgang og vil indgå i evalueringen af pilotprojektet.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil vende tilbage med en plan med kommende initiativer over for farligt affald, når der foreligger erfaringer fra pilotprojektet og potentialeundersøgelsen.
Uddybning af indstillingen
Der har været et ønske om en effektivisering af indsamlingen af farligt affald fra husholdninger, i særdeleshed i villaområder, som vurderes til at have et større potentiale af farligt affald end etageboliger. Fokus har primært været rettet mod miljøbilordningen, som er blevet anset for at være meget dyr i relation til mængden af det indsamlede farlige affald.
Miljøkontrollen har i samarbejde med R98 undersøgt ordninger for farligt affald i andre større kommuner herunder boksordninger i villaområder. Miljø- og Forsyningsudvalget er orienteret om undersøgelsen den 10. januar 2005. Det findes ikke formålstjenligt at benytte boksen i etageboliger, hvor der er flere velfungerende ordninger, som supplerer hinanden. I særdeleshed viceværtordningen, som til stadighed søges udbygget til flere ejendomme.
Nogle kommuner med en boksordning har brugt deres boks til en del andre fraktioner end farligt husholdningsaffald, fx ikke forbrændingsegnet affald såsom keramik og forskelligt affaldsemballage af plast og metal. Antallet af ordninger i de andre kommuner varierer. I mange kommuner kan farligt affald kun afleveres på den lokale genbrugsstation. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at boksen i København udelukkende benyttes til farligt husholdningsaffald samt småt elektronisk affald (fx mobiltelefoner, tandbørster, legetøj m.v.). Elektronikaffaldet foreslås medtaget i ordningen, da det formodes, at en del af dette affald ellers ender i dagrenovationen.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der iværksættes et pilotprojekt for at få erfaringer med indsamling af farligt affald via en boks. Da boksordningerne administreres forskelligt rundt om i landet, kan erfaringerne ikke direkte overføres til Københavns Kommune. R98 skal indsamle driftserfaringer med boksordningen. Pilotprojektet skal bl.a. afklare forhold vedrørende arbejdsmiljø, hvorledes det kan undgås, at der sker en sammenblanding af affaldsfraktioner, den bedste boks, herunder den bedste låseanordning (børnesikring), idéer fra borgerne m.v.
Det foreslås, at hver husstand i to villaområder får udleveret en boks. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der i det ene villaområde bliver tale om en ringeordning, hvor borgerne kan ringe til R98, når de ønsker boksen tømt for farligt affald. R98 afhenter så affaldet på en given dag. I det andet område kan der etableres en henteordning, således at affaldet afhentes på ruteindsamling. D.v.s., at "boksbilen" skal gennemkøre samtlige vejstrækninger i villaområdet på en given dag, fx hver anden måned.
Antallet af husstande i pilotprojektet kunne være 1500. Det er væsentligt, at pilotprojektets deltagere udgør et repræsentativt udsnit af hele villabefolkningen i København, og at forsøgsområderne er klart afgrænsede. I pilotprojektet foreslås deltagelsen af villaboligerne at være tvungen. Der er hjemmel for dette tiltag i § 6 i Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune. Efter pilotprojektets afslutning bør det overvejes, hvorvidt deltagelsen i ordningen skal være tvungen eller frivillig.
Det foreslås at starte pilotprojektet i efteråret 2005 med en status i foråret 2006. Pilotprojektets periode forventes at vare ca. ½ år. Hvis pilotprojektets tidsramme bliver for kort, vil der ikke være affald nok at evaluere på. Med den givne tidshorisont vil det også være muligt at inddrage resultaterne fra dagrenovationsundersøgelsen i evalueringen. Det påregnes, at selve affaldssorteringen skal foregå på boksbilen, da det ikke længere er tilladt at transportere usorteret farligt affald. Både i pilotprojektet og i den evt. fuldt implementerede ordning, skal miljøbilordningen i området ophøre. Bilen vil i stedet for blive benyttet til transport af affaldet fra boksene. R98 råder p.t. over 2 biler til transport af farligt affald fra husholdninger.
Efter pilotprojektets afslutning vil der blive udleveret et spørgeskema til de involverede borgere, så ordningen kan evalueres inden eventuel fuld implementering iværksættes. Det ønskes belyst, hvorvidt borgerne er tilfredse med boksen, hvordan økonomien hænger sammen, hvilken boks der skal anvendes, samt hvilke mængder der indsamles.
Fordele og ulemper
En potentiel ulempe er, at boksen giver husstandene mulighed for fejlsorteringer og sammenblandinger af fraktioner. En fordel er, at indsamlingsmateriellet er i umiddelbar nærhed af borgerne.
Der er fordele og ulemper ved begge ordninger, fx er der erfaringer for, at borgere i en ringeordning ofte glemmer, at de har bestilt afhentning af deres affald. En potentiel ulempe er, at boksen giver husstandene mulighed for fejlsorteringer og sammenblandinger af fraktioner. En fordel ved begge ordninger er, at indsamlingsmateriellet er i umiddelbar nærhed af borgerne.
På henteordningen (almindelig ruteindsamling) skal bilen gennemkøre ruterne uanset, om der er affald at afhente. Dette giver overflødig kørsel. Borgerne skal desuden huske, hvilken dato de skal stille deres boks frem. Ordningen kræver mere kørsel og arbejdskraft (lønudgifter), så umiddelbart virker denne ordning dyrere end ringeordningen.
Information m.v.
Miljøkontrollen planlægger sammen med R98 informationsmæssige tiltag på området. Der er ikke taget endelig stilling til, hvordan informationsdelen skal udarbejdes, men information til borgerne om pilotprojektet vil indgå som en del af selve projektet. Der vil inden opstart blive udsendt informationsmateriale til de husstande, der deltager, fx om hvilke typer farligt affald, der må lægges i boksen. Det kunne være i form af en sorteringsvejledning i forbindelse med uddelingen af boksene. Der vil samtidig blive gjort opmærksom på, hvorfor farligt affald skal sorteres fra det andet affald.
Konsekvenser for borgerne
En konsekvens for borgerne, hvis pilotprojektet viser tilfredsstillende resultater, er, at de får opsamlingsmateriel i deres umiddelbare nærhed. Det er meningen, at den nye ordning for farligt affald fra husholdninger i villaområder skal gøre det nemmere for borgerne at komme af med deres farlige affald. Villaejerne bliver fri for selv at transportere deres affald til fx genbrugsstationer eller miljøbilen.
ØKONOMI
R98 står for finansieringen af pilotforsøget. En boks koster ca. 150 kr. Ved et pilotprojekt, hvor ca. 1.500 husstande deltager, skønner R98, at projektet koster ca. ½ million kroner. Dette inkluderer boksindkøb, øgede driftsudgifter, information og kundeundersøgelser.
Ved at udføre et pilotprojekt i to udvalgte villaområder opnås også erfaring med de økonomiske forhold. Når pilotprojektet er færdiggjort, foretager Miljøkontrollen i samarbejde med R98 en miljøøkonomisk vurdering af forholdene, herunder hvorvidt der kan samles mere farligt affald ind samt prisen for dette.
Økonomien i de forskellige ordninger for farligt affald fra husholdninger i andre kommuner er kompliceret, bl.a. fordi den opgøres forskelligt. Sammenligninger af ordningerne er derfor ikke mulig.
MILJØVURDERING
Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.
Til denne sagstype er der knyttet følgende miljømål : "Affaldsmængderne skal reduceres
(affaldsforebyggelse), affaldets indhold af miljøfarlige stoffer skal mindskes,
og ressourcer i affaldet skal udnyttes bedre (genbrug og genanvendelse). I
målsætning 2 i Affaldsplan 2008 står der "Affaldet skal sorteres, så det kan
behandles på den mest miljørigtige måde".
Ved den nye boksordning får villaområder fjernet farligt husholdningsaffald fra dagrenovationsaffaldet. Dette vil medføre en positiv miljøeffekt, da det farlige affald kan specialbehandles frem for forbrænding sammen med dagrenovationsaffaldet med øget luftforurening og dårligere slaggekvalitet til følge.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger.
HØRING
Forslaget er drøftet med R98.
BILAG
Ingen.
Hjalte Aaberg /